Abdül Batur ''Halkın  bertaraf edilmesi doğru değil''

TAKİP ET

Konak Belediyesi'nin 2020'nin ilk olağan meclis toplantısının ilk oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un başkanlığında gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, beklenilen bazı tahsis onaylarından olumlu haber geldiğini meclisin bilgisine sunarak teşekkürlerini iletti. Batur, meclis sonrası yarın gerçekleşecek toplantı ile ilgili de konuştu.

Oktay Güçtekin / Konak Belediyesi’nin 2020’nin ilk olağan meclis toplantısının ilk oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un başkanlığında gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, beklenilen bazı tahsis onaylarından olumlu haber geldiğini meclisin bilgisine sunarak teşekkürlerini iletti. Batur, meclis sonrası yarın gerçekleşecek toplantı ile ilgili de konuştu.

Tartışmaların bir tülü azalmadığı gökdelen tartışmaları meclise yeniden taşındı. Konuyla iligili ilk konuşmayı yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, gökdelen projesinin estetik komisyonuna aktarılmasını istedi.

‘’Halkımızın da bu konuya karşı duruşu belli’’
Batur mecliste yaptığı konuşmada, “Madde kamuoyunda günlerdir tartışılan, Aralık meclis toplantımızda gündeme getirdiğimiz Pasaport’ta yapılması planlanan gökdelen projesiyle ilgili. O gün de ifade ettiğim gibi, bu yükseklikteki yapının kent silüeti, kent değerleri açısından çok doğru bir yaklaşım olmadığını, içime sinmediğini söylemiştim. Konak’ın böğrüne hançerin saplanmasını doğru bulmadığımı söylemiştim. Benimsemeyen İzmirlilerin bizi destekleyen mesajlarını aldık. Biz yatırımcıya karşı değiliz, yatırımcı yapabilir ama kentin kurallarına, imar planlarına, yönetmeliklerine uygun olarak yapması gerekir. 2008 yılından itibaren süren bu süreçte Büyükşehir’in planlarına 3 defa ilgili odalar dava açmışlar. Bu dava neticesinde ilk 3 dava bilirkişi raporlarıyla ve mahkeme kararıyla 1/5000’lik planlar iptali edilmiş. Dava süreci devam ediyor. Bu dava süreci neticelenmeden kesilen bir ruhsat var. Bizim estetik komisyonumuz var. Bu komisyon bu tür konular için kurulmuş kentin estetiğine, kent siluetinin değer kaybını önleyecek ve bu çalışmaları yönlendirecek bir komisyon. Bu komisyonu göreve geldiğimizde kurduk. Bu tür yapılar, bundan sonra yapılacak. Ama liman arkası ve Bayraklı’ya uzanan şeritte bu tip yapılar yapılacak. Estetik komisyon şimdiye kadar maalesef görev yapmamış. Bu binanın kent silüeti açısından kente değer katmayacağı konusunda İzmir kamuoyunda fikir birliği var. Ruhsat kesilmiş, ilgili firmaya söyledik, ‘başlamayın’ dedik. Burada estetik kurul için ilgili kurullardan görüş alacağız, temsilcileri de bu kurula çağırmak niyetindeyiz. Odalardan temsilci ve görüş isteyeceğiz. Yine Büyükşehir Belediye’mizden de bir bürokrat arkadaşın bu kurulda temsil edilmesini istiyoruz. Kuruldan ne çıkarsa onu uygulayacağız. Artık her isteyenin istediği noktada istediğini yapma zihniyetinin gelişmemesi lazım. İstanbul’un halini görüyoruz. Bunu cumhurbaşkanı da dile getirdi. Bizim kentin değerlerine sahip çıkmamız için vatandaşımız bizi görevlendirdi. Biz de elimizden gelen katkıyı sunacağız, kentin silüetini bozmadan binaların yapılmasını sağlayacağız. Kadifekale sırtlarında 20 bin kişilik amfi tiyatronun kazı çalışmaları var. Bu tarihi yapı ortaya çıkacak. Konak Belediyesi olarak kenti korumaya çalışan odalarımızla kente sahip çıkacağız. CHP grubunun bana verdiği cesaretle yetkiyi kullanıyorum. Kurul, bu bina ve bundan sonra yapılacak yüksek binalarla ilgili kentin estetiğine uygun olup olmadığına karar verecek” diye konuştu. 
 
