'90 dakika' uygulamasında sistem değişikliği Büyükşehir Meclisi'nden oy çokluğuyla geçti! İşte detaylar

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salon'unda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı. Meclise ise '90 dakika düzenlemesi' tartışmaları damga vurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salon’unda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı. Meclise ise “90 dakika düzenlemesi” tartışmaları damga vurdu. Çarşamba günü gerçekleştirilen Ağustos ayı olağan meclisinin ikinci oturumunda acil kaydı ile komisyona gönderilen ve İzmir ulaşımında ilk binişlere 10 kuruşluk indirim getiren ancak ilk aktarmadan 50 kuruş alınması planlanan tasarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ağustos ayı olağan meclisinin üçüncü oturumundan oy çokluğu ile geçti.

Hızal: “İzmirlilerin cebine göz dikiyorsunuz”
90 dakika uygulamasının değişikliği hakkında söz alan AKP’li Özgür Hızal ise yaptığı konuşmada ulaşıma yapılacak düzenleme tamamen karşı olduklarını söyledi. Hızal “Bu meclis salonunda tüm siyasi grupları olarak, yaklaşık 16 aylık süreç içerisinde, hemen hemen her ay toplandık ve İzmir için önemli karaların altına imza attık. Dönem dönem aldığımız karalarda farklı düşünmüş olduk. Ve biz Cumhur İttifakı olarak alınan bir takım kararların yanlış olduğunu dile getrdik.  Ama bugün, gerçekten İzmir için tarihi bir ana tanıklık yapacağız. Belki de,  16 aylık süreçte alınmış en önemli kararın altına, imza atacaksınız. Bir kentte yaşayan insanların en temel ihtiyaçlarından biridir ulaşım. Çünkü, vatandaşlarımız işine, okuluna, hastaneye v.b yerlere gider. Tüm ihtiyaçlarını kent içerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine sunmuş olduğu  ulaşım olanakları il karşılar. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi bir ulaşım sistemi kurdu. Bun da ‘aktarma sistemi’ dedi. Ve  bu aktarma sistem ile bugün 4.5 milyonluk kent içerisinde özellikle merkezde, İzmirli hemşerilerimizin bir noktadan bir başka noktaya gidebilmek için, en az bir aktarma yapmak zorunda olduklarını hepimizi biliyoruz.

Şehrin merkezinde, kısa bir mesafe alan içerisinde bile, bir yada iki  aktarma olmadan, bir yerden bir yere gidilemiyor.

Bu sistemi kuran İzmirliler değil, bu ulaşım sistemini kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi. Ama bu, tüm olumsuzluklara rağmen,12 yıl boyunca, ulaşım sistemi içerisinde olumlu bir yönü vardı. Neydi bu, 90 dakika süre içerisinde aktarma ücretsiz faydalanma hakkıydı. Belki de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yapmış olduğu en güzel işlerden biriydi. O kadar ki, CHP’nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu her fırsatta bunu örnek gösteriyordu. Şuanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Sayn Soyer, adaylık sürecinde seçim vaatleri arasında, ‘Kesinlikle 90 dakika uygulamasının kaldırılmayacağı’ yönünde vaatlerde bulundu. Geçen aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yine ESHOT ile ilgili zam görüşmeleri yapılırken savunduğunuz en temel argüman, 90 dakikalık uygulamanızdı. Biz de takdir ediyorduk, İzmirliler de takdir ediyordu. Ama bugün CHP ve İYİ Parti meclis üyelerinin oyları ile 12 yıllık saat gibi işleyen ve İzmirlilerin lehine olan ücretsiz 90 dakika uygulamasını sona erdiriyorsunuz. Hem bir taraftan İzmirlileri aktarma sistemine mahkum edeceksiniz hem de bir taraftan bu sistem üzerinden İzmirlilerin cebine göz dikeceksiniz. Bugün yapacağınız bu uygulamayı, şirinleştirmek için de, siz kalkıp, ‘Aslında biz zam yapmıyoruz, fiyat düzenlemesi yapıyoruz, 3.56 TL’yi 3.46 TL’ye düşürüyoruz. Birinci ve ikinci aktarmalarda 50’şer kuruş alıyoruz’ deyip, 50 kuruşu küçümsüyorsunuz, ‘Üçüncü aktarma ve sonrakiler için ücret almıyoruz’ deyip, İzmirlilerin aklı ile dalga geçiyorsunuz. Ve daha da ötesi zam oranları konusunda İzmirlilere yanlış bilgiler veriyorsunuz. Bugün yapılan zam, 90 dakikanın ortadan kalkması ile birlikte, ilk aktarma için yüzde 13, ikinci aktarma için yüzde 25 olacak. Yani, sabah işine gidecek bir vatandaşımız için, eğer bir aktarama kullanıyorsa yüzde 13, iki aktarma kullanıyorsa yüzde 25 zam ile ulaşım ücreti ödeyecek.
Sayın Başkan, siz göreve geldiğiniz günden bugüne, ulaşımda, İzmirlilerin sırtına ortalama yüzde 40 fazladan yük yüklediniz.

