Barış Atay: İskenderun yapayalnız

TAKİP ET

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın İskenderun ilçesinde, yıkılan bir binanın önünden mesaj gönderdi: "Saat 03.30. Bakın burada herhangi bir kurtarma çalışması yok. Kendi başlarına, kendi çabalarıyla iş yapmaya çalışan insanlar. Yapayalnız bir şehir.'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde, yıkılan bir binanın önünden mesaj gönderdi: "Saat 03.30. Bakın burada herhangi bir kurtarma çalışması yok. Kendi başlarına, kendi çabalarıyla iş yapmaya çalışan insanlar. Yapayalnız bir şehir.”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın İskenderun ilçesinde, yıkılan bir binanın önünde, saat 03.30'da; “Bakın burada herhangi bir kurtarma çalışması yok. Burada resmen hafriyat çalışması var. O AFAD Başkanı da Cumhurbaşkanı da her yer ulaştık diye açıklama yapıyorlar ya her yere ulaştık dedikleri bu. Kendi başlarına, kendi çabalarıyla iş yapmaya çalışan insanlar. Yapayalnız bir şehir. İş makineleri, yurttaşların kendileri tarafından getirildi buraya. Hiç kimse iş makinesi falan göndermiyor. Zaten kurtarma ekibi de yok. AFAD da yok. Kimse yok” diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dün saat 04.17'de 7.7 büyüklüğündeki deprem olmuştu. Bu depremin ardından, saat 13.24'te merkez üssü Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem daha meydana gelmişti. Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler; Malatya, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Elazığ, Osmaniye ve Kilis'te hissedilmişti.

TİP Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay, depremlerden etkilenen Hatay'a gitti. Atay, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki bir enkazın önünde, şunları söyledi:

“İNSANLAR KENDİ BAŞLARINA YAKINLARINI ARAMAYA ÇALIŞIYOR”

“Bu Paç Meydanı'na yakın yine İskenderun'da başka bir enkaz. Baktığınız zaman yan yana birçok apartmanın yıkıldığını görebileceksiniz. Burada üç tane iş makinesi var ama yurttaşların kendi çabalarıyla getirilmiş. Fakat öyle bir şey ki artık insanlar kendi başlarına umutlarını da kesmişler. Kepçeyle enkaza girmek durumunda kalmışlar kendilerince. Korkunç bir başıboşluk söz konusu. Ne AFAD ne kolluk kuvveti ne yetkili herhangi bir kimse ne durumu bilen, anlatabilecek herhangi bir insan var burada. İnsanlar kendi başlarına yakınlarını aramaya ya da ne yazık ki kaybetmişlerse cenazelerini çıkartmaya çalışıyorlar.

“YAPAYALNIZ BİR ŞEHİR”

Gerçekten ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu daha şehre girdiğimizin 10. dakikası karşılaştığımız manzara. Her yere ulaştık diyenlere sadece şunu göstermek istiyorum. Bakın burada herhangi bir kurtarma çalışması yok. Burada resmen hafriyat çalışması var. O AFAD Başkanı da Cumhurbaşkanı da her yer ulaştık diye açıklama yapıyorlar ya her yere ulaştık dedikleri bu. Kendi başlarına, kendi çabalarıyla iş yapmaya çalışan insanlar. Yapayalnız bir şehir. İş makineleri, yurttaşların kendileri tarafından getirildi buraya. Hiç kimse iş makinesi falan göndermiyor. Zaten kurtarma ekibi de yok. AFAD da yok. Kimse yok.”

“ŞEHİR RESMEN ÖLÜME TERK EDİLMİŞ GİBİ”

Atay, saat 05.41 itibarıyla depremin vurduğu Hatay Antakya’daki son durumu anlattı. İçerisinde arkadaşının bulunduğunu söylediği enkazın başında açıklama yapan Atay, Antakya'daki birçok yıkılan binanın ölüme terk edildiğini belirtti. Atay şöyle konuştu:

“Depremin üzerinden 25 saat geçti. Arkamdaki bina Antakya'daki binaların halini çok net biçimde anlatıyor. Kişisel olarak içinde benim arkadaşım da var. Çıkarmaya uğraşıyoruz. Neyse ki halen hayatta. Ayağı kırık ama şuan müdahale edemiyoruz çünkü karanlık.

Burada gönüllü inşaat işçileri, farklı farklı enkazlara gidip insanları çıkarmaya uğraşıyor. Sürekli hayatta olan bir arkadaşımızı kurtarıyorlar.

Ama ne yazık ki hayatını kaybedenler de var. Bu ne demek biliyor musunuz? Gönüllü inşaat işçileri dışında kimse yok burada. Hiç kimse yok yani. Şehir resmen ölüme terk edilmiş gibi.”

“BU İŞİN VEBALİ ÇOK BÜYÜK OLUR”

Barış Atay, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'ın, ‘Her yere ulaştık' şeklindeki açıklamasına da tepki göstererek şöyle devam etti:

“Birçok yerdeki enkazda 3-5 kişiyle uğraş veriyorlar birilerinin hayatlarına dokunabilmek için. Ama daha ne kadar böyle gidebilir bilmiyorum. Resmen insanlar göz göre göre ölüme gönderiliyor. Moral bozmak da istemiyorum ama çağrı yapıyorum.

Bu işin vebali çok büyük olur. Öfkemi, üzüntümü dizginlemeye çalışıyorum. Artık Hatay'a, bütün ilçelerine bir dönüp bakmanız lazım. Öyle ‘her yere ulaştık' demekle, her yere ulaşılmıyor.”

Sözcü

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Hatay Milletvekili Barış Atay