Batur’dan Yıldız’a ‘’Genel başkanınız ile ters düşmeyin’’
Abdül Batur, AKP Meclis Üyesi Hakan Yıldız’ın konuşması sonrasında yeniden söz aldı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından örnekler gösteren Batur, “Biz kamuoyunu hiç yanlış bilgilendirmiyoruz. Hilton 101 metredir. Burası 146 metredir. Bu bina çevresindekilerin iki katı olamasa da yarısı kadar yüksek bir yer. Kentin estetiğini korumak mecburiyetindeyiz. Kurulun içinde meclis üyesi arkadaşlarımız da olsun. Hiç çekinmem. Söylediğiniz kanuni çalışmaları biz de biliyoruz. Hiçbir zaman hukuk dışında bir şey yapmam. Bugün yaptığımız çalışma da hukuk nizamında yaptığımız çalışmadır. Olayı başka noktalara götürmeye gerek yok. Ben yatırımcının bina yapmasına karşı değilim. Ama kentin siluetine uyacak! Konak Belediyesi her önüne gelenin istediği yükseklikte bina yapacağı bir belediye değil. Herkes bunu bilsin. Biz belli bölgelerde yüksek yapılara karşıyız. Bu genel politika haline geldi. Topu meclise atmalar. Tazminatlar falan… Meclis üyelerinin çekineceği şeyler değil. Hele ben hiç çekinmem! Kanun ne diyorsa onu uygularım. Baktığımda siz AK Parti meclis gurubusunuz değil mi? İyi dinle! ‘Küçük hesaplar yaparsak şehirlerimize ihanet etmiş oluruz. Burada kararlı duruş şart! Dikey mimari ile şehirlerimize ihanet etmiş oluyoruz. Yatay mimari ile hem kendi medeniyetimizi inşa etmiş oluruz. Biz göğe değil toprağa daha yakın olma gayretindeyiz’. Bu konuşma bugün saat 10:00’da gerçekleşti. Bunu oda başkanları, ben söylemiyoruz. Bunu sayın cumhurbaşkanı şehir ve güvenlik sempozyumunda yaptığı konuşmada söylüyor. Benim böyle bir açıklamam yok. Ben burada kararlı duruş şart lafını çok sevdim. Biz kararlı duruyoruz. İhanet etmiyoruz. Biz kararlı duruyoruz, siz karşı durursunuz. Buna saygı duyarız. Kentin silüetiyle ilgili estetik kurul nerede görev yapacaksa orada yapacak. Sizin isteğiniz üzere teknik meclis üyesi arkadaşlar da bu kurulda görev yapar. 15-20 dakika konuştun ama parti politikana ters konuştun. Demek ki sen savunuyorsun ama parti lideriniz savunmuyor” diye konuştu.

‘’Yatırımcı kentin kurallarına uymak mecburiyetindedir’’
Batur, “Kent için mi bize görev verdi bu halk yoksa bazı şeylerden tırsalım diye mi? Baştan beri söylüyorum, bu tip yapıların yapılamayacağını seçim öncesinde de söyledim. Şimdi söylemiyorum. Bütün kamuoyuna, vatandaşlara söyledik. Böyle bir çalışmayı göreve geldiğimizde yapacağımızı söyledik. Yatırımcı yatırımcı… Yatırımcı kentin kurallarına uymak mecburiyetindedir. Yatırımcı kenti yönetme noktasına geldiyse İstanbul’a bakarsan anlarsınız. Biz İstanbul yapmayacağız İzmir’i! Biz belediye başkanları olarak kente sahip çıkacağız. Kimin işine geliyorsa gelsin” ifadelerini kullandı.

‘’Orada olacağım’’
Yarın Urla’da gerçekleşecek ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da katılacağı CHP Urla Grup Toplantısı hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ‘’Bütün parti görevi olarak hepmiz orda olacağız. Başta Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve oradaki  meclis üyelerimiz vatandaşa bundan sonraki süreci anlatacaklar.Bizde tüm gelişmeleri orda öğreneceğiz.’’ dedi.

‘’Halkın  bertaraf edilmesi doğru değil’’
Demokraside meclisin, halkın  bertaraf edilmesi çok doğru bir yaklaşım değil. Halkın  seçtiği meclis üyeleri içerisinden bir arkadaşımız bu göreve gelseydi bu olaylar yaşanmazdı. Tahmin ediyorum ki bu kanundan kaynaklı bir durum, bunun da bir an önce düzeltilmesinde fayda var’’ ifadelerini kullandı.
 

abdül batur halkı bertaraf edilmesi doğru değil