Martın sonu bahar dediniz, her şey çok güzel olacak dediniz, aşkla İzmir dediniz ve daha da önemlisi arka sıradakilere önem vereceğiz dediniz. Bahar henüz gelmedi, İzmir’e olan aşkınızın bittiğini çoktan görüyoruz. Çok daha kötüsü olan o arka sıradaki oturan diye tabir ettiklerinizi her geçen gün arkalara itiyorsunuz.
Bugün bir açıklama yaptınız, ‘Biz uzayda değil İzmir’deyiz’ diye. Uzayda değilsiniz İzmir’de, Türkiye’de yaşıyorsunuz ama İzmirliye bir uzaylı gibi davranıyorsunuz.

Özuslu:  “Türkiye’nin gerçeği neyse İzmirlinin gerçeği odur”
CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise her şeye zam geldiğini söyledi. Özuslu “AKP sözcüsü oturumun önemine vurgu yaptı. Uzayda mı yaşıyoruz sorusu biz ülkenin içerisindeyiz ve bu ülkenin içerisinde olup biten her şey bu salonun içerisinde bulunan insanları tüm bürokratları etkiliyor. Türkiye’nin gerçekleri neyse İzmirlilerin gerçekleri odur. Elektrik yüzde 61.47 zamlanmış. Doğalgaz yüzde 31 zamlanmış. Arka sokaktaki vatandaş ısınacak ama elleri gitmiyor kombiye. Asfalt 17.2 zamlanmış. İzmir’in tüm sokaklarını yeniden asfaltladık. Tekerlek lastiği yüzde 44 zamlanmış. Ülkedeki resmi enflasyon ise 14.6. Biz resmi enflasyon kadarıyla yaptık sadece. Niye sistemin bütününü konuşmuyoruz? Tabi ki aktarma çok doğru bir sistem. Ancak siz rakamlara nerden bakarsanız oradan görürsünüz. İzmir’de her gün 1 milyon 800 bin biniş oluyor. İZBAN aktarmayı bırak diyor. İZBAN’ın yüzde 50’si devlette. Bizden aktarmanın payını istiyor. Biz bunu yapmıyoruz direniyoruz. Bu işin içinde öğrenciler yoktur. Herhangi bir ücret artışı yoktur. Belki önümüzdeki mecliste abonman ücreti ile onlara daha ucuz ulaşım sağlayacağız. Bu durumda öğretmenler ve 60 yaş üstü etkilenmiyor. Bundan kim etkileniyor? Tam ücret kullanan kişiler etkileniyor. 903 bin 803 biniş var bunlar tam ücret. Yani her gün biniş yapanların yarışı.  Bunlardan 562 bin binişte bizler 10 kuruş indirim yaptık. İkinci aktarma biniş sayısı 904 bin biniş içinde 52 bin 500 sadece. Savunmaya çalıştıkları sistem sürdürülebilir bir sistem değil. Çünkü bunun paylaşılması gerekiyor.  Biz bütün pandemi süresince ceza evlerinden insan taşıdık. Sağlık personelini taşıdık. Araçları pandemi sürecine göre düzenledik. Bunları devletimiz istediği için yaptık. İnsanları pandemi var binmeyin toplu taşımaya diye uyardık. Burada mazot kullanıldı, teker döndü.  Halk bunların hepsini hak ediyor. Hükümetimiz ne yaptı bu süreçte yardım kampanyası başlattı. Ne oldu vatandaşlar yardım yaptı. Biz ne yaptık İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi çapında vatandaşlarımıza 400 tl verdi. Eğer sistem o yükü taşıyamıyorsa bunu değerlendirirsiniz. Vatandaşı rahatlatmak için ilk binişlere 10 kuruş indirim yaparak, ikinci aktarmada 50 kuruş alarak, 90 dk’yı 120 dk çıkartmıştır. Tüm İzmirlilere hayırlı olsun” diye konuştu.
 
Hızal: “Asıl sorun işçinin sorunudur”
Tekrar söz alan Özgür Hızal ise konun belediyede çalışan işçinin sorunu olduğunu söyledi. Hızal “Belediye vatandaşından para istiyor, askıda fatura yapıyor, paket istiyor. Bunun tabiî ki yanındayız. Biz bura da birkaç örnek veri. Asıl sorun Konak oturan İzmirli hemşerimizin da belediyemizde çalışan arkadaşlarımızın sorunudur” dedi.

Şahin: “İnsanlarımız çok zor durumda”
MHP Meclis Üyesi Selahattin Şahin zamların insanlar rahatlatana kadar biraz daha bekletilmesi gerektiğini söyledi. Şahin “Geçtiğimiz meclis İZSU, şimdi de ESHOT zammı. Bu zamların gerekli olduğu söyleniyor ancak pandemi döneminde insanlarımız çok zor duruma düştü. Özellikle arka sırdakiler. Belediyemiz tabii ki belli miktardaki insanlarımıza yardım yaptılar ancak nereye kadar. Bu İZSU zammı ya da ESHOT zammı yılbaşından sonrası yapılsa olmaz mıydı? En azından insanlarımız biraz daha rahatlasaydı. Gerçekten insanlarımız zorda, küçük esnaf yok oluyor. Kurallara uyanlar zor durumda. Bu hastalık sürerse belirli esnaf grubu yok olma seviyesinde. İnsanlarımıza destek olmak için bu zamlar yılbaşından itibaren olsa daha iyi olmaz mıydı.
 
Şimşek; “20 yıldır asfalt atılmadı mı?
Zammın yıl başına kadar ertelenmesi gerektiğini söyleyen MHP Meclis Üyesi Hakan  Şimşek ise bazı şeylerin son ana  kadar bekletilebileceğini söyledi. Şimşek; “Biz buradan doğru oturalım doğru konuşalım. Bir takım şeyleri konuşuyoruz. Gerçekten fedakarlık yapma zamanı. Bazı şeyleri son ana kadar bekletebiliriz. Mustafa beyin gerekçelerini sayarken bazı şeyler aklıma takıldı. Pandemi sürecinde 20 yıllık asfalt yaptığınızı söylediniz. 20 yıldır CHP İzmir’i yönetiyor yani 20 yıldır İzmir’e asfalt atmadınız mı? Ulaşımda da akıllı operasyonlarla yine bu tür avantajlar elde edilebilir. Mümkünse bunu yılbaşına kadar erteleyelim” ifadelerini kullandı.

Boztepe:  “Mümkünse ertelensin”
AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise yapılacak zammın ertelenmesi gerektiğini söyledi. Boztepe “Belediyemiz o kadar zor durumda ki Çarşamba günü meclise geldi ve acil kaydı ile komisyona gönderildi.  Geçen sene yüzde 60 zam yaptığınızı neden söylemediniz. Belediyemiz batmış. Yoksa bu kararı 1 günde geçirin demezler. Seferihisar’ı batırdılar sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde orada şuan maaşlar ödenmiyor. Biz borçlanma yetkisini neden verdik bu pandemi geçsin diye verdik. Sayın başkan bir mirasın üzerine kondu ancak şuan dolaylı yoldan iptal ediyor. İzmir bu kadar kötü yönetilmeyi hak etmiyor. Sizde bence İzmir aşkı hiç yokmuş. Sizin sıfırdan başlattığınız sadece bisiklet yolları var oda trafiği allak bullak etti. Biz bu zammı 1 Kasım’da yapmıştık. Eğer mümkünse bunu erteleyelim” diye konuştu.
 
Sözüpek: “Düzenleme kaçınılmaz oldu”
CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise akaryakıta gelen zamdan sonra bu düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sözüpek “Bu kadar borçlanmayı bu ülke hak etmiyor. Türkiye ekonomik izleme raporuna göre TL’nin ne kadar değer kaybettiğini görmekteyiz. Elbette halka hizmet eden hiçbir belediye zam yapma taraftarı değildir. Türkiye’nin ekonomik zemini sağlam diyenlere sesleniyorm. Sokaktaki issiz insanlar dolaştıkça, esnaf arkadaşlara soralım bir tana ekonomiden memnun arkadaşımız var mı sormamız lazım. Ekonomi Bakanımız açıklama yaptığı her gün 1 dakika sonra zamlar gelmekte. Akaryakıt zamları sonrası bu ücret değişimi mecburi hale gelmiştir” diye konuştu.
  
