Başkan Kayalar'dan net duruş! 'ÇED raporu olumsuz çıkarsa izin vermeyeceğim'

TAKİP ET

İzmir'de yıllardır çözüm arayan katı atık toplanma merkezi sorunu bu kez  de Menderes ile gündeme geldi.

Oktay Güçtekin – İzmir Gündemi / İzmir’de yıllardır çözüm arayan katı atık toplanma merkezi sorunu bu kez  de Menderes ile gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarından sonra tesisin kurulması için gündeme gelen Menderes’de, Başkan Mustafa Kayalar atık tesisi hakkında İzmir Gündemi ve Ege’ye Bakış gazetelerinin sorularını yanıtladı.
 
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan katı atık toplama merkezi hakkında konuşan Kayalar, sahillere yapacağı projelerden, bir önceki dönem tarafından bırakılan borçlara kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.
 
İzmir Menderes’te yapılması planlanan katı atık toplama merkezi hakkında konuşan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar,  ÇED kararı’nın olumsuz çıkması halinde Tunç Soyer ve kendisinin bu projeye asla onay vermeyeceklerini söyledi.
 
‘’50 ailenin bir aylık elektiriği üretilecek’’
Yapılacak tesis ile ilgili birligileri paylasan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, en büyük hatanın çöplerin ayrıştırılmadan atılması olduğunu söyledi. Kayalar ‘’Çöp kamyonları kapalı alana girecek, tamamen arındırılmış ve sızdırmaz beton zemine dökecek. Oradan bantlara ayrılacak. Bantlarda ayrıştırılıp tamamen sıfır atık haline dönüşecek.  Bu atıklarla elektrik enerjisi üretiliyor, seraların ısınması sağlanıyor,  yaklaşık  yüz-ikiyüz kişilik de istihdam sağlanıyor. Buradan günlük 10 megawatt elektrik üretiliyor. Bu da 50 ailenin bir aylık harcayacağı elektriğe ihtiyacına denk geliyor.
 
Bu sadece Menderes'in değil İzmir'in sorunu. Bizim toplum olarak en büyük hatamız çöpleri ayrıştırmadan atmak. Biz bu ayrıştırmadan atılan karışık çöğleri bu tesislerde ayırıp, dönüştürüp tekrar ekonomiye kazandırıyoruz. Düşününce şuan da belki bize karşı çıkıyor, projeyi desteklemiyorlar fakat iki üç sene sonra bunun yararı İzmir'e olacak. AKP Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekçi de İzmir'in en büyük sorununun çöp olduğunu söylemişti.  Seçim döneminde İzmir'de bir tane bile katı atık tesisinin olmayışından bahsetmişti. AKP olarak yetmiş sekiz adet Katı Atık Bertaraf Tesisimiz var diye konuşmuştu.  2013'te on beş adet tesis varken şuan da 78 adet katı atık tesisleri mevcut, hepsi de AKP'ye ait. Fakat İzmir'e yapılınca suç oluyor.’’ diye konuştu.
 
‘’Kucağımızda bir bomba var’’
Kurulması planlanan atık tesisi hakkında net bir karar vermediklerini ifade eden Kayalar ‘’Şuan kucağımızda bir bomba var. İzmir'in gündeminde bu çöp konusu var. Bu konu hakkında araştırmalar yapıyoruz. Meclise katılmadım. Bu işin yanındayız ya da karşısındayız da demedim araştırmalarımızı yapıp süreci takip ediyoruz. Bir makine mühendisi olarak bunun bize yararı ne olacak şeklinde bakıyorum.  Kafamıza yavaş yavaş yatıyor. Fakat en önem verdiğimiz konu ÇED Raporu. Eğer raporda olumsuz bir durum söz konusu olursa bu projeyi iptal edeceğiz. Sayın Başkanımız Tunç Soyer ile de konuştuk, en ufak bir olumsuzluk çıkarsa, Tahtalı Barajı'na ya da çevreye herhangi bir zararı olursa kesinlikle proje iptal olacak. ‘’ dedi.
 
