Başkan Soyer'den eleştirilere net cevap!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı olağan meclisinin ikinci oturumunda Büyükşehir Belediyesi'ni 2019 yılı bütçesi görüşüldü. Başkan Soyer faaliyet raporu sırasında kendisine yöneltilen eleştirilere tek tek cevap verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclisinin ikinci oturumunda Büyükşehir Belediyesi’ni 2019 yılı bütçesi görüşül. Meclis toplantının başında söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç kürsüye çıkarak 2019 yılında gerçekleştirilen ve devam eden projeleri anlattı. Kökkılınç’ın ardından ise ESHOT İdare Encümen Üyesi Raşit Dirim ESHOT’ta yapılan yatırımları meclis üyelerine anlattı. Ardından ise Büyükşehir ve ESHOT’un bütçeleri açıklandı.

Açıklanan rakamların ardından ise parti grup başkanvekilleri ve grup sözcüleri faaliyet raporu ile ilgili görüşlerini aktardı. Aktarılan görüşlerin ardından ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kürsüye gelerek eleştirilere cevap verdi. Başkan Soyer’in açıklamalarının ardından ise faaliyet raporu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri tarafından oylandı. Oylamaya AKP ve MHP üyeleri ret verirken CHP ve İYİ Parti geçer oy verdi.


En önemlisi samimiyet
Soyer herkese verdikleri katkı ve sabrı için teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“AKP'li arkadaşlarımız hep bir samimiyet testinden söz ettiler. Ancak en temel kriter performans olmak zorunda. Eğer performans üzerinden konuşmuyorsanız, o zaman bir fayda getirmiyor. Bu ülkede hiç kimsenin bir birinin dini inançlarını, milliyetçiliğini sorgulama hakkı yoktur. Bu ülkede herkes bir biri kadar yurt severdir, dindardır. Bunu tek ayrıştıracak şey vatan hainliği ve hırsızlıktır. Bunun dışında her şeyi sorgularsak samimiyeti sorgulamaya başlarsak performans üzerinden konuşmak da yetmez. Artık o zaman o işin arkasında samimiyet var mı yok mu dersin.  Güven azalır. Türkiye’nin de başına ne geliyorsa bundan geliyor. Güney Kore 40 binlerin üzerinde, Macaristan, Polonya, Bulgaristan, İskandinav ülkeleri bizi ekonomi olarak 60 yılda geçmiş ama bizde ne olmuş. Bunu itiraf etmekte behis yok kötü yönetilmişiz. Bunun nedeni de ötekileştirmek. Kendi iktidarımızı perçinlemenin yolu ötekileştirmek. Biz birbirimizi kucaklamalı, birbirimizi ötekileştirmeden, birbirimizin samimiyetine inanmadan yol alamayız. Biz bu salonda bir birimize inanmazsak nasıl bu şehri yöneteceğiz. Ben sizin de belediye başkanınızım ama siz benim samimiyetime inanmazsanız bu şehri yönetemeyiz. İnanmazsanız geçmiş olsun. Biz bir birimize güveneceğiz, birbirimizin samimiyetine inanacağız. Hüsnü Boztepe dedi ki, “Siz sanayiciden süt alıyorsunuz ama bu doğru değil.” Bunu biliyor aslında ama neden böyle söylüyor. Samimiyet yalan üzerine kurulmaz, dini inanç, milliyetçilik, vatan sevgisi konusunda hepimizin birbirimize inanmalıyız. Bilemezsiniz kim daha çok seviyor kim daha az seviyor. Bu içerde. İster AKP, ister MHP’li, ister İYİ Partili olalım bu farklılıklar bizi güzelleştirir. Ama samimiyetimizi sorgulamayacağız sorgularsak birbirimize katkı veremeyiz, nasıl beraber bu şehri yönetiriz. Ben sizleri öylesine dinlemiyorum ben sizi samimiyetle dinliyorum.”

