Başkan İduğ:" Örnek gösterin şimdi belediye başkanlığını bırakayım"

TAKİP ET

Bornova Belediyesi meclis oturumunda 'rekabetçi yapı' söylemine karşılık AK Parti meclis üyelerinin firmaların belediyeden para alamadığını ve ihalelere giremediğini iddia etti. Başkan İduğ tepki olarak" Örnek gösterin şimdi belediye başkanlığını bırakayım" dedi

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ – Bornova Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirilen Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısının gündeminde 2022 Yılı Faaliyet Raporu vardı.

İDUĞ: YÜZDE 90’LIK BİR GERÇEKLEŞME VAR

Oturumda ilk olarak söz alarak faaliyet raporu hakkında konuşan Başkan İduğ,“2019 yılı gerçekleşmemiz 341 milyon bütçe, 2020 yılında 393 milyon, 2021 yılında 469 milyon, 2022 yılında 818 milyon. Rekor bir bütçe gelişmesi var. 2023 yılında 1 milyar 60 bin olarak hesapladık. Gerçekleşmelere baktığımızda yüzde 90’lık bir gerçekleşme var. Gelir gider çalışmasında büyüme oranlarındaki atış belli oluyor. Personel giderlerinin 2019 yılında 195 milyon, 2020 yılında 500 milyona gelmesi benim çok beklediğim bir rakam değildi. Mal hizmet alımlarında 2019 yılında 46 milyonken 2020’de 20 milyona düşmüş. Tasarrufun önemini görüyorsunuz. Şimdi yine yükselmiş durumda ekonomiden dolayı. 2022’de 54 milyon TL. Faiz giderlerinde 3 milyon TL 2019’da, 2020’de aksine 12 milyon TL faiz elde ettik. Yani tasarruflu bir belediyenin bırakın faiz ödemesini 20 milyon faiz elde etmesi beni çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

“İLLER BANKASINDAN KESİNTİMİZ YOK”

İller Bankası ve Emlak Vergisinden gelen gelirlerin personel giderlerini karşıladığı ifade eden İduğ, “İller Bankası 2019'da 112 milyon iken,2022'de 351 milyon TL'ye çıkmış durumda. İller Bankası’nda aynı şekilde ikiye katlanmış durumda. İller Bankasından bizim kesintimiz yok, borcu olmayan bir belediyeyiz. Rakamlar zaman zaman düşebilir, vergilere oranla gelen bir paradır. En büyük gelir kaynağımız vergilerimiz. 2019’da 91 milyon iken 2022’de 251 milyona çıkmış durumda. Bizim elektrik faturalarımız artı, vatandaşın da ciddi bir şekilde artmış durumda. Kadrolu işçi sayımız yüzde 27’ye düştü. 2019 yılında 36 milyon lira kadrolu işçiye ödenirken 2020’de 35 milyon, 2021’de 39 milyon, 2022’de ise 33 milyona gerilemiş vaziyette. Eğer bu sayı düşmeseydi 36 milyonun bugün ki personel gideri 160 milyon civarında olacaktı. Maaş konusunda en yüksek rakamı veren belediyelerden biriyiz. Birlikte çalıştığımız arkadaşların refah içinde yaşaması her zaman ki önceliğimizdendir. Bununla gurur duyduğumu söylemek isterim. Elektrik faturamız 2019’da 9 milyondan 2021’de 8 milyon, 2022 yılında 9,5 milyondan 2022 yılında 35-36 milyona çıkmış. 2023 yılının ilk 2 ayında 6 milyon 750 bin liralık elektrik faturası ödendi” dedi.

“VATANDAŞ BENDEN TALEP EDİYORSA GİDİP YAPARIZ”

Asfalt eleştirileri hakkında konuşan Başkan İduğ, "Ben aday olduğumda yol problemi yüzde 52'di. Şu an yüzde 26'ya düştü. Pınarbaşı dahil olmak üzere girmediğimiz sokak kalmadı. Çok şükür hepsi yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Bornova'da Büyükşehir'e ait ve farklı sorumluluk alanlarını yapıyor musunuz denilebilir... Yapıyoruz. Ben aday olduğumda ‘Bornova bizim’ dedim. O nedenle kim ne yapacağım. Benim sorumluluk alanlarıma da Büyükşehir gelip yatırım yapmıştır. Bunlar oturulup konuşulur. Ancak muhtarım benden talep ediyorsa, vatandaş benden talep ediyorsa gidip yaparız" ifadelerini kullandı.

“BENİM İÇİN TALİHSİZ BİR DÖNEM”

4 yıllık süreci kendisi için talihsizlik olarak tanımlayan İduğ, "Benim için talihsiz bir dönem. Deprem, pandemi, ekonomik kriz yaşadık. Kongre merkezi için 42 milyonluk ihaleye çıktık. Tekrar Bayındırlıktan rakamları aldık 142 milyondu. Şimdi tekrar ihaleye çıksak 200 milyona yapabilir misiniz bilmiyoruz. Türkiye'nin ekonomik yapısında bu tür rakamlarda zor bir dönemdi. Bunun 2022'de yapılamasının nedeni ekonomik koşulları. Yol ve altyapı hizmetlerini iyi ki yapmışız, iyi ki bu araçları almışız. Yoksa ağzınızla kuş tutsanız vatandaşa yaranamazsınız. Büyükşehir'in 30 ilçeye yetişemediği süreçte asfalt plenti şantiyesinin tüm ilçelerde olması lazım. 2023'de de göreceksiniz Fen İşleri'nin yol ve parke taşı çalışmaları ağırlıklı olacak. Asfalt üretim tesisi 30 sene kullanılır. Bu yatırım bu meclisin başarısıdır. Bütün büyük ilçelerin asfalt üretim tesisinin olması lazım. Dışarıdan almakta üretmek arasında 2 kat fark yarattı. Parayı geçin 2 kat hız kazandırdı. İyi ki araçları almışız. Araçları aldığımızla şimdi ki fiyatlarının arasında büyük fark var” dedi.

“EKONOMİK BÜYÜKLÜK ÇOK KIYMETLİ”

Bütçe disiplinine önem verdiklerini ileten İduğ, “Kurumun 552 milyonluk değer artışı yaşandığını belirtmek isterim. Bunu öncelikle bütçe disipliniyle gerçekleştirdik. İletmelerden en önemli konu dişlindir. Denk bütçe. Kaynakların rasyonel kullanımı da çok kıymetlidir. Parayı harcarken kazanırsın. Gelir arttırıcı tedbirler. Bu bizim 4 yıldır ısrarla üzerinden durduğunuz çalışma. Yeni gelir kaynaklarının oluşturulması. Kiralık aracı iade edip satın alırsan gider değil gelir olacaktır. Bu böyle olunca da bütçeyle de yatırımların tamamı gerçekleşmiş oldu. Türkiye’nin 40 ilinden ve ilçesinden büyük bir bütçeye sahibiz. Aktif nüfusu 1 milyon yerleşik yaklaşık 500 milyon. Bu büyüklük beni gerçekten çok mutlu ediyor. 85 milyonluk 6 ay geriye dönük çalışan maaşını bir anda ödemesi çok kıymetli. Çalışanın maaşı zamanında yatıyor. Bu ekonomik büyüklük çok kıymetli. Kalıcı yatırımlara önem verdik. Asfalt, araçlar, benzin istasyonları, ek hizmet binaları, yurtlar gibi. Bunları faiz ödemeyen borçsuz bir şekilde yöneten herkese teşekkür ediyorum. İnşallah 2023’te de böyle devam eder” diye konuştu.

ÇELİK: YİYECEK ALIMLARINDA YÜZDE 70 ARTIŞ SAĞLANMIŞ

AK Parti grubu adına söz alan Cesim Çelik,” Bornova kongre yapı işi yüzde 50 talep edilmiş ama herhangi bir şey yapılmamış. Bisiklet yolu için 15 kilometre ön görülürken yılsonunda hiçbir şey yapılmamış. 2022 yılında İzmir’de yaşanan depremden ve 6 Şubattaki depremde de gördüğümüz deprem bilinçlendirme eğitim toplantılar 10 tane öngörülmüşken yılsonuna kadar 2 tane yapılmış. Yiyecek alımlarında yüzde 70 artış sağlanmış. Temizlik malzemelerinde yüzde 100’lük bir artı sağlanmış. Tüketimde bir 240 artış sağlanmış. Enerji alımları da yüzde 200 artış söz konusu. Para cezalarında yüzde 100 artış söz konusu. Faiz giderlerinde ve mal satışlarında artış sağlanmış. Vergi gelirlerinde yüzde 52 artış yapılmış” şeklinde konuştu.

SEVİNÇ: BORÇSUZ BELEDİYE YARATILMASI OLUMLU GÖRÜLMEKTEDİR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise, “Gelir gider dengelerinin verimli oluşu, başlangıçtan günümüze kadar borçsuz belediye yaratılması olumlu görülmektedir. Bu anlamda başkanımızı ve yöneticilerini kutluyorum. AK Parti’den söz alan kardeşimiz yapıcı olarak düşüncelerini dile getirdi. İdaremiz gerekli duyarlılığı gösterecektir. Bu çalışma raporunun Bornova’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

TATLI: BAZI HİZMETLER KES KOPYALA YAPIŞTIR KALMIŞ

Faaliyet raporu hakkında eleştirilerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı, “2022 yılında bütçenin neler öngörülmüş ve neler yapılmış değinmek istiyorum. 2021 yılında 600 milyon tahmini bütçe yapıldı. Toplam bütçemiz 869 milyon liraya çıktı, harcanan miktar ise 818 milyon. Harcama oranı yüzde 94, ciddi oran yakalamışız. Mal hizmet alımında 550 milyonluk harcama söz konusu. Buraya SGK’yı ilave ettiğimizde 660 milyonluk bütçeye yakalamış oluyoruz. Bütçenin büyük kısmını buraya harcamış oluyoruz. 2022 yılında başlayıp bitirilen tek projesi naldöken pazaryeri. Çamdibi Havuz bitirildi ama 2021 yılında yüzde 80’i bitirilmişti. Kalan yüzde 20’lik kısmı 2022 yılında bitirilebildi. Rapor aslında biraz kes kopyala yapışır olmuş bazı hizmetler. Veteriner Hizmetlerine baktığınızda bir öndeki faaliyet raporuyla aynısı alınmış ve yapılmış. 2021 yılında bin 552 kişi çalışıyorken 2022 yılında su sayı bin 601’e çıkmış. 49-50 kişi işe alım söz konusu. 2021 yılı toplam mal hizmet alımına 300 milyon verirken 2022 yılında 550 milyon liraya çıkmış. Bir tane dahi otopark yapılmamış. Bütçeden personel maaşları ciddi bir yük diyoruz ama emekli olanların yerine dahil olmak üzere 50 kişi almışız. Ne bir metrekare yol açılabilmiş ne de bir otopark yapılabilmiş. Çileye dönüşen otopark ve yol sorununun yapılması gerektiğini belirtiyorum” dedi.

KAHYA: OLUŞTURULAN REKABETÇİ YAPI…

CHP Grup Başkanvekili Ercan Kahya, Başakn İduğ’u tebrik ederek, “İşi bilen uzmanın arkasından konuşmak zor. Bize diyecek bir şey bırakmadınız başkanım. Uyguladığımız mali politikalarla, oluşturulan rekabetçi yapı ile bu ekonomide belediyemiz gelirlerini arttırmış, kasasında nakdi para koymuş. Bunun yanı sıra yatırımlardan da geri kalmamış. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her sene üzerine daha da koyarak yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

KASACI: NET BİR ŞEKİLDE REKABETÇİ ORTAM OLUŞTURULMUYOR

AK Partili Meclis Üyesi Adem Kasacı, Kahya’nın ‘rekabetçi yapı oluşturulması’ sözü ile ilgili söz alarak, “Ercan Bey rekabetçi ortam dedi ama biz yaptığımız çalışmalarda çok da rekabetçi ortam olmadığını, tüm alımların neredeyse belirli firmaların üzerinde yapıldığını, çok sağlıklı bir araştırma yapılmadığını ve Bornova esnafının bu konuda değerlendirilmediğini gördük. Umut ediyoruz ki hem Bornova esnafının hem de gerçekten rekabetçi bir şekilde araştırma yapılıp işlerin verilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

KAHYA: BORNOVA BELEDİYESİ’NDE KİMSENİN PARASI KALMAMIŞTIR KALMAZ DA

Kasacı’ya cevap veren Kahya, “Hangi firma neyi kaça almış ben bilemem. Demek ki en çok rekabeti kendisi göstermiş. Biz rekabetçi ortamı nasıl oluşturduk? Sözleşme gereği neyse o sürede parasını ödeyen… Ama Bornova Belediyesi’nde kimsenin parası kalmamıştır kalmaz da. Bu parayı zamanında alacağını bilen tedarikçi fiyatı ona göre belirleyip revize ediyor. Bu rekabetçi yapıyı oluşturmuşuz ki bu tasarrufu sağlamışız” ifadelerini kullandı.

KASACI: BEN DUYDUĞUMUZU SÖYLÜYORUM

Yeniden söz alan Kasacı ise, “Ercan Bey konuya hakim değil ya da bizim bürokratlardan aldığımız bilgiler çok yanlış. 30-60 günde ödeme yapılıyor diyor. Evet yapılıyor. Biz neden bu firmalar tek diye sorduğumuzda belediyelerden ödeme alamadıklarını ya da biz bu ödemeleri sağlıklı yapamadığımız için tek firmayla işlem yapıyoruz diyorlar. Ben duyduğumuzu söylüyorum. Ya bir yerde eksiklik var ya da gerçekten yapılan işlemlerde böyle bir hata var” dedi.

