Av ihalesi açan Bakanlıktan, hayvanları koruma planı!

TAKİP ET

Açtığı av ihaleleriyle, nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan yaban hayvanlarının hayatlarını pazarlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, bugün nesli tükenen hayvanları korumak için plan hazırlanacağını duyurdu.

GERÇEK GÜNDEM'in haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan ve bitki türlerini koruma konusunda yeni eylem planı hazırlanması için yapılan projenin açılış toplantısında konuştu.

"ARTIK BİR TERCİH DEĞİL"

Bakan Pakdemirli, ekosistemin bozulmasının başta insan olmak üzere yeryüzündeki tüm dengeyi ve bütün yaşam formlarını doğrudan etkilediğine vurgu yaparak, “O nedenle, nesli tehlike altında olan türlerimizi korumak, kayıt altına almak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, artık bir tercih değil, gelecek nesillere borcumuzdur” ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, düzenlenen toplantıda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden 15 bölge müdürü nezdinde tüm bölge müdürlerine talimat vererek, şunları kaydetti:

“Birinci önceliğiniz, nesli tehlike altında olan türleri bulmak ve koruma altına almaktır. Evlatlarımıza eksiksiz bir doğa teslim etmek için dağ-tepe demeden gece-gündüz demeden çalışın. Ben daima sizlerin yanındayım, yanında olmaya da devam edeceğim.”

BAKANLIĞIN AV İHALELERİ

Bugün nesli tükenen hayvanları korumak için program açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, yakın zamana kadar, başta Tunceli olmak üzere birçok bölgede av ihaleleri düzenlemişti. Tunceli’deki ihalelerde nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan yaban hayvanlarının avlanma haklarını satmışlardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, 2020 yılında Tunceli’de kutsiyet atfedilen ve “Hızır’ın davarı” olarak kabul edilen nesli tükenme riskiyle karşı karşıya dağkeçilerini avlatmak için ihale açmıştı.

Geçen hafta ise Bakanlığın gizli yaptığı ihaleyi kazanan yerli-yabancı bir avcı grubu Tunceli’ye gelmişti. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), “Dersim’de cinayet sezonu başladı. Bir grup gözü dönmüş avcı Dersim’e gelmiş. Derhal topraklarımızı terk edin. Zaten insan işgalinden dolayı yaşam alanları iyice daralan bu canlı varlıkların yaşamına dokunmayınız. Bu masum hayvanların öldürülme kararını reddediyoruz. Ey yetkililer, nesli tükenen bu canlılar sizin babanızın malı değil. Öyle canınız istediğinde ihaleye çıkarıp öldüremezsiniz. Avcılık spor değil cinayettir” açıklamasını yapmıştı.

Tunceli’de birçok yabani hayvan yerel halk tarafından kutsal görülüyor ve öldürülmüyor. Daha önce açılan birçok ihale yerel halkın tepki göstermesi sonucu iptal edilmişti.

tarım ve orman bakanlığı bakan pakdemirli av ihalesi