Soyer: “Herkes sustu siz susmadınız”
CHP isimlerin konuşmalarını sık sık Hüsnü Boztepe, Özgür Hızal ve Hakan Yıldız’ın itirazları ile bölünmesi üzerine söze giren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AKP sıralarına sert çıkıştı. Soyer “Mecliste herkes susarken siz neden susamıyorsunuz. Sizin konuşmanız nasıl bölünmediyse lütfen saygı duyun ve bekleyin” diye konuştu.
 
Kökkılınç: “Enflasyonu öngöremiyoruz”
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç bu kararı İzmirlilerin menfaatleri doğrultusunda aldıklarını söyledi. Kökkılınç “Biz 90 dk2yı 120 dk’ya çıkartıyoruz bu çok önemli bir şey. İlk binişte indirim söz konusu. İkinci binişte ise sadece 50 kuruşluk bir ücret var. Bundan öğrenciler kesinlikle etkilenmiyor, 60 yaş etkilenmiyor. Biz buna sahip çıkmalıyız ve doğru anlatmalıyız. Bu karar objektif yaklaşmalıyız. Biz CHP’li bir belediye olarak bu uyarlamayı yapıyoruz çünkü enflasyonu artık hesaplayamıyoruz. Bu uygulamayı yaparak vatandaşlın menfaatini öngörüyoruz. Toplu ulaşımda ÖTV ve KDV bu kadar yüksek olmaması gerekiyor. Bunu düzenleyecek olanda hükümettir. Bu fiyatlardan da tüm belediyeler olumsuz şekilde etkileniyorlar. Bizim indirimli tarife uyguladığımız, ücretsiz tarife uyguladığımız bir kitle var. Eğer merkezi hükümetten bize böyle bir karar geliyorsa en azından yarısını bizim almamız lazım. Bu konu 50 kuruşluk düzenlemeden çok daha önemli. Her mecliste belediye başkanımıza yöneltilen ve kişilik haklarını ihlal eden sözler bizleri çok rahatsız ediyor.
 
Soyer: “Baharı göreceğiz”
Son olarak söz alan ve iddiaları yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise ÖTV ve KDV’ye vurgu yaptı. Soyer “İfade edilmeyen birkaç noktayı ifade etmem lazım. Türkiye’de en büyük 3 şehirde en ucuz ulaşım İzmir’de . İkincisi geçen seninin aynı dönemine göre hasılatımız da 225 milyon lira bir kayıp var bu İzmirlinin parası. Bu çok büyük bir kayıp. Pandemi nedeni ile yaşadığımız çok büyük bir kayıp. Uzaydan gelmiyoruz derken Türkiye’de yaşanan ekonomik zamları. Türkiye’de her şeyin fiyatında çok ciddi bir artış var. Bunun dışında yaşayamayız. Biz kamu yararına bir dernek değiliz. Biz geliri ve gideri dengelemek zorundayız.  Biz belediye olarak bağış istemedik. Biz vatandaşlar arasında bir kordinasyon işi yüklendik. Sade kordinasyonu yüklendik. Hiçbir zaman bağış istemedik, ve bunu Türkiye’de sadece biz yaptık. Üretici pazarını Kadıfekale’ye açmamızın nedeni en mağdur insanlar orada yaşıyor. Açık otobüsleri de onları teşvik etmek için oraya koyduk. İZBAN’ın toplu taşımadaki payı yüzde 14 ağırlıklı olan ESHOT. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de kendi metro hattını yapan tek ildir. Başka bir tane il bile yoktur ki sadece kendi bütçesi ile metro yapsın. KDV noktası çokça dillendirildi. Özellikle AKP’li arkadaşlar Biz hep birlikte kamu hizmeti yapıyoruz. Körfezdeki tekne KDV’ye yüzde 1 ödüyor, biz otobüsün KDV’sine yüzde 18 ödüyoruz. Gelin bu KDV’yi indirtelim ve bunu vatandaşımıza yansıtalım. Arkadaşlarım hassasiyet gösteriyor. Nezaket bu çatı altında önemli. Eğer bunu kaybedersek biz birbirimize olan inancımızı kaybederiz. Ben Seferihisar’da 2009’dan beri oyumu arttırarak geldik. Hüsnü beyin söylediği İzmir’e saygısızlık olur. Bu görüşü Seferihisarlıya sormak lazım. Bu memleket kötü yönetiliyor ancak biz baharı göreceğiz. Kimse bundan şüphe etmesin.