Başkan İduğ'dan 4 maddelik kriz yönetimi planı!

TAKİP ET

Bornova meclisinde gündem deprem ve kriz yönetimiydi. Başkan İduğ kriz yönetimini madde madde anlattı

Nur DAYI/ İZMİR GÜNDEMİ-Bornova Belediyesi Mart ayı olağan Meclis toplantısı, Başkanı İduğ tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'yi sarsan deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde yapılan oturumda Başkan İduğ, konuşmasına başlamadan önce teşekkürlerini sunan Başkan İduğ," Biz öncü olabiliriz ama bizim arkamızda kocaman bir ordu var. Ben bu orduya teşekkür ediyorum. Bu yardım bu dayanışma siyaset karıştırılmadan herkesin desteği ile gerçekleştirilmiştir.  10 TIR çadır geldi. 32 TIR malzeme gönderildi.  Bu çadırların gerçek kişilere ulaştırılması çok önemli. Buradan deprem bölgesine 160 kişilik ekip gitti. Gerçek ihtiyaçlıya ihtiyacını ulaştırmak için. 2 ekibimiz hala orada görev yapmakta. Deprem bölgesine çadırları verip çekilmedik. İhtiyaç nerede, biz gelir kurarız dedik.10 ili kapsayan bir deprem oldu. Böyle bir deprem Dünyada olmadı. Hiçbir şeklide yetişmek mümkün değildi istediğiniz kadar arama kurtarma gönderin yetişemezsiniz. Hazırlıklı değildik, geç kalındı. Hazırda 850 bin çadır olmalıydı bu konuda eksik kaldık. Gecikmeler var hazırsızlık var. Ölümle ilgili rakamları bilmiyorum, belli değil. Bir süre sonra ortaya çıkacaktır."dedi.

 

KRİZ YÖNETİMİNDE 4 AŞAMA

Başkan İduğ, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 depremin ardından kriz yönetiminde yapılması gerekenlerevurgu yaptı. Başkan İduğ,"Kriz yönetiminde yapılması gereken 5 aşama vardır. İlk aşama arama kurtarma, 1. saate, 6. saate, 72. saatte arama kurtarma yaptın yaptın yapmadın geçmiş olsun.

2. aşama barınma, biz bu aşama için ilk dakikadan itibaren aksiyon aldık.  Türkiye'de çadır yoktu. Çin'den çadır aldık. Bu çadırları alırken risk aldık. 2500 çadır için 4 milyon 750 bin lira para gönderildi. Eğer çadır gelmezse bu parayı ben ödeyeceğim dedim. Ertesi gün çadırlar geldi. Bir grup 2000 adet çadırda gelecek.

3. aşama konteyner, hayat çadırda devam etmez. Konteyner'a ihtiyaç vadır. İnsanların kış şartlarında uzun yaşayabilecekleri alan konteynerlardır. 2000'e yakın konteyner üretimi başladı. Üretim tesisi kuruldu orada üretim devam ediyor. Bu süreç kısa bir süreç değil 3-6 yıl arasında olacak bir süreç. Herkesin kondisyonun yüksek olmalı, o ihtiyaçları karşılamak için. Konteyner üreteceğiz, Çin'den konteyner getireceğiz. Yurt dışından ve yurt içinden destekli bu üretimi yapmalıyız.

4. aşama planlama, hükümetle birlikte ekonomik bir çalışma yapılmalı. 13 milyon 500 bin ev kısa bir sürede bitmez. Kahramanmaraş'ın yüzde 70'i yok bu süreçte Türk milletti olarak yumak gibi olmayı biliyoruz inşallah bu süreci birlikte ileriye doğru götüreceğiz. Diğer kentlere göç hakim, İzmir'e de gelecekler kapımız açık.300 kişinin İzmir'de konakladığını biliyoruz. Bir kira bir yuva kampanyasına destek vermeliyiz. Bu uzun soluklu bir çalışma. Yapılan tüm çalışmalarda emeği geçen herkese minnettarım " dedi.

bornova belediyesi mustafa iduğ