AK Partili Dağ'dan orta hasarlı binalar için üçlü formüllü çözüm vaadi!

TAKİP ET

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ seçim çalışmaları kapsamında Bayraklı ilçesinde depremzede aileleri ziyaret etti.

İlk olarak 6 Şubat depreminde İzmir’e yerleşen Karatün ailesini ziyaret eden Dağ, daha sonra 30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından TOKİ konutlarına yerleşen Kazalı ailesini ziyaret etti.

Dağ gazetecilere yaptığı açıklamada, "Maraş depremlerin hemen öncesinde İzmir'de de deprem felaketiyle karşı karşıya kalmıştık. Tam da bulunmuş olduğumuz bölge Adalet Mahallesi, Manavkuyu, Mansuroğlu, Bayraklı bölgesi en fazla etkilenen bölgelerdi. Hem akut dönemde, arama kurtarma döneminde hem de sonrasında deprem yaralarının sarılması noktasında ciddi bir mücadeleyi İzmir'imizde verdik. 5 bine yakın konut İzmir'de yapıldı. Orta hasarların bizden talepleri var. Onlarla ilgili de yine çabamızı, sürekli görüşmemizi devam ettiriyoruz. Biz hem İzmir depreminin ilk saatlerinde, ilk dakikalarında hem de Maraş merkezi depremleri ilk saatlerinde depremleri yaşandığı bölgelerdeydik. Orada yaşanan hadiseleri birebir hem hissettik hem yaşadık hem de bu felaketlerin nasıl bir yönetimle çözülmesi gerektiğini çalışmaya gayret ettik, uğraş verdik" dedi.

'ZAMAN KAYBEDEMEYİZ'

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat ve İzmir merkezli 30 Ekim depremlerinin sadece hatırlayıp unutulan birer gün olmaması gerektiğini savunan Dağ, "6 Şubat ve 30 Ekim bize bir şey anlatıyor. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bizim depreme dirençli ve güvenli şehirler olayını özellikle inşa etme konusunda çaba sarf etmemiz gerekiyor. Beş yıl daha İzmir'in kronik sorunların özellikle kentsel dönüşüm konusu, depreme dayanıklı konutlar konusu gibi kronik sorunlarını görmeyerek bunlar yokmuş gibi davranarak zaman kaybedemeyiz. Zaman kaybetme lüksümüz yok. Bu işe başlamak mecburiyetindeyiz. Bunu 1 Nisan'dan sonra hükümet, belediye kucaklaşmasıyla, el birliğiyle bunu başarmak zorundayız. Evet 5 yılın sonunda belki bu kadar depreme dayanıksız konutun olduğu bir şehirde tamamını güvenli hale getiremeyecek olabiliriz. Ama büyük bir mesafe kat edip çarkları döndürmeye başlayabiliriz ve başlayacağız. Başlamak zorundayız. Bunu konuşmak zorundayız" diye konuştu.

'EVİN İÇİNDEKİ MESELE DE BİZİM MESELEMİZ OLACAK'

Ziyaret ettiği Karatün ailesinin İskenderun’dan geldiğini anlatan Dağ, "İskenderun'da depremi hem ailenin babası hem de oğlu yaşamışlar. Evlat depremin etkisiyle, şokuyla engelli durumunda. Birçok yere gitmişler. 30 yaşında bir evlat. Onun da iki çocuğu var. Şu anda teşhis konusunda bir araştırma içindeler. Biz bir şey yapabilirsek yapalım dedik ama birçok uğraş doktorlar tarafından verilmiş. Bazı ihtiyaçları var. Onları biz gidereceğiz. Çocukların eğitimi var. Onları da biz gidereceğiz. Şehrin emini olmak da işte aynen bu evde yaşadığımız gibi. Bu kaldırımı da yapacağız. Ama bu evin içindeki bu mesele de bizim meselemiz olacak. O engelli çocuğun bir ihtiyacı bizim meselemiz olacak" ifadelerini kullandı.

'BUGÜNE KADAR BUNU YAŞAYAMADIK'

Orta hasarlı konutlara değinen Dağ, "Önümüzdeki günlerde orta hasarlılarla ilgili formülü anlatacağız. Orta hasarlarla ilgili yine Başbakanımız Binali Bey ile birlikte kredi konusunda, kredinin daha uygun olması konusunda ciddi çaba sarf ettik. Çözülen yerler var. Emlak Konut'un 900'e yakın yerde şu anda orta hasarlarda ilgili yaptığı işler var. Büyükşehir Belediye Başkanlığı nasip olursa bir formül ortaya koymak istiyoruz. Emlak konut, Büyükşehir Belediyesi, Halk, diğer kamu bankaları iş birliğiyle bir kısmını Büyükşehir Belediyesi'nin katlanacağı, emlak konutun işi yapacağı, Halk Bankası’nın da bir kısmını katlanacağı şöyle bir üçlü formülle yapmak istiyoruz. Bunu sadece hükümet olduğunuzda belediye olmazsa yapamaz mısınız? Belediyenin de bir yerine katkı sağlaması bu işi daha kolaylaştırır. Biz bugüne kadar bunu yaşayamadık. Aynı masa etrafında buluşma konusunu yaşayamadık. Bunu biz inşallah 1 Nisan'dan sonra sağlayacağız. Büyükşehir Belediyesi yükün bir kısmını alacak. Taşın altına sadece bir, ki değil; üç, dört kurum elini sokarsa bu iş daha hızlı bir şekilde olacak" dedi. (DHA)

ak parti hamza dağ