Ankara Katliamı'nın 8. Yılı: "Barış güvercinlerini her yerde anarız"

TAKİP ET

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Anması Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde gerçekleşti. Katliamın 8. yılında adalet arayışını sürdüren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 'Onlara sözümüz barış olacak!' sloganları ile anıta karanfil bıraktı.

İz Gündemi- Buse Özsümer/ İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Garı karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde bir araya geldi. Katliamda hayatını kaybedenlerin anıldığı buluşmada, katledilen yurttaşların aileleri ve platform üyeleri adalet taleplerini dile getirdi. “Savaşa hayır! Barış hemen şimdi!” sloganlarının duyulduğu anmada Disk Ege bölge temcilcisi Memiş Sarı şöyle konuştu:

“Ankara’da barış istemek için yollara dökülen, ülkenin çeşitli illerinden sadece barış talebi ile Ankara’da buluşmak isteyen yüzbinlerin tam da göbeğinde, IŞİD barbarları hunharca bombalarını patlatarak canlarımızı bizden ayırdı. O gün 9 yaşındaki Veysel, babasının elinden tutup geldiği o meydanda sadece barış güvercinlerini uçuırmak istemişti. Bugün yaşasaydı 17 yaşında olacaktı. Bize unutacaksınız, görmeyeceksiniz dediler. Biz unutmayacağız, unutturmayacağız, buradayız ve barış güvercinlerini alkışlarla buradan gökyüzüne yine alkışlarımızla, zılgıtlarımızla havalandıracağız. Onların varlığını hissettireceğiz.”

“Adlarını dilimizden eksik etmiyoruz”

Katliamın faillerinin açığa çıkarılmasını isteyen Memiş, sözlerine şöyle devam etti:

“Emperyalistler, dün olduğu gibi bugün yine Ortadoğu’da savaş politikalarını hayata geçirmek istemektedir. İşte tam 8 yıl önce, tüm dünyada barış olsun diye sokağa çıkanlar, biraz önce ifade ettiğim gibi katledildi. Sekiz yıldır katliamın aydınlatılması, gerçek faillerin açığa çıkarılması için talep edilen esaslı bilgi ve belgelerin neredeyse tamamı büyük bir engelleme ve gayret ile reddedilmiştir. Çünkü bu katliamın faillerini biz biliyoruz, onlar açığa çıkarmamak için üzerini örtüyor. Sosyalistler, devrimciler, demokratlar nefes aldığı sürece bütün faili meçhul cinayetler açığa çıkacaktır.”

Katliamın gerçekleştiği saat olan 10:04’te, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından, yitirilenlerin isimlerini tek tek sayan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ; “Adalet mücadelemizi sürdürerek, yitirdiğimiz canlarımıza karşı saygı ile, her birinin adlarını dilimizden eksik etmiyoruz.” dedi.

Ardından ortak basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven de, katliamın politik arkaplanına vurgu yaparak; olayının üzerinin yıllardır örtülmek istendiğini dile getirdi ve şunları söyledi:

“Unutmayacağız, unutturmayacağız. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı olan, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı üzerinden koca bir 8 yıl geçti. 10 Ekim 2015’te düzenlediğimiz. Emek, Barış ve Demokrasi mitingine yapılan saldırıda 104 arkadaşımızı yitirdik. 500’e yakın arkadaşımız ise yaralandı. Aradan geçen sekiz senede çok sayıda arkadaşımız organ kayıpları ile hayatlarını devam ettirmeye çalışmaktadır. Sekiz yıl herkesi aynı şekilde etkilemedi elbette. Yüreğimiz kan ağlarken birileri stadlarda, barış karanfillerimizi yuhalattı. İnsanlık suçları işleyen cani bir örgüte selam yolladı.

“Katliamın önü açıldı”

“Katliam göz göre göre geldi. 10 Ekim katliamından önce aynı merkezde planlandığı düşünülen, 5 Haziran 2015 Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamları yaşandı. Her üç katliamın sadece planlanması değil, sözümüzona ihbarlar zinciri de büyük benzerlikler taşımaktadır. Her ne hikmetse her üç katliamın öncesinde, güvenlik güçleri ortadan kaybolmuş, arama noktaları kaldırılmıştır. Her üç katliamın dava dosyaları da birkaç maşaya ceza verilerek kapatılmak istenmektedir. Ve katliamlar zincirinin, iktidarı sarsılan AKP’nin yeniden çoğunluğu sağlaması ile bıçakla kesilir gibi kesilmesi, sürecin politik arkaplanı için kafalardaki en önemli soru olarak varlığını korumaktadır. Katliamı gerçekleştiren canilerin, istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğü çok sayıda belge ile kanıtlandı. Gelinen aşamada ortaya çıkan gerçekler, bu katliamın önünün açıldığını göstermektedir. Katliam sorumlusu olmasına karşın, kimliği tespit edilemediği iddia edilen, fotoğraf ve videolarda apaçık görülen ve X,Y diye kodlanan kişiler hakkındaki dosyada 5 yıldır tek bir işlem yapılmamıştır. Katliamla bağlantılı oldukları tespit edilen ve açık kimlikleri bilinen IŞİD militanları hakkında bir işlem yapılmadığı gibi, bütün evrakların avukatlarca sunulmasına karşın, savcılığın aldığı kısıtlılık kararıyla dosya gizlenmektedir.”

Açıklamalar sonrası ise anma için bir araya gelenlerce mezarlık ziyaretine gidildi.

ankara katliamı