Bakan Kasapoğlu'ndan stad tepkisi: 3 yıldır adım atmadılar!

TAKİP ET

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Karşıyaka Stadına tepki gösterdi," Büyükşehir, biz yapacağız dedi fakat 3 yıldır adım atmadılar." dedi

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- AK Pati İzmir Milletvekili adayı ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu,  Alsancak Gençlik Merkezinde Basın buluşması gerçekleştirdi.  Bakan Kasapoğlu Gençlik Ve Spor  Bakanlığı'nın iki önemli konusu olan gençler ve spor alanında atılan adımlara değinirken gelecek hedeflerinden söz etti.  Karşıyaka Stadı'nın bitmemesine gelen soruda Büyükşehir'e eleştiride bulundu.

3 YILDIR ADIM ATMADILAR

Karşıyaka Stadının bitmemesi üzerine gelen soruya cevap veren Bakan Kasapoğlu," 40 dan fazla  stat yaptık 20 yılda böylesine modern bir alt yapıyı spor kamuoyuna sunmuş ülke yok.  Karşıyaka hepsinden önce başladı ve maalesef belediyeler dahil olmak üzere engellerle karşılaştık. 3 stat temeli atıldı İzmir'de. Farklı kurumların engellemesi belediyelerin engellemesi oldu. Talep neyse gereken neyse gereken adımları attık. Büyükşehir ile protokol imzaladık. Büyükşehir, biz yapacağız dedi fakat 3 yıldır adım atmadılar.  Birilerinin bu noktada engel olmaktan bu süreçleri istismar aracı görmesinden vazgeçmesi lazım. Burası eserdir. Burasının ruhu vardır. Birileri bir adım atıyorsa biz 10 adım atarız. " dedi.

GENÇLER ÖZGÜR BİR RUHA SAHİP

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu Alsancak Gençlik Merkezi'nin özel bir yapı olduğuna vurgu yaparken gençlerin önemine dikkat çekti. Bakan Kasapoğlu," Özel bir mekandayız. Türkiye için özel bir konsept olan gençlik merkezindeyiz. Burası farklı eğitim olanakları gastronomiden teknolojiye edebiyata kadar gençlere yaşam alanı sunmanın ötesinde üniversite gibi faaliyet gösteren stat ile iç içe hem spor alanı hem de gençler için yuva olan bir alandayız. Türkiye genç bir ülke, istatiklerle Avrupa'nın en genç ülkesi,dünyanın en genç ülkesi . Gençliğin taşıdığı özelliklerle Türkiye genç nüfusa sahip hem de özel bir genç nüfusa sahip. İlk bakanlığa başladığım andan itibaren Türkiye'nin tüm vilayetlerle de gençlerle bir arada olma konusunda önemli çalışmalara imza attık. Gençlere yönelik tanımlamalar, gençlerin bu anlamda sınıflandırılmasına yönelik tanımlamalara, gençler bu kalıplara sığdırılamayacak kadar özgür bir ruha sahipler. Gençlerimizin olaya bakışı ve duyarlılığı ile farklı olduklarını ifade etmek isterim.  Gençlerimiz bugünler ve yarınlar için dolu dolu bir gayretle var olduklarını görüyoruz." dedi.

GENÇLERLE ARAMIZDA SINIR YOK

Bakan Kasapoğlu gençlik ve spor alanına yönelik yapılan çalışmalardan söz etti. Bakan Kasapoğlu,"Bakanlık olarak iki alanımız var gençler ve spor. Gençlere yönelik yapılan çalışmalar yurtlar, gençlik merkezleri, gençlik kampları, gençlik proje destekleri, katılımcı projeler bunların her biri ana başlıklarımız. Spor bu anlamda yine statlar, devam eden projeler, salonlar havuzlar sokak bazlı mahalle bazlı tesisler, yetenek taramaları, spora teşvik olimpiyat hazırlık tesisleri… tüm bunların aslında çatısında kurum kültürünü inşa ettik. 2011 yılından itibaren kurulmuş bir bakanlığız.   Kurum kültürünü ben önemli başarılardan bir olduğunu ifade etmek isterim. Gençlikle çok aktif bir katılım süreci, bizim onlarla birlikte olmamız çok dinamik bir yapı aramızdaki. Gençler bakanlık sizin bakanlığınız. Bakanlığın sahibi gençler gençlerle aramızda hiçbir sınır yok. Gençlere bu tesislerde kapı yok kapıyı çalmadan girebilirsiniz, mekanlar sizin mekanınız.  Gençlerimize katılımcı süreçte, karar alma mekanizmasında denetleme süreçlerine dahil ettik. Bakanlığın bütçesini gençlerle kararlaştırıyoruz.  Gençlerimiz bütçenin kalemlerini tespit ediyor.  Bu dünyada da çok özel bir uygulama. Yabancı basınla bir araya geldiğimde bu alandaki yaklaşımımıza çok şaşırdılar. Avrupa'dan gelen gazeteciler bu modeli çok özgün bulduklarını ifade ettiler. Kurum kültürü dediğimizde sürecin bu boyutta olduğunu göstermek istedim. Bu modeli İzmir'de daha güçlü şekilde inşa edeceğiz.  Bu alandaki sözümüz genel çerçevesini çizmiş olduğumuz eserler çalışmaları katılımcı ruhu ile devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR MUCİZE VAR

