Başkan Soyer Tıp Bayramı'nda 'Az kaldı' mesajı

TAKİP ET

İzmir Havagazı Fabrikası Kültür Merkezinde Eşrefpaşa Hastanesi Tarafından yatalak ve evden çıkamayacak derecede engelli vatandaşlar için verilen evde bakım ve sağlık desteği hizmetlerinin sunumu gerçekleştirildi. Başkan Soyer, 'Sağlıkçı olduğunuz için gurur duyacağınız günlere az kaldı' dedi.

Nur Dayı/İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Havagazı Fabrikası Kültür Merkezinde Eşrefpaşa Hastanesi Tarafından yatalak ve evden çıkamayacak derecede engelli vatandaşlar için verilen evde bakım ve sağlık desteği hizmetlerinin sunumu gerçekleştirildi.

Canlı bağlantı sonrası sözlerine devam eden Başkan Soyer," Genellikle kürsüde kişisel bir şey söylemem ve konuşmaktan da her zaman çekinmişimdir.  Bizim hikayemiz 53 sene önce başladı. Kısa pantolonlu çocukken böyle bir yoldaşlığa erildi. Huzurunuzda onlara sevdiğimi ve gurur duyduğumu söylemek isterim. Onların gönlünde güneş var sizin de gönlünüzde güneş var. Tıp'ın içinde şefkat olması lazım. Sağlık o kadar neoliberal politikalarla ticarileşti ki şefkatin kaybolduğunu gördük. Eşrafpaşa Hastanesi bunu yaşatarak başka bir hikaye yazıyor. Sağlığın metalaştığı dünyada, memlekette kamu gözüyle, devlet eliyle hizmet götürüp, canı yanan insanların derdine dermen olmaya çalışıyorsunuz. Derler ya canınız yanıyorsa canlısınız, başkasının canının yanmasıyla canınız yanıyorsa insansınız. Her birinizle iftihar ediyoruz , iyi ki varsınız. Ben biliyorum ki bu iş vicdanla olur siz bu vicdanı diri tutuyorsunuz bize de bununla gurur duymak düşüyor. Tıp Bayramınız kutlu olsun. Diliyorum sağlıkçı olmanın, bütün ailenizin çok daha fazla gurur duyacağı günlere az kaldı.  Çok daha aydınlık özgür bir ülkede hep beraber yaşayacağız. " diyerek sözlerine son verdi.

Uzm. Dr. Öner Özer evde hizmet bakımının sürecine değindi. Uzm. Dr. Öner Özel, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eşrefpaşa hastanesinde evde bakım hizmetlerinin bir çalışanıyım bu özel günde davetiniz ve katlılar için teşekkür ediyorum. Bugün Tıp Bayramı , özel bir gün Osmanlıda ilk modern tıp günün başladığı gün.  Türkiye'de 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmakta olan ve hayatını kaybeden meslektaşlarımızı sevgi ve rahmetle anıyorum.  Biz yaklaşık 15 aydır çalışan bir ekibiz. 14.12.2021 de çalışmaya başladık. Çalışmaya başladığımızda 1 araç ,2 hekim ,2 hemşire ve 1 sekreter ile yola çıktık. Şimdi ise daha fazla donanıma sahibiz. İzmir'de merkez şubemiz Eşrefpaşa Hastanesi, Kemalpaşa ,Ödeniş Karaburun,Tire ve Bayraklı ile genişlemeye devam ediyoruz" dedi.

Ne Yapıyoruz?

Uzm. Dr .Öner Özer evde yapılan hasta bakım hizmetlerini anlattı. Uzm. Dr. Öner Özer , "Evde bakım hizmeti adı altında evde sağlık hizmeti veriyoruz. Bu Türkiye'de olması gereken yapılması gereken  bir hizmet. Yerinde hasta muayenesi yapıyoruz. Labora tetkikleri yapıyoruz. Kişiler hastaneye gelmeden biz mama bez ilaç raporları çıkarıyoruz. İdrar sondalarının belirli sürede değişmesi gerekiyor ve yatağa bağımlı. Bunu eskiden rica minnet yerine artık biz yerine beslenme sondası değişimi idrar sondası değişimi yapıyoruz. Yerinde hasta hekim giderek yapıyor. Psikolojik destek yapıyoruz. Biz ne yaparsak yapalım ev koşulları değiştirilmeden hastalara bir şey yapılmıyor. Bu durumda sosyal hizmetlerden yardım istiyoruz evlerde küçük değişimler yapılması için. " dedi.

Şimdiye Kadar Ne Yaptı?