“İzmir'e yapmak istediğimizi görünce...”
Verilen vaatlerin eleştirilmesi yönündeki konuşmalar hakkında konuşan Soyer, “Özgür Bey vaatleri saydı ve masal evlerinin 3’ü açıldı, 3 tanesi sponsorlar tarafından yapılıyor. Birinin ihalesi yapılıyor, biri ihaleye çıkacak. Diğerinin de alım işlemleri sürüyor. Alsancak Katlı Otoparkı il ilgili konuştunuz. 2018’de yapılacak diye fotoğraf konmuş 2019’da da yapılmış ne var bunda. Belediyecilik faaliyetleri 1 yılda bitmez, yapılmaya devam ediyor. Ama mikroskopla incelerseniz sayfalarca şey bulursunuz. Zeytinlik Hizmet Binası da yapılıyor. Harmandalı tesisinin yüzde 78’i Aziz Kocaoğlu döneminde yapıldı dedi. Ama 14 motor kurulumu yapıldı. Bu dönemde Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi tamamlanıp açıldı. 4 ayrı noktada İzmir’de atık bertaraf tesisi kurma kararı aldık. Ödemiş’tekinin yüzde 80’ni tamamlandı. Bergama’daki de devam ediyor. Diğeri Menderes burada da ihale gerçekleştirildi ve ihale tamamlandı. Biz bu tesisleri çok önemsiyoruz. Harmandalı tesisini biz yap işlet olarak verdik ve gelir elde ediyoruz. Ama İzmir’in tüm çöpü orada o yüzden 4 tane daha tesis kurmaya karar verdik. Şu an elimizde 16 tane çöp transfer istasyonu var ve yapımı planlana 3 tane daha var. Kınık tamamlanmak üzere, Ödemiş’tekinin yapımı devam ediyor. Tire’de de yasal işlemler sürüyor. İzmir’de yeşil alan kişi başına şu an 16 metre kare ama göreceksiniz bu 30 metre kareye çıkacak. Kentsel Dönüşüm için de çalışıyoruz Washington ile görüşme sağladık ve dünyada örnek olacak bir proje olmadığı için destek olmadıklarını ancak bizim İzmir’de yapmak istediğimiz gördüklerinde bize destek olmak istediklerini söylediler. Bu iş Kentsel Dönüşüm Dairesinin bütçesi ile yapılacak iş değildi. Kentimizin yüzde 82’sinin 1/5’ lik planı onaylandı ve var. 100 binlikler bakanlık tarafından 25 binlik belediye tarafından yapıldı ve diğer planlarında revize planı onaylanınca bu süreç bitecek. Biz bu hafta öğrendik ki revizyon da onaylanmış bu güzel haberi de size verebilirim” dedi.

“Dünyanın neresinde trafik sıkıntısı yok"
İzmir’deki ulaşım sıkıntısını ele alan Başkan Soyer, “Ulaşım dediniz dünyanın neresinde trafik sıkışıklığı yok mu? Ankara’da İstanbul’da Konya’da Kayseri’de yok mu? Daha mı az. Bizim 5 ay önce günlük kullanım toplu ulaşımda 1 milyon 950 bindi. Pandemi sürecinde bu 200 binlere düştü. Şu anda 900 binlerde yani hala vatandaş toplu taşımaya binmekten korkutuyor. Özel aracını kullanıyor. Öyle olunca da trafik sıkışıyor. Biz de aynı şekilde araçlarımızı trafiğe sunuyoruz daha da sıkışıyor. Dediniz ki akıl karı mı bisiklet. Evet, akıl karı. Paris Belediyesi toplu taşımayı ve özel aracını kullanmayanı bisikleti kullanana 400 Euro veriyor. Yeni iskele, yeni güzergahlar gelecek İzdeniz ’de ay sonunda da Midilli seferleri başlayacak. Ay sonuna kadar 83 otobüs alacağız ve 324 tane otobüsün ihalesine de başlayacak. Narlıdere Metrosu’nu pandemi sürecinde de durdurmadık ve Uluslararası kuruluşlardan kredi aldık. Şu an Türkiye’nin en büyük projelerinden biri devam ediyor. Verilen tarihte bitecek. Çiğli Tramvayı için 28 Temmuz’da ihaleye çıkacağız. Buca Metrosu için de ihaleye gitmeye hazırlanıyoruz. Viyadük, tünel bağlantı yolları ile beraber 2023’te bitecek. Otopark yapmadığımız söylendi. Şu an Bayındır’da otopark için başkanla uzlaşı sağladık ve kendisinin yapması gereken işlemler var onu o halledince biz oraya otoparkı yapacağız. Kavurma üretimine geçtik bu da Türkiye’de örnek bir çalışma ilk parti 22 bin ton eti Kemalpaşa Halilbeyli Kooperatifinden aldık. Sonra da Ardahan’dan aldık. Çünkü İzmir’deki hayvancılık süt besiciliği üzerine biz de bunu özendirmek için uğraşıyoruz. Çünkü bizim coğrafyamız küçükbaş hayvancılığa ve süt besiciliğine uygun. Ama Ardahan’da et besiciliği var ve kadın kooperatifleri bunu yapıyor. İzmir Işığını Ardahan’a kadar ulaştırmış durumda. Opera Binası pandemi nedeniyle Şubat 2023’te bitecek” şeklinde konuştu.

“Tek bir yere bağlı kalmak istemiyoruz”
Tire Süt hakkındaki eleştirilere de cevap veren Başkan Soyer, “2020 yılının ilk altı ayında  4.91  litre  Köy Koop’tan ise 4.44 litre süt almışız. Köy Koop kooperatifler birliği ve biz o birliklerin içindeki kooperatiflerden süt alıyoruz. Tüm bir kooperatif üzerinden süt alırsanız bu iş olmaz. Siz çekilince o çöker. Bizim görevimiz alım yapmak ama onu semirtmekten de kaçınmak o nedenle diğer kooperatiflerden de alım yapıyoruz. Bergama’dan da alım yapıyoruz. Eşim huzur hakkı almıyor, keçisi, koyunu yok. Bize bir şey satmıyor. Eş Başkan derseniz haksızlık edersiniz o zaman ben de izin samimiyetinizi sorgularım. Onu bazı köylerden benden çok tanırlar kıskanıyorum da. Biz sütümüzü paketlemek için tesis kurmaya çalışıyoruz. Hiçbir yere paketlemek istemiyoruz. Hiçbir çocuğumuzun sağlığıyla ilgili herhangi bir sorun yaşanmadı” dedi.

“Büyük bir salon vardı...”
Evi ile ilgili eleştirilere de sesiz kalamayan Başkan Soyer Evinin 3 oda 1 salondan oluştuğunu söyleyerek, “Şato dediğiniz evim de 3 oda 1 salon sizin pompalamaya çalıştığınız bir şeyi yansıtmıyor. Yanında da büyük bir oda vardı kafa kafaya verdik ve dijital kütüphane açtık. Donanımlı iyi eğitim vermiş gençlerin dışarıya gitmesine izin vermek istemiyoruz. Toplam online üyemiz 5 bin 40. Ben evden çıkınca yer kapmak için sıra bekleyen gençleri görüyorum. İşe 1 yıldır bisikletimle gidiyorum Özgür Bey binmiyordur bisiklete dedi ama doğru değil. CHP’li olmayan belediyelere ayrım da yapmadık, yapmayız o ilçelerimize de binlerce gıda paketi dağıttık” ifadelerini kullandı.

“Keşke yapabilseydim”
Karakılçık Buğday’ı için çok fazla reklam çalışması yapıldığı yönündeki eleştiriler konusunda ise şunları söyledi; “Biz tohum takas şenliği yapmaya karar verdiğimizde kapı kapı tohum topladık. Sonra bir gün 1 avuç bize Karakılçık Buğday tohumu verildi önce biz onu bir saksıya diktik sonra küçük bir tarlaya ve sonra da dönümlerce araziye keşke ben reklamını yapabilsem keşke. Pandemi bzie gösterdi ki İsrail’den şuradan buradan buğday tohumu alarak sürdürülebilir tarım yapamazsın. O yüzden kadim Karakılçık her yere yayılsın keşke reklamını yapabilseydim. Halkın Bakkalı için büyük bir proje değil dediniz. Ama onun bir omurgası var. Onu anlamasanız asıl hikâyeyi  kaçırırsınız. Biz ne diyoruz başka bir tarım mümkün. Bu ne demek dışarıya bağımlı olmadan köyden kente göç etmeden, küçük üreticinin de kazandığı bir tarımdan söz ediyoruz. Biz İtalyanlara zeytinyağı satıyoruz onlar güzel şişelerde bize geri satıyor. Neden ya biz o güzel şişeleri yapmaktan aciz miyiz? Kooperatiflerde üretilen her ürünü Halkın Bakkalında göreceksiniz. O kooperatifleri yaşatmak için o Halkın Bakkalı bir araç. O insanları yaşatmak zorundayız. O nedenle mesele
sizin hoşunuza gidip gitmemesinden daha önemli.

