AKP İzmir'den Soyer'e kayıp 45 ay yorumu!

TAKİP ET

AK Parti İzmir İl Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in görev süresindeki icraatlarını değerlendirildiği 'İzmir'de Kayıp 45 Ay' başlıklı bir basın toplantısı düzenledi. AK Parti İl Başkanı Sürekli ile Büyükşehir Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hızal'ın değerlendirilmelerde bulunduğu toplantıda Başkan Tunç Soyer'e yurt dışı seyahatleri, ulaşım, kentsel dönüşüm, bütçe ve koku sorununun yanı sıra Harmandalı Çöp Tesisi, İZBETON ve Köy-Koop üzerinden de sert eleştiriler yöneltildi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in görev süresindeki icraatlarını değerlendirildiği ‘İzmir’de Kayıp 45 Ay’ başlıklı bir basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıya AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin yanı sıra İl Başkan Yardımcısı Deniz Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Dilaver Kişili, İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin ve İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Tayyip Taslak katıldı. 

AK Parti İl Başkanı Sürekli ile Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hızal'ın değerlendirilmelerde bulunduğu toplantıda Başkan Tunç Soyer'e yurt dışı seyahatleri, ulaşım, kentsel dönüşüm, bütçe ve koku sorununun yanı sıra Harmandalı Çöp Tesisi, İZBETON ve Köy-Koop üzerinden de sert eleştiriler yöneltildi. 

YURT DIŞI SEYAHATLERİNE TEPKİ 

Gerçek İzmir'den Efe Can Tan'ın haberine göre Toplantıda ilk sözü alan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Hızal oldu. AK Partili Hızal konuşmasına Soyer’in yurt dışı seyahatlerini eleştirerek başladı. Hızal, "Kurumsal anlamdaki eleştirilerimizin sebebi Soyer’in bu şehirde belediyenin yönetim anlayışı ile alakalı yaşadığımızı sorunlar. Birinci başlık; Biliyorsunuz Soyer Büyükeşehir belediye başkanlığı döneminden önce sıklıkta yurt dışı seyahatleri yapan bir belediye başkanıydı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 29 kez yurtdışına çıkmış. 144 gününü yurt dışında geçirmiş. Bu 45 ayın yaklaşık 2 yılı pandemi ile geçtiği için yurt dışına çıkış noktasında kısıtlama vardı. Kısacası Başkan Soyer İzmir’in ilçeleri olan Karabağlar, Konak, Ödemiş, Tire ve Kiraz ilçelerinin sokaklarından çok Brüksel, Atina’nın sokaklarında gezmiş ve 30 ilçenin sokaklarından daha iyi bildiğini söylemek mümkün. Seferihisar Belediye Başkanlığı dönemindeki alışkanlıklarınızı yerinize getirmeyin dedik. Günün sonunda Soyer’in yoğun yurtdışı seyahatlerinin İzmir’e ne kazandırdığını bilmiyoruz" diye konuştu.

"BOL MİKTARDA GAYRİMENKUL SATIŞI SÖZ KONUSU"

Büyükşehir yönetimine bütçe üzerinden de yüklenen Hızal, "Belgeler ve rakamlar asla yalan söylemez. İzmir’i maalesef ki dev dalgalarla boğuşur halde bıraktılar. Soyer döneminin kullandığı rakamlar konusunda bilgi vermek istiyorum. 2019 yılında 5 milyar 995 milyon gibi kaynak kullanılmış. 2020 yılında 7 milyar 950 kaynak. Bugün 25 milyar 900 milyonluk bir bütçeden söz ediyoruz. Az önceki rakamlara ek olarak iştirakleri de katarsak kullanılan kaynak 50 milyar Türk Lirası. Bugün 14 milyar gibi bir borçtan bahsediyoruz. 14 milyarın içerisinde 2023 yılında öngörülen borç miktarı yok. Hizmet yok yatırım yok. Tablo böyleyken büyükşehir belediyesi Soyer ne yapmıştır; Seferihisar belediye başkanlığındaki alışkanlıklarını devam ettirdiğini görüyoruz. Borçları kapatmak için yeni borçlanma, bol miktarda gayrimenkul satışı söz konusu’’ dedi. 

