Başkan Arda: "Gelecek sene de faaliyet raporunu ben sunuyor olacağım!"

TAKİP ET

Gaziemir Belediyesinin 2022 yılı Faaliyet raporu görüşmeleri gergin anlara neden olurken, Başkan Arda: "Gelecek sene de faaliyet raporunu ben sunuyor olacağım! "dedi.

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ-Gaziemir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısının ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısı, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda eşliğinde belediyenin meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis gündeminde 2022 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi vardı.

TUĞLA BOYUNA ULAŞACAK FAALİYETLERİMİZ VAR

CHP Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu,faaliyet raporu kitapçığına karşı partilerden gelecek olan cevapların değişmeyeceğini vurgularken, "Bu sene diğer senlerin aksine her hangi bir çalışma yapmadan geldim. Bu 4. Yılımız ve 4 senedir bizler hemen hemen aynı şeyleri söylüyoruz. Karşı tarafta aynı şeyleri söyleyerek eleştiriyorlar haklarıdırlar. Neden hakları? Yönetimsel anlayışımız siyahla beyaz gibi tabi ki de bizler onların onlarda bizim ürettiği faaliyetleri eleştireceğiz. Biz yoksulluğu yok edeceğiz diyorlar. Onlar yoksulluğu derinleştirerek siyaset elde ediyorlar. Hem ülkemiz hem ilçemiz için tüm politikalarımız bu yönde. Biz onların kafasına çaylar fırlatarak yardım politikası gütmüyoruz. Biz insanların onurlarıyla alışveriş yapacakları yardım güdüyoruz. Yardıma muhtaç olmamalarını sağlıyoruz. Bunun gibi binlerce fark sayabilirim. Biz özgürlükten yanayız, biz insanların fikirlerini açık açık söylemsinden yanayız. Siyasi karikatürlerin bizim güldürmesinden yanayız. İnsanların zihinlerini köreltmemeye yönelik politika izliyoruz. Onlar tam tersi bırakın karikatürleri gerçeklere tahammülü kalmamış bir siyasi anlayıştan bahsediyorlar. Yığınla eleştiri getirilecek haksızca. Emekler hiçe sayılarak çivi çakmadınız bunu yapmadınız diyecekler. Tuğla boyuna ulaşacak faaliyetlerimiz var ama hiçbir şey yapmadınız diyecekler ama tüm bürokratlara teşekkür edip kendileri ile çelişecekler bizler CHP'nin iliklerine kadar hissettiğimiz yönetim anlayışımızla faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Bu bizim yüz akımızdır. Bu kitabı tüm Gaziemirlilere dağıtabilsekte okuyabilseler. Ama zaten burada yazanları onlar sokaklarda görüyorlar."dedi

BÜTÇELER SAĞLIKLI OLMALI

AK Parti Grup Sözcüsü Ali Gönen, "Gaziemir belediyemizin raporunu konuşmak için buradayız. İnceledim baktım. Hepsinde bulabileceğimiz eleştirileri not aldım. Gaziemir belediyemizin faaliyet rapor kitapçığı en kalın ,en çok yaprak sayısına sahip olan, en çok fotoğraf karesine sahip kitapçık. Bu kadar çok fotoğraf varken ben fotoroman diyince beni eleştiriyorsunuz. Bir yapılan hizmet üç yapılmış hizmet gibi anlatılmış.  Faaliyetleri ana konusu bütçedir. Bütçeler sağlıklı olmalı ki faaliyetler aksamasın, sağlıklı olmazsa faaliyetler aksar yerine getiremezsiniz. O hizmetlerden yoksun kalmamız demek. Birçok hizmet Gaziemir halkımızdan esirgenmiştir. Birçok sosyal proje hayata geçirilmiş olabilirdi. Gerçekleştirilemeyen hedefler sağlıksız olması anlamak ve izah etmek zor olsa gerek. Bütçenin en önemli kaynağı İzmir Büyükşehir Belediyesi, vergiler ve İller Bankası'nda alınan paralar 2022 bütçemizin gelirleri 285 milyon olarak hesaplanmış,  sonra 74 milyon ek bütçe eklenmiş. Gerçekleşme oranı ise yüzde 68 ile gerçekleşmiş. Geçmiş yıllara baktığımızda yüzde 74 gerçekleşmiş bütçe, Bütçenin en önemli kaynaklarından biri İller Bankası payı. İzmir Büyükeşhir'den o kadar hesap etmişiz ki 73 milyonluk, ancak 5 milyon TL gerçekleşmiş. Vergilerden 107 milyon öngörülmüş, 79 milyon gelmiş. Gaziemir belediyesi borçları ile gündeme gelen bir belediye. Gaziemir Belediyesinin borcu 183 milyon olmak üzere toplam borç 506 milyon TL. İzmir'de borçlarda sıralama yapılmış İzmir'de 30 ilçede 4'ncü sırada yer alıyor. 2023 yılının bütçe gelirinin yüzde 80'i ancak borçları karşılıyor. Belediyemizin bu anlamda ciddi bir borç batağında olduğunu söylediğimde belki kızılıyor ancak bu gerçeği göz ardı edemeyiz. Biz geldiğimizden bu yana kadın sığınma evi talebimiz oldu ancak belediyemiz bu yasal zorunluluğu yerine getirmek istemedi. Ancak kadın hakları ile ilgili İstanbul Sözleşmesi hakkında yeri göğü inletiyorlar. Fen İşlerine baktığımızda Gaziemir genelinde 8 bin metre asfalt atılmış. Trafo kaldırımı, parke döşeme gibi konularda vatandaşa memnuniyet anketi yapılmış ve yüzde 60'lık bir memnuniyet belirtilmiş. Bu sayı oldukça düşük "dedi.

