8 milyon öğrencinin problemi: Kira fiyatları

TAKİP ET

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasına birkaç gün kalmışken sonuçları bekleyen öğrenciler, barınma ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını düşünüyor. Enflasyonla birlikte artan fahiş kira fiyatlarını CHP'li Orhan Polat ve Burak Kotan eleştirdi.

Fatma SEVDİ/İZMİR GÜNDEMİ - Enflasyonun giderek büyümesi ve zamlarla birlikte ortaya çıkan barınma sorunundan en çok etkilenen yine öğrenciler oluyor. Çıkarılan kira artış kanunu, kira fiyatlarının kontrolsüz şekilde artışını engellememekle birlikte üniversiteye yerleşecek öğrencilerin de geleceğine gölge düşürüyor.

 

 Kira fiyatları, öğrencilerin gözde üniversite şehirlerinden İzmir’de ise öğrencinin cebini yakıyor. Sarı sitelere göre İzmir’in en çok tercih edilen ilçelerinden Buca’da kira fiyatları 7 bin ila 20 bin TL arası değişiyorken, Bornova’da bu fiyatlar 30 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Bu ilçelerde bulunan emlakçılara göre kira bedelleri ilerleyen zamanlarda daha fahiş fiyatlara ulaşabilir.

 

Kira fiyatlarındaki bu artışlar hakkında konuşan CHP İzmir Yerel Yönetimlerinden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Orhan Polat, konuşmasında öğrencilerin gelecek için değerlerine yer verirken hükümet politikalarını eleştirdi.

 

“GENÇLERİ ÜLKENİN EKONOMİK SORUNLARINA ORTAK ETTİK”

 

Bu ülkenin geleceği olan gençlerin, geleceğimize katkı sağlamaları için bir şekilde eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor fakat bizlerin gençleri ülkenin ekonomik sorunlarına ortak ettiğimizi belirten Orhan Polat sözlerine şu şekilde devam etti: “Nasıl oldu bu iş? Ben ekonomistim diye başlayan bir serüven vardı. O serüven sonunda, bugün gençler derslerine ve sınavlarına çalışmak yerine emlakçıya fahiş komisyon ve ev sahibine yüksek kira bedeli ödeyebilmek için derslerinden önce ek iş bulup çalışmak zorunda. Arta kalan zaman olursa derslerine çalışıp ülkenin geleceğine katkıda bulunacak. Bu ülkede 22 yıllık iktidar KYK yurtlarının yetersizliğini çözemedi fakat kendilerine yazlık saray, kışlık saray yaptırabildi. Yaklaşık 8 milyon öğrenci var. Bunların sadece 750.000’i KYK yurtlarında kalabiliyor”

 

 

“GENÇLER GELECEĞİ HÜKÜMETİ DEĞİŞTİREREK GELİŞTİREBİLİR”

 

Hükümet politikalarını eleştirirken gençlerin geleceği değiştirebilmesi için örgütlenmeleri gerektiğini söyleyen Orhan Polat, “Hükümet politikaları bu durumu ne kadar sorguladılar ya da çözüm bulmaya çalıştılar bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var; bu ülkede tarikatlara verilen desteğin gençlere verilen destekten daha değerli, daha fazla olduğudur. Artık dışarıya kaçacak genç ve nitelikli bir beyin yapımızında bu sorunlar nedeniyle giderek azaldığını görüyoruz.Azalışın nedeni, ekonomik sorunlar altında ezilenin olmadığıdır.Olan eğitimini tamamlayamayan gençlere oluyor. Zaten bu hükümet yapısının gençlere, okuyana, düşünene ve gelişene düşman olduğunu biliyorduk.Genç arkadaşlarımız bu yapıdan bir şeyler değişir mi diye beklemesin. 22 yıldır değişmeyen bugün de değişmez.Beklesinler ve örgütlensinler.Gençler geleceği hükümeti değiştirerek geliştirebilir.En azından arkalarından gelen kardeşlerinin rahat bir eğitim almalarını sağlayacaklar. Umutsuzluğa yer yok. Umutlarını yitirmesinler” dedi.

 

 

YENİ ÜNİVERSİTELER AÇILIRKEN, YENİ KYK YURTLARI AÇILMIYOR

 

CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan ise artan kira fiyatları hakkında düşüncelerini dile getirirken yetersiz KYK yurtları ve kontenjanlarını şu sözleriyle eleştirdi:

 

“Kesinlikle İzmir düzeyinde konuşmak gerekirse konut kiraları oldukça yükseldi. Enflasyon nedeniyle birçok ilde yüksek zamlar yapılırken İzmir'de de çok yüksek düzeyde artışlar oldu. Bunun sebepleri arasında konut yetersizliği de bulunmakta. Öğrenci bursları bugünün şartlarında yetersiz kalıyor.  Gelen zamlar nedeniyle öğrenci arkadaşlarımızın geçinmesi gerçekten çok zorlaştı. Burslara gerçek anlamda bir iyileştirme yapılması gerekli. Sosyal devlet anlayışına göre devlet vatandaşının barınma ihtiyacını karşılamak zorundadır. Bu kapsamda öğrenci arkadaşlarımızın da acilen yeni yurtlara ihtiyacı vardır. İzmir'deki KYK yurtları kontenjan bakımından çok yetersiz. Sürekli yeni üniversiteler açılırken, yeni KYK yurtları açılmıyor. Bu sorunun temel kaynağı KYK yurtlarının kontenjanıdır”

 

“MEVCUT HÜKUMET, HÜKUMET ETMENIN ŞARTLARINI YERİNE GETİRMİYOR”

 

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Örgütü olarak daha önceki dönemlerde de öğrencilere destek olduklarını dile getiren Burak Kotan, bugün de desteklerine devam edeceklerini söyledi ve sözlerine ek olarak, “Daha öncesinde kendi evlerimizde dahi öğrenci arkadaşlarımızı misafir ettik. Elbette bu konuda başta Büyükşehir Belediye’miz sonrasında ilçe belediyelerimiz de öğrencilere destek oluyor. Birçok konukevi öğrenci yurduna çevrildi. Maalesef barınma eğitim gibi temel ihtiyaçlar dahi artık bu ekonomik durumda zor sağlanıyor. Bizler öğrenci arkadaşlarımız için buradayız. Elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Ancak barınma gibi Anayasamızca korunan temel haklarımızın başında gelen bir hakkını dahi gençarkadaşlarımızın kullanmasınısağlayamayan mevcut hükumet, hükumet etmenin şartlarını yerine getirmediğini gözler önüne koymaktadır.” dedi.

 

Kira fiyatları tartışmalarının ardından YKS yerleştirme sonuçlarının 14-18 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor.  

yks öğrenci kira fiyatları Orhan Polat Burak Kotan CHP