ABD: O ülkeye dev yaptırım uygulayacak

TAKİP ET

Amerikan Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlık Kontrol Ofisinin (OFAC), Navalnıy'ın 3 yıl önce zehirlenmesinden Rusya'yı sorumlu tutmak için bir kez daha harekete geçtiği bildirildi.

Navalnıy’ın Ocak 2021 yılında Rusya’ya dönüşünde hapse atıldığı anımsatılan açıklamada, 4 Ağustos’ta “aşırılıkçılık” suçlamalarıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, OFAC’ın Navalnıy’ın zehirlenmesi olayına karışan Alexey Alexandrovich Alexandrov, Konstantin Kudryavtsev, Ivan Vladimirovich Osipov ve Vladimir Alexandrovich Panyaev’e yaptırım uygulanacağı aktarıldı. Söz konusu kişilerin, 2021 yılında yaptırım kapsamına alındığı belirtildi.

“KREMLİN’İN GÖNÜLLÜ İNFAZCILARI”

Amerikan Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, Ukrayna’ya karşı sebepsiz bir savaş yürütmenin yanı sıra Rus halkının insan haklarını ihlal etmenin de sonuçları olduğunu yaptırımlarla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimine hatırlattıklarını söyledi.

Navalnıy’a yönelik 2020 yılında suikast girişiminin Kremlin’in “insan haklarını hor görmesini” temsil ettiğini belirten Nelson, Kremlin’in “gönüllü infazcılarından” hesap sormak için ellerindeki yetkilileri kullanmaya devam edeceklerini vurguladı.

VİZE KISITLAMASI GETİRİLDİ

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da konuya dair yazılı açıklamasında, söz konusu kişilere “ağır bir insan hakları ihlaline” karıştıkları için vize kısıtlamaları uyguladıklarını bildirdi.

Bugünkü yaptırımların Rusya’ya uluslararası kabul görmüş insan haklarını ihlal etmenin sonuçları olduğunu hatırlattığını söyleyen Miller, Amerika’nın bu tür eylemlerde hesap verebilirliği teşvik etmek için yetkilerini kullanmayı sürdüreceğini ifade etti.

Miller, Navalnıy’a yönelik adaletsizliği kınadıklarını belirterek, Navalnıy’ın derhal serbest bırakılması çağrısını bir kez daha yineledi.

ABD Rusya Aleksey Navalnıy Yaptırım