VATANDAŞIN MEMNUNİYET SEVİYESİ YÜZDE 65

Yapılan ama eksik kalan ya da hiç yapılmayan faaliyetlere değinen Gönen ,"4. yılımıza giriyoruz seneye bu zamanlar burada olmayacağız belki de kadın sığınma evi talebimiz oldu. Yasal olarak kadın sığınma zorunluluğu varken, yerine getirmek istemedi ya da getirmedi. Kadın hakları ile İstanbul sözleşmesinde yeri göğü inletiyorlar. Bu çelişkinin izahında zorluk çekiyorum. Kadınların şiddete uğradığında sığınacak bir tesisi belediyemize kazandırılmalı. 2022 hayalleri 2023'e havale edildi. Gaziemir gençlik kampüsü 2022 yılında bitmesi gerekirken fiziki gerçekleşme %58. Çocuk Trafik Eğitim Parkı Sarnıç, orası da bekliyor hareket yok. Pazar yerleri çok kıymetli arkadaşlar. Pazar yerlerine karşı belediyemizin sıcak durmayan bir bakış açısı Vatandaşlarımız hizmetlerinden memnuiyet seviyesini yüzde 65'de bırakmış bu anlamda burada yapılan hizmetlerin yeterli olmadığını söylemek mümkün. İlçemiz genelinde kurum bahçelerine talep edilen site içlerine cam kumbara karışık ambalaj toplama kumbarası elektronik atık kumbaraları yerleştirilmiş halkımızın kullanıma sunulmuştur. Geri dönüşüme dair yapılan faaliyeti şirketle ortak yapıyor bu şirket bu işi ihale ile mi almıştır.  Belediyemizin kazanımları ne olmuştur. Herhangi bir bilgiye ulaşamadım aydınlatırsanız sevinirim. Gaziemir faaliyetlerine olumlu bakmasakta bu haliyle bütçe olmak üzere Gaziemir'in faaliyet raporuna evet dememiz mümkün değil. Hayır oyu ile karşılık vereceğiz. Bu faaliyetleri yürütenlerin önlem almasına dikkat edeceğiz." İfadelerini kullandı.

SİYASETÇİ YA YALANCI YA İFTİRACI YA SAHTEKAR

MHP Meclis Üyesi Aydın Kemahlı, "Toplum öyle gerildi ki siyaset yapan siyasetçi ya yalancı ya iftiracı ya sahtekar. Milletin gözünde böyle bir hal aldık. Biz çok şükür yaşamıyoruz ama genelinde kişiliğiyle sıkıntımız yok fikirlerimizi, eksik gördüklerimizi bildirip, bunları tartışacağız dedik. Televizyonlarda çıkan beddua mevzusu vardı şiddetle kınıyorum. Toplumu bu hale getirdi 4-5 senedir yaşadığımız olaylar. 11 ayımız kaldı görevimizi tamamlayacağız. Gene beraber çay ,kahve içeceğiz düşman değiliz. Toplum öyle bir duruma geldi sen A'sın, o B, sen C diyerek artık herkes öküzün altında buzağ arar oldu bu olayları şiddetle kınıyorum."dedi.

EKSİKLERDE VAR ONLARI DA SÖYLEYECEĞİZ

Faaliyet raporunda gördüğü eksiklerden söz eden MHP Meclis Üyesi Aydın Kemahlı, " İzel hanımın giriş konuşmasına katılıyorum. Evet evet hemen aynı şeyleri konuşuyoruz. Hiç demi iyi bir şey yok? Var. Eksiklerde var onları da söyleyeceğiz. Genel anlamda detayla incelemedim ama sonra dayanamadım baktım genelde icracı müdürlüklere baktım. İcracı müdürlükler, faaliyetleri yapan onlar. Fen İşleri ,Temizlik İşleri ve Park Bahçelerdir. Vatandaşın gözü ve kulağı ile görüp duyacağı işler bunlar. Sağlık işleri yerinde çalışmalar eksiklikler var yetişemiyorlar kadroya takviye yapılabilir. Kültür sanatta rutin bir şekilde tiyatrolar yapılıyor. Bunların birde maliyeti var. Deprem sonrası buna bir kota koyulabilir. Bundan sonra ki Türkiye Cumhuriyeti belediyelerinin tek gündemi deprem olmalı. Afet eninde sonunda burayı da vuracak. Deprem kuşaklarının orta yerinde oturuyoruz. Daha öngörülü davranmamız gerekir.Fen İşleri en icracı müdürlük, asfalt çalışmaları var birçoğunu bildirdim. Millet caddesi yapıldı telekom kapakları logar kapakları 20 cm aşağıda. Aylarda kazılmış kumla doldurulmuş taş atılmış yollar yağmur yağınca yeniden ortaya çıkıyor. İmar Proje Müdürlüğümüz, en önemli görevlerden birisi artık Gaziemir metropol ilçe değil yapılabilecek imar çalışmaları kısıtlı alanda kaldı. İmar düzenlemesi, deprem yönetmenliklere göre planlamalı. Parklar bahçeler, ağaç budamaları tam anlamıyla yapılmadı. Parklarda aydınlanma sorunları var. Bir parkta yenileme yapılmış ama tel eksikliği var. O tel örgünün yapılması şart."  sözleri ile aktardı.

GAZİEMİR  ÜVEY EVLAT KONUMUNDA

CHP'li Derinsu'nun sözlerine dinlettiği bir ses kaydı ile yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili  Uğur İnan Atmaca," Biz hiçbir zaman için CHP grup başkanvekili Engin Altay gibi düşünmedik. Gaziemir'in çıkarları söz konusu olduğunda el birliği ile katkı sunmaya çalıştık. Faaliyet raporlarının değerlendirildiği son sene. Kitabı baz alarak değil son 4 seneyi baz alarak konuşalım. İçinde beğenmediğimiz, daha önemli şeyler vardır. 4 senede bunu dile getirdik. 4 yıldır Gaziemir'in iyi yönetilemediğini iddia edip doneler ile konuşuyoruz. Faaliyet raporu stratejik plan performansı ele almadan bütçeyi el almadan değerlendirme yapamazsınız. Belediyemizin huzur ve güveni için yapılması gerekenleri dile getirmiştir. İmar altyapı kentsel dönüşüm yolların durumu trafiğin durumu, Gaziemir'in kendisinin üvey evlat konumunda olmasını sorguladık. Bizde diyoruz ki Gaziemir'de Büyükşehir'den yeteri desteği almıyor. Büyükşehir'in bu dönemde karşılıksız yaptığı bir şey yok Gaziemir'e. Kadın sığınma evi, cem evi gibi konular mecliste gündeme alınmadan reddedildi. Maalesef bir deprem yaşandı. İzmir'den birçok belediye ekipler gönderdi. Bende çok isterdim bizim ekibimizde sahada yer alsaydı. Sosyal markette insanlara ayda 100-150 TL yardım yapıyorsunuz, bunu çok da büyütmeye gerek yok. Umarım dilerim 2024'de yapılacak seçimlerde Gaziemir'e halkımıza yakışır şekilde yönetecek kadrolar gelir" diye konuştu.

FAALİYET DEĞİL FAALİYETSİZLİK

Levent Çağlarsu Bağımsız Meclis Üyesi ,"Faaliyet raporu  kitabı tam bir kilo 688 kg ağırlığından oluşan kitabımız var. Kitabı incelemedim içinde bir şey yok. Resimlere baktım. Sadece resimlere baktım.  İçerisine hayal kırıklığı ile baktığımız kitabın yarısından fazlası resimlerle dolu. Faaliyet değil faaliyetsizlik olarak resim ansiklopedisi oluşturulmuş. Ne misyon ne vizyon nede temel değerlerden eser yok. Olması gerekenleri ben anlatayım. Gaziemir'in doğasına sahip çıktık. Otopark kazandırdık yazsaydık keşke. Sarnıç'ın trafik sorununu pazar yeri sorununu çözdük, öğrenciye kumanya dağıtımı yaptık denmeliydi. Gündüz bakım evi açtık denmeliydi, trafik sorunları için yeni açtık denmeliydi, Akçay caddesinde imar rantının önünü açtık, deprem toplanma alanlarını iyileştirdik, arama kurtarma ekibimiz şu kadar can kurtardı denmeliydi bu kitapta var mı? Yok. Belediyemizi ortak akılla yönetiyoruz, şu hizmetler ortak akılla yapıldı denmeliydi. Muhtarlarımızın meclis toplantısına katılımı sağladık vaadi var mı? Yok. Hiçbir sorun çözülmemiş sorun ekleyen bu yönetimin faaliyet raporu kitapçığına da faaliyetlerine de oyun ret olucaktır" dedi

BİRAZ GELİŞTİRİN KENDİNİZİ

Başkan Vekili Necati Kırmaz, Levent Çağlarsu'nun sözlerine karşılık, "Muhalefet cevap vermek istiyorum ancak notlarımda bir şey göremiyorum. 4 yıldır aynı terane. Muhalefet 4 yıldır hiçbir şey farklı bir şey söyleyemedi. Biraz geliştirin kendinizi, biraz farklı şeyler söyleyin, birazdan başkanımız konusunda vizyonu göreceksiniz" dedi.

HALKTAN ÇALINANIN HALKA VERİLDİĞİ GÜN

CHP meclis üyesi  Ünal Işık, "Gerginliği yatıştıracak olan o kurumun yöneticileridir. Depremle ilgili her şeyi bırakıp bunu yapmamız gerektiğini söylediniz. Hiçbir belediyenin depremle ilgili tek başına bir şey yapamaz. Ülkemizde bir gerçek var. Toplumda ülkenin yaşadığı koşullardan kaçınmak mümkün değil. Ülke öyle bir haldeki öz sermayesi eksiye düştüğünde şikayet ettiğinizde şirket kapatılır merkez bankasının 2022 de kaynakları eksilerdeydi. Böyle bir koşulda sağlıklı bir proje üretme şansı yok. Yapılabilen maaşı ödemek çöp toplamak ancak halktan çalınanın halka verildiği gün o gün herhangi bir belediyenin yakasına yapışacağız bu neden yapılmadı diye. Bunun hesabını o gün sorabiliriz."dedi

OKURSANIZ ANLARSINIZ

Toplantıda söz alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda" Öncelikle müjdeli bir haber ile sözlerime başlamak istiyorum. 100'ncü yıl sanat merkezimizin inşaat ruhsatını imzaladım. Ruhsat imzalanana kadar geçen süre inanılmaz uzun oluyor. Üstünde uzun süredir çalıştığımız bir projeydi. Ruhsatı imzaladık. Geçen haftalarda Migros binasını yıkımı için ihale yapmıştık. 2 milyon 30 bin bedelle bir firma ihaleyi kazandı. Bugün para bankaya yatmış durumda. 4 yıldır ilçemize yaptığımız hizmetlerde emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Evet bir faaliyet raporu hazırladık. Ben bazı arkadaşların okumayacağını bildiğim için resimli hazırladım, Levent Çağlarsu gibi arkadaşlar için. Önümüzdeki dönem çok boş zamanınız olacak o zaman okursunuz. Kitabı okumamışsın, ancak eser olmadığın söylüyorsunuz. Okursanız anlarsınız. Abdullah Arda Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi  ihalesini yaptı, yer teslimini yaptı yakında başlıyor. Ramazan nedeniyle sürenin uzatılmasını biz istedik. Ali Gönen her yıl olduğu gibi yine fotoğraf sayısını eleştirdi. Yaptıklarımızın resmini yayınlamamız güzel bir şey. Fotoroman diye belirttiğiniz çalışanlar sizin yönetimindeki kamu kurumları tarafından kopyalanıyor. Gaziemir'in 506 milyon TL borcu yok. Şirkete olan borçları ile 506 milyon TL var ancak belediyenin de şirkette 200 milyon alacağı var. Gaziemir batık bir belediye değil. Vatandaşların gözünde son derece saygın belediyeyiz. Buraya mal ve hizmet satmak için firmalar sıraya girmiş durumda.100'ncü yıl sanat merkezi sadece Gaziemir'in değil İzmir'in büyük bir projesi olacak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilçemize yaptıkları görünenin ötesinde. Başlı başına Gaziemir Metrosu var. Bütün İzmir ilk defa benden duydu. 1 gün erkene çekebilirsem başarılı sayarım kendimi demiştim. Bugün inanılmaz bir hızla ilerliyor proje. Tunç Başkana teşekkür etmek istiyorum bu vesile ile. Geri dönüşüm ihalesini yapmıştık. Daha önce hiç yapılmış mıydı? İlk defa bu dönemde yaptık. Sıfır atık belgesi alan firmalar artık kendi atıklarını kendi topluyorlar. Dolayısıyla belediyemizin bu anlamdaki gelirlerinde düşüş var. Ancak zaten bu gelirler daha önce yoktu" dedi.

MAAŞLARIMIZIN SADECE YÜZDE 60'INA YETİYOR

Halil Arda, "Gaziemir üvey evlat denildi. Böyle bir şey yok. Büyükşehir'den istediğimiz projeleri alıyoruz.  AKM'nin yüzde 70'ini Büyükşehir Belediyesi sağladı bize. Bunu unuttunuz galiba. Köprü, yollar, caddeler yaptı... Sosyal marketi de lütfen küçümsemeyin. 100 TL değil, 300 TL'ye yakın rakamlara çıkıldı.  2022'de gelirimizin gerçekleşme oranı yüzde 68. Bizim öngörümüzde 100'ncü yıl sanat merkezimizin bu yıl başlayacağını düşünmüştük. Yatırım yapılmadığı için alacağımız gelir de gelmedi. Yeni hizmet anlamında Gaziemir belediyesinin bir kaybı yok. Gerçekleşen gelir çok doğru bir gelir. 100'ncü yıl sanat merkezi gerçekleşse belki de oran yüzde 100’lere yaklaşacaktı. Biz bütçemizi idare etme yatırım yapma konusunda elimizden gelen çabayı gösterdik. Fen İşleri'nde 45 kalemde alım yapmışız. Sarnıç'a çivi çakılmadı... Sarnıç'a neler yapmışız? Sarnıç'ın en uzun caddelerine taş kaplama yapılmış sıfırdan. Sarnıç'ta ilk defa revizyon planı yaptık. Asfalt ile ilgili eksikler var evet. Ocak 2023 bütçesinin onaylanması kullanılır hale gelmesi, asfalt ile ilgi yapılan ihale, itirazlar... Bunların hepsinin biraz süreci var. 11 milyon TL'lik asfalt aldık ve çalışmalarımız devam ediyor. 2022 yıldan İller Bankası'nda 95 milyon 700 bin TL gelmiş. Memur ve işçi maaşlarımız 156 milyon 846 bin TL tutmuş. Yani maaşlarımızın sadece yüzde 60'ına yetiyor" diye konuştu.

GELECEK SENE DE FAALİYET RAPORUNU BEN SUNUYOR OLACAĞIM

Arda, "Tahsis taleplerimiz reddedildi. Sarnıç Pazaryeri, moloz döküm alanı, gölet ile ilgili.Hiçbir kabul edilmedi. Mezarlık ile ilgili taleplerimiz kabul edilmedi. İnşallah CHP iktidarında bize nasip olacak. Gaziemir'in tüm sorunlarını biliyoruz, zorlukların farkındayız. Tüm bu zorluklar rağmen inşallah geleceğin Gaziemir'ini inşa edeceğiz. Bu son faaliyet raporu gibi görünüyor ancak gelecek sene de faaliyet raporunu ben sunuyor olacağım "dedi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın konuşmasından sonrası yapılan oylamada  faaliyet raporu AK Parti, MHP ve Bağımsız Meclis Üyesi'nin 'ret' oyuna karşın CHP'li Meclis üyelerinin kabul oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

gaziemir belediyesi halil arda