İDUĞ: SÖZÜNÜZÜ GERİ ALIN

Bu ifadeler sonrası Başkan İduğ, “Sözünüzü geri alın. Böyle bir şey yok. Benim bürokratıma böyle hakaret edemezsiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

Kasacı ise, “Hakaret olan cümlemi söyleyin geri alayım. Öyle bir söylemde bulunmadığım için cümlemi geri almıyorum” dedi.  

İDUĞ: 2023'DE DAMGAMIZI VURACAĞIZ

Eleştirilere cevap veren Başkan İduğ, “Bisiklet yolu 15 kilometre... Bunlar planlara işlendi. Yapım süreci ile ilgi bir taaddüt vermedik. Bunlar yapılacak. Kongre merkezini zaten anlattım.Bugün yapsak 250 milyon. Ben sizden daha fazla yapmak isterim. Yapalım yüzde 75'ini Büyükşehir belediyesi bizi ödeyecek. İhaleyi yapalım ancak giren yok. Tekrar yarım mı kalsın? Bunları hesaplarken biz adım adım hareket ediyoruz.  5'nci sanayi toplanma alanı olarak palandık. Deprem bize çok şey öğretti. Deprem olduğunda o şehre ulaşmak zor. Toplanma merkezleri, ihtiyaç analizleri gibi konular Türkiye'de çok eksik. İzmir ve İstanbul'da deprem bekleniyor. Allah korusun İzmir'de İzmir de olsa ulaşmak çok zor.  AFAD ve AKUT'tan destek alarak toplanma alanlarını planlayacağız. 5'nci Sanayi Alanını konteyner ve çadır kent olarak değerlendireceğiz. Yeter mi? Yetmez. En az 4 tane toplanma alanına ihtiyaç var. Yolla ilgili 11 milyondan bahsedildi ancak bir yanlışlık var sanırım 42 milyonluk bir çalışma yapıldı. Bu sene 100 milyon TL olacak. Bu yol çalışmasını 2022'de kurduk ve 2023'de damgamızı vuracağız dedik” şeklinde konuştu.

“BANA ÖRNEK VERİN, ŞİMDİ İSTİFA EDEYİM”

Kasacı’nın iddialarına cevap veren İduğ, “Benim bürokratıma kimse paramı alamıyorum o nedenle ihaleye girmiyorum diyemez. Bu kabul edilemez bir şey. Sizin, “ben paramı alamıyorum, o yüzden ihaleye Bornova Belediyesi’ne giremiyorum” diye yaklaşımınız var. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bornova Belediyesini biz gelince olan tedarikçi sayısı ile bugünkü sayı 3'e katladı. Rekabetçilikten bundan bahsediyoruz. Para var, ben niye tekliften tedarikçi çağırayım. ‘Paramı alamıyorum, ondan bu ihalelere giremiyorumu Bornova Meclisine söyleyenin alnını karışlarım. 2019’dan beridir herkesin parasını tıkır tıkır ödeyen bir belediyeyiz. Her zaman ihaleye gelen tedarikçiler varsa ona da müdahale edilmiştir. Dikkatimi çeker, neden aynı kişi alıyor diye. Dibine kadar tespit ederim. Bir işi yaparsanız, sonrasında denetleyemezseniz hikayedir. Hele belediyelerde bu hiç kolay değildir. Faaliyet raporları ve denetim raporlarında sizin eleştirilerini tabii ki bizim için çok kıymetli. Hepsine dikkat ediyoruz. Eleştirirken dozunu kaçırmamak lazım. Böyle bir şey yok. Bana örnek gösterin şimdi belediye başkanlığını bırakayım. Örnek verin istifa edeyim. Söyleyemezsiniz. Benim bürokratıma da çalışanıma da hiç kimse hakaret edemez. Bornova Belediyesi yatırımların yanında 121 milyon TL para ile bütçesini devretmiştir. Borcu ve parasal sorunu yoktur. Geldiğimiz günden beridir şeffaflık hesap verilebilirliği anlatmaya çalışıyoruz. Bornova Belediyesi 70-75 milyon TL'ye satılacak olan bin 200  metrekarelik alan vardı. Hissemiz 17 milyona tekabül ediyordu. İhaleye girdik ve 175 milyona kadar teklif verebilirsiniz dedik. İhaleye girildi ve 176 milyon 700 bin TL'ye kadar çıktık. Kredi kullanır o parayı ödeyip belediyeye katkı sağlarım dedim. 57 milyon TL kasamıza para koyduk” dedi.

bornova belediyesi meclis mustafa iduğ