Başkan Sandal: "Depremzede yurttaşlarımızın evlerini aldıktan sonra yerlerin kime satıldığını tek tek açıklayacağız"

TAKİP ET

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremzedeler için ayrılan rezerv alanının TOKİ tarafından satışa çıkarılmasına yönelik basın açıklamasında bulundu. Başkan Sandal" "Depremzede yurttaşlarımızın evlerini aldıktan sonra yerlerin kime satıldığını tek tek açıklayacağız"

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayraklı Belediye binasında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. toplantının gündeminde,  İzmir 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrasında  Bayraklı'da depremzedeler için ayrılan rezerv alanının satışa çıkarılması vardı.

İzmir 30 Ekim 2020 de yaşanan deprem sonrasında Bayraklı da bulunan Şehir Hastanesi'nin üst kısmında bulunan bölge rezerv alanı ilan  edilip TOKİ aracılığı ile evler yapılmaya başlamıştı.Geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal İzmir Büyükşehir Meclisi'nde reverz alanlarının satışa çıkarıldığına dair iddia ortaya atmıştı. Mecliste söz alan Başkan Sandal" TOKİ konutları yapıyor. Ancak o arsaları TOKİ satıyor. Benzinlik diyerek arsa satılıyor." sözlerinden sonra Başkan Sandal ve  AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır karşı karşıya geldi.

BAYRAKLI BELEDİYESİ' DE MEVZUATA UYGUN YAPACAKTIR

Başkan  Sandal, "Bir süre önce rezerv alanda satışla ilgili bir söylemimiz oldu. Önce bütün arkadaşlarımız buna el birliği ile hayır dediler. Sonra biz ilgili evrakları gösterdik. Kime satılıyor? Tanıdık bilindik birine satılıyor Kısa süre önce kurulan bir şirket. 18 milyondan 43 milyona çıkmış bir bedelle satılıyor. Keşke 5 milyondan başlasalardı da 43’e  çıktıklarında daha anlamlı olurdu. Orda 2 bin metrekare alna 6-7 daire fiyatı demek. Bize de bir yazı gönderildi satış gerçekleşmiştir, yapılaşmaya yönelik iş ve işlemlerin ilgili idarece yürütülmesi ile ilgili. Buradan rezerv alanda arsa alacaklara sesleniyorum. Bütün iş ve işlemlerini nasıl sizinki mevzuata uygunsa, Bayraklı Belediyesi de mevzuata uygun yapacaktır. Öyle yağma yok. Bu alan depremzedeye ait alandır. Bugüne kadar enkazı dair Bayraklı'ya yapılan toplam yardım 35 milyon TL. 4 ve 5 Nisan’da 2 satış daha var. Bunların toplam 205 milyon TL.  Gelen yatırım 30 milyon, satış 200 milyonu üstünde" dedi.

100’ÜN ÜSTÜNDE YURTTAŞIMIZI KURTARDIK 

Bayraklı depreminde yapılanları da anlatan Sandal, "Bura da ballı bir takas var.Sonra da bu arkadaşlarımız dönüp siz ne yaptınız diyor. Sizin yaptıklarınızı yapmadık! Depremzedenin derdini, ihtiyacını çözmek ile ilgili sizin depremzedeye baktığınız gibi biz depremzedeye bakmadık. Derdi neyse gücümüz imkanların da yardımcı olmak için üstümüze düşen neyse onu yaptık. Büyükşehir ile birlikte 900 personelle enkaz ekipleri gelmeden 100’ün üstünde yurttaşımızı kurtardık. İlk geceden itibaren temel ihtiyaç çadırlarımızı bölgelerin tamamında kurduk, o günün şartlarında bütün ihtiyaçlarını karşılayarak depremzede yurttaşlarımıza verdik. Bu sürede hiç depremzede yurttaşlarımız dan ihtiyaçlarımız karşılanmıyor diye duydunuz mu? 1,5 ay gibi kısa bir sürede Türkiye'de ilk defa çadır sürecini sonlandırdık" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE BİNALARIN K SINIRI SORUNUNU ÇÖZDÜK

