Başkan Aksoy bir yılı değerlendirdi: "Menemen Ovası'nda kesinlikle inşaata izin vermeyeceğiz"

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi'nden Menemen Belediye Başkanı seçilen Serdar Aksoy göreve geldiği süreçten bugüne kadar hayata geçirilen projeleri basın mensuplarına düzenlediği kahvaltıda açıkladı. Belediyenin mevcut borcunu 270 milyon TL olduğunu söyleyen Başkan Aksoy, Menemen Ovası'nda yapılan yapılara imar affından faydalandığı için müdahile edilemediğini söyledi.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - 31 Mart yerel seçimleri sonrası aday olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nden Menemen Belediyesi başkanlığına seçilen Serdar Aksoy, göreve gelişinin 1’inci yılını basın mensuplarına düzenlediği kahvaltı sonrası açıkladı. Bir yıl içerisinde yapılan çalışmaların anlatıldığı toplantıda ilk önce bir yılı anlatan video gösterimi yapıldı. Video gösteriminden sonrası ise Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, göreve geldiği süreçten itibaren gerçekleştirdiği çalışmaları bizzat anlattı. Anlatımın ardından ise Başkan Aksoy, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Video gösterimi sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Menemen Belediyesi Başkanı Serdar Aksoy, Menemen’in İzmir’in en fazla gelişmeye açık olan ilçelerinden biri olduğunu söyledi. Başkan Aksoy “Bu toplantının bir iletim toplantısı değil de bir iletişim toplantısı olmasını istiyorum. Bizim bu yaptıklarımız ileriki süreçte yapılacakların göstergesi olacaktır. Menemen büyüme potansiyeli en yüksek olan ilçedir. İzmir’in kuzey aksında Menemen, güney aksi’nde ise torbalının büyüme potansiyeli hızla artmaktadır. Bizde göreve geldiğimizden itibaren bu ölü toprağın atılması için hareket ettikçe bu bütün projeleri 14 ay gibi kısa bir süreçte hayata geçirdik. Tabii ki eleştirilere cevap vereceğiz. Buradaki sayılmış olan projelerden birincisi kadın dayanışma merkeziydi. Bunu da kreş ile birlikte hayata geçirdik. Şuan itibari ile menemende devam eden projeler ise; özgür hayvan barınağı, üretici pazarı. Buralarda sona yaklaştık. Üretici pazarındaki asıl hedefimiz ise köylümüz ürettiği malı hiçbir ücret ödemeden burada satış yapacak. Bizde bir kuruş yer tahsisi almayacağız.  Üzerinde durduğumuz iki ana proje var. 60 yıl önce yapılmış olan garajın yenilenmesidir. Biz Menemen Garajı'nı yenileyeceğiz. Bir diğeri de köy enstitüsü alanıdır. Enstitünün yapılacağı araziyi satın almış durumdayız.  Yapacağımız ve yaptığımız projeleri ortaya koyduk” diye konuştu.
 
Basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, kritik açıklamalarda bulundu. 

İşte Serdar Aksoy’un o cevapları;
Menemen Belediyesi’ni aldığınız zaman belediyenin borcu ne kadardı? Şuan ne kadar?
Menemende nasıl bir belediye teslim aldığımızı herkes biliyor. Biz buradaki tüm gayrimenkullerimizi geri aldık.  Gayrimenkullerimizin tamamının ise rakamsal olarak güncellemesini yaptık. Çok düşük rakamlarla kiralanmış olan gayrimenkullerimizin kiralarını yeniden güncelledir. Garajın olduğu yerdeki dükkanların en yüksek kira miktarı 120 tl’di. Bizde bu rakamları güncelledik ve gelirleri arttırdık. Bizimde bir spor kulübümüz yok.  Daha önceki süreçte o para spor kulüplerine giderdi. Şimdi ise o paralar menemen belediyesinin kasasına giriyor.

Menemen plajı için çalışmalar ne aşamada?
Menemenin plajı için çalışmalarımız mevcut doğru ancak bizim orda ki amacımız insanların denize girmesi değil, insanların dinleneceği bir alan oluşturmaktır.
 
