Alevi derneklerinden 'torba yasa' tepkisi

TAKİP ET

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri, Taksim Hill Otel'de bir basın açıklaması düzenledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri, Taksim Hill Otel’de bir basın açıklaması düzenledi.

Örgütleri temsilen; Mustafa Aslan, Celal Fırat, Cuma Erçe, Ercan Geçmez, İsmet Kurt, Haydar Baki Doğan ve Bülent Felekoğlu basın açıklamasında yer aldı.

Basın açıklamasını tüm örgütler adına, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan okudu. Siyasi iktidarın Alevileri yok saydığını söyleyen Aslan, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulması ve bu konunun TBMM'den torba yasa ile geçirilmesine tepki gösterdi.

Aslan, yasal düzenlemeye karşı mücadelelerinin devam ettiğini belirtti, yol ve yöntemlerini açıkladı.

Aslan, Alevilerin, “Cemevleri’nin yasal statüye kavuşması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Sivas Madımak Katliamı’nın olduğu Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması, Alevi köylerine yapılan camilere bir an önce son verilmesi, Alevi dergahlarının alevilere iade edilmesi, kamuda yapılan ayrımcılığa son verilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi” gibi talepleri olduğunu dile getirdi.

“HİÇBİR OLUMLU ADIM ATILMADI”

“2009-2010 Alevi Çalıştayları’nda gördük ki; bu topraklarda, bu ülkeyi yönetenler kendileri dışındakileri tarif etmekten, tanımlamaktan, onlara bir kıyafet biçmekten asla vazgeçmediler” diyerek sözlerine devam eden Aslan, şöyle konuştu:

*Daha sonraki yıllarda her seçim döneminde ülkeyi yönetmeye talip olan tüm siyasi partilere, alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini dile getirdik, ilettik.

*Ama hiçbir olumlu adım atılmadı. Maalesef iktidar Türkiye’de toplumun farklı kesimlerinin talepleri söz konusu olunca kulağını tıkayan, gözlerini kapatan bir rol oynamaya devam ediyor.

“İKTİDAR EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİMİZİ YOK SAYIYOR”

Aslan, iktidarın, Alevi kurumlarını “sözde” gezdiğini, Alevilerin taleplerini “sözde” dinlediğini ve Alevilerin taleplerinin sadece elektrik, su, bakım, onarım gibi taleplermiş gibi kamuoyunda bir algı yarattığını savundu.

Aslan, “Eşit yurttaşlık talebimizi yok sayan iktidar, yine toplumda yanlış bir algı yaratmak peşinde koşuyor” dedi.

“YASAL, SİYASAL VE HUKUKİ MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Aslan, açıklamasına şu şekilde devam etti:

*Alevilerin yıllardır dile getirdiği talepleri bir torbaya sıkıştırarak, sanki demokratik bir açılım yapıyormuş gibi bir hava yarattı iktidar.

*Kararname bize şunu tekrar gösterdi ki; bu ülkede yüzyıllardır inkar edilen, yok sayılan bu inancı, ‘yasal çerçeve’ adı altında inancı yok saymayla karşı karşıya kaldık.

*İnancımızı yok sayan bir kararname. İnanç önderlerimizi yok sayan bir kararname. Hem yasal, hem siyasal hem de hukuki olarak mücadelemize devam edeceğiz.

“25 ARALIK’TA İSTANBUL’DA KURULTAY GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

*Aleviler 25 Aralık’ta İstanbul’da bir kurultay gerçekleştirecek. Bu ülkede eşitlikten yana olan tüm kesimleri davet edeceğiz.

*Aleviler taleplerini, bir salonda, on binlerce insanın katılımıyla Türkiye kamuoyu ile bir kez daha paylaşacak.

*Alevilerin talepleri gerçek anlamda anlaşılana kadar bu mücadelemizi her platformda sürdürmeye devam edeceğiz. Ne daireyi, ne kararnameyi, ne de torbayı kabul etmiyoruz.

Sözcü

Alevi Bektaşi Federasyonu Alevi Dernekler Federasyonu