Bakan Bozdağ'dan Anayasa'da başörtüsü değişikliği hakkında açıklama: Önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı'na sunacağız

TAKİP ET

Bakan Bozdağ, "Anayasa değişikliği teklifini muhtemelen önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Teklifi gördüklerinde muhalefetin de destek vereceğinden umutluyum" ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ, "Anayasa değişikliği teklifini muhtemelen önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Teklifi gördüklerinde muhalefetin de destek vereceğinden umutluyum" ifadelerini kullandı.

Anayasa'da başörtüsünün güvence altına alınması hakkında tartışmalar sürerken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunması beklenen Anayasa değişikliği tasarısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, "Anayasa değişikliği teklifini muhtemelen önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Teklifi gördüklerinde muhalefetin de destek vereceğinden umutluyum" ifadelerini kullandı.

BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Her kapanan yara bizi birleştirecek, güçlendirecek.Çünkü bu yaraları kapatmak cesaret istiyor, gözü peklik istiyor. Gelecekte gençlerimiz bu sorunlarla boğuşmasın diye bazen oy kaybetmeyi bile göze almak gerekiyor. Özetle yürek istiyor yürek, siyaseten büyük yürek istiyor. Türkiye'yi barıştırma yolu engebeli bir yol. Bu yolda hep beraber yürümek zorundayız. Bu yaralardan biri de baş örtüsü mevzusu. Burada bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte. Değişmeyi ve öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı. Konuyu devlet ciddiyeti ile çözme ve siyasetçilerin iki dudağı arasından çıkarma zamanı. Evrenseller hukuk ilkeleri ile uyum içerisinde bir kanuni çerçeve oluşturduk. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinde çıkarıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkarıyoruz" dedi.

CHP'DEN KANUN TEKLİFİ

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından CHP 4 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 3 maddelik kanun teklifini sundu. 

CHP'nin AKP ve MHP oylarıyla reddedilen teklifi şöyle oldu:

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.

Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

ERDOĞAN'DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na Anayasa değişikliği çağrısı yaptı. 

Kılıçdaroğlu çağrıya "Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabii ki Alevi vatandaşlarımız dahil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız. Bu kullandığın zehirli dili de artık bırak, çok çirkin bir üslubun var. Türkiye için iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz. Senin yasakçı zihniyetine rağmen, özgürlükler getirmeye çalışıyoruz" ifadeleriyle şartlı destek verdi.

AKP ANAYASA'DA 2 MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ HEDEFLİYOR

Geçtiğimiz ay AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 2 maddenin değiştirileceğini açıklamıştı. AKP heyeti teklife destek istemek için CHP, İYİ Parti ve HDP'ye ziyarette bulunmuştu.

24. MADDE 

Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu, Meclis'e teklifi verince, Cumhurbaşkanımız artık böyle bir sorun olmadığını söyleyerek karşı bir teklifte bulundu. Biz bir çalışma yaptık, önce siyasilerle arkasından Anayasa Hukuku profesörleriyle bir araya geldik. Daha sonra kabineye bir sunum yaptım. Görüşmeler sonrası şuna karar verdik. Tek maddede yapalım. Tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. 24. madde. Bu düzenleme sadece başını örten kadınlar için değil başı açık kadınların da hakkını koruyacak" ifadelerini kullanmıştı.

41. MADDE 

Bozdağ, Anayasa'nın 41. maddesinin değiştirilmesinin hedeflendiğini ise "İki maddelik bir düzenleme yapılacak. İkincisi de 41. madde. Aile Türk toplumunun temelidir. Türk toplumunun, devletinin güçlü olmasını istiyorsak ailenin güçlü olması gerekir. Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede aileyi korumak için anayasada değişiklik yapıldı" sözleriyle açıklamıştı.

Gerçek Gündem

Anayasa değişikliği Kemal Kılıçdaroğlu Bekir Bozdağ başörtüsü