Soyer'den metro ihalesi eleştirilerine yanıt!

TAKİP ET

Büyükşehir Belediye Başkanı Fox TV yayınında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Soyer, Mersin mitingi ve yaşanan coşku ekseninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası Cumhurbaşkanı adaylığını yorumlarken, kentte tartışma konusu olan Buca Metro ihalesi hakkında açıklamalarda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Fox TV’de yayınlanan ‘İsmail Küçükkaya İle Çalar Saat’ programının canlı yayın konuğu oldu. Soyer, belediyeye iş için başvuranlar ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaparak, “181 bin 221 üniversite mezunu iş için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Başvuranlardan 11 bin 120’si yüksek lisan 658’i ise doktora mezunu” diye konuştu.

“Bu çok vahim bir tablo”
Bu tablonun çok vakim olduğunu ifade eden Soyer, “Büyük bir işsizlik ile karşı karşıyayız. İzmir olarak biz vatandaşımızın canı yanmadan bu krizi atlatabilecek güce sahibiz. İzmir’in tüm dinamiklerini harekete geçireceğiz” dedi.

"Genel başkanımızın aday olmasından mutluluk duyarız"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhubaşkanı adaylığı ile ilgili de konuşan Soyer, "Genel başkanımız aday olmalı, ben bununla iftihar ederim. Ama tabii ki de biz ittifak ne derse onun peşinden gideceğiz. Ancak isimlerden daha çok sistemi konuşmak zorunda olduğumuzu belirtmek isterim Biz bugün ne durumdayız ve ne yapmamız gerekiyor bunu tartışmamız lazım. Elbette genel başkanımızın aday olmasından büyük mutluluk duyarız

"Biz milletin sesiyiz"
Soyer, CHP’nin Mersin’deki 'Milletin Sesi' mitingini hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Büyük bir coşku vardı. Çok sesli bir miting oldu. Biz de İzmir’i temsilen tüm ilçe belediye başkanlarımızla birlikte mitinge katıldık. Çünkü biz milletin sesiyiz” ifadelerini kullandı.

"Üreticimizin doğduğu yerde doyması için mücadele ediyoruz"
Yakın zamanda Süt Fabrikası'nın açılacağını ve manda gibi küçükbaş hayvanların sütünden faydalanılacağının altını çizen Soyer, "Biz üreticimizin doğduğu yerde doyması için mücadele ediyoruz. Onların ürettiklerine alım garantisi veriyoruz. Ürettiğinin karşılığını almasını ve üreticinin önünü görmesini sağlıyoruz. Bu aynı zamanda yoksullukla da mücadele demek. Gerçekten bütün önceliklerimizi de değiştiriyoruz. İnsanlar açken yapacağımız projelerin önceliği de değişiyor. Süt Fabrikası kurduk mesela, bu onlarca insana istihdam demek" görüşlerini aktardı.

Buca Metrosu İhalesi Eleştirilerine Yanıt 
Soyer programda tartışmalara yol açan Buca Metrosu ihalesi hakkında da açıklamalarda bulundu. İhalenin en düşük ikinci teklifi veren Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’ye verilmesi sonrası AKP cephesinden gelen sert eleştirileri yanıtlayan Soyer süreci şöyle anlattı: Toplam 490 milyon euroluk bir konsorsiyum kaynak bulduk. İzmir tarihinin en büyük yatırımını yapıyoruz. Bu kaynak 3.2 faizle ve 12 yıl vadeli, 4 yılı da ödemesiz. Bu sadece bir borç değil... Bu para İzmir’e girdiği anda binlerce insan çalışacak, o hattın trafiği rahatlayacak, ayrıca bir bölgede yeni bir yaşam inşa edilecek. İhaleye 9 teklif geldi. En düşük iki teklifin sorgulanması gerekiyordu. İhale lügatında ‘aşırı düşük’ diye bir şey var. Atıyorum 10 liralık olası maliyet hesabında 2 lira teklif vereni sorgulamak gerekir. Biz de 2 firmanın sorgusunu istedik. Avrupa Yatırım Bankası’na da ‘Siz de bir bilirkişiyle bunu kontrol ettirin’ dedik. İhaleyi Avrupa mevzuatına göre yaptığımız için gönderdik. Onlar da bir değerlendirme yaptı. En düşükten biri elendi diğerine vermeye karar verdik. Avrupa Yatırım Bankası’yla da mutabık kalarak yol alındı. 
 

tunç soyer işsizlik buca metrosu ihalesi chp mersin mitingi