KOCAOĞLU’NA ÖVGÜ!

Hızal Soyer’i önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile kıyaslayarak yaptığı eleştiride de, "Aziz Kocaoğlu döneminde elbette ki eleştiriler yaptık ama bir konuda hakkını vermek durumundaydık. Neydi? Finansal açıdan sağlam bir yapı ve gayrimenkullerin satılmaması konusu... Ama bugün adeta bir miras yedi anlayışıyla gayrimenkuller bir çoğu satışa çıkarılmış vaziyette... 810 gayrimenkulün satıldığını gösteriyor elimizdeki veriler. Yurt yapmak amacıyla alınmış bir arsanın bile satışı söz konusu oldu ancak itirazlarımızla o satış durdurulmuş oldu’’ açıklamasını yaptı. 

HEVAL SAVAŞ KAYA’YA: BETONUN B’SİNDEN ANLAMIYOR!

İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’ya sert sözlerle yüklenen Hızal, "Liyakat ve şeffaflık önemli bir husus. Kılıçdaroğlu’nun dilinden düşürmediği liyakat meselesi. Kendi belediyelerine 7 kural koymuştu. Özellikle bazı şirketlerin yönetim kurulu üyelikleri. Biri Grand Plaza’nın yönetim kurulu üyesi olarak Türkiye’de dahi yaşamayan KHK ile kamudan ihraç edilmiş bir kişi atandı. İZBETON’un başındaki kişi inşaatın i’sinden anlamayan betonun b’sinden anlamayan hukuğun h’sinden anlamayan bir şahsiyet. İZBETON ciddi zararlar içerisinde’’ diye konuştu. 

"İHALELERİN ŞEFFAF OLMASI LAZIM"

Konuşmasını sürdüren Hızal ihaleler konusunda belediyeye eleştiriler yöneltti. Hızal, ‘’Bir yönetimin şeffaf olabilmesi için ihalelerin şeffaf olması gerek. Soyer döneminde belediyenin yaklaşık 1.8 milyarlık bölümü pazarlık usulü ile yapılmış. Bu rakam maalesef 1.8 milyar. Kendi şirketlerine verilen ihaleler şirket bir kara delik. İşte buyurun şeffaflık. Kısacası İBB’nin 45 aylık dönemin yönetimsel anlamdaki yapısı ve durumu bu. Biz AK Parti olarak Soyer’i Seferihisar’daki yanlışlarını İBB’de yapmaması konusunda çok defa eleştirdik. Seferihisar Belediyesi’nde meydana gelecek olan yaraların kapatılması kolay olabilir ama İBB’de açacağınız yaraların kapanması çok güç olur dedik’’ ifadelerini kullandı. 


SÜREKLİ: 45 AYA BAKINCA LAY LAY LOM GÖRÜYORUZ!

Hızal’ın ardından söz alan İl Başkanı Sürekli, "Bu toplantıyı geciktirdik biz. Bu şehrin yerel yöneticileri 2022’yi bir değerlendirsinler, 2023 planlarını ortaya koysunlar istedik. Bu kayıp 45 ayı değerlendirelim istedik. Bakınca biz ‘lay lay lom’ görüyoruz. Aşk, çiçek, böcek... 'Cemreler düşecek' dediler ama cemreler düşmedi. İzmir yerel hizmette küme düştü! Plan yok, program yok. Bal yapmayan arı gibi boş konuşuyorlar, çok konuşuyorlar. İzmir’in kayıp 45 ayı! 45 ay değil 45 yıl geçse CHP’nin zafiyetler değişmeyecek. Bir kere üretmiyorlar. Engelleniyoruz diyorlar. İzmir’in yerel sorunlarını yerinde muhalefet yaparak İzmir kamuoyuna dile getirdik’’ sözleriyle konuşmasına başladı. 

