Bakan Kurum: Yeni yapılar 5 katı geçmeyecek!

TAKİP ET

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir'de yapılacak yeni yapıların zemin artı 5 katı geçmeyeceğini açıklarken kentsel dönüşüm üzerinden mesajlar verdi. Bakan Kurum, 'Kentsel dönüşüm terörle mücadele kadar ülkemiz için önemlidir. Nasıl İzmir'de beraber olduysak tüm Türkiye kentsel dönüşümde siyasi bir kaygı gözetmeden kararlı bir şekilde yürütmek durumundayız' dedi.

Seferihisar açıklarında gerçekleşen, şiddetinin AFAD’ın 6.6, Kandilli Rasathanesi’nin 6.9, yurt dışı kaynaklarının ise 7.0 olarak açıkladığı İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Vefat sayısının 114’ü bulduğunu ifade eden Bakan Kurum, “107 can kurtarıldı, bin 35 yaralı durumda, 898 kişi taburcu oldu, 137 vatandaşımızın tedavi durumu devam ediyor. 4 ağır 12 yoğun bakım hastamız var” dedi.

Kurum, “Acımız çok büyük. İnşallah el birliğiyle İzmirli kardeşlerimizin yaralarını saracağız. Şimdi İzmir bizden hizmet bekliyor. İzmirli kardeşlerim sıcak yuvalarını bekliyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak denetimlerimizi sıklaştırarak, insanları bilinçlendirerek yapım sürecine götüreceğiz. Kardeşlerimizin sağlam güvenli konutlarını yapmak zorundayız. Ülkemiz ciddi bir deprem tehdidiyle karşı karşıya. Elazığ, Malatya ve birçok yerde bu depremleri yaşadık, büyük acılar çektik” diye konuştu.  

Yıkılan binaların yakınlarında bulunan hasarlı yapılar için yerinde çalışmalar gerçekleşeceğini ifade eden Kurum, “Yeni yaptığımız konutlar olacak. Yeni yapılanlar zemin artı 5 katı geçmeyecek. Güvenli konutları hızlı yapma sürecine girdik. Vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum; riskli binalarımızın tespitlerini yaptıralım. Gelin bütün çevre şehircilik müdürlüklerine başvurun. Biz bundan sonra herhangi bir ilimizde enkaz altında bir vatandaşımızı aramak istemiyoruz. Kentsel dönüşüm terörle mücadele kadar ülkemiz için önemlidir. Nasıl İzmir’de beraber olduysak tüm Türkiye kentsel dönüşümde siyasi bir kaygı gözetmeden kararlı bir şekilde yürütmek durumundayız” açıklamasına imza attı.  

Kurum, “Rezerv alan çalışması yapacağız. İlk etapta 3 bin konut planlıyoruz. İçinde millet bahçesi, okulu, camisi, hizmet alanları, sağlık merkezleriyle örnek bir şehircilik anlayışıyla yapacağız. TOKİ en geç 1 ay içinde binalara başlayıp 1 yıl içinde de sağlam konutları teslim ediyor olacağız” dedi.

Kurum ayrıca, “Arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı” diye konuştu.

türkiye izmir deprem çevre ve şehircilik bakanı murat kurum açıklama yeni bina yapı