Bakan Kasapoğlu Türkiye'nin Olimpiyatlarda ki başarısından söz ederken," Sportif başarılar, tesisler alt yapılar spor eğitimi… Gün geçmiyor ki sporda bir başarı haberi ile karşılaşmayalım. 25 yıl önceki Türkiye birkaç ana branş var. Ama artık Türkiye birçok branşta her gün bir başarı ile mutlu oluyoruz. Bu bir spor devriminin neticesi sonucu o kadar çok başarı geliyor ki sıradanlaşıyor. Ama burada büyük bir mucize var. Son bir haftada çok ama çok farklı başarılarla karşılaştık. İzmir'de jimnastik bu anlamda Türkiye'nin en ciddi katkı sağlayan şehri. Jimnastikte Türkiye ev sahipliği yaptık ve erkeklerde ikinci olduk. Ferhat, İzmir sporcusu paralel barda gümüş madalya kazandı. Kız sporcularımız finalde boy gösterdi.  Artık şunu görüyoruz ki Türkiye jimnastikte bir marka.  Halter spor tarihimize imza attığımız branşlardan birisi. Halterde düşme trendi vardı. Bu alanda da çalışmalarla sonuç  aldık. Halter alanında 22 madalya ile geldi sporcularımız. Güreş branşında 17 madalya ile döndü sporcularımız. Kadınlar basketbol takımı finali, iki Türk kadın takımı oynadı. Voleybolda özellikle kadın voleybolunda olimpiyatlarda süreçleri ortada. Vakıfbank ve Eczacıbaşı iki marka takımımızın final oynaması. Bunlar şimdi sıradanlaşıyor ama geçmişte bunların hayal bile edilemeyeceğini görüyoruz. Yıl başından bu yana son 4 ayda sporcularımız 340 altın, 380 gümüş, 320 bronz madalya aldı, 30 farklı branşta .2022 yılında toplam 6127 madalya 50 ye yakın branş gelinen nokta ufkun potansiyelin ne kadar fazla olduğudur. "  dedi.

BAŞARILARI DAHA ÇOK ANLATALIM

Spor alanındaki başarıların sosyal medya üzerinden yeterinde işlenmemesine sitem eden Bakan Kasapoğlu,"Bu ülke bunları başardı daha büyük başarılara da yürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız spor aşığı bir lider. Sporu birkaç branştan ibaret görmeyen bir lider. Bu vizyonu liderliği İBB'deki ortaya koyduğu vizyon bizi bu noktalara getirdi. Aynı zamanda bir sitemim var. Bu ülke bir hayale sahipti olimpik branşlarla ilgili bir hayal. Bu ülkenin sporcu gönderemediği branşlar oldu. Artık bunların hepsi geride Türkiye temsilci gönderemediği branşlarda zirveye oynuyor.  Bu başarılar dalga dalga yayılan başarılar hak ettiği gündemi yakalıyor mu ? Bu başarılar hangi ülkede yaşanırsa yaşansın ana gündem maddesi olur. Gazetelerime sosyal medyalarımıza bakıyorum,  içeriklerin çoğunun futbol oluyor. Ben bu ülkenin sporunun tarihine altın harflerle geçen spor devriminin daha fazla konuşulması gerektiğini düşünüyorum.  Tüm medyalarımıza gazetelerime dijital medyamıza sesleniyorum, lütfen bu başarıları daha çok anlatalım, daha uzun uzun işleyelim. Sürdürülebilirliğini sağlamamız için iletişimin çok güçlü tutulması lazım." İfadelerini kullandı.  

İkilemi Ortadan Kaldırdık

Öğrencilerin eğitim ve spor arasında bırakılmasının önüne geçtiğini ifade eden Bakan Kasapoğlu," Eğitim ve spor birbirinden ayrılamaz iki entegrasyon. İkisi, birlikte var olabilir. Bir yandan sporcu yetiştirebilecek bir alan yaratırken ihtiyaçlarını da ayrı ele alıyoruz. Spor mu eğitim diye ikilem vardı. Bir genç yol ayrımına geliyor,10 yıl sporla ilgilenen öğrenci üniversite çağında  sporu bırakmak zorunda kılıyor. Bu ikilemi ortadan kaldırdık bu bir devrim. Hem kariyerine hem de spor hayatına devam etmeleri için önemli bir adımla spora devam edebiliyorlar. Bu süreci önümüzdeki dönem daha güçlü hissedeceğiz. Milli sporcularımıza ortaokullarda burs çalışmalarımız var. Mühendis doktor sporcularımız var bu Türkiye'nin geleceği için kritik adımlar. Yeteneği keşfetmek arakasında olmak önemli. Can alıcı nokta ise o yeteneği heba etmeyecek bir anlayış oda antrenörler fizyoterapistler bu noktada yine bir açılım. Eğitim hep gündemimizde olmalı, spor dinamik bilimle sporu birbirinden ayırmamız lazım. Üniversitelerde spor fakültelerinde okuyan gençlerimiz iki dönemini bakanlığımız tesislerinde çalışarak tecrübe edinmeleri. Bu anlamda insan kaynağımıza yapılmış önemli yatırımlardan biri. " dedi.