Uzm. Dr .Öner Özer "Alo 153 hattı ile hastanemizin birimine çok kolay ulaşabilirsiniz. 14750 görüşme yaptık. 2690 hasta kaydımız var. 11024 hasta ziyareti yaptık. Bu yıl hedef koyduk, 6000 yeni hasta 25 bin ev ziyareti Türkiye'nin en fazla evde bakım hizmeti veren kurumu olmaya talibiz. Alsancak Gar'ında Sait Altınordu'nun heykeli var.  Heykelde 'İyi insan, iyi vatandaş, iyi futbolcu' yazıyor. Bizim sloganımız ise 2iyi ve şefkatli hizmet'. Mesai tanımaz, fedakarca çalışan arkadaşlarıma sevgi ve şükranlarımı sunuyorum." dedi

BORCUMU YILLAR SONRA ÖDEDİM

Başhekim Uzm.Dr. Kadir Devrim Demirel,"14 Mart'ta hitap etmekte mütasıs oldum. 40 yılım meslekte bir sonraki 14 Mart'ta çalışmıyor olacağım. 1983 yılında Hatay'da göreve başladım orada bir aile beni çok sahiplendi. Türkçesi yoktu. Deprem de onlara İzmir Belediyesi ile verilen desteklerle yanlarına gittim, çok mutlu oldum. Onlara  olan borcumu yıllar sonra ödedim. Memleket'in değişik yerlerinde çalıştım insanları ameliyat ettim. İnsanlarla birer birer tedavi ettim. Evde bakım öyle bir şey ki bir anda onlarca, yüzlerce insana dokunma fırsatı bulduk. Bizim bir hastamız var. Bekar evinde bulduk. Kokudan kimse yanına yaklaşamazken önce ameliyat ettik. Yalvar yakar radyoterapi yaptık. Hastanede kanser tedavisi yapmaya başladık. Sosyal hizmetlerin bize desteği çok oldu. Bu hizmet sayesinde insanlar Belediyenin yanlarında olduğunu her türlü hissediyorlar. Toplum hızla yaşlanıyor bugün yaptığımız hizmetlere 3-5 yıl sonra muhtaç olacağız. 101 doktor depremde ölmüş hepsini rahmetle anıyorum sağ olun" dedi

Sağlık Hizmetlerini Geliştirecek Ve Değiştireceğiz

İzmir Büyükşehir Belediye Sağlık İşleri Daire Başkanı Sertaç Dölek" Bugün 14 Mart deprem de yitirdiğimiz meslektaşlarımı saygıyla anıyorum. Şuanda deprem bölgesinde özveri ile çalışan ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Nüfusunun  yüzde 12 'si 35 yaş üstü olan şehrimiz. Yaşlı aşamasında, çok yaşlı aşamasına geçti. Bu kişilerin yerinde yaşlanmak istedikleri alışık oldukları yerlerde yaşamını sürdürmek istediklerini görüyoruz. Evde sağlık ve bakım hizmetinin önemini biliyoruz ve bu şeklide hizmeti sürdürüyoruz. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Şube Müdürlüğü olarak iyilik haline ulaşmalarında İzmirlilere destek oluyoruz. Kurumumuza başvuran sosyo-ekonomik açıdan yoksun olan, yaşlı, hasta ve engelli kişilerin ev temizliği kuaför gibi küçük desteklerini veriyoruz. Bir psikolog ve sosyolog arkadaşlarımız hastaları yerinde ziyaret ederek ihtiyaçlarını görüyor ve ona göre aksiyon alıyoruz. 25 araçtan oluşan ekiplerimiz ilk görüşmeden sonra belirlenen  evlere ulaşmaya başlıyorlar. Bu zamana kadar 55 bin evde bakım hizmeti vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sağlıklı İzmir sağlıklı dünya diyoruz. Toplum sağlığı ile öngörülen sağlık hizmetlerini geliştirecek ve değiştireceğiz."dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  diğer çalışan arkadaşlarına teşekkürlerini letirken canlı yayınca Dr. Arif Kutsi Güder'e bağlandı. Başkan Soyer,"Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Acımız büyük bu durumda psikolojimiz bozuldu ama bu sunumda yüreğime sular serildi.  Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. bizim Hatay'da da çok kıymetli arkadaşlarımız var. Hatay'da görev yapan Arif Kutsi Güder'e canlı bağlanalım."dedi.

Çok Büyük Bir Yük

Toplantıya canlı olarak bağlanan Arif Kutsi Güder, " İşe yaramanın verdiği mutluluğu hissetmek çok hoş iyi ki burada bu işe başlamışız. Ekip arkadaşlarım özverili çalışıyor.Yer temizlemeden, hasta bakımına herkes çalışıyor. İyi ki gelmişiz buraya.  14 Mart ama buruk bir 14 Mart 100 küsur doktor , 500 küsur sağlık çalışanını kaybetmiş bir yerde çalışıyoruz. Bu çok büyük bir yük. Bu yaptığımız iş çok mutlu bir şey. Ben 99 depreminde de bulundum ama burasıyla karşılaştırılacak kadar değil. Umarım bir daha böyle bir şey yaşamayız görmeyiz.

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer