Başkan Çamlı: Salgınla mücadelenin sorumluluğu vatandaşa yüklenemez

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası'nda artan vaka sayıları ve pandemiyle ilgili basın toplantısını düzenlendi. Açıklamalarda bulunan Başkan Çamlı, "Salgınla mücadelenin sorumluluğu vatandaşa yüklenilemez" açıklamasında bulundu.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı acilen alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaştı. İzmir Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB Genel Sekreteri Aykut Aydemir, Ses İzmir şubesi eş başkanı Erkan Batmaz katıldı. 

Son iki günde 7 sağlık çalışanımızı kaybettikİzmir’de son günlerde artan vaka sayıları ve sağlık çalışanlarındaki vaka artışı üzerine konuşan Başkan Lütfi Çamlı, “Son iki günde 7 sağlık çalışanımızı Kovid-19 nedeniyle kaybettik. Dün ise Urla’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Cengiz Çil arkadaşımızı Covid-19 nedeniyle kaybettik. Türkiye’de ilk vakayı takiben hızla yükselip pik yaptığı Mart-Nisan 2020 dönemine göre bugün çok daha fazla zor ve yaşantımızı tehdit eden bir döneme girmiş bulunuyoruz. Bilindiği gibi İzmir çok daha özel bir zorluğu da yaşamaktadır: Kısa süre önce yaşadığımız deprem salgına “eklenmiştir”. Resmi makamlarca deprem’i izleyen 10. Günde olgu sayısının depremin başladığı güne göre iki katına çıktığı açıklanmıştır. Bu durum doğru karar verme, doğru yöntem uygulamanın önemini çok daha yaşamsal yapmaktadır. Ancak en az bunlar kadar önemli olan bir şey de zamanlamadır, vakti geçmiş ve uygulanmamış kararların bir değeri olmayacaktır. Bilinmektedir ki bugün atılan adımların sonucunu 2-3 hafta sonra görmeye başlayacağız” açıklamasında bulundu.
Salgın kontrolden çıktıİzmir Tabip Odası Başkanı Covid-19’un kontrolden çıktığını ve verilerin de bunu açıkça ortaya koyduğumu açıklayan Başkan Çamlı, “İlk adım bugünkü tabloya yönelik gerçeği yansıtan bir tanıda bulunmaktır. Bu açıklamayı rakamlara/tablolara boğmak istemiyoruz ve diyoruz ki Sağlık Bakanlığı’nın güvenilirliği kamuoyunca tartışılan verilerinin bile gösterdiği gerçek şudur:
Salgın şu anda bütün Türkiye’ye yayılmış ve kontrolden çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecini şeffaf bir biçimde yönetmemesi yüzünden gerçek olgu ve ölüm sayıları konusunda yeterli bilgimiz yoktur. Ancak bilim insanlarının saha gözlemleri ve çeşitli kaynaklara dayanarak yaptığı epidemiyolojik tahminler, bugünlerde salgın eğrisinin ilk tepe noktasına ulaştığı Nisan ayına benzer ve belki de daha fazla olgu sayısıyla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Entübe edilen hasta ve ağır hasta sayısındaki artış özellikle Ekim ayının üçüncü haftasından sonra gözlenen yükselme eğilimi endişe vericidir. Ölüm sayılarındaki artış da endişe vermektedir. Sağlık Bakanlığı’nın bildirimlerine göre COVID-19 hastalığına bağlı olarak kayıtlara geçen ölümler Ekim’in ikinci haftasından sonra artış eğilimine girmiştir” dedi.

Salgınla mücadelenin sorumluluğu vatandaşa yüklenemez
İzmir Tabip Odası adına önerilerde bulunan Başkan Çamlı, “Salgınla mücadelenin sorumluluğu vatandaşlara yüklenilemez. İzmir Tabip Odası olarak şu önerileri paylaşmak zorunda kaldık; Toplumsal hareketlilik derhal kısıtlanmalıdır. Virüsün yayılmasını azaltacak önlemler alınmalıdır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin çalışmalarını güçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır.”


Sağlığa ayrılan bütçe yok denecek kadar azPandeminin sağlık çalışanı sorunu haline geldiğini aktaran SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Her geçen gün ölen, sağlık emekçilerinin sözcüleri olarak buradayız. Son çıkan genelgeye göre artık temaslı sağlık çalışanlarına test yapılmayacak. Bunun adı cinayettir! Sağlık çalışanlarının sağlığını korumanın toplum sağlığını korumak olduğu unutuldu. Sağlık sistemiz yok denecek şekilde çökmek üzeredir. Özellikle bütçe tartışmalarının yapıldığı bu son dönemde, sağlığa ayrılan bütçenin yok denecek kadar az olması, bunlarla beraber atama bekleyen sağlık personelleri var. Sadece var olan sağlık gücüne yükler bindirilerek bu mücadeleyi kazanamayız” dedi.
Bu savaş hastanelerde kazanılamazPandemiyle mücadele bütün sorumluluğun vatandaşa yüklenemeyeceği vurgusunu yapan Prof. Dr. Süleyman Kaynak “Tabiki maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Karantina, izolasyon ve temas taramalarının yeni baştan yapılması gerekiyor. Evde izolasyonun yeterli olmadığı anlaşılmıştır. O eve kaç kişinin girip çıktığı, kaç oda olduğu bilinmediği için evde yapılan izolasyonun bu salgının önlenmesinde katkısı olmadığı görülmüştür. Bu savaş hastanelerde kazanılamaz” diye konuştu.  

izmir tabip odası başkan lütfi çamlı izmir depremi koronavirüsü pandemi vatandaş