Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel: 'Festivaller kenti Efes Selçuk'ta herkes kazanıyor'

TAKİP ET

İzmir'in yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören ilçelerinden Efes Selçuk, son dönemde Pamucak Sahili'nde ve kentin çeşitli noktalarında gerçekleştirilen festivallerle gündeme geliyor. İzmir Gündemi olarak, göreve geldiği günden bu yana kentin çehresini ve bilinirliğini gözle görünür düzeyde geliştiren Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile konuştuk.

Efes Selçuk’un 8 bin 600 yıllık kadim tarihinden günümüze ulaşan kültürel ve yaşamsal değerlerini yeniden ulusal ve uluslararası arenada ziyaretçilerin ilgisine sunan Filiz Ceritoğlu Sengel, bir yandan ülkenin zorlu koşullarında Efes Selçuklular arasındaki dayanışma ve birlikteliği güçlendirirken diğer yandan da yerel ekonomiyi canlandıran kültürel ve sanatsal etkinliklerin tüm hızıyla sürmesini sağlıyor.

Pandeminin ardından İzmir’e yönelik artan turist ilgisini gazetemize değerlendiren Filiz Ceritoğlu Sengel, gerçekleştirdikleri tanıtım çalışmalarından tarımsal kalkınma stratejilerine kadar kentin farklı yönlerini aktararak, İlham Veren Kent Efes Selçuk’tan ilham alan festivallerle kentte herkesin kazandığını ifade etti.

Filiz Ceritoğlu Sengel: Tunç Soyer’in katkısı büyük

Kültür ve İl Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada İzmir’de 2019 yılına oranla ziyaretçi sayısında büyük artış yaşandı bilgisi yayımlandı. Bu haberi Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel şu cümlelerle destekledi. “Bize gelen yabancı ziyaretçiler genel itibarıyla Kuşadası’na yanaşan gemilerden gelirler. Kuşadası’na 2019 yılında gelen gemi sayısı 219 civarıyken bu sene 400’leri aşmış durumda. 2022 yılında aradaki iki yıllık hezimetin ardından yerli ve yabancı anlamında yoğun bir talep söz konusu. Bu sebeple İl Kültür Turizm müdürünün yaptığı açıklamaları doğru buluyorum” diyerek, yaşanan bu turizm artışında yapılan yerel ve uluslararası tanıtımların ve festivallerin ciddi etkisini gördüklerini belitti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i uluslararası arenada daha da bilinir hale getiren çalışmalarının artan turist ilgisinde büyük katkısının olduğunu belirten Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Liman’na yanaşan gemilerin turizme katkısının altını çizdi.

Efes Selçuk Belediyesi’nin ekonomik döngüsünün en önemli etkeninin turizm olduğunun altını çizen Başkan Sengel şunları söyledi.” Efes Alt Kapı otoparkının sözleşme süreleri dolmuştu, Efes Selçuk halkı ve meclis üyelerimizle birlikte otoparkın tekrar bize verilmesi amacıyla “Efes bizimdir” başlığı altında mücadele ettik ve bu anlamda da doğru yerlere sesimizi duyurabildik otoparkı işletmeye devam ediyoruz” dedi.

