Başkan Soyer'den TOKİ arazisi için net duruş: "Asla izin vermeyeceğiz!"

TAKİP ET

TOKİ tarafından satışı gerçekleştirilen Karşıyaka Mavişehir'de ki arsanın tartışmaları sürüyor.  Karşıyaka Belediyesinin satışının açıklandığı günden itibaren itirazlarını sürdürdüğü arazi için bugün önemli bir toplantı düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısına birçok İzmirli vatandaşta destek verdi.

Oktay Güçtekin / Karşıyaka Mavişehir’de yer alan ve TOKİ tarafından satışı tartışmalara neden olan arazi izin bugün basın toplantısı düzenlendi. Arsanın bulunduğu konumda bir alraya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, yapılması planlanan projeye asla izin vermeyeceklerini söyledi. Basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yanı sarı, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel,  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, CHP İlçe Başkanları, TMMOB İl Kordinasyon Kurulu Başkanı Melih Yalçın ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda hep bir ağızdan Karşıyaka’ya dokunma mesajı verilirken, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay “Karşıyakalıya ait olanı Karşıyakalıya geri verin” diyerek TOKİ’nin arsayı Karşıyaka Belediyesine vermesi gerektiğini söyledi.

Karşıyaka'da TOKİ'nin sattığı alanda uçurtma şenliği!


 “TOKİ İzmir’e ait kamu alanlarını ranta açıyor”
Basın toplantısında ilk konuşmayı TOKİ’nin usulsüz satışını kamuoyuna duyurma konusunda büyük adımlar atan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Melih Yalçın yaptı. Yalçın, kamu yararına kurulmuş olan TOKİ’nin kamu faydasını gözetecek şeyler yapmak yerine usulsüz satışlar yaptığının altını çizerek, “bugün burada kamuya ayrılmış olan bir alanın usulsüz satışıyla ilgili toplandık. TOKİ burada kamuya ayrılmış alanları şu ana kadar görülmemiş ve hukuka aykırı bir biçimde sattı. TOKİ’ye yasa olarak da çok fazla hak tanınmış durumda. TOKİ, İzmir’e ait kamu alanlarını yapılaşmaya açıyor ve ranta satıyor. Ve bu rant, adını çok iyi bildiğiniz yandaş müteahhitlere peşkeş ekiliyor. Burada müthiş bir rant var. Bu kent rantının yağmalanması ve yandaşlara peşkeş çekilmesidir. Bunun kamu yararına bir faydası yoktur. TOKİ planladığı alanlarda yeşil alan yaratmak zorunda. O da yaratmış sağ olsun. Kendisinden şunu beklerdir. Bu yarattığı rekreasyon alanlarını gerekli belediyeyle iş birliği içerisinde donatıp halkın kullanımına açması. Ama öyle olmuyor. Halkına ait olması gereken yerler satışa çıkarılıyor. Bu zaten var olan yağmanın katmerli hali. Biz TOKİ’nin yapmış olduğu satışı kabul etmiyoruz. Bunun kamu yararına olduğunu düşünmüyoruz. Burada oluşan kent yağmasının bir parçasıdır bu. Burayı satın almalara notumuz var. Sakın ha biz burayı satın aldık ileride plan değişikliğiyle bize kolaylık sağlanır ve biz buralara bina yaparız diye düşünmeyin. Biz TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu yağma dönemi bitti artık. Bu yağma dönemine dur demenin zamanı geldi. Biz bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Talebimiz şu; bu alanı bedelsiz olarak Karşıyaka Belediyesi’ne bırakın ve gidin” dedi.

