Bayraklı Meclisi'nde kesin hesap! O projenin ihale tarihi belli oldu!

TAKİP ET

Bayraklı Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda '2022 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesap' görüşmesinin ardından, AK Parti'li Abdullah Aktaş'ın Özkanlar Pazar Yeri'nin akıbetini sorması gündem yarattı. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise," Planı hazır, 25 Mayıs'ta ihalesi yapılacaktır" dedi.

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısının ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirilen oturumda '2022 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı' görüşüldü. Oturum sonunda Kesin Hesap görüşmesinin ardından Özkanlar Pazar Yeri'nin akıbeti gündeme geldi.

Belediyenin 2022 yılında toplam gelir bütçesi 528 milyon 856 bin lira, gider bütçesi ise 505 milyon 323 bin lira olurken toplam bütçe ödeneğinin yüzde 96’sının harcandığı ifade edildi. Toplam gider bütçesinin yüzde 67’si personel gideridir. Bayraklı Belediyesi 2022 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı 22 kabul oy, 10 ret oyu alıp oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

DENETLENMEKTEN ÇEKİNMEMEKTEYİZ

Kesin hesapta kaynakların verimli kullanıldığını vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, "Kesin hesap bütçe ile verilen bir yılda harcanan ve gelir elde etmenin sonuçlarını ortaya koyan uygulamalardır. Kamu kurumların verilen harcama yetkisinin kanunlara uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını anlatır. Kesin hesap ile verilen yetkinin bütçe uygulama sonuçlarını denetleyerek esasa usulüne uygun olarak sonuçlandırıp sonuçlanmadığına bakacaktır. Kesin hesap detaylarına bakıldığına belediye yönetimi israftan kaçarak tasarruf anlayışı ile hareket etmiş ve kaynakları verimli ve etkin kullanmıştır. Usul ve esaslara aykırı somut eleştiri ve saptama bulunulmamıştır. Belediyemiz 2022 yılı hesap işlemlerini Sayıştay’a tarafından detayı denetlenmiştir. Kamu zararı ortaya çıkmamıştır. Denetlenmekten çekinmemekteyiz. İşimizi yanlış yapma yaptırmayız. Yetim hakkı yemeyiz. Bu nedenle yaptığımız her işi kamuoyunun önünde şeffaf yaparız. Belediyemiz tüm zor koşullara rağmen dimdik ayakta durmuş, her koşulda belediye olanaklarını hizmet için kullanmıştır. Alacakların ödemeleri aksatılmamıştır. Bu nedenle başta başkanımız olmak üzere emek veren herkesi takdir ve tebrike diyorum. Kesin hesabın amaç ve gayesine uygun bir şekilde görüşülmesini temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

NE YAPTINIZ DA ZARAR ETTİNİZ?

Kesin hesap hakkında eleştiride bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Kesin hesap bir yılın başında belirlenen bütçenin kesinleşmiş halidir. Ödemelerin alacakların hesaplanmış vereceklerin verilmiş son halidir. Öyle bir tablo çizgiler ki bayraklı Belediyesi güllük gülistanlık. Bildikleri halde bazı şeyleri dile getirmediler. Dediler ki yok pandemi yok deprem yok fiyat artışı. Pandemi biteli 2 yıl oldu, dünya çıktı Bayraklı Belediyesi çıkamadı. Belediyeye bakın ne yapılıyor neler yapılmıyor. Bırakın siz bütçeyi. 4 yıldır ne yaptınız ona bakın. Yapılan bir proje yapıldı mı ona bakın. Denk bütçe denildi. Bende denk olmayan bütçeyi anlatacağım. Belediyeyi devralalı 4 yıl oldu. Bizim gördüğümüz kadarıyla hiçbir projeyi yerine getirmediniz. Son faaliyetinizde gülünç rakamlar gibi devasa düşündüğünüz projelere sözde para ayırdınız. Bu seneki eksin hesaba göre faaliyetlerden gelen borç 147 milyon lira. Ertelenmiş borçlar 58 milyon. 2022 yılı kesin hesaba göre kısa borç 221 milyon. Diğer borçlar 17 milyon. Bunları topladığımızda 392 milyon Bayraklