Başkan Soyer toplu sözleşme töreninde müjdeyi verdi "Yeni bir sisteme geçiyoruz"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyeleri ile toplu sözleşme imzaladı. Etkinliğin başlamasına kısa bir zaman kala alanda sevinçlerini halay çekerek gösteren DİSK üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve sendika başkanlarını sevgi gösterileri ile karşıladı.

Oktay Güçtekin / İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyeleri ile toplu sözleşme imzaladı. İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası gerçekleştirilen tören ile birlikte kamuoyuna duyurulan anlaşmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de bizzat katıldı. Çok sayıda sendika üyesinin de katıldığı toplantıda konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyede çalışan tüm işçilerin haklarını korumak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz dedi. Soyer ayrıca, çalışanlara verdikleri sözü tuttukları için mutlu olduklarını söyledi. Konuşmacıların sözleri ise sık sık sloganlar ile kesildi. Başkan Tunç Soyer’in kürsüye gelmesinin ardından ise alanda toplanan sendika üyeleri “Seninle gurur duyuyoruz” sloganları attı.

 
 “Mücadelemiz devam ediyor”
Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, işçilerin haklarını alabilme sürecinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçilmesi ile birlikte başladığını söyledi. Yıldız “ Evet dostlar heyecanlıyız ve heyecanımızı tabii ki yitirmeyeceğiz. İzmir’de bir hikaye yazılıyor. Aslında bu süreç bundan 1,5 sene yazıldı. Kadro vaadiyle oy geçirmeye çalışan iktidarın o dönemde bize dayattıklarını kabul etmedik. Konak Meydanı’nda birlikte mücadele verdik. Bu hikaye Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye başkanı adayı olduktan sonra tekrar başladı. Toplu sözleşme sürecinde kendisi ile ilk görüştüğümüzde KHK’lı işçilerin sorunları ben de ne yapılması gerekiyorsa mağdur etmeden yapacağız.

Hükümetin dayatmış olduğu antidemokratik uygulamayı kabul etmedik. Bugün bu hikayenin son noktasını da hep birlikte koyuyoruz dostlar.

Görevleri o ama ülkede dayatılan antidemokratik yasalara karşı da mücadele verilmeli. Bizim toplu sözleşmeleri aldık ama iktidar iş güvencemize göz dikiyor buna müsaade etmeyeceğiz. 1,5 yıl önce nasıl ki o dayatılmaya mücadele verdiysek kıdem tazminatına da göz dikilmesine müsaade etmeyeceğiz. Ben burada başka belediye başkanımıza genel sekreter ve yardımcılara şirket müdürümüz Celal Bey’e ve o süreçte bu mücadeleyi veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.
 
 
“Her mücadelenin bir başlangıcı vardır”
Arif Yıldız’ın ardından konuşma yapan DİSK Ege Bölge Sorumlusu Memiş Sarı ise geçmiş dönmelerde haklarını aradıkları için gaz yediklerini ancak bunun Tunç Soyer ile birlikte değiştiğinin altını çizdi. Sarı “Bundan1,5 sene önce İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde hepimiz gaz yedik. Demek ki her mücadelenin bir başlangıcı vardır. Bu o mücadelenin sonudur kutluyorum sizi. Ben önemli sayın başkanımız aşkla İzmir diye göreve geldiğinde eşit işe eşit ücreti savundu. En son meclis konuşmasında ilk sinema, ilk tiyatro, ilk konsolos ilk gazete ilk fuar ilk donanma ve ilk kurşun demişti. İlklerin kentinden yine İzmir’de sayın başkanımla bir ilke imza atıyoruz KHK ve mağduriyeti yok ediyoruz” diye konuştu.

“Var gücümüzle çalışacağız”
Sözlerine devem eden Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı şu ifadeleri kullandı;
“Alkışlayın dostlar alkışlayın avucunuz çatlayana kadar patlayana kadar alkışlayın arkadaşlar başkanımızı alkışlayın.