 

TESİSLERİMİZ BİR ESER

Bakan Kasapoğlu,"Tüm tesislerimizi eser olarak nitelendiriyoruz. Bizim hayalimiz Türkiye'nin sporda önde gelen bir ülke olması. Tüm alanlarda olduğu gibi çıtayı koyan öncü olması. Tesislerimizi sadece bir saha, salon olarak görmüyoruz. Temelinde hayallerimiz var bu anlamda tesislerimizin duvarlarında 85 milyonun mutluluğu ile örüyoruz. Tesislerin her birine eser diyorum. Bu eserler bugünümüzü değil yarınlarımızı da aydınlatacak. Spor çok ünlü bir kavram. Tesisi olacak ki rasyonel bir sistem inşa edelim. Dünyada bir temel ortaya koymadan sportif bir hamle yapan bir ülke yok. En modern tesisleri bu milletin evlatlarına sunduk. Fırsat eşitliği anlamında sunduk. İster ilçelere köylere kadar gidin gurur duyacağınız tesisler var. " dedi.

GÜÇLÜ BİR ALT YAPI

Yurt konusundaki çalışmalarına değinen Bakan Kasapoğlu," Yurtlar İzmir'i ile İstanbul'u ile Ankara'sı ile 81 ilde ilmek ilmek örülmüştür. Hepimiz üniversite okuduk yurtlarda kalan oldu başvurup giremeyen oldu. Yurtlar şartlar itibari ile sıcak suyun haftada bir verirken yapısı ile 30/40 kişilik koğuş sistemi ile farklı bir manzara ile karşı karşıyaydık. Şimdi ise otel konforu ile sosyal olanakları ile bir yaşam alanı oldu. Bir söz verdik hiçbir gencimiz sokaklarda kalmayacak dedik. İzmir'de başvuran herkes yurtlara yerleştirildi. Bundan sonraki süreçte bu sayıyı konforu yükseltmenin peşinde olacağız. Asla durağanlığı kabul etmeyen bir ekosistem bizde duraksamadan, durmadan demoralize olmadan, işimize baktık bunu hep beraber yaptık. Yurtlar pandemi sürecinde izolasyon sürecini 200 binden fazla vatandaşımızı yerleştirdik.  Güçlü bir alt yapı ki afet alanından tehdit sürecinde her alanda kullanabileceğimiz bir alan. Deprem bölgesinde yıkılan binaların yanında sapasağlam kalan yurtlarımız var. İlk andan o yurtların testlerini yaptırır yaptırmaz vatandaşlarımızı yerleştirdik. İlginin soncudur bu yurtlar. Bizim çalışma fırsat eşitliği var. Erişebilirliği herkes için sağladık. Her bir genç için sağladık. Bu ülkenin evlatlarına imkan verdiğinizde başaramayacakları hiçbir şey yok. Spor alnındaki yatırımlar özellikle gençler için yapıldı. Gençler içi yapılan yatırımları bugünümüz yarınlarımız için görüyorum" dedi.

İZMİR BU ÜLKENİN GÖZBEBEĞİ

Bakan Kasapoğlu,"21 yıllık AK Parti yönetim sürecinde  'yakın ışıkları Türkiye aydınlansın' vesayeti ile Türkiye ışıklarla aydınlatıldı. Durağan Türkiye anlayışını hizmetlerimiz ile aydınlattık. Ayrıştırmayı ötekileştirmeyi ret edip birlikte Türkiye'yiz diyerek aydınlattık yeni hayallere vitesi büyüterek yürüyeceğiz. İzmir milletvekili olarak huzurunuzdayız. İzmir bu ülkenin gözbebeği, markası. İzmir, sanayisi, ekonomisi, tarımı ile gençliği ile bu markayı güçlendireceğiz. İzmir'de spor 2002 yılında 80 spor tesisi 300'e yaklaştı. İzmir'de gedildiğimizde gençlik merkezi yoktu simdi 13 gençlik merkezi var.  Türkiye böylesine bir tesis envanteri ile çeşitlilikten bahsediyorum elbette bununla birlikte kalite demek. Bu bir gurur. Envanteri bu çeşitliliği ve kalitesi ile en önde gelen ülkelerden birisi. Spor devriminin en itici güçlerinden birisi. Ben bu süreçte İzmir'in sokaklarında mahallelerindeyim. O müthiş enerjiye şahidim. İzmir'in enerji misyonu taşıması ayrı bir mutluluk. Müjdeleyeceğimiz çalışmalar olacak. Üreten bir anlayış ile sizlerle birlikte olacağız. Zaman kaybet lüksümüz yok. Var olan kazanımlarımızı kaybetme lüksümüz yok. "

mehmet kasapoğlu gençlik ve spor bakanı