Başkan Soyer'den yeni kampanya: "Bir Kira bir Yuva"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir'de meydana gelen depremden sonra her gün yapılan çalışmaları anlatacağı 2'nci bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Evleri depremde ağır hasar alan gören vatandaşlar için başlatılan kampanyayı tanıtan Başkan Soyer, "Yeni bir sayfa açıyoruz, 'Bir Kira bir Yuva'" diyerek uygulamanın başladığını duyurdu.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ - İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremin merkez üssü Seferihisar olarak kaydedilen 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerine ilişkin ikinci bilgilendirme toplantısını İZUM’da gerçekleştirdi. 

Depremden sonra her gün bu toplantıyı yapıp vatandaşlara şeffaf bir yönetim anlayışıyla bilgi vereceğini söyleyen Başkan Tunç Soyer, "91 saat sonra kurtarılan Ayda Gezgin bebek, hepimizin yüreğine su serpen olağanüstü bir haberdi. Hala maalesef enkaz altında kalan vatandaşlarımız var. Biz hala mucize bekliyoruz, hala umudumuzu koruyoruz. Tam bu nedenle arama kurtarma çalışması yapan Türkiye'nin dört bir yerinden gelen arkadaşlarımıza minnettarız. Biz de olağan gücümüzle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Her bir arama kurtarma ekibine teşekkür ediyoruz. Halkın Bakkalı uygulamamızı tekrar başlatmıştık. Daha 24 saat dolmadan çok yüksek bir alım gerçekleştirdik. 340 ayrı kentten destekler alındı. Bu kampanyaya destek veren herkese teşekkür ediyorum. Çok daha organize biçimde yürüyoruz. İlk başta ihtiyaçlar çadır ve battaniye gibi şeylerdi. Şu an giderek artıyor. Muazzam bir dayanışma örneği gerçekleştiriyoruz. Tıkır tıkır işleyen bir sistem kuruldu. Çok fazla sayıda depremzedeye ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun sürdürülebilir olmasını sağlamamamız lazım. O anlamda da bu organizasyonu devam ettireceğiz. Dramatik bir takım olaylarla karşılaştık. İki itfaiye şefimiz kendi ailelerini çıkardılar enkazdan. Hasar raporuna baktığımızda ağır hasarlı ve yıkılan bina sayısı 124. Sahadaki arama kurtarma personeli 2095 rakamına ulaştık. Burada organizasyonda daha da uzmanlaştırdık derken 3 ayrı noktada çamaşırhane kurduk. Şarj istasyonları kurduk. Gündelik hayatta ne kadar eksik varsa onları karşılamaya devam ediyoruz. Sokak hayvanlarıyla ilgili başarılı çalışmalar yürütüyor arkadaşlarımız"dedi. 

Yeni bir sayfa
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için yeni bir proje başlattıklarını söyleyen Başkan Soyer, "Biz yeni bir sayfa açıyoruz. Bir Kira bir Yuva... Çadır hayatı soğuk ve soğuk arttıkça vatandaşlarımız zorlanacak. Biz de bir tür "Askıda Kira" mı dersiniz, bir tür yuva oluşturmak mecburiyetindeyiz. Bu kampanya için çok büyük bir organizasyon hazırladık. Bu sayfanın bir özelliği var ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Ana fikri bu. Depremde evini kaybetmiş vatandaşlarımızın TC kimlikleriyle birlikte bilgilerini paylaşıyoruz ve kira yardımı yapmak isteyenleri buluşturuyoruz. 5 aylık bir kirayı karşılamayı hedefliyoruz. Aylık kira bedelini 2000 TL olarak belirledik. Burada depremle ilgili tespitleri inceledik ve şu an itibariyle 16 vatandaşımızın talepte bulunduğu görülüyor. Şu an da 1 kişi 10.000 tl'lik bir bedeli karşılayacak. Biz bu bilgileri sayfamıza koyuyoruz. Güç sahibi olan vatandaşlarımız bunları karşılıyor" dedi. 

Evim kullanılsın!
Başka bir seçenekten de bahseden Soyer, "Bir Başka seçenek daha var.. Evim Kullanılsın seçeneği... 5 aylık bir süreyle evini kullandırmak isteyen vatandaşlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla buluşturarak koordinasyonu sağlayacağız. En can yakıcı soruna en hızlı çözümle halledeceğiz. Konteynır Kenti hayata geçirmek için arkadaşlarımız çalışıyor. Herkes destek olmaya çalışıyor. Bir Kira Bir yuva bu arayışın sonunda çıktı. En hızlı biçimde vatandaşlarımızı kurtarıp evlerine yerleştireceğiz" dedi. 

Suistimal edilmesine karşı Soyer, "AFAD'la birlikte tespit edilen vatandaşlarımıza sağlayacağız. Acil olarak 124 binada yaşayan vatandaşlarımızla ilgili çözüm üretiyoruz. Evi oturulmayacak durumda olan evi ağır durumda olan vatandaşlar için başlatacağız. Öncelik olarak 5 aylık yardımları almak istiyoruz. Öncelik olarak böyle. Türkiye'nin her yerinden uygulanabilecek bir uygulama. Aksamaması için her şeyi yapıyoruz. Hızla çözüm üreteceğiz, vazgeçmeyeceğiz" diyerek bilgilendirme toplantısını sonlandırdı. 

Aşağıdaki linkten " Bir Kira bir Yuva" kampanyasına destek verebilirsiniz.
https://admin.ihtiyacharitasi.org/portal/apps/opsdashboard/index.html#/43d4b3e1aa774e3ab9a7d44bb9d4d5b4


izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer deprem bilgilendirme toplantısı