KOKU SORUNU: BU YAZ DA ÇEKECEĞİMİZ VAR!

Başkan Soyer'in Körfez’de yüzme ve koku sorununu giderme konusundaki vaatlerini ve ortaya konan hizmetleri değerlendiren Sürekli, "Körfez’de yüz diyen olmadı kendileri gündeme getirdiler. Dalışlar yaptılar. Dalış yaptığı yer dış Körfez’di. Mevcut durumun gerisinde gittiniz. Belediye başkanı kirli bir Körfez bıraktı ama koku bu safhada değildi. Arka sırdakiler için güzel vaatleri vardı onlar da İzmir’in rantından faydalanacak dediler arka sıradakiler İzmir’in kötü kokusu ile baş başa kaldılar. İzmir Körfezi’nin kirliliğinin üç sebebi var. Birincisi; 99 dere Körfez’e akıyor ve Körfez’i kirletiyor. Derelerde zemini betonla kapladılar. Bu sorunu artırdı. İkinci neden yağmur suyu ile kanalizasyon sistem aynı hat içerisinde. Ayrıştırmaları gerekiyor. 5 bin kilometrelik hat yapılması lazım. Bunun ne kadarını yaptılar? Çoğu Kocaoğlu döneminde yapılmış 750 kilometre. Yani yüzde 15'lerde! Üçüncü sebep; Çiğli Arıtma Tesisi. 4. Fazın yapılması lazım, 10 yıldır yapamadılar. 5. İhaleye çıktılar. 10 yılda bir ihale yapamadılar. Arıtma Tesisi’nin kurutma ünitesi çalışmıyor. Mevcut 3 faz da çalışmıyor. Yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. Yüzde 70 arıtılmıyor. Büyük Kanal’dan gelen bu yüzde 70 Çiğli Arıtma Tesisi’nin önünde birikiyor kokunun temel kaynağı bu oradan yayılıyor. 4. Fazı süratle yapacaksınız kurutma bölümünü faaliyete geçireceksiniz. Kurutma olmadığı için yüzde 30 atıklar da Körfez’de. Bunu Manisa’ya taşımaya başladılar. Bu 3 temel konu çözülmeden Körfez’in temizlenmesi mümkün değil. Teknelere atladık. Onlar hala inkar ettiler. Gediz’e gittiler. Ya dedik yapmayın. Gediz dış Körfez’e akıyor. Buradaki bizim Körfez’le alakası yok. Onu da kabul ettiler. Niye boş konuştunuz? Bunları yaparlar mı yapamazlar! İşte karne ortada bu yaz da çekeceğimiz var’’ dedi. 

HARMANDALI ÇÖP TESİSİ: ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANI DA BEKLİYOR!

Harmandalı Çöp Tesisi ile ilgili konuşan ve uyarıda bulunan Sürekli, ‘’Harmandalı için şunu söylüyoruz; Pimi çekilmiş bomba gibi. Büyük bir tehlike var. Kendi raporları bizim iddialarımızı doğruluyor. İzmir’in çöpünü depolamaya devam ediyorlar. Orada elektrik üretimi yapan tesis kurdular bu palyatif bir çözüm. Bir de Harmandalı’nda biriken çöpler 45, 50 milyon ton çöp oluştu. Günde 4, 5 bin ton çöp geliyor bu durdurulmalı. Can, mal güvenliği tehlikesi var. Geçenlerde kendi belediyeleri çalıştay yaptılar. Çiğli’ye çöp dökümü durmalı dediler. Çiğli Belediye Başkanı’na çağrıda bulundum . Çağrıma cevap erdi benim düşüncelerimi paylaştı. Çiğli Belediye Başkanı da bekliyor. Burası bir an önce çözülmeli’’ dedi. 


"İZBAN OLMASA SOKAĞA ÇIKAMAYIZ"

İzmir ulaşımında yaşanan sorunlarla ilgili eleştirilerde bulunan Sürekli, ‘’100 gün dediler, 500 gün dediler, kavşak düzenlemeleri dediler. Nerede bunlar? İzmir trafiğini görüyorsunuz, il binasından 45 dakikada geldim. Vaatlerden birisi şuydu; 3 tane batıtı çıktıdan söz ettiler. Basmane’de, Alsancak Garı’nın orada ve Karşıyaka’da yapacağız dediler yapmadılar ve yapmayacaklar da. Yapamayacağını niye söylüyorsun. Gerçeklerle karşılaşınca vazgeçtik diyorlar. Seçmen senin bu projelerine göre oy verdi. Gelecek seçimlerde hesabını vereceksin. Niye yapamayacağın şeyi vaat ettin Sayın Başkan? En önemli projeler deniz ulaşımdır. Burada bir yol katetmediler. Raylı sistemler önemli. İzmir’in ulaşımını rahatlatacaktır. Biz burada İZBAN ile yerel idarenin önünü açtık. İZBAN olmasa sokağa çıkamayız. Bunun lokomotifi de genel idaredir. Metro ile ilgili spekülasyonlara gidiyorlar 136 km’lik İzmir baştan başa kateden sistem hükümetin öncülüğün yapıldı. Yerel idare olarak ne yapacaktınız? Bu dönemde o dönemde temeli atılmış Narlıdere Metrosu var 2023 dediler. Şimdi diyorlar ki 2023 Ekim’inde başlayacağız diyorlar. Destekliyoruz. Yaparız ama olanlara baktığımızda ümitli miyiz, değiliz. 1 milyarlık kaynağa ihtiyaç var. Bu vizyonla nasıl yapacaksın. Bakacağız, göreceğiz. Buca Metrosu çok gündeme geldi. Temel atma töreni yaptılar sanırsınız açılış. Törenden sonra temeli de atamadılar. Mahkemelik oldular. 529 milyon lira fazla fiyat veren firmaya bu iş verildi. İhale iptal edildi beklediler iptal edildi aynı firma ile devam ettiler. Zaman kaybını nasıl izah edeceksiniz. İzmirliler bu 529 milyonun hesabını soruyorlar’’ dedi. 

"İZBETON BATIK BİR ŞİRKET"

İZBETON’u ‘batık bir şirket’ olarak niteleyen Sürekli, ‘’Yollar kan ağlıyor. 3 ayda çözeceğim dedi asfalt problemini. İzmir’in yolları hala köstebek gibi. İZBETON bunu yapamaz İZBETON batık bir şirket. İZBETON’un hiçbir iş yapmadığını size izah edeceğim. Hedef yılda 2 milyon ton asfalt dökeceğiz dediler. Bu da boşa çıktı. 2018’de beğensek de beğenmesek de İzmir’e 15 yıl hizmet etmiş belediye başkanı vardı. Orada 2 milyon 101 bin 290 ton asfalt dökülmüş. Pandemi de artması lazım. Burada bu yapılmadı 2021’de 958 bin 966 ton. Hedef nerede 2018’den 2021’e nereye gelmişiz. İZBETON konusu vahim. İZBETON’un 2018 yılı 1.8 milyar. 2022 cirosu 104 milyon. Hiçbir şey yapılmamış yüzde 90 ciro düşmüş. Batık bir şirket İzmir’in ihtiyaçlarına cevap veremez’’ dedi. 

"2 BİN AĞAÇ KESİLDİ... ÇEVRECİ BELEDİYE BAŞKANI!"

İzmir’de 2 bin ağacın Soyer döneminde kesildiğini söyleyen Sürekli, ‘’İzmir’de bu dönem 2 bin ağaç kesildi, çevreci belediye başkanı! Bulvar düzenlemesi için Karşıyaka’nın göbeğindeki bir yerde bir ağaç insafsızca kesiliyor. Bir dikili ağaçları yok İzmir’de. Zeytin ağaçları var 37 bin. Bunlardan da haberi yok’’ ifadelerini kullandı. 

