Aleviler'den Soyer'e tam destek! ''Gecikmiş olmasına rağmen, sevindirici bir karar''

TAKİP ET

(ÖZEL HABER) İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 13 Ocak tarihinde gerçekleştirilen olağan meclisinde alınan 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 7 kültür merkezinin (cemevi) resmi ibadethane yeri olarak tanınması' na yönelik proje değişikliği, CHP'li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.

Oktay Güçtekin - İzmir Gündemi / İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 13 Ocak tarihinde gerçekleştirilen olağan meclisinte alınan ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 7 kültür merkezinin (cemevi) resmi ibadethane yeri olarak tanınmasına yönelik proje değişikliği, CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.

Cemevleri’nin İzmir’de resmi ibadethane statüsü kazanmasının ardından Türkiye’de ilk defa Büyükşehir bazında cemevleri ibadethane statüsüne geçti. Büyükşehir Meclisi’nde alınan karar sonrası, alınan karar ile ilgili Narlıdere, Bornova ve Buca cemevi başkanları, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

13 Ocak’ta İzmir’de cemevleri’nin resmi ibadethane statüsü kazanması sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’de harekete geçmişti. İzmir’de Büyükşehir Meclisi'nde CHP ve İYİ Parti oyları ile kabul edilen ‘Cemevleri’nin ibadethane statüsüne geçirilmesi’ kararı İstanbul’da AKP ve MHP oylarına takıldı. Böylece İzmir Türkiye’de alevilere resmi statü hakkı veren ilk belediye olurken, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AKP ve MHP üyelerinin oylarıyla alevileri resmen tanımayı reddetti.

Mustafa Arslan ‘’Büyükşehir’in  kararı anlamlı ve önemlidir’’
Narlıdere cemevi başkanı Murat Arslan 13 Ocak tarihinde alınan karardan ötürü Tunç Soyer’e teşekkür ederken, bu kararın diğer illerde de hayata geçmesini umduklarını dile getirdi. Arslan ‘’Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e ve Cumhuriyet Halk Partisi Meclis grubuna teşekkür ediyoruz. Biz yaklaşık olarak 30 yıldır Türkiye’de alevi örgütleri olarak eşit yurttaşlık talebimizi her ortamda dillendiriyoruz. 17 yıldır iktidarda olan AKP hükümetine de her fırsatta  alevilerin inançsal anlamda ibadet yeri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşmasıyla ilgili talebimizi haykırıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, bir anakent belediyesinin meclisinde, imar planlarında  ibadet yeri olarak ayrılan ‘’Kilise, havra ,sinegog, cami ‘’ gibi ibadet yeri sayılan yerlere cemevi’nin de eklenlenmesi çok büyük önem arzediyor. Hukiki anlamda da bu bir kazanımdır. Tabi gönül ister ki Türkiye’de başta hükümet ve  tüm belediyeler  bunu örnek alıp alevi toplumunun inanç merkezi olan, ibadet yeri olan cemevlerini görsünler ve tanısınlar. Buraları ibadethane olarak görmemezlikten daha ne kadar  gelecekler. Evet aleviler bu topraklarda yüzyıllardır ibadetlerini sürdürüyorlar. Onlar cemevlerini kabul etseler de etmeseler de  cemevleri var ve var olacaktır. Ancak demokratik ve laik bir ülkede her inanç topluluğu kendini nasıl tarif ediyorsa, o şekilde  kabul edilmesi ve  yasalar çerçevesinde  eşit olunmasını talep ediyoruz. Bu anlamda da Büyükşehir’in  kararı anlamlı ve önemlidir.’’ diye konuştu.

Arslan ‘’Kocaoğlu bizi hep duymamazlıktan geldi’’
Meclise gelmeden önce Tunç Soyer ile bu konuyu görüştüklerini dile getiren Arslan ‘’Cumhuriyet Halk Partisi  grubuna bu tasarı gelmeden önce sayın başkanla biz göreve seçildikten bu yana görüşüyoruz. Aslında biz sayın Kocaoğlu döneminde bu konuda çok ısrarcı olduk. Ancak sayın Kocaoğlu,  malesef bizi hep duymamazlıktan geldi. Sayın Soyer’in bu konuda ki duyarlılığından kaynaklı bu iş için hemen bir hazırlık yapıldı. Komisyonumuz vardı, komisyon olarak biz hazırlık yaptık, sonra kendisine ilettik o da ilk meclise getireceğini söylemişti. Hazırlıklar bittikten sonra ilk meclise  getirdi.’’dedi.

‘’Seçim döneminde verilen sözler unutuldu!’’
İktidar partisinin seçim dönemlerinde oy için verdiği vaadleri seçim sonrası unuttuğunu söyleyen Arslan ‘’AKP grubu’nun tekrar komisyona sevki ise sadece oyalamaya yönelik bir hamle oldu. 17-18 yıldır alevi toplumunu ülkeyi yöneten AKP , alevi toplumu başta olmak üzere diğer inanç toplulukları oyalamaktadır.Seçim döneminde ‘’Aleviler bizim kardeşlerimiz , cemevleri ile ilgili biz de en kısa zamanda  yasal statüye kavuşmasını istiyoruz’’ diye dillendirdiler. Cumhurbaşkanı’nın ilk 100 günlük programı içerisinde de cemevi konusu vardı. Ama iş uygulama ve pratiğe geldiğinde sağır sultana dönüşüyorlar. Duymamazlıktan, görmemezlikten geliyorlar.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Yüzlerce, binlerce insan buna, İzmir’i örnek gösteriyor’’
Alevi vatandaşlar arasında Tunç Soyer’e karşı olan tutumun çok olumlu olduğunu ifade eden Arslan,İzmir’in örnek olarak gösterildiğini söyledi. Arslan ‘’Büyükşehirin tarihi meclisinde biz de vardık.Çok kalabalık bir grup gelmişti . Meclis salonunun altında AKP grubuna ait bir salondan meclisi izledik ve yukarıya sadece temsilci niteliğinde kişiler çıkabildi. O günden bu yana, gerek İzmir’de gerekse Türkiye’nin değişik yerlerinden ve Avrupa’dan sayın başkana ve CHP grubuna çok büyük teşekkürler var. Göstermiş oldukları cesaret ve alevi toplumuna vermiş oldukları olumlu karar, sevinçle karşılandı. Sosyal medyada yüzlerce, binlerce insan, İzmir’i örnek gösteriyor. Umarım burada İzmir’de alınan karar hem İstanbul hem de diğer  belediye Meclisleri’ne örnek olur. Hangi siyasi partiden olurlarsa olsunlar  bu toplumun gerçekliğini unutmamaları lazım. Bu toplum, bu inanç topluluğu , bu topraklarda vardı, vardır, var olmaya devam edecek. Artık kulaklarını tıkamasınlar. Gözlerini kapatmalarını istemiyoruz. Bu sürecin hızlanması lazım. Umarım merkezi hükemet de alevilerin anayasal güvence talebine en azından bir nebze de olsa destek ve katkı verir. ‘’diye konuştu.
 
Tekçe ‘’Yarın öbür gün gelecek başka bir yönetim bu kararı bozabilir’’
Buca cemevi başkanı Hüseyin Tekçe ise ‘’Yasal olan bir hakkımızı, yasal olmayan konularla çaba gösterip almaya çalıştık. Eşit yurttaşlık hakkımız verilmiyor. Bu hakkımız verilmediği için de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Soyer, kendi sorumluluğunda olan 7 tane kültür merkezinde tahsis hakkı vermiştir, ama bu  geçicidir. Yarın öbür gün gelecek başka bir yönetim bu kararı bozabilir. Tabi ki Tunç Soyer  Türkiye’de  model olacak, örnek olacak bir karar alarak, cemevleri üzerindeki kültür merkezi levhalarını kaldırarak , anahtarın personelde değil de cemevi yönetiminde olmasını hükmetti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan bu kadar vicdanını yoklayanlar için bir hatırlatma olacaktır. Geç kalınmış bir karardır ancak, bu tanınmanın kimler ve kimin tarafından yapıldığı da çok önemlidir. Devletin, hükümet nezdinde bu tanımanın olması gerekiyordu. Bugün bir sinagog bir cami bir kilise’ye ne haklar veriliyorsa bizde cemevleri olarak bunları istiyoruz. Başka fazladan istediğimiz birşey yoktur. Aslında bizim tek istediğimiz eşit yurttaşlıktır.’’ diye konuştu.

‘’Devlet inancımıza saygı göstermeli’’
Alevi vatandaşların cemevlerinde zaten ibadetlerini yaptığını ifade eden Tekçe ‘’Zaten cemevlerinde yine ibadetler yapılıyordu, eğitimler veriliyordu. Ancak bizde bu ülkede yaşıyoruz, gidecek bir yerimiz yok. O yüzden diyoruz ki bu ülkenin vatandaşı olarak devlete karşı olan görevlerimizi yapıyoruz. Bizim inançsal özgürlüğümüze de saygı gösterilmeli ve tanınmalıdır. ‘’dedi.

‘’Soyer takdir edilesi bir karara imza atmıştır’’
Soyer’in verdiği kararın çok önemli olduğunu dile getiren Tekçe ‘’Alevi vatandaşlarımızın bu konuya yönelik tepkileri gerçekten çok olumlu, yıllardır bu  hakka hasret olan bir toplumuz.Bundan dolayı sayın Tunç Soyer’in devlet adamlığını ve bu konudaki tutumunu taktir etmemek imkansızdır. Gerçekten taktir edilesi bir karara imza atmıştır. Kendisine de bu kararından dolayı alevi vatandaşların memnuniyetini ilettik, belki de kendisine bir plaket taktimimiz de olabilir en yakın zamanda. Umarım bu süreç Türkiye’de bir rol model olur, bir sürecin başlangıcı olur. Belkide bu başlangıç Tunç Soyer’e nasip oldu, onun ‘Aşkla İzmir’ sloganı bu başarısının ve kararın sırrı olabilir.’’ ifadelerini kullandı.
 
Yücel ‘’Bu kararların devamının gelmesini istiyoruz’’
Bornova cemevi başkanı Kamil Yücel önemli olanın bu tür kararların devamının gelmesi olduğunu dile getirdi. Yücel  ‘’Bizler için sevindirici  bir haber oldu, ancak tabi ki bu kararların devamının gelmesini istiyoruz. Cemevleri’nin derneklerle yönetilmesini, derneklere verilmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 7 kültür merkezi var, biz bunların gerçek sahiplerine verilmesini yani büyükşehir bürokratlarıyla değil, alevi dernekleri tarafından yönetilmesini istiyoruz. ‘’ dedi.

’Büyük bir sempati kazanmış durumda’’
Tunç Soyer’in konuşmalarına değinen  Yücel ‘’Zaten biz bu 7 kültür merkezini cemevi olarak kullanıyorduk. Ancak sayın Tunç Soyer’in ‘Bu konuda bir dakika bile beklemeye tahammülü yok’ sözleri gerçekten çok önemlidir. Sayın Soyer gerçekten bu söylemleri ve kararı ile birlikte alevi vatandaşlar arasında büyük bir sempati kazanmış durumda. Tabi bunda bizim devlet tarafından hep 2’inci, 3’üncü sınıf vatandaş olarak karşılanmamız da ,bu karara olan mutluluğu arttırmıştır.Heleki AKP üyelerinin mecliste karara karşı olan olumsuz tavırları, CHP’li üyelerin savunması gerçekten bizim adımıza çok önemli bir gelişmedir. İzmir’de verilen karar ile birlikte diğer illerde de bu kararın devamının geleceğini düşünüyorum. ‘’  ifadelerini kullandı.
 
‘’Bu süreç sadece İzmir’i kapsamamalı’’
Alevi dedesi Ali Tekin ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen kararın gecikmiş bir karar olmasına rağmen çok önemli olduğunu dile getirdi. Tekin ‘’Büyükşehir belediyesinin almış olduğu bu karar alevi toplumunu tabi ki sevindirdi.  Elbette ki bize bir umut ışığı oluşturdu. Geç kalınmış olsa dahi güzel bir adım atıldı. Önemli olan bu adımı bu süreç içerisinde iyi değerlendirmek.Tabi ki bu süreç sadece İzmir’i kapsamamalı . İzmir dışındaki tüm illerimizde de, Türkiye genelinde de alevi yurttaşların ibadethanelerinin resmi ibadethane statüsü kazanması gerekiyor. Hiçbir inanç kendi inanç merkezlerine izin ile, müsade ile, dilekçe ile girmemiştir. Yaratacı ile yaratılan arasında olan  yerdir buralar ve buralarda ibadetlerin birilerinden izin alınarak yapılmasını doğru bulmuyorum.’’ dedi.

‘’Güzel bir kazanım oldu’’
 Tarihi süreçlerde alevilerin bir tülü bağımsızlıklarını elde edemediğini söyleyen Tekin ‘’Aleviler yüzyıllardır Anadolu’da tüm vatandaşlık görevlerini yerine getirmesine rağmen, vatandaşlık işlevlerini eksiksiz yapmasına rağmen nedense  inançsal bağımsızlıklarını bir türlü elde edemiyor. Her zaman birilerinin baskısı altında, birilerinin  süreci altında kendi inançlarını gizlilik içerisinde  sürdürmeye çalışıyorlar. Uzun yıllardır vermiş olduğumuz bir mücadelenin ardından bugünlere geldiğimizde  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından güzel bir adım atıldı. Güzel bir kazanım oldu.’’ diye konuştu.

‘’Diyanetin dev bütçesi yanında, vergisini veren aleviler bu işin neresinde olacak ?’’
Dede Tekin ‘’Her toplum kendi inancında hür olmalıdır. Dilediği gibi  inancını bağımsız bir şekilde sürdürmelidir. Bundan dolayı da İzmir’in aldığı kararlar oldukça sevindiricidir. Ancak buranın içerisindeki işlevlerin nasıl olacağıda çok önemlidir. Bugün diyanetin devasa bir bütçesi ve bir o kadar da hizmet eden mensubu varken, aleviler bu işin neresinde olacak ? Bu konunun asıl önemli noktalarından biri de budur. Evet binalarımızı bağımsız yaptık, ama biz 80-90 yıldır bu ülkeye vergi veriyoruz. Bu verdiğimiz vergilerin  bize dönüşümü olmuyor. Bundan sonra bakalım bu mekanlar içerisinden hizmet edenlerin  durumu ne olacak. CHP’nin bu konudaki tutumu gerçekten taktir edilmesi gereken bir davranıştır.’’ dedi
 
 

izmir alevi cemevi kültür merkezi resmi ibadethane statü kazandı tunç soyer izmir büyükşehir belediyesi alevi dede özel haber röpörtaj gündem istanbul