Başkan  Sandal, "Binalar yıkıldı enkazları kaldırdık, çadır ve geçici konutlar... Sonrasını doğru planlamak çok önemli. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediye zaman kaybetmeden jeolojik etütleri başlattı ve 1,5 yıllık kısa bir sürede deprem bölgesindeki jeolojik etütler tamamlandı. İnşaat mühendisleri ile binaların karneleri hazırlandı. Türkiye'de ilk kez binaların K sınırı sorunun plan notları ile çözdük. İnşaat maliyetlerindeki artıştan kaynaklı  depremzedeler mağduriyetini çözmek için yüzde 20'lik bir emsal artışını geçirdik. Bununla İlgili de çok şey söylendi. Neden bu işi plan notuyla yaptınız, neden plan revizyonu ile yapmadınız  denildi. Bu mahkemeye takılır gibi nedenler sundular. Bunu ileriye sunan arkadaşlar bilir ki plan revizyonu yapılması için önce bölgenin jeolojik etütlerin bitmesi lazım. Revizyon çalışması da 1 yıl. Askı süreci ile 2 yıl. Depremzedenin böyle bir şeye dayanma gücü olmadığı için bu yöntem ile yaptık" dedi.

DİLİNİN AYARINI KAYBEDENLER BİRAZ DİLİNE SAHİP OLMALI

Eleştirenlere yönelik tepki gösteren Baskan Sandal, "Bunlar soran arkadaşlara cevabımız olsun. Bunca yapılana, emeğe bir şey yapmadınız demek sadece o kentin belediye başkanına değil, hem buradaki belediyede çalışan arkadaşlar, bürokratlara ve Büyükşehir'de çalışan çalışanlara ve  Bayraklı da depremzedelere hakarettir. Dilinin ayarını kaybedenler biraz diline sahip olmalıdır bu konuda. Birileri de bu meselede bizim devletle kavga ettiğimiz söylemlerine giriyor. Biz devlet ile merkezi hükümet arasındaki ayrımı yapabilecek zekaya sahibiz. Vatandaşın da bu dengede hassas olmaları gerektiğini defalarca vurgulamış biri olarak söylüyoruz. Devlet bizi, devlet hepimiziz. İçişleri Bakanlığı'da, Hazine Bakanlığı'da, Milli Savunma Bakanlığı'da bizim. Yok öyle şey! Bizim eleştirdiğimiz merkezi hükümetin ikicilik yaklaşımıdır. Biz sosyal medyadan aklımıza gelenleri yazıp sonra pişmanlıklar içinde mevzuata uygun demiyoruz" dedim