“Karşıyakalıların malını Karşıyakalılara geri verin”
TOKİ satışının duyulmasının ardından kamu alanlarının özel kişi ve kurumlara satılmaması için var gücüyle çalışan Cemil Tugay ise yaptığı konuşmasına böyle bir nedenle toplantı düzenlemeden duyduğu üzüntüyü belirterek başladı. Tugay, bugün insanları burada buluşturan değerlerin yurt severlik, İzmir ve Karşıyaka’ya duyulan sevgi, yoldaşlık ve kardeşlik olduğunu ifade ederek, “Belki başkan olduğumdan beri ilk defa acı duyarak böyle bir toplantıya katılıyorum. “Bu ortak duygularla daha önce dile getirdiğimiz ve karşılık alamadığımız bir talebimizi daha güçlü bir sesle bir kez daha dile getirmek için bir araya geldik. Bu güzel ülkemiz, ne yazık ki insan eliyle işlenen geri dönüşü zor yanlış kararlara tanıklık etti. Bugün burada yeni bir yanlış yapılmaması için bir haksızlığa ‘Dur’demek için buradayız. Bu toprak parçası, doğanın kente bir armağanıdır. İnsanların ortak kullanımına aittir. Ve öyle kalmalıdır. İtirazımız bu nedenledir. Bu alan hiçbir şekilde özel mülkiyete satılamamalı, yapılaşmaya açılmamalıdır. Doğanın bu eşsiz armağanından insanlar mahrum kalmasın. Bu güzelliği denize ve karadan paylaşan canlılarımız meskensiz kalmasın, bizi betonun soğukluğu ve demirin acımasızlığı ve büyük pişmanlıklarla baş başa bırakmasını istiyoruz. İtirazımız bundandır. Başka TOKİ olmak üzere konuyla ilgili haklı talebimizi dile getirdiğimiz herkesi haklı talebimizi duymaya davet ediyorum. Karşıyaka Mavişehir başta olmak üzere yeşil alanları, belediye hizmet alanlarını ve bunun gibi alanların özel kişilere ve kuruluşlara satışını durdurmalarını talep ediyoruz. Biz bugün burada siyaset yapmıyoruz. Biz hangi görüşten olursak olalım ortak yaşam alanımızı kurtarmak için çalışıyoruz. Bu talebimizin farklı siyasi görüşlerce provoke edilmesine izin vermeyeceğiz. Bugün halkın ortak kullanımına bırakılması gereken bir alanda yatırım yapmayı, para kazanmayı düşünenler kişisel hırslarına karşı koyamazlarsa halkımıza karşı işledikleri suçun cezasını elbet bir gün ödeyeceklerdir. Geleceğimize ve halka ait olan yerlere zarar vermeyin. Karşıyaka’ya ait olanı Kaşıyaka’ya bırakın. Biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“Kimler satın aldı?”
Basın toplantısının son konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TOKİ’nin satışının şeffaflıktan ve usullerden yoksun bir şekilde yapıldığının altını çizerek, “Kamuoyuna ait olan 21 milyon 900 bin lira gibi TOKİ tarafından kim olduğu bilinmeyenlere satıldı. Rekreasyon alanı olan bu arazi bu kadar yüksek bedelle neden satıldı, bu kişiler neden açıklanmıyor, bizim bilmediğimiz ne var, neden şeffaf davranılmıyor. Bu alan çok özel bir alan. Gediz Deltası, bir şehrin merkezinde yer alan tek sulak alandır. Gediz Deltası sadece İzmir’in değil, dünyanın en önemli alanların başından geliyor. Dünyadaki flamingoların yüzde 10’u burada yaşıyor. Gediz Deltası, nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, caretta cerattaların nadir yaşam alanlarından da biri. Mevcut durumda yapılaşmada doygunluğa ulaşmış Mavişehir’de kamu kuruluşuna ayrılmış bir alanı alan kişiler böyle bir alanda ben yapmayı planlıyorlar acaba? İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm İzmir halkı astronomik rakamlara satılan bu alanların ranta kurban edilmesine karşı Karşıyaka Belediyesi ile birlikte her türlü mücadeleyi verecektir. Yola çıkarken sadece bize oy verenlerin değil flamingoların, toprağın ve suyun da başkanı olacağım demiştim. Bu sözü öylesine söylemedim. Bu söz İzmir’in doğasını ve tüm değerlerinin korunmasını işaret ediyor. Doğa iyiyse biz de iyiyiz. İçecek suyumuz ve ekecek toprağımız kalmayınca zaten binaların kimseye faydası olmayacak. Bu yüzden dünyaca ünlü bu alanda bir rant projesine asla izin vermeyeceğiz. İzmir’in kamu arazilerinin, doğal ve kültürel mirasının talan edilmesine engel olacağız. Bu alanın korunması ve gelecek nesillere UNUSCO dünya mirası olarak aktarılması için devletin gerekli tüm kurumlarına, İzmir’in tüm sivil toplum kuruluşlarına ve sendikalara çağrı yapıyorum. Bizimle aynı görüşü paylaştığınızı biliyor ve bu konuda bizimle çalışmaya davet ediyorum. Atalarımızdan bize miras kalan her şeyi korumak bizim asli görevimizdir ve bu görevden asla vazgeçmeyeceğiz. Belediye başkanı olarak bu görevleri sonuna kadar yerine getirmek için nefesimizin sonuna kadar mücadele edeceğiz. Gücümüzü sizden alıyoruz. İyi ki varsınız” dedi.
 

izmir büyükşehir tunçsoyer toki arazi