‘’Hükümet destek vermiyor’’
Geçtiğimiz yaz gerçekleşen yangından sonra yaralarını sarmaya çalıştıklarını söyleyen Kayalar ‘’Yangının yaralarını yavaş yavaş sarıyoruz. Büyükşehir olarak zarar gören yerler fidan ve solucan gübresi dağıtımı gerçekleştirdik. Bütün çalışmayı Büyükşehir olarak biz yapıyoruz, hükümet bize bu konuda destek vermiyor. ‘’ ifadelerini kullandı.
 
‘’İki üç sene içerisinde herkese tanıtacağız’’
Efemçukuru’nu Şirince gibi turistlik bir yer yapmak istediklerini söyleyen  Kayalar; ‘’Efemçukuru için Üzüm Festivali yaptık. Bu üzümler direkt İstanbul'a gidiyor, İzmir'de tanıtımını yapmaya çalıştık.Hatta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğluna ve yardımcısına hediye ettik. İzmir'de tanıtılması gereken çok güzel bir yer Efemçukuru. İzmir'de kar ilk o bölgeye düşüyor. Bu alanı festivallerle tanıtıp, Şirince gibi turistik bir yer yapma ve insanlara tanıtma gayreti içerisindeyiz. İki üç sene içerisinde Efemçukuru'nu herkese tanıtacağız.’’
 
‘’En büyük üçüncü ilçeyiz’’
Yaz ve kış aylarında nüfus konusunda büyük değişimler yaşadıklarını söyleyen Başkan Kayalar, İller Bankası tarafından verilen payın kendilerine yetmediğini söyledi. Kayalar ‘’Menderes'te Ortaköy ve Gümüldür arasına yaşlı vatandaşlarımız için bir rehabilitasyon merkezi kuruldu. Menderes suç oranı çok düşük bir ilçe. Kapkaç, hırsızlık gibi olaylar çok az.  Şuanda doksan dört bin nufüslü olan ilçemize herkesi bekliyoruz. Sayımızın artmasıyla, ilçenin yapısı da değişecek.  İller bankasından aldığımız pay kış nüfusune  göre veriliyor.  Fakat yazın Menderes'in nüfusu üçyüz dört yüz bin oluyor.  İzmir'in en büyük üçüncü ilçesiyiz dolayısıyla bu pay yazın bize yetmiyor.’’ diye konuştu.
 
‘’Şirket edasıyla yönetiyoruz’’
Bir önceki dönden kaynaklı olarak zor bir sürek geçirdiklerini dile getiren Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ‘’Gerçekten zor bir belediye aldık. İlk dokuz ayda her ay tasarruf yaparak maaşları düzenli bir şekilde ödedik. Menderes belediyesini biz göreve geldiğimizden beri şirket gibi yönettik. Sabah 8 den akşam 10’a kadar çalışmaya devam ettiğim günler oldu. Herşeyi planlı bir şekilde yürüttük. Bundan sonra bu çalışmamız sayesinde ekonomik durumumuzun daha iyi olacağını düşünüyorum. ‘’ dedi.
 
‘’Vatandaşa daha uygun fiyatlı hizmet vereceğiz’’
Görev aldığı süre boyunca  yapmayı planladıkları projelere de değinen Kayalar ‘’Mart ayında yaklaşık 150 öğrenci kapasiteli ilk kreşimizi Görece’de açacağız. Verdiğimiz 5 kreş sözünü her sene 1 tane açmak suretiyle, 5 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz.
 
Sahildeki tüm isletmeleri kendi bünyemize alacağız. Bundan önce yapılan sistemde tüm işletmeler kiralık olarak biryerlere verilmiş. Hatta bazı yerlerin işletim hakkını bedavaya bile verdikleri olmuş. Biz bu tüm işletmeleri tek tek sözleşme bitimlerinde toplarlayıp kendi bünyemiz altına alıyoruz. Bunları daha ucuz bir şekilde kendi belediyemiz işleterek hem belediyemize katkı sağlamış olacağız hemde  orada bulunan veya dışarıdan gelen vatandaşlarımıza  daha uygun fiyatlı hizmet vermiş olacağız.’’ diye konuştu.
 