"KOOPERATİF USULÜ ÇOK TEHLİKELİ, AĞLAYACAKLAR!"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dönüşümde kooperatif yöntemini eleştiren Sürekli, ‘’Kentsel dönüşümde sınıfta kaldıklarını görüyoruz. İzmir’in yapı stoğunun yüzde 70’inin gözden geçirilmesi lazım. Etkin yerinde düzeyli muhalefet yaptık. Kentsel Dönüşümde Uzundere Gürdoğulu Mahallesi’nde bir arpa boyu yol alamadılar. Uzundere’de 33 bin konut dönüştürülmesi lazım. Kılıçdaroğlu İzmir’e geldi vatandaşlar isyan etti. Kılıçdaroğlu hükümet yapsın dedi. Biz de gittik. Hukuki olarak İBB’nin sözleşmeleri devretmesi lazım. Verin bize yapalım dedik. Bu saate kadar bir çözüm yok. Yerel seçime 15 ay var, genel seçime 5 ay var topu taca nasıl atarız metoduna geçtiler. Emrez’de daha saha çalışmaları devam eden bir yerde temel attırdılar. Planlanan konut 10 bin. Temel atılan konut 275. Ne zaman yapacaksın? Kooperatif usulü çok tehlikeli. Ben uyardım. Bu yoldan dönün dedim. Yanlış yoldasınız dedim. Hukuki olarak sorunlarla karşılaştıklarında hükümet bize baskı kuruyor diyecekler. Tabiri caizse ağlayacaklar. Doğruyu yapın yargısal sorunlarla karşı karşıya kalmayın’’ dedi. 

KÖY-KOOP GÖNDERMESİ: BAŞKA BİR ALIŞVERİŞ YAPTILAR

Sürekli Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer’in yönetim kurulu başkanı olduğu KÖY-KOOP üzerinden eleştirilerini sıraladı. Sürekli , ‘’Başka Bir Tarım Mümkün dediler. Ne Yaptılar Tire Süt Kooperatifi vardı. Süt Kuzusu ardı. Tire Süt Koopertifini devre dışı bıraktılar. Süt Kuzusu’nu iğdiş ettiler. Onlar Köy-Koop ile farklı iş yaptılar. Başka bir alışveriş yaptılar’’ dedi. 

"OPERA BİNASI UCUBE OLARAK DURUYOR!"

Sürekli konuşmasında Büyükşehir’in bitmeyen yatırımlarına da değindi. Sürekli, ‘’Buca Tünelleri bitmeyen yatırımlardan. 2017’de ihalesi yapıldı. 2019’da sözleşme feshedildi ortada eser yok. Opera Binası. Buradaki zarar 102 milyon TL. Üç firma girdi ihaleye bir firmaya işi verebilmek için Avusturyalı bir firma ile iş ortaklığı yaptırdılar. Firma işi bıraktı. 102 milyon fazlaya bir firmaya verildi. Başkan müteahhitle başımız dertte dedi. 2019’da kendisi imzayı attı. Kendisi tekrar bilerek imzayı attı. Opera binası ucube olarak duruyor. Buraya geriatri merkezi yapalım dediler ona da kamuoyu karşı çıktı. Hiçbir icraat yok. Çiğli Arıtma Tesisi, Karşıyaka Stadı engellediler. Stadın yapılmasını onlar engellediler. Avan proje üzerinden yapamayız, müellifi değiştirelim, ipe un serdiler. Yine topu taca attılar. Bu stadı yapamazlar, paraları yok. Karşıyakalı sıkıntıyı çeken kesim olmaya devam edecek. Orada bir gün hizmete alırız inşallah’’ dedi. 

"NERENİZ ENGELLENİYOR?"

