Başkan Soyer'den yerel yönetimlerde reform çağrısı

TAKİP ET

'İzmir Zamanı Ortak Akıl Buluşması' kapsamında geçtiğimiz günlerde düzenlenen Deprem Çalıştayı'nın sonuç bildirgesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıkladı.  Başkan Soyer, iktidara seslenerek : 'Bizim afet mevzuatımız 1959 tarihli imar  mevzuatı 1985 yılında hazırlanmış. Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Yerel yönetimlerde reforma ihtiyaç var' dedi.

İZMİR GÜNDEMİ/ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin hemen ardından yapılan Deprem Çalıştay’ının sonuçlarını düzenlenen “İzmir Zamanı Ortak Akıl Buluşması” sunumuyla açıkladı. Başkan Soyer, yaptığı sunumda “Son 18 ayda İzmir tarihinin en büyük orman yangınını, pandemiyi, depremi Türkiye’nin tsunamisini gördük. Çok acı tecrübeler yaşadık. Çok hızlı çözümler üretmeye çalıştık ve bunların nasıl verimli olduğunu gördük. Bunları sadece büyükşehir belediyesi olarak yapmadık, İzmir’in tüm kurumları var. Tüm yol arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bunca zorluğun içinde deprem felaketinin yaralarını sarmak amacıyla İstanbul da bir buluşma gerçekleştirdik” dedi.


Geçtiğimiz gün İstanbul Yıldız Parkı’nda düzenlenen buluşmayla ilgili bilgi veren Başkan Tunç Soyer, “İstanbul’da olmamızın sebebi henüz sıcakken tecrübelerimizi herkesle paylaşmaktı. Yıldız parkında yaptığımız buluşmaya büyükelçiler, gazeteciler, sanatçılar birçok kişi katıldı. İzmir’e olan ilgi hepimizi çok mutlu etti. Yaşadıklarımız bize gösterdi ki dirençli kent olmanın iki anahtarı var. İlki ortak akıl etrafında buluşmak, ikincisi ise yaşam hakkını gözetmenin kent yöneticileri tarafından gözetilmesi. Ortak akıl ve yaşam hakkını ortaya koyduk. Sosyal ve ekonomik gelişmenin kaynağını ise yenilikçi düşünce olarak kabul ettik. Özgür ve uyum içinde bir yaşamı inşa etmek için bir çağrıdır. Fikirsel ve yönetimsel bir dönüşüm olarak bakıyoruz. Mekânsal dönüşüm fikirsel ve yönetimsel olarak dönüşebilirse toplumsal olarak bir çığır açabilir.  Bu girişimin sözcülüğünü sadece İBB başkanı olarak değil İzmir Vakfı’nın başkanı olarak yaptım” dedi.

‘Şimdi birleşmek gerekiyor’

Başkan Soyer, “Pandemi ve afet koşullarında bizi birbirimizden ayıran farklarımız değil birlikteliğimiz ortaya çıkıyor. Birbirimize ne kadar muhtaç olduğumuz ortaya çıkıyor. Birbirimize sarılmamız gerektiği ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden tam da bugün beraber düşünmeye ve hareket etmeye ihtiyacımızın olduğu günlerde gerçekleştirmek istedik. İzmir’in ortak akıl çağrısı haline dönüştürülmesi bizim için öncelik haline gelmişti. Doğa olaylarının yıkıcı hale bir daha gelmemesi için şimdi birleşmek gerekiyor. Yalnızca binalarımızı, caddelerimizi değil ticareti, sanatı diğerlerini birlikte tasarlamamamız gerekiyor.