BİZİM DERDİMİZ BURASI İLE

Bayraklı'ya deprem sonrası yapılan yardımları karşılaştıran Sandal, "Türkiye'nin birçok yerinde bir çok afet yaşadık. Devletimizin bu tür afetlerde vatandaşların yanında yer alması ve sorunları çözmesi bizim de temel isteğimizdir. Biz afet bölgelerine yapılan yardımların yerinde olduğunu söylüyoruz. Ancak sadece diyoruz ki Bayraklı'yı niye unuttunuz! Bizim can kaybımız 117. Elazığ'da can kaybı 41. Onlarda bizim yurttaşımız. Yıkılan bina sayılarımız aynı.  Bizde binaların rota ve az hasarlı olması ile ilgili yoğun bir çaba vardı. Bizimde uyarımız oldu ancak bizi dinlemeyen vatandaşlarımız da oldu. Elazığ'da bunu tam tersi oldu. Az ve rota hasarlıları ağır hasarlıya çevirmek için yoğun bir çalışma oldu. Aradaki fark ne? Binaların hasar durumundan söz etmek politik bir yaklaşımdır. Ağır hasarlıyı üstlerim, orta ve az hasarlıyı sana havale ederim demektir. Bunu için defalarca bu işten vazgeçin dedik. Önemli olan binanın riskli olup olmaması, vatandaşın ilçelerde oturup oturmayacağıdır. Bizim son depremde az hasarlı binaların yıkılmadı mı? Bir lobi daha oluşturmuşlar bizi topa tutan. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi ile ilgili. Bazı şeyler mevzuata uygun olup akla ve vicdana uygun olmaz ya. Bu mesele de bunlardan bir tanesi. 7,5-10 metresi farklı jeolojik dönemlerde denizin gel git ile oluşmuş, sıvılaşma oranı bu kadar yüksek bir zeminde  30 yıl önce yapılan binalarda yapılacak güçlendirmelerin ne anlama geldiğini ben bilmiyorum. Maliyeti yeni bir binanın maliyeti kadar. Bu nedenle biz yıkın yapın diyoruz. Hangi kanalı, gazeteyi ikna ederseniz edin biz inandığımız yoldan vazgeçmeyeceğiz. Birileri 3-5 kuruş kazanacak diye biz buradaki mağduriyete evet demeyiz. Bakanlık ödenekleri... Bayraklı Belediyesi için 2 milyon TL, Elazığ için 142 milyon TL. İller Bankası hibe Bayraklı Belediyesi 1 milyon TL, Elazığ'a verilen 10 milyon TL. Bakanlık ödenekleri Bayraklı'ya sıfır , Elazığ'a 45 milyon TL.B ize toplamda gelen para 30-35 milyon TL, Elazığ'a giden 560 milyon TL. Nerede adalet? Hani yaratılanı seviyordunuz, yaratandan ötürü? Hani kul hakkı yemek haramdı? Bu konular aslında depremzede vatandaşlarımızın takip etmesi gereken konular. Bizde öngörülen konut sayısı 8 bin 300. Şu an 3 bini duruyor. inşaat halinde. Elazığ'da yapılan 23 bin konut. Üstüne bi’ 8 bin daha yapılacak. Hem vallahi hem billahi 10 bin -50 bin tane daha yap. Bizim derdimiz burası ile" ifadelerine yer verdi.

ÜSTÜMÜZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRİYORUZ

Bayraklı Belediye olarak yaptıklarını anlatan  Sandal, "Çevre Şehircilik Bakanlığına yazı yazıyorum 2021'de ve diyoruz ki bölgeden bize emsalleri yüksek tutmamak amacıyla yer verin. Bir kamu kurumuna depremle, kentsel dönüşüm ile ilgili yer talebi var ancak yanıt sır. Bayraklı Belediyesi ne yapıyor? Herhangi bir kamu kurumunda gelen talep sonrası üstümüze düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bayraklı'daki okulların, camilerin yüzde 75-80'inin arsası belediyemize aitdir. Bir yatırımcı gelip arsaya okul yapacaksa biz direkt tahsisini yapıyoruz" diye konuştu.

O HAKKI KİMSEYE YEDİRMEYİZ

Depremzedelerin hakkını savunacağını vurgulayan Başkan Sandal "Depremzede yurttaşlarımızın evlerini aldıktan sonra  yerlerin kime satıldığını tek tek açıklayacağız. Böyle bir işe giren varsa bugünden tezi yok geri dönsün. O hakkı kimseye yedirmeyeceğiz. 5 ve 6 Nisan'da bir satış daha var. Biri 16 bin metrekare yaklaşık 100 milyon TL bedelle çıkıyor. Diğer 10 bin metre kare 69 bin TL bedelle ihaleye çıkıyor. Ne diyeceğiz? Ne diyeceğiz? mevzuata uygun mu? Satış Bayraklı'daki depremzedenin derdine mi kullanılıyor?" dedi.

UMUYOURUZ İLE BU İŞLERİN BİTECEĞİ YOK

Başkan Sandal,"Depremzede arkadaşlar burada. Ayda bir AK Parti il başınalığında milletvekilleri ile resim verdiler, eski başbakan ile resim erdiler, cumhurbaşkanı ile resim verdiler... Geldiğimiz noktada nerdeyiz? Hep bir temenni. Bu kendi yönetenler, bu kentte vatandaşın derdi ile ilgileniyoruz diyenler biraz daha sağduyulu davranmalılar. Temenni ediyoruz, umuyoruz ile bu işlerin biteceği yok. Depremde mağdur olmuş yurttaşlarımıza kamu eli ile konut yapıp, o konutu satmak ile, Kızılay'ın depremzedelere çadır satması arasında bir fark yoktur. Evi yıkılana ev yapıp ev satacağız, dışarıda kalana çadır satıp parasını alacağız... Bin yıllık devletin geleneği bu değil. 100 yıllık Cumhuriyetimizin kurulmasının nedeni bu değil. İnşallah 15 Mayıs''tan sonra depremzedelere konutlar yapıp ücretsiz verilecek. Depremzedenin malına el koyanlarında elinden de o mallar alınıp depremzedeye geri verilecek." dedi.

BAYRAKLI İZMİR'İN KALBİ OLMAYA DEVAM EDECEK

Başkan Sandal Bayraklı'nın İzmir'in kalbi olmaya devam edeceğine vurgu yaparak"40 dönümlük arazi... Orman'dan TOKİ'ye, TOKİ'den Maliye ye geçiyor. Orası da OYAK'a veriliyor. Kimin malı nereye gidiyor? Açılayın hangi şartlarda, hangi koşullarda verdiniz. OYAK oradaki konutları vatandaşa mı yapacak başka bir iş için mi kullanacak. Bayraklı TOKİ'nin bilançosunu düzelteceği bir saha değildir. Bayraklı herkese rağmen, her şeye rağmen  İzmir'in kalbi olmaya devam edecek ve Türkiye’nin incisi de çok yakında olacaktır. Ne yaparsanız yapın, nasıl engeller çıkarırsanız çıkarın, bu kent kendi küllerinden doğma kudretini taşıyor. Ben bu şehrin şehri eminiyim. Bayraklılı vatandaşlar bize oy verdi biz onlara söz verdik haklarını savunacağız diye. Birkaç kişinin barınması ile geri adım atacak değiliz.  Bilinsin ki içinde olduğumuz durum bu, bizimle ilgi iddia da bulunanlara bu gerçekler çerçevesinde bakın" dedi.

BİZ İŞ YAPMAYA KARŞI DEĞİLİZ

Başkan Sandal"Bizim tutumumuz rezerv alan depremzedenin malıdır. Oradaki her katma değer depremzedeye katma değer olarak geri dönmelidir. Yolun sağında solunda depremzede bölümü var. Böylede 2 benzin istasyonu ön görülüyor. Bu mantıklı mı? Buradaki bütün yapılaşma bittiğinde toplam nüfuslaşma 20 bin olarak öngörülen yerde 4 benzinlik yapılıyor.Bunun yanında mı karşısında mı olayım? 5-6 daire karşısında satılmış araziye evet mi diyelim hayır mı? Burada ucuz siyasete gerek yok.Biz iş yapmaya karşı değiliz. Bunun vicdanları yaralamadan, doğru ve ahlaklı bitmesinden yanayız. OYAK ile ilgili ne diyeceğiz? 40 metre dönümün kime ne şekilde verildiğinin çakılmasını nasıl yapacağız? Bu sıradan bir alna değil ki. Normal alanlarda belki de milli emlak aracılığı ile zaten 1 metrekare alan bırakmadılar. Bizim hassas olduğumuzu nokta kendi sınırlarımız içinde depremzede ile ilgili olan konular. Kimse burada farklı alanlara girmesin"dedi.

bayraklı belediyesi serdar sandal