Başkan Soyer: "Yepyeni bir Türkiye inşa etmek mümkün"

TAKİP ET

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin kapanış konuşmasında Başkan Soyer " Atalarımızın yaptığı gibi barış içinde huzurla, sağlıkla yepyeni bir Türkiye inşa etmek mümkün" dedi

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- 7 gün süren, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin son günün de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde bildirge oylamasını delegelere sundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bildirge oylaması sonunda konuşma yaptı. Başkan Soyer ve delegeler tarihi bir fotoğraf çekimi gerçekleştirdi. Başkan Soyer 15 Mart- 21 Mart İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin uzun yolculuğunun sonunda basın toplantısı gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bildirge sonunda ortak aklın önemine vurgu yaptı. Başkan Soyer  "  61 ilke 211 karar 27 şerh olarak kabul edildi. Her birinize çok teşekkür ediyorum inanılma bir iş yaptınız. Önemli miraslardan biri burada alınan kararlardan oluşan kongrelerdir. Bu iktisat kongresi bize eğer ortak akıl inşa etmek için yola çıkarsanız uzun ve çetrefillidir ama bunu göze alırsanız eğer aldınız kararları ortak akıllarla inşa ettiyseniz içeriği o kadar güçlü oluyor ki. Ortak aklın mutabakatın kıymetini ortaya çıkarttınız. Bizden sonra yaşayacak insanlar için İzmir, Türkiye bunu başardı dedirteceksiniz" dedi.

100 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 8 aylık maratonun sonuna geldiklerini "Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 8 aydır uzun bir maraton koştuk. Uzun saatler boyunca bir araya geldik. İşçiler, çiftçiler, sanayiciler hep birlikte aynı yüzyıl önce olduğu gibi. 100 yıl önce büyük bir yıkılmışlık Lozan Müzakereleri kesilmiş, büyük bir umutsuzluk varken aynı Erzurum Kongresi'nde yapıldığı, Misakı Milli'nin ortaya koyulduğu gibi geleceğin Türkiye'sini belirlemek için bir araya gelmişler.  Büyük bir umutla iktisat politikalarını belirlemişler. Aşar vergisinin kaldırılması gibi sanayi bankasının kurulması gibi birçok önemli karar gibi 100 yıl önce İzmir'de de 17 Şubat-3 Mart tarihlerinde iktisat esasları ortaya konmuş. 100 yıl önce zor koşullarda atalarımız bir araya gelmiş. Anadolu'nun her yerinden 1135 delege bir araya gelmiş ve iktisat politikaları belirlemişler. Çok önemli kararlar almışlar o dönemde. Bugün de Türkiye'de çok katmanlı krizler yaşanırken, yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı enflasyon çok ağır bedeller ödedikten, üstelik 6 Şubat'ta yaşanılan büyük felaket sonrası 10 binlerce insan hayatını kaybetti. 10 binlercesi hayatını sürdürmeye devam ederken Türkiye'nin bütün olumsuz koşullarında geleceğin Türkiye'si için bir araya geldik. Çocuklarımıza torunlarımıza el ele, kardeşçe yaşayacağı bir Türkiye'de yaşaması için hangi kararların alınması gerektiğini belirledik.

YEPYENİ BİR TÜRKİYE İNŞA ETMEK MÜMKÜN

Bugün bütün bu çalışmalardan sonra tek tek tüm delegelerin huzurunda oylarına sunduk bu hafta delegelerimizin başlattığı çalışmalar hem birbirini müzakere etmektir hem de akademisyenler çalışmalarını müzakere etmekti. Çok kıymetli akademisyen siyasiler aktivistler sunumlar yaptılar. Yeni ufuklar açan sunular yaptılar. Bütün bunların toplanmasıyla bugün bu uzun süren maratonu sonlandırıyoruz. Hem umudu hem memleketin geleceğine dair özgüveni yenilememize imkan verdi. Atalarımızın yaptığı gibi barış içinde huzurla, sağlıkla yepyeni bir Türkiye inşa etmek mümkün. Çok önemli kararlar alındı kongrede. Gerçek anlamda demokrasi inşa edildi. Herkesin farklı çıkarlar inşa ettiği ortak bir gelecek tasarladırlar. İçerik kadar önemli olan biçimdi. Biliyoruz ki bu karaların takipçisi olacağız. Bu kararlarla geleceğimiz çok daha aydınlık olacak. Bu delegasyonun tüm fertlerine bu organizasyonun hayata geçmesine emek veren çok büyük emek veren çalışma arkadaşlarıma 8 ay boyunca çizdikleri ufuklarıyla akademisyenlere bilim insanlarına basım emekçilerine herkese çok teşekkür ediyoruz. En çok umutlarımızı büyüttükleri için umudumuzu yeşerttikleri için bir şey değişecek her şey değişecek. Hep beraber huzurla yaşamayı başaracağız. " şu sözlerle ifade etti.