Başkan Soyer'den "Yüzülebilir Körfez" açıklaması! "Görev sürem içerisinde körfezde yüzeceğim"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Kafa Radyo'nun konuğu oldu. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, yüzülebilir körfez ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ​​​​​

İzmir Gündemi /İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kafa Radyo’da gündeme dair açıklamalarda bulundu. İzmir’de pandemi sürecinde  dağıtılan maskenin 6 milyonu geçtiğini belirten Başkan Soyer, turizm açısından bu yılın kayıp yıl olduğunu belirtti. Başkan Soyer ayrıca yüzülebilir körfez için net bir tarih verdi. Bizimkiler dizisinde Cemil rolüyle tanınan Uğurtan Saygıner ile ilgilide konuşan Başkan Soyer, Saygıner'in Eşrefpaşa Hastanesine yatırıldığını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in konuşmasının satır başları şu şekilde;

"Bu hikaye yorgunluk kabul etmiyor"

İnsanların pandemi sürecine ayak uydurması kolay değil. Maskeyi sürekli takmak , çevrenizi kontrol etmeye çalışmak yorucu bir şey. İnsanlarda artık yoruldu sanırım. Ancak bu hikaye yorgunluk kabul etmiyor. İkinci bir dalga çok ağır hasar verebilir. Kısa bir zaman dilimi bile ekonomiyi bu hale getirmişken, ikinci bir dalgada hasar çok daha vahim olabilir. 

Çok ciddi bir sınav verdik. Pandeminin başlarında İzmir 2’inci sıradaydı. Sonrası ciddi bir mücadele verildi ve İzmir önce ilk 5’den sonrada ilk 10’dan çıkmayı başardı. 

Maske konusunda iyi bir inisiyatif aldık. Sanayici bir arkadaşımız bir “Maskematik” icat etti ve bizde hijyenik bir şekilde maske dağıttık. Bu sürede dağıttığımız maske sayısı 6 milyon 750 bin’e ulaştı
 Turizm için kayıp bir yıl

Turizm koronavirüs salgınından çok ciddi etkilendi. Ancak Almanya’dan gelen serbestlik kararı  ise bu işleyişte bomba gibi patlayacak bir şey değil, zaman alacak bir şey ancak nereden bakarsanız bakın bu sene bir kayıp görülebilir turizm açısından. O yüzden tedbirler alınması lazım. Bir rahatlama çok ağır sonuçlar doğurabilir. 

Silikon Vadisi vaadimiz birçok koldan devam ediyor. Havagazı fabrikamız mevcut. Orası girişimciliğin ve gençlerin yaratıcılığını yansıttığı bir yer haline gelecek. TÜSİAD’la da bir iş birliği yaptık . Alsancak’ta liman arkasında bulunan bir depo var ve orayı dönüştürüyoruz. Her bir alanla farklı bir çalışma yürütüyoruz. Çünkü başka bir çaremiz yok. Tarımı ve turizmi canlandırmak için çalışacağız ancak bizler yeni ve yaratıcı fikirleri hayata geçirerek kurtuluş olabileceğine inanıyoruz. 

İzmir’e beklide diğer şehirlere göre daha fazla yatırım geliyor. Türkiye’de en çok göçün yaşandığı kent İzmir. Neden? İzmir farklılıkları içine alan, kabul eden bir şehir. Bu anlamda demokrasinin başkenti. İzmir’i çekim merkezi haline getiren şey buradaki rahatlık. Gelen kişinin yabancı hissetmemesi. Böyle olunca da ticaretimi daha rahat yapabilirim, ekmeğimi daha rahat kazanabilirim diye düşünüyor. Bizim de yapmak istediğimiz şey bu cazibe merkezi halini korumak. "Görev sürem içerisinde ben yüzeceğim"

Körfez yüzebilir hale gelecek ama bir süresi var. Ben bu önümüzde 3.5 yıllık görev sürem içerisinde yüzeceğim. 

Harman dalında büyük bir depolama alanı vardı orada bir elektrik üretim alanı gerçekleştirildi. Bunu ekonomik anlamının dışında temiz elektrik üretiyoruz. Kısacası depolama alanı orada yaşayan insanlar için problem olmaktan çıktı. Tek bir işlem kaldı o da oraya giden kamyonların yollarının değiştirilmesi olacak.

 

Yağmur suyu için ihalemizi yaptık 374 km kanalla biz körfeze pissu atılması ihtimalini ortadan kaldıracağız. Bununla birlikte de aslında yüzülebilir körfez hedemizin için çok önemli bir çalışmayı tamamlamış olacağız. 

Mevzuatın kendisi aslında çalışmalarımıza büyük bir engel. Bir yandan rantı koruyan bir yanı varken diğer yandan da adım atmanızı engelleyen bir mevzuat mevcut. Bu nedenle tepeden tırnağa yeni bir bakışla kamu menfaatini koruyacak bir ihale mevzuatına ihtiyaç var."Otobüs kullananların sayısı ciddi oranda düştü" 

10 Mart 2020 itibarı ile İzmir’de otobüsleri kullananların sayısı 1 milyon 950 binken, pandemi de  bu sayı 200 binlere kadar indi. Şuanda isee otobüsleri kullanan sayısı 900-950 binlerde. Yani ulaşımda yarı yarıya bir azalma söz konusu. İnsanlar toplu taşıma güvenlerini kaybetti. İşletme sahipleri vatandaşlara kendi araçlarıyla gelin diyor. Bizim araçlarımız boş çıkarken, vatandaşlar kendi araçları ile trafiğe çıkıyor. Buda trafiği büyük bir yoğunluk katıyor. Bizim yoğun bir biçimde denizi ve bisiklet kullanımını kullanmamız lazım. 
"Birkaç gün de olsa Fuar yapılmalı" 

Fuar’ın olup olmayacağı Ticaret Bankalığına bağlı bir konu. İzmir Fuarı ikinci dünya savaşında bile kapanmamış durumda. Bence birkaç günde olsa açılmalı. Atalarımıza saygısızlık olur gibi düşünüyorum. Belki salonlara taşınabilir küçük bir bölümü ancak tam olarak bilemiyorum. 

Uğurtan Saygıner (Bizimkiler Cemil) için haberi aldığımız andan itibaren ilk 20 dakika içinde hemen müdahile edildi ve Eşrafpaşa Hastahanesine yatırıldı. Kendisi için gerekli tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. İstanbul sözleşmesine sahip çıkacağız

14 kadın serbest bırakıldı. İstanbul Sözleşmesi çok hayati bir şey. 2011 yılında kadın haklarını ve aileyi korumak için yapılan bir sözleşme. Bunu ilk imzalayan ülke işe Türkiye Bunla övünmemiz gerekirken çıkıp çıkmamayı konuşuyoruz. Bu gerçekten çok üzücü bir durum. Kadın hakları denilen şey sadece erkeklere karşı olan bir durum değildir. Bu bir kadın erkek meselesi değil, bir sistem meselesidir. Bu sözleşmede bu sistemin kaldırılmasını öneren bir sözleşme, bu yüzden çok önemli. İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz ve sonuna kadar sahip çıkacağız. 
 
 

tunç soyer körfez yüzeceğim görev süresi izmir körfezi