Menemen Belediyesi’nin mevcut borcu nedir?
Belediyenin borçları 31 Mart seçimlerinden sonra bir müfettiş getirdik ve belediyenin fotoğrafını çekmesini istedik.   Adaylığım ve seçim sürecine geçene kadar menemen belediyesine kesilen fatura işçilik hariç 57 milyon TL. Bu faturaların kesilmesinin nedenini de herkes bilir. Biz bu faturaları ispatlanması için yargıya teslim ettik. Biz göreve geldiğimiz anda Menemen Belediyesi’nin 315 milyon TL borcu vardı. Şuan ise 270 milyon TL gibi bir borcu mevcuttur. Belediyelerin hepsinin borcu vardır, ancak önemli olan bu borçların çevrilmedir.
Hal binamız şuan proje aşamasındadır ve burasını büyükşehir ile birlikte yapacağız. Menemen bir ovanın ortasına kurulmuş alandır. Şehrin, kentin içerisine girdiğinizde o boğucu alanı görürsünüz. Biz yeşillendirdiğimiz alanların tamamını saydık. Önceki döneme yönelik ise elimizde bir veri mevcut değil. Önceki dönemde bize kalan demirbaşların bir verisi yok. Bizim aslında belediye olarak bir hafızamız yok. Bizde belediye olarak bu hafızayı yeni oluşturmaya başladık.
 
 
Karavan kampı yeniden düzenlenecek mi ? Dolmuşlar için alınan kararlar hayata geçirilebildi mi ?
Pandemi süreci bugün hayatın tüm alanlarında ciddi anlamda bir gerileme mevcut. Ekonomik olarakta dünyada bir kriz mevcut. Gölpark’ta yaptığımız etkinliği sürdüreceğiz. Ancak İçişleri Bakanlığı şuan pandemiden dolayı burada etkinliklere izin vermiyor. Pandemi sonrası bu etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. 

Geçmiş aylarda duyurduğumuz Menemen - Otogar dolmuşlarındaki düzenleme maalesef şuan istediğimiz yerde değil. İstediğimiz randımanı alamadık. Vatandaşlar dolmuşların yanında otobüsleri de istiyor. Bizde hizmetin aksadığı noktalara dolmuşun yanında kendi otobüslerimizi de koyacağız.
 
Menemen ovası’nda bulunan yapılar ile ilgili çalışmalarınız neler ?
Menemen bir tarım kenti. Burada sadece muz ve çay yetmiyor. Geri kalan tüm ürünler burada yetişebilir. Çanakkale yolunda görülen tüm binalar ise imar affından faydalanmış durumda. Bu yüzden oralara müdahile etmemiz mümkün değil. Menemen ovasında kesinlikle inşaata izin vermeyeceğiz. Bizim dönemimizde alınan bir imar izni verilmemiştir. Geçmiş dönemde alınan izinler ise imar affından faydalanmış durumda.
 
Yerli bir gıda markası için çalışmalarınız var mı ?
Tarım ile ilgili kalkınma modelinden bahsetmiştik. Tunç Başkan’dan da gördüğümüz gibi tüm yönetimler tarım üzerinden hareket ediyor. Tunç Başkanımızda hep tarım üzerinden gidilmesi gerektiğini vurguladı. Bizde kooperatiflerimizi kurduk. Burada yoğurdumuz peynirimiz için markalaşma çalışmalarını başlattık. Üretici pazarını kurmamızın nedenlerinden biride bu. Markalaşmayı sağlamak için kuruyoruz.
 
Katı atık projenizde son aşama nedir? Büyükşehir ile bir işbirliğiniz mevcut mu?
Katı atık projemiz ile alakalı bundan 2 ay önce projemizi verdik. Bu projemizi de Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine hanım projemizi destekledi. 300 bin nüfusun üstü olan ilçelerin katı atık projeleri değerlendiriliyordu. Bizde bu konu hakkında Cumhurbaşkanlığına gittik. Sağolsun Emine hanım bize desteğini sundu. Bu konuda da büyükşehir ile ortaklaşmamız mümkün değil. Bu konuda bize bir destekleri yok.
 
Pandemi sürecinde Menemen Belediyesi’nin gelirlerinde ne kadar kesinti oldu?
Pandemi sürecinde bizim belediyemizdeki kesinti yüzde 50 oldu. Tüm kamu alanları kriz içerisinde. Yüzde 50’lik kesinti neredeyse tüm belediyelere uygulandı. Bu kesintilerde süreçte gözüküyor. Bunu biz belediyeler olarak açıklama yapmaktan da siyasi olan bu konunun Genel Merkez tarafından yapılacaktır. Bize gelen paraların kesilmesinin yanında birde iller bankasından gelen paraların kesilmesi bizler için çok büyük bir sorundu.
 
Göreve geldiğiniz andan itibaren en zorlandığınız proje hangisi oldu ?
Eninde sonunda siyasette farklı bir noktada. Siyasetteki gerginlik kimsenin yararına değildir. Bu saatten sonra elbette engellemeler olacaktır. Bizim en zorlandığımız konu üstgeçidin yapılmasıydı. Panedmiye denk geldi, çalışma zamanları zor oldu. Bu köprü için malzeme yapan fabrikada pandemi tespit edildi ve üretim durdu. Buna rağmen biz bu üst geçidi yapabildik. Biz Menemen Belediyesi’ni bunca borçla almış olmamıza rağmen bu projeleri hayata geçirebildik.