CHP ve Büyükşehir cephesinin sıklıkla dile getirdiği ‘Hükümet İzmir’e yatırımları engelliyor’ çıkışına eleştiri yönelten Sürekli, "Engelleniyoruz iddiasının en temel örneği kredi konusunda yaşandı. Ağustos’ta il başkanlığında bu şekilde ifade ediyorlar. Gerçekler büyükşehirin talepleri konusunda merkezi idare konusunda çok hassasız. Cumhurbaşkanımız, milletvekillerimiz destek olduk olmaya devam edeceğiz. Buca Metrosu imza bekliyor dedi anında geldi. Konak Tüneli’ni istediler anında devredildi. Çiğli Tramvayı sona geldi ama vagon yok vagon alacaklar kredi anında geldi. Büyük Kanal projesinde kredi ihtiyacı hasıl oldu kredi çıktı. Nasıl, nereniz engelleniyor ama siz engelliyorsunuz stadı engellediniz. Millet Bahçesi’nin engellemeye çalıştınız" ifadelerini kullandı. 

"BUCA’YI BIRAK, URLA’YA BAK DİYORUZ!"

Sürekli ayrıca, "Engelleniyoruz iddiaları bununla sınırlı değil. Sıkıştıkları her alanda algı operasyonuna başvuruyorlar. Buca’yı bırak Urla’ya bak diyoruz. Buca’da cezaevini kaldırdık. AVM planını yapmıştınız. Yeşil alan ayırmışız. Yeşil de yeşil deyip dezenformasyon yapıyorsun. Orada Urla’ya bakın’’ diye konuştu. 

BASMANE ÇUKURU

AK Parti İl Başkanı, 'Basmane Çukuru' ile ilgili gelen soruya, ‘’Basmane Çukuru ile ilgili TMSF ile ilgili görüşmeler var. Belli bir mesafe kat etmiştik. Şu aşamada orası beklemede. Temennim çözülsün bize bir şey düşerse biz yaparız’’ yanıtını verdi. 

"BÜYÜKŞEHİR’İN İKTİSAT KONGRESİ’NDE YERİMİZ OLMAZ"

Sürekli, '2 farklı İktisat Kongresi' tartışmalarına yönelik olarak da, "Şimdi de başka bir iktisat kongresi diyorlar. Başkan’a nedir bu ikilik dediler. Yapıyor. Biz bir şey demiyoruz. Biz 17 Şubat’ta İktisat Kongresi’ni yerinde  CHP’nin otopark yapacağı yerde iktisat kongresini yapacağız. Bizimkisi kongrenin aslı. Biz sırf başka amaçlarla gündemi değiştirmek için yapılan bir etkinlikle yerimiz olmaz. 17 Şubat’ta orada onu görmek mutluluk vesilesi olacaktır. Öyle bir kongre… Tartışmaya girmiyorum’’ mesajını verdi. 

"SOYER ORADA NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYOR"

Hükümetin yatırım programında Halkapınar-Otogar Metro hattı için sembolik olarak 3 bin TL'nin bütçe ayırmasına yönelik tepkiler hakkında konuşan Sürekli, "Sayın Soyer orada ne olduğunu çok iyi biliyor. Orada konan bedel iz bedel denir ona. Yıl içerisinde projeye aktarım yapılabilir. Bildiği bir husus ironi yapmak için Ankara-İzmir Hızlı Tren hattına 13 milyarlık yatırım yapıldı bunları gölgelemek için. Yine bir algı operasyonu’’ dedi. 

"KOMİK... KENDİ METROSUNU BİTİRSİN!"

Halkapınar- Otogar Metro hattı ile gelen bir başka soruyu yanıtlan Sürekli, Soyer’in yaptığı ‘ironik’ sosyal medya paylaşımını da değerlendirdi. 

AK Parti İl Başkanı, "Komik! Kendi metrosunu bitirsin. Buca Metrosu’nu 4 yılda bitirmek zorundalar. Narlıdere kolay bir inşaat. 5 yıl geçti daha da biteceği yok. Buca uzun bir hat. Zaten gecikerek başladı. Neden dış kredi ile yapıyorlar. 4 yılda bitmezse geri ödemesi başlayacak. Komik şeyler söylemesinler. 136 km’lik İZBAN hattını biz yaptık’’ dedi. 

ak parti izmir soyer