“Neden verilmiyor ?"
Hükümetin elektrik fabrıkasını kendilerine vermediğini ve anlam veremediğini söyleyen Soyer, şöyle devam etti; Hükümet sizi destekliyor dediniz. Elektrik Fabrikası ihalesine girdik, parasını verdik, başkası da ihaleye girmedi ama vermiyorlar bize fabrikayı, Bakana, Başbakana kadar gittik. Neden vermiyorlar. Devletin üzerine yapın kurtarın diye üzerine para vermesini beklerdim. Ya biz çöken o tarihi yapıyı restore edeceğiz. Efendim ihaleye kamu kumru giremezmiş ya geçin onu. Narlıdere Metrosu’nun rayının ilk kaynağını yaptık ve hükümetin bunda bir katkısı yok. Hayaller Tahran falan değil İzmir Hüsnü Beyciğim. Belediyemizin kredi notunu AAA olarak devam ettiği yönünde bize bugün bilgi geldi. Bu da uluslararası güvenin belediyemize devam ettiğini gösterdi. Bütün samimiyetimle şunu söylemek istiyorum ki her birinizin emeğine güvenine layık olmak için canla başla aşkla çalışmayı sürdüreceğim. İzmir’in dünya coğrafyasında hak ettiği yere taşıyacağız.

"Başkan Soyer yapınca gündeme geliyor"
CHP Grup Başkanvekili Nilay Kökkılınç, AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve AKP Grup Sözcüsü Hakan Kılıç’ın sözlerine cevap verdi. Kökkılınç, “İsim vererek söz sarf ettiniz. Öncelikle kooperatiflerden başlayalım. Kooperatiflerden yapılan alımlar Türkiye’nin her yerinden İzmir’e ulaştırılan tarımsal ve hayvansal ürünlerdir. Türkiye’nin her yerinden her kişinin bu alımlara katılma hakkı varsa İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ürün verme hakkı vardır. İzmir ayrı bir ülke değildir. Ürün nerede talep gören bir ürünse oradan alınan birer üründür. Sayısız ürüten kooperatifler var. İzmir İl Damızlık Ve Keçi Birliği’nden alımlar yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tercihi kooperatif birliklerinden alım yapmaktır. Ama tercih kooperatiflerin bir birlik altında toplanmasıdır. Günsü Bey’e de cevap vermek istiyorum. Tire Süt Kooperatifi’nden bahsetti. Tire Süt, KöyKop altındaki bir kooperatiftir. Sayın Başkanın eşi Neptün Hanım 4 yıldır bu kooperatifte faaliyet göstermektedir. Aziz Kocaoğlu döneminde Tire Süt Kooperatifi’nden alınıyordu. Şimdi diğer kooperatiflerden de alım yapılıyor. Tunç Başkanımızın görev yaptığı süreçte çokta yakışıksız bir üslupla dile getiriliyor. Neptün Hanım hiçbir şekilde huzur hakkı almıyor. Bu konudaki eleştirileri son derece haksız buluyorum. Dağıtımında bir takım sorunlar var denildi. Oysa bu konuda Ticaret Bakanlığı bir denetleme yaptı ve dağıtımda herhangi bir yanlışlık tespit edilmedi. Metropol içindeki ilçelerde büyük bir çoğunlukta Tire Süt Kooperatifi, diğer ilçelerde de KöyKop’un altındaki kooperatiflerden alınacak” dedi.

“Kadın şiddet için oldukça önemli”
Pandemi döneminde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun yaptığı çalışmaların eleştirilmesine tepki gösteren Kökkılınç, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, pandemi öncesinde de sonrasında da çok çalışmış bir komisyondur. Sayın Hızal, pandemi döneminde gündeme aldığımız İzmir Yıldızı Projesi hakkında eleştirilerde bulundu. İzmir Yıldızı Projesi kadına karşı şiddetin önlenmesi hususunda çalışıyor. Çalıştığımızın kabahat olması, çalışmanın eleştirilmesi konusuna üzüldüm ve şaşırdım. Biz o süreçte açık alanda pek çok sivil toplum örgütü ile çalıştık. Toplumsal cinsiyet eşitliğini lütfen küçümsemeyin. Ben bir hukukçu olarak şevkle çalışıyorum. Opera binası o kadar çok konuşuldu ki ben işin içinde olmamama rağmen ezberledim. Opera binası 2022 yılında bitecekti ama pandemi nedeniyle tarih 2023 Şubat ayına ilerledi” şeklinde konuştu.
 

tunç soyer meclis açıklama