Sözlerimi bugün katledilişin 40. Yılında efsane DİSK başkanımızın kemal Türklerin direnişiyle bitireceğim. Bugün buradaysak ses çıkarıyorsak kurucu genel başkanlarımızın verdiği mücadele ile varız. Buradan başkanımızı yad ediyorum.

Kemal Türkler demiş ki,  mezarına ağlamaktan şişmiş gözlerle değil işçilerden iyi haberler gelin demiş, kurucu genel başkanımıza bugün katledilişinin yıl dönümünde ona iletiyoruz. Sevgili başkanımız bugün size iyi haberler getirdik ve getirmeye devam edeceğiz.

Toplu sözleşmeler bir kazanımdır ama döktüğümüz alın terinin hakkını yoldaşlarımızdan isterken bize de görev düşüyor. Başkanım söylemişti bu kente toz kondurmayacağız. Bunun için.

Güvenlik görevlisi arkadaşlarıma söylüyorum. Güvenliğimizi sağlarken kentimize ve yaşayan insanlara demokrasi ve özgürlük bilinci içinde hizmet vereceğiz. O yüzden bu sözleşme ananızın ak sütü gibi helal olsun!”
 
"Yeni bir sisteme geçiyoruz"
Sendika başkanlarının ardından söz alan alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yaşanan gelişmelerden mutlu olduklarını ve çalışan herkesin ailesi ile birlikte kazançlarını bu zor günlerde güle güle harcamalarını dilediklerini söyledi. Soyer “Sevgili çalışma arkadaşlarım 40. Yılında Kemal Türkler  özlemle anıyoruz çünkü TC tarihinde unutulmaz izler bıraktı. Disk’in DİSK olmasında payı büyüktür çok zor zamanlarda DİSK’in bu hallere gelmesi için canla başla alın teri ile çalıştı. Ne yazık ki bu coğrafya da kan durmuyor. Geçenlerde pınar kardeşimizi kaybettik hepimizde bunun utancı bunun hüznü var. Bunun için kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz.  Büyükşehir belediyemiz uzun yıllardır personelin çok büyük çoğunluğunu bağlı şirketlerden çalışıyordu. Biz kısım personelde taşeron olarak alınmıştı. Taşeron uygulamasının son bulmasıyla kadroya geçirilen işçilerin sabit zaman belirlenmiş ve sözleşme yasal düzenleme ile gerçekleşmişti. Çalışanlar için gıda yardım paketi ile destek olmaya çalıştık. Sonrasında bakanlığın yazıyla belirttiği desteği basın iç koluyla beraber çalışmalarına sağladık. Bugün mağdur olan çalışanlarımızın diğer personelden bir farkı olmadan sosyal haklarından da yararlanacağı yeni bir sisteme geçiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“Aşkla, canla, başla çalışmaya devam edeceğiz”
Sözlerini sürdüren Başkan Soyer, canla, başla, aşkla çalışmaya devam edeceğiz dedi. Soyer “İşçilerimiz çalıştıkları şirketlerimizde mevcut sosyal haklardan yararlanmaya başlıyor. Bu sayede maaşlarına zam koyuyoruz. Bu zor zamanda ailelerinizle beraber güle güle harcayın. 3664 çalışanımız iz elektrik. Diğer şirketlerimiz de beraber 4198 çalışanımızın bu haklardan yararlanmasını sağlayarak mağduriyetlerini gideriyoruz. Çalışanlarımıza verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz emeğin kıymetini veriyor ve eşit işe eşit ücreti savunuyoruz. Belediyemiz bünyesinde çalışan personelin alın terinin hakkını verebilmesi için canla başla aşkla çalışmaya devam edeceğiz.

İzmir’e toz kondurmayalım İzmir’in gömmek ve itibarsızlaştırmak için her şeyi yapacaklar biz çelik gibi dağ gibi durmaya devam edeceğiz.

Daha iyi günlerde çok daha güzel haberlerde buluşmak üzere hepinizi kucaklıyorum” dedi.

izmir büyükşehir belediyesi tunçsoyer toplu sözleşme yeni sistem koronavirüs covid-19