Söz konusu Efes Alt Kapı Otoparkı’nın ve kentin tarihi alanlarındaki gelir kaynaklarının, Efes Selçuk’ta sürdürülen kamusal hizmetlerin devamlılığı ve yerel ekonomi için önemini hatırlatan Filiz Ceritoğlu Sengel, “Efes Bizimdir” diyerek başlattıkları mücadelede hiçbir siyasi ayrım gözetmeden hep birlikte çaba sarf ettiklerini ve hep birlikte kazandıklarını ifade etti. Başkan Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk Belediyesi’nin ve yerel ekonominin, turizm alanlarından sağladığı gelirler yetersiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Başkan Ceritoğlu Sengel, 15-20 yıl öncesine kadar ören yerlerine girişlerden Efes Selçuk Belediyesi’nin yüzde 40 oranında cirodan pay aldığını zamanla bu oranların yüzde 15’e sonrasında yüzde 5’e düştüğünü bu yüzdenin de büyükşehire gittiğini daha sonra nüfus oranına göre dağıtımın yapıldığını bildirdi.  Efes Selçuk Belediyesi 30 ilçeden nüfus oranına göre 26. Sırada olduğu için bu sıraya göre payını aldığını bu durumda 2019 yılında  bin 948 lira 46 kuruş aldıklarını söyledi. Her türlü sorumluluğun ve hizmetin Efes Selçuk Belediyesi’ne ait olması ve sadece otopark gelirleriyle kısıtlı kalmanın ciddi anlamda yetersiz olduğunu vurguladı.

İKİNCİ DÖNEM VURGUSU

Sengel, İktidar değişimi sonrası CHP İktidarında karşımızda konuşabileceğimiz,  tartışabileceğimiz hem yasalarla hem de yapılmış olabilecek her türlü yatırımla gerçekliğe hitap eden işler göreceğimizi söyledi ve sözlerini şu cümleyle sonlandırdı, “CHP iktidarında belediye başkanı olarak Efes Selçuk’un bütün cevherlerini hak ettiği yere getirerek ve bu haklarından faydalanmasını sağlayarak devam etmek çok keyifli olacak” dedi.

EFEST bizim markasını aldığımız ve değişen festival anlayışımızın ilk parçası olan bir festival. EFEST ile biz “Geçmişi Hisset, Geleceği Keşfet” demiştik. Bu yıl da o eski, özlenen, anılarda anlatılan festivallerin coşkusunu yaşadık. Gençlerimiz, çocuklarımız müziğe, eğlenceye doydu. Çocuklarımız oyunlar oynuyor. Tabiki de esnafımız kazanıyor. Kentimiz çevre ilçelerden ve illerden birçok ziyaretçiyi ağırlıyoruz.  Tüm bunların yanı sıra bu sene ayrı bir heyecanımız var. 8 Eylül akşamı ilçemizin kurtuluşunun 100. Yılının coşkusu, gururu ve heyecanı kutlayacağız. Bu heyecanımıza Yeni Türkü ortak olacak” diye konuştu.

Üreticiyi destekleyen çalışmalar ve projeler üreten Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Biz belediye olarak büyük bir tarımsal kalkınma hamlesi başlattık. Bunun merkezi de Efes Tarlası Yaşam Köyü oldu. Dedik ki; 7’den 70’e herkes toprağa dokunsun, kapılarımızı açtık. Atalık tohumlarımızın peşine düştük. Kara karpuzumuzu 40 yıl sonra yeniden ürettik. Atalık tohumlardan elde ettiğimiz fideleri üreticilere dağıttık, onlara alım garantisi verdik. Üreticilerimizden satın aldığımız ürünleri Efes Tarlası Bakkalı’nda satışa sunduk” dedi.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMA ÖNEM VERİYORUZ’

Başkan Ceritoğlu Sengel, “Tarımda sürdürülebilirliğe önem veriyoruz.  Sürdürülebilir tarımın, modern bilimsel teknik ve uygulamalarla geliştirilen doğayla uyumlu geleneksel tarım ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, bir tarım kenti olan Efes Selçuk’ta ihracata ve iç tüketime yönelik üretim yapan çiftçilerimizin üretimlerini güçlendiren destekler sunarak ve onların gelecekte de üretim yapabilmelerini sağlayacak koşulları planlarken diğer yandan da köylerimizde geçimlik aile tarımını sürdürmeye çalışan, başta köylü kadınlar olmak üzere tüm küçük üretici çiftçilerimize yönelik güçlendirme ve destek faaliyetlerini hayata geçiriyoruz.”

filiz ceritoğlu sengel efes selçuk belediyesi tunç soyer festival