Asklepion'daki tarihi meclisten Zeus Sunağı için "Tarihi" karar!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Ağustos ayı olağana meclisinin ikinci oturumu Bergama Askepion'da gerçekleştirildi.  Meclisin ikinci oturumuna ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı. Dünyanın en dik tiyatrosu olan Askepion'da gerçekleştirilen meclise İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri yoğun katılım gösterdi.

Oktay Güçtekin / Yaklaşık olarak 3 saat süren mecliste eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın 1 saatlik bir sunum gerçekleştirerek Bergama’yı izleyicilere anlattı. Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Soyer, Askepion’da olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Soyer “Burada yapmaktan iftihar ettiğimiz meclise hoş geldiniz. Bergama’ya geldiğimiz andan itibaren hoşgörülü ve sıcak karşılayan Bergama Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış konuşmasının ardından ilk sözü Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’ya verdi.  Asklepiton’da gerçekleştirilen meclis ile Bergama’nın tanıtımının gerçekleştirileceğini belirten Başkan Koştu Bergama’nın önemine dikkat çekti. Koştu “İlkler kenti Bergama ve açık hava sergisi Bergama. Belki de İzmir’in en değerli ilçelerinden bir tanesi. Bergama bir tarım kenti ve orman şehri. Yüz ölçümü ile de İzmir’in en büyük ilçesi. 5 medeniyetin izlerinin taşındığı çok önemli bir şehir burası. Bugüne kadar tanıtımında beklide çok başarılı olamadı ancak bugün burada bu meclis toplantısını yaparak bunu başarabiliriz” diye konuştu.
 
“Tüm dünyaya bir mesaj”
Koştu’un açıklamasının ardından yeniden söz alan Başkan Soyer Askepion’da gerçekleştirilen meclisin tüm dünyaya bir mesaj verdiğini söyledi. Soyer “Tıbbın sembolü burası. Bargama sağlıklı yaşam kenti demek. Pandemi dönemin bu toplantıyı yapmamız tüm dünyaya bir mesaj aslında” diye konuştu.
 
“Çok özel bir gün”
Başkan Soyer meclis gündemine geçilmeden önce mecliste bulunan parti grup başkan vekillerine söz verdi. İlk söz hakkı alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Asklepion’da olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi. Özuslu “Bugün beni açımdan çok özel ve güzel bir gün. Bugün heyecanlıyım ve heyecanımı tutmaya çalışıyorum. Ben buralıyım ve küçük bir çocukken burada Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelmiş ekipleri izlemek ve şuan CHP Grup Başkan Vekili olarak burada sizlerle duygularımı paylaşır olmak beni dünyanın en mutlu insanı yapıyor. Zaten bu toplantıyı önerirken , Bergama’nın tarihinin farkında olunması için çok büyük hizmet edecektir diye düşündük” dedi.

“Aynı şekilde bırakacağız”
AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise Askepion’da olduklarından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Hızal; Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri olarak büyük bir mutluluk ve gurur içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Birçok bakımdan çok özel ve anlamlı bir kente hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu alanlar, bizlere emanet edilen bu alanlar tüm insanlığa emanet edilmiş durumda. Bu alanı gözü gibi koruyup bizlere kadar getiren tüm insanlığı teşekkür ediyorum. Onlar bize nasıl emanet ettilerse bizde geleceğe aynı şekilde emanet bırakacağımızın sözünü veriyorum” dedi.
 
“Taş yerinde ağırdır”
Grup Başkan Vekillerinin açıklamalarının ardından ise kürsüye çıkan eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın 1 saati aşkın bir sunum ile izleyicilere Bergama tarihini anlattı. Sunumun ardından açıklama yapan Taşkın “Bergamalılar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ve meclis üyelerinden ZEUS sunağının getirilmesini talep ediyor. Böylesi onurlu bir çalışmanın dünyada büyük yankı uyandıracağı aşikardır. Dünya ve insanlık birçok insani kararı tartışırken bu kararı görmezden gelemez. ZEUS sunağı Bergama’ya aittir. Atalarımızın da dediği gibi taş yerinde ağırdır” dedi.

“ZEUS Sunağı için çalışmalar oy birliği ile kabul edildi”
Başkanımız Sefa Taşkına çok teşekkür ediyorum. İnsanlık tarihi için en önemli hikayelerinden birini bizle paylaştı. Bu girişimi sonlandırmakta bizim görevimiz olsa gerek. Bu meclisi burada yapmamızın en hayırlı sonuçlarından biri de bu adımı atma sorumluluğunu ortaya koyuyor oluşudur.” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ZEUS sunağının İzmir’e dönüşü için çalışmaların başlamasını meclis üyelerine sundu. Sunulan öneri oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilmesinin ardından konuşan Başkan Soyer, alınan karar sonrası ZEUS Sunağı’nın İzmir’e döndürülmesi için gerekli çalışmaların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılacağını söyledi.
 
Ulaşıma zam kapıda
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin ikinci oturumuna ESHOT’a gelmesi planlanan zam oranı damga vurdu. Yapılan açıklamaların arından meclis maddelerinin görüşülmesine geçildi.  ESHOT ücretlerine getirilmesi planlanan zam için de meclis gündemi maddesi komisyona gönderildi. Meclis maddesinin komisyondan geçmesi halinde ise aktarma yapılması halinde ilk aktarmaya 50 kuruşluk bir ücret getirilmesi ön görülüyor.

Komisyona gönderilen madde şu şekilde; “Bilindiği üzere İzmir’de ulaşımda 90 dakika uygulaması uygulanıyor. Buna göre 90 dakika içerisinde kaç aktarma yapılırsa yapılsın ücret alınmıyor. Ancak yeni önergeye göre artık ilk aktarmadan 0.50 kuruş aktarma ücreti alınacak. Ancak İkiden sonraki aktarmalardan herhangi bir ücret alınmayacak. Öğrenci, öğretmen ve  60 yaş üstü vatandaşlar da ise herhangi bir ücret artışına gidilmeyecek”
 

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer asklepion