AYM'den intihar ettiği açıklanan askerle ilgili yeni karar

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, Hakkari'de nöbet tuttuğu sırada intihar ettiği açıklanan askerle ilgili, 'yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiği' kararına vardı. Olaya ilişkin soruşturmanın etkin yürütülmediğini vurgulayan, kriminal incelemenin yapılmaması ve intihar ettiği söylenen askerin komutanlıktaki herhangi bir personelle sorun yaşayıp yaşamadığının netleştirilmemesi gibi hususlara dikkat çeken Yüksek Mahkeme, ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasını istedi.

Anaysa Mahkemesi (AYM), Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Çobanpınar mezrasında 3. Hudut Bölük Komutanlığı’nda sözleşmeli piyade er olarak askerlik yaparken, 21 Haziran 2018’de gece nöbeti tuttuğu sırada ‘intihar ettiği’ açıklanan asker M.K. ile ilgili kararını açıkladı.

M.K’nin babası Mehmet Köktaş’ın 30 Kasım 2018’de yaptığı başvuruyu 10 Mart 2021’de sonuçlandıran AYM, kararında, “M.K.ya ait tüfekte parmak izi, kar maskesi ve kompozit başlıkta ise atış artığı tespit edilemediği hâlde, mermi çekirdeğinin M.K.ya ait tüfekten atılıp atılmadığının tespiti amacıyla kriminal inceleme yaptırılmaması olayın şartlarının ve sorumluların tespiti için delillerin toplanması bakımından önemli bir eksikliktir” tespitini yaptı.

Yüksek Mahkeme, ‘terörle mücadeleden doğan zorunlu şartlar göz önünde bulundurulduğunda soruşturmanın kendine özgü şartları nedeniyle bu hususların soruşturmanın bağımsızlığını zedelediği değerlendirilemez’ vurgusu yaparak, intihar ettiği açıklanan asker M.K.’nin, tetiği düşürmek için 5,7 kg kuvvet gerektiren G3 tüfeği ile baş kısmına ne şekilde ateş edilebileceğine dair canlandırma raporu temin edilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunun altını çizdi.

AYM, soruşturma makamının diğer eksiklerini şöyle açıkladı:

“Tüfekte M.K’nın parmak izine rastlanmamasının olası nedenleri hakkında bir bilirkişi raporu alınmaması ve olay yerinde bulunan komutanlık personelinin beyanına başvurularak bu hususun araştırılmamış olması soruşturmanın etkinliğini zayıflatan diğer eksiklikler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca M.K.’nın olay tarihinde hangi nedenle tek başına nöbet tuttuğu, olay günü veya öncesinde komutanlıktaki herhangi bir personelle sorun yaşayıp yaşamadığı netleştirilmemiştir.”

KARAR, BAŞSAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

Bu tespitler doğrultusunda, M.K.’nin babası Mehmet Köktaş’ın başvurusuyla ilgili, “Yaşam hakkının usul yönünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” hükmeden ve “Anayasa’nın 17. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan yaşam hakkının usul yönünün ihlal edildiğini” saptayan Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle aldığı bu kararın, yeniden soruşturma yapılması için Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine hükmetti.

AYM ayrıca, toplam 3 bin 894 liralık yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine karar verdi. (Birgün)

aym intihar asker anayasa mahkemesi