Deprem Çalıştay’nın ardından ortaya çıkan sonuç bildirgesini paylaşan Başkan Soyer, “2020-2024 yılları arasında planladığımız faaliyet programında tüm dünya ile uyumlaştırdık. Finans alanından başlamak üzere birçok kazanımımız dünyayla bu uyumun sayesindedir. Yaşadığımız deprem felaketi mekânsal dönüşümü bir kez daha gözler önüne geldi. Biz depremin ardından oluşan bu tecrübeyi unutmamak unutturmamak istiyoruz. Geniş katılımlı bir Afet Dayanışma Platformu kuracağız. Afet Bilim Kurulu ise teknik konularda bize yol göstermeye devam edecek. Sonuçlardan ilham alarak yeniden bir kent örgütlenmesine başlıyoruz. Yer bilimsel çalışmalara başlıyoruz. Kentin jeolojik yapısını analiz edip, riskleri göreceğiz. Yapı stokunun envanterini çıkaracağız. Yapı sertifikalandırma oluşturuyoruz. Deprem güvenlik karnesi oluşturacağız. Depremle birlikte tüm afet risk tehlikelerini içeren analizleri başlatıyoruz. Deprem odaklı riskleri azaltmanın en önemli araçlarından birisi kentsel dönüşümdür. Yapı stoku envanter çalışmasıyla birlikte mali, hukuki çalışmaları içeren kentsel dönüşümü için çalışmalara başladık” dedi.

‘Yerel yönetimlerin gücünün artırılması gerekiyor’

Yerel yönetimlerde reform çağrısı yapan Başkan Soyer, “Bizim afet mevzuatımız 1959 tarihli imar  mevzuatı 1985 yılında hazırlanmış. Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Kentlerin gelişim hızı bu mevzuatlarla yönetilecek ve çözecek gibi değil. Yenilikçi bir vizyona ihtiyaç var. Bu vizyonun odağında ise yerel yönetimlerin gücünün artması gerekli. Pandemi  gösterdi ki bu beklenenden daha fazla. Güncel durumu tarif eden yerel yönetimler reformuna ihtiyaç var. Yaşamın tüm alanlarına yerelden bakmayı sağlayan bir perspektifi gerekiyor” diye konuştu.

Tarihi İzmir vurgusu

Soyer, “Türkiye’nin kültür ve sanat insanlarını aramızda görmek istiyoruz. Hayatlarımıza ilham verilmesi için geçmişin özelliklerini öne çıkarmak istiyoruz. Agora’nın ve amfi tiyatronun gün yüzüne çıkarılması için çalışıyoruz. Kentteki paydaşlarla yaptığımız çalışmalarla birlikte Tarihi İzmir, UNESCO listesine girdi. Dünyanın birçok yerinden gelen insanlara yol gösterecek.”

İzmir’in ekonomik çarklarına da değinen Başkan Soyer ,”Tüm dünya ortak bir kaderi yaşıyor. Uluslararası kuruluşların yatırımlarını kentimize getirmek de iştahlıyız. Kentsel dönüşüm ve bunun modellemesi geliyor. Bugünde dev bir lojistik kent konumunda. Kentimizin son derece dirençli bir ekonomisi var. Türkiye’yi dünyanın küresel zincirine bağlamaya devam ediyoruz. İZFAŞ’a da ev sahipliği yapıyoruz. Kentimizde iş sektörlerinin büyümesi, yeni ekonominin gelişmesi için aktörlerle uyum içerisinde çalışıyoruz. Depremin hemen ardından AFAD ve Çevre Şehircilik ile birlikte çalıştık” dedi.

‘İzmir’e katılmaya davet ediyoruz’

Konuşmasının sonunda çağrı yapan Başkan Soyer, “Bu ortak akıl meydanında başardıklarımızı tüm diğer kentlere armağan edelim. Yeni bir dönüm noktası olsun. Birçok yeni girişim başlatmayı hedefliyoruz. Direncimizi sağlayan şey birlikteliğimiz. Bize güç kaybettiren şey ise ayrışmamızdır. Bu sorunlarla ancak dayanışmamızı büyüterek başa çıkabiliriz. Daha dirençli bir ülke, şehir yaratmak için İzmir’e katılmaya davet ediyoruz” diye sözlerini noktaladı.


 

soyer başkan soyer tunç soyer yerel yönetimlerde reform