Başkan Soyer: "İzmir fikirlerin test edildiği sosyal bir laboratuvar olacak!"

TAKİP ET

İzmir'de ekonomik kalkınma ve demokratik yönetim anlayışıyla hareket ederek kentle ilgili verileri ücretsiz erişime açan açık veri portalı tanıtım toplantısı gerçekleşti. Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Soyer, 'İzmir fikirlerin test edildiği sosyal bir laboratuvar haline gelecek' açıklamasını yaptı.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ- Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Demokrasi Araştırmaları Derneği ve İzmir Kent Konseyi arasında imzalanan protokol ile Türkiye'de ilk kez İzmir'de hayata geçirilen izmir.referandom.com adlı dijital katılım ve izleme aracı projesinin çevrimiçi tanıtım toplantısına katılmıştı. Bugün ise Tarihi Havagazı Fabrikası’nda kamuoyuyla bir araya gelerek açık veri portalının tanıtım toplantısına katıldı. CHP PM Üyesi Devrim Barış Çelik, CHP Parti Meclis üyeleri, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener katıldı. 

Toplantı başlarken Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu IFC Danışmanlık Grubu Küresel Başkanı Veronica Nyhan Jones ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı video mesajla katıldı.

Açık veri portalının tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “ Bugün uzun zamandır üzerinde emek verdiğimiz açık veri portalını açıyor. Bir anlamda İzmir’in verilerini özgürleştiriyor ve demokratikleştiriyoruz. Üstelik bu erişim verinin kullanılmasını sağlayacak. New York, Londra, Paris gibi şehirler yıllardır bu açık verileri kullanıyorlar. Yaşamlarımıza dokunan her şeyin dijitalleştiği günümüzde her şeyi de dijitalleştirmeliyiz diye düşündük. İzmir açık veri portalı daha etkin bir kent için oluşturuldu. Belediyemizin işleyişinde şeffaflık ve hesap verebilirlik hep önceliğimiz oldu. Dayanışmayla gözlemeyi başardık. Biz İzmir portalı pandemi döneminde İzmirlilerin demokratik şekilde katılmasına vesile oldu. Yeni nesil girişimciler,
Oluşturduğumuz portal sağlam temeller üzerine oturuyor. Tüm açık veri hazırlık sürecini birlikte yürüttük. İnanıyorum ki İzmir’de yenilikçi demokrasiyi İzmirliler çok yararlanacak. İzku ŞİRKETİ açık veri portalını en aktif kullanacak. Tüm bu çalışmalar ekonomimize katkılar sağlayacak. Bilgi üretiminin önünü açacak. İzmir fikirlerin test edildiği sosyal bir laboratuvar haline gelecek. Açık veri portalımızdan 120 veri seti şu an itibariyle yayına geçiyor. Sürece katkısı olan tüm paydaşlarımıza, değerli akademisyenlere yürekten şükranlarımızı sunuyor, açık veri portalının hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.


Ticaret Odası Başkanı Özgener ise, “2050 yılında 9.7 milyar olması beklenen dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşanacağı tahmin ediliyor. Dengesiz kentleşmenin yarattığı olumsuz koşullar, nüfusu ciddi oranda etkilemektedir. Pandemi de bunların sonucu. Kentlerimizin daha yaşanabilir hale gelmesi her geçen gün önem kazanmaktadır. Nüfusların yoğunluğu geleneksel yöntemlerle karşılanamaz. Akıllı şehirlere ihtiyacımız var. Modern altyapı, hizmetlere kolay erişim, yüksek yaşam standartları, teknoloji bazları hizmetlerin kullanımız akıllı şehirlerin temel bileşenleridir. Akıllı şehir tüm paydaşlar arasında iletişimi sağlayan insan müdahalesine bağlı kalmadan kendi kendini yönetebildiği yapı olarak görüyoruz. Paris; sürdürülebilirliği ilke edinmiş. Diğer kentler arasında kusursuz bir uyumu hedef edinmiştir. Londra; iş dünyası, akademisyenler ve siyasetçiler gibi kişilerin içinde bulunduğu konsey oluşturmuştur. Barselona en akıllı kent seçilmiştir” dedi. Özgener konuşmasına birçok şehirde örnekler vererek sürdürdü.

YAZILIM EVİ PROJESİNDEN BİLGİLER VERDİ
Bir kentin akıllı kente dönüşmesi için yürütülecek çalışmalarda yerel yönetimler ve ortak çalışma yapacak sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duyuluyor. İzmir’de de büyükşehir belediyesi akıllı kentin birçok özelliğini projelerle sunmaya çalışıyor. Bu lansmanı görmek bizler için elbette gurur verici. Akıllı kentlerin bileşenlerini bir araya getirecek bu yapıda iki itici güç daha var; özel sektör ve üniversite. Akıllı şehir uygulamalarında genellikle özel sektörün girişimlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer yandan o kentin sahibi olan vatandaşların dönüşümü sağlanamadığı sürece akıllı dönüşümün ana teması olan insanın refahının arttırılmasının da mümkün olmadığını düşünüyorum. Akıllı toplum öne çıkıyor. Toplumsal hayatın bir parçası olan, devamlı öğrenmeye açık, dijital yöntemlere hakim, bilinç düzeyi yüksek kapasiteye sahip olan kent paydaşlarıdır. Doğru eğitim çok büyük önem arz ediyor. Bu noktada üniversite devreye giriyor. Yeni neslin teknoloji hızına ayak uydurulması akıllı toplumun oluşturulmasında önemlidir. Üniversiteler yerel yönetimin önemli bir ortağıdır. Üniversitelerimiz aynı zamanda bir projedir. İzmir Ekonomi Üniversitemizin yazılım evi projesi var. Yazılım ekosistemini kümeleyecek bir platform hayata geçireceğiz. İzmir ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi, kısa ve orta vadeli üretim projelerini planlanması, danışmanlık, izleyici hizmetlerinin verilmesi, yurt dışı projelere katkı sağlanmasından oluşuyor. Şehrimize yazılım konusunda ulusal ve uluslar arası ölçekte marka değeri kazandırıyor olacak” ifadelerini kullandı.

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer açık veri