Başkan Soyer'den paylaşım vurgusu: Dünya sağlıklıysa biz de sağlıklıyız

TAKİP ET

İzmir, Paylaşım Ekonomisi Derneği (PAYDER) öncülüğünde ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) gerçekleşen 1.Uluslararası Paylaşım Ekonomisi Zirvesi açılış konuşmalarıyla başladı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den de zirvenin açılış bölümünde önemli açıklamalar geldi. 

"KURDA, KUŞA, AŞA..."

Söze, "Ben paylaşım sözcüğünün içeriği ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum" diyerek başlayan Başkan Tunç Soyer,  "Kurda, kuşa, aşa… Anadolu kadınlarının toprağa tohum serperken kullandığı bu kısa cümle tüm yaşamı nasıl inşa etmemiz gerektiği ile ilgili iki temel sırrı içeriyor" dedi. 

"BU MATEMATİK BOZULDUĞUNDA..."

Soyer şunları kaydetti: Birincisi paylaşmadan üretim olmaz. Ne üretiyorsak onun üçte ikisi evrene aittir. Bu matematik bozulduğu anda yaşamın matematiği şaşar ve gezegen yaşanamaz hale gelir. Paylaşım ekonomisi insanlığı en büyük dejavusudur. Dünyayı kaçınılmaz bir sona sürükleyen merkeziyetçi felsefenin iflası ve türümüzün imece kültürünü yine yeniden keşfidir. Paylaşım ekonomisinin açtığı yol bir kere daha kurda, kuşa, aşa diyebilecek kadar uygar olabileceğimizin günlerin başlangıcını müjdeliyor.

"DÜNYA SAĞLIKLIYSA BİZ DE SAĞLIKLIYIZ"

Soyer açıklamalarına şöyle devam etti: Doğamız ve toplumlar üzerinde çok zor yaralar açan biriktirme ekonomisi insanlara şahsına münhasır zenginlikler vaat ediyor. Kendine ait evler şirketler sadece bir aileye ait olan büyük servetler paylaşmadan büyümeye koşullanmış zenginlik tarifinin sonucu. Adet kanserle sürecini yansıtan bu tablo sonucunda kimseye refah ve huzur getirmiyor. Hepimizin ekmeğini ve güvenliğini ve gezegenimizin sağlığını elinden alıyor. Bireysel hırslarımızın sonucunda ortay acıkan ise hasta bir gezegen. Savaşlar, açlık, terör, iklim krizi. Bu hasta gezegeni yaratan bir tespit var; Kaynakları sınırlı, ihtiyaçlar sınırsızdır. Acaba doğru u? Doğayla uyumlu kaynak arayışı sonuz imkanlar sunuyor mu? Güneş, rüzgar deniz dalgası hidrojen sonsuz kaynakların müjdeleyici değil mi? Peki ihtiyaçlar gerçekten sınırsız mı? Yoksa çok daha az tüketerek yaşamak mümkünken bizi doyumsuz kılan kapitalist üretim ilişkilerinin tuzağı mı? Tüketim çılgınlığı ve bu yanılsama insanın kendisine ve doğasına yabancılaşması sonucunda ortaya çıkıyor bu hasta gezegen. Hasta bir gezegende onun parçası olan bizlerin tek tek iyi olma şansımız yok. Dünya sağlıklıysa biz de sağlıklıyız.

BEREKET EKONOMİSİ VURGUSU! 

Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmasını şu sözlerle tamamladı: İnsan özünün iyi olduğuna inananlardanım. Umuda dört elle sarılmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunu yeniden inşa etmenin yolu ise paylaşmaktan geçiyor. Bunu anlamak için ana çıktısını en baştan tarif etmemiz gerekiyor. O çıktı büyüdükçe eksilten zenginlik yerine paylaştıkça çoğaltılan bereket olmalı. Bu nedenle hem yeni hem de çok eksi bu paradigmayı bereket ekonomisi olarak da tarif edebilir. Çok iken bir olmayı, dünyanın refahını adil bir şekilde paylaşmayı ifade ediyor. 2021 Eylül’ünde İzmir’de gerçekleşen Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde bu anlattıklarımı içeren bir kültür tarifi yapmıştık ve adına da döngüsel kültür demiştik. Döngüsel kültür dört ayak üzerine oturuyor. Doğamızla uyum, birbirimizle uyum, geçmişimizle uyum, değişimle uyum. Temel vaadi bereketi korumak olan bu paylaşım ekonomisinin döngüsel kültürün çok önemli uygulamalarından biri olduğuna inanıyorum. Bu toplantının İzmir’de olmasının bir anlamı da Şubat 2023’te gerçekleştireceğimiz 2. Yüzyılın İktisat Kongresi. Bugün konuşulacak konuların İktisat Kongremize çok önemli katkılar koyacağına inanıyorum. Şaşarsa tekil akıl şaşar, ortak aklın şaştığı görülmemiştir. Ortak akılla hareket etmeden yoksulluğu yenemeyiz. Paylaşım ekonomisinin temeli imceye dayanıyor. 

tunç soyer izmir büyükşehir belediyesi