‘’2.5 milyon tl’ye yapıldı ama sıcak su tesisatı yok’’
Önceki dönem tarafından yapılan işleri eleştiren Kayalar ‘’Eski başkanın yapmış olduğu bir kafetarya var. Ömer Halis Parkı’nda buradaki kafeterya 2.5 milyon tl ‘ye  tamamlanmış. Ancak biz oranın işletmesini aldığımızda 150 bin tl masraf etmek zorunda kaldık. Çünkü yapılan kafeterya’da ne bir doğalgaz sistemi kurulmuş, ne sıcak su tesisatı var. Hatta 2. katında  prizi yok.
 
Biz her sene ekonomik durumumuzu açıklayacağız. Şuan tüm alınan kararları, meclis kararlarını, aldığımız ihaleleri internetten yayınlıyoruz. Geçmiş dönemde Sibelcan ve Murat Boz konserleri yapılmış, onlardan 1 milyon tl borç vardı taksiklerin hepsini bitirdik. Gümüldür’de aynı festivali biz gerçekleştirdik ve 60 bin tl tuttu. Festivalin giderleri ise sponsorlardan karşılandı ve belediye kasamızdan tek bir kuruş dahil çıkmamış oldu.’’ ifadelerini kullandı.
 
‘’Eşkisehir modelini örnek alacağız’’
Azmak  nehri ile ilgili projelerini anlatan Kayalar ‘’Sahillerimizi turizme kazandırmak için projelerimiz var. Bunlardan biri Gümüldür’de Azmak nehrimiz var denize açılan. Burayı aynı Eşkisehir’de ki gibi  etrafında seyir terasları, yürüyüş alanları, kafeler, oturma alanları, bisiklet alanları olan bir yer haline getirmeyi hedefliyoruz. Gümüldür ortaköy’de de sahil düzenlemesi yapacağız. Bu projemizi’de 2021 yılına aldık. Gümüldüre yıllardır gerçekten hiçbirşey yapılmamış. Adeta unutlan bir yer haline gelmiş.’’ dedi.
 
‘’Önceki dönemler çok fazla göz yummuş’’
Hobi bahçeleri ile tarım alanlarına zarar verildiğini ifade eden Kayalar, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Kayalar ‘’Hobi bahçeleri ile ilgili ilk geldiğimiz günden itibaren çalışmalara başladık. Hobi bahçeleri için 32’inci ve 42’inci maddeden cezaları uyguluyoruz. Bu cezalardan sonrada yıkıma geçilecek buralarda. Biz oralarda herkesi uyarıyoruz. Almayın bunlar yasal değil diye. Biz Mendere’de tarih topraklarının heba edilmesini engelleyeceğiz. Bizden önceki yönetim bu tür olaylara çok fazla göz yummuş.’’ diye konuştu.
 
‘’Benim sadece bir oyum var’’
Tamamlanan ilçe kongreleri sonrası gerçekleşecek İl kongresi hakkında da konuşan Kayalar ‘’Biz her zaman il başkanımızın arkasındayız. Bu dönemde hata bile yapsa onun arkasında durmak zorundayız. Adaylık süreci ile ilgili de konuşmak için henüz çok erken. Önce aday olan isimleri görmemiz gerekiyor. Zaten benim doğal delege olarak sadece bir oy hakkım var. Bu kararı verecek olan ben değil ilçe başkanımızdır. Benim şuanlık bir tarafım o yüzden yok. Ben ortada olan biri olarak, adaylar belli olduktan sonra, bana verilen bir oy hakkımı kimden yanada kullanacağıma karar vereceğim.’’ dedi.
 

başkan kayalar katı atık toplama merkezi çet raporu olumsuz çıkarsa izin vermeyeceğim mendere menderes belediyesi mustafa kayalar İzmir izmir büyükşehir belediyesi