61 yıllık lise yıkılıyor! Taşındığı okulun kapasitesi yetmiyor!

TAKİP ET

Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle verilen yıkım kararıyla öğrenciler Buca Anadolu Lisesi'nde eğitim görecekler. Buca Anadolu Lisesi'nin velileri ise duruma tepki göstererek, 'Taşınma kararı her iki okulun öğrencileri ve velileri açısından birçok mağduriyet yaşanacak."

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ-İzmir'in Buca ilçesinde bulunan Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'ne 30 Ekim İzmir depremi sonrası yıkım kararı verildi.

Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'nin yıkım işlemi yapılıp yeni okul binası tamamlanıncaya kadar geçici olarak aynı ilçede bulunan Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’ne, Gürçeşme Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi'ne, Buca Anadolu Lisesi'ne veya Abdullah Kürşat Kupşen Anadolu Lisesi'nden birine taşınmasını ve okulların ikili eğitime devam etmeleri ilgi yazı verildi.

Verilen karar neticesinde Buca Anadolu Lisesi'nin fiziki şartlarının Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'nin fiziki şartlarına uymadığını düşünen okul velileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve Buca Kaymakamlığı'na duruma ilişkin kararın iptal edilmesi için itirazda bulundu.

ETİK DEĞERLERE UYGUN DEĞİL

Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'nin Okul Müdür ve konuyla ilgilenen müfettişin beraber okulları gezmesini etik bulmayan Buca Anadolu Lisesi velileri," İzmir Buca Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'nin, Buca Anadolu Lisesine taşınmasına karar verildi. Fakat bizim okulumuz dışında taşınılması söz konusu okullar; Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi, 43 derslik sayısı,ulaşım Buca'dan 5 otobüs var. GürçeşmeAnadolu Lisesi, derslik sayısı28, ulaşım problemi yok. Abdullah Kürşat Kupşen Lisesi derslik sayısı 29,ulaşım İZBAN durağına 5 dakika, Buca Anadolu Lisesi 26+3 (3 sınıf 15 kişilik) Buca'dan otobüs yoktur. Gelecek olan Şirinyer Ertuğrul Gazi AnadoluLisesi 30 dersliği bulunuyor.Konuyla ilgilenen Müfettiş Ali Tosun'un bunları dikkate alıp böyle bir karar verdiğini düşünmek isterdim. Ayrıca Şirinyer Lisesi Müdürü Metin Sözer, müfettiş raporları kesinleşmeden Müfettiş Ali Tosun ile beraber okulumuzu ve okulları gezmiş. Karar alınmadan rapor hazırlayacak kişi ile birlikte hareket etmesinin hem etik değerlere hem de prosedüre uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.

ÇOKTAN NETİCEYE VARILDIĞINI…

Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi Müdürü'nün resmi karar çıkmadan açıklamada bulunmasına tepki gösteren Buca Anadolu Lisesi Velileri," Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi müdürü Metin Sözer kendi okulunda öğrencilere ve öğretmenlere, henüz raporlar ve kararlar gerekli merciler tarafından açıklanmadan öğrenimlerine Buca Anadolu Lisesinde devam edeceklerini duyurmuş. Yapılan bu uygulama ile raporlar ve kararlar henüz açıklanmadan çoktan neticeye varıldığını gösteriyor. Prosedür olarak bu tür kararların müfettiş raporları doğrultusunda İl ve İlçe Mili Eğitim Müdürlükleri tarafından alınması gerektiği halde, bu çerçeveden bakıldığında karar mekanizmasının Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi Müdürünün inisiyatifi ile gerçekleştiği düşünüyorum" ifadesini kullandı.

MAĞDURİYETİN DAHA AZ YAŞANACAĞI

Okul şartlarının bu taşınma işlemine uygun olmadığını söyleyen Buca Anadolu Lisesi velileri," Tüm bu hususları dikkate alındığında mağduriyetin daha az yaşanacağı okul seçenekleri var iken, Buca Anadolu Lisesi'nin tercih edilmesi tamamen kişisel istekler ve baskılar neticesinde gerçekleşti. Okulumuzda öğrenciler okulda pişen yemekleri yemekte olup ikili eğitim sistemine geçilmesi neticesinde yemekhanenin kapanmasına da neden olacak.Diğer okullarda yemekhane bulunmamakta.  Konuyla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş ve Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer'e itiraz dilekçemizi yüz yüze ilettik. Kendileri konuyla alakalı olarak nezaketle yaklaştılar fakat herhangi bir sonuca ulaşamadık. Hatta bunun yanı sıra sorularımızın cevaplarını da alamadık" dedi.

AMACIMIZ EĞİTİM HAKLARINI GASP ETMEK DEĞİL

Taşınma kararı ile öğrenciler ve velilerin mağdur olacağını söyleyen Buca Anadolu Lisesi velileri, “Amacımız çocukların eğitim haklarını ellerinden alıp gasp etmek değil. Taşınma kararı ile yapılacak ikili eğitimin hem Buca Anadolu Lisesi öğrencileri ve velileri hem de Şirinyer Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesinin öğrenci ve velileri açısından yukarıdaki nedenlerle birçok mağduriyete sebep olması söz konusu olacak. Bu sebeple alınan bu kararın yetkili merciler tarafından gözden geçirilmesi iki taraf için de daha iyi bir sonuç verecektir" şeklinde konuştu.

buca anadolu lisesi şirinyer anadolu lisesi şirinyer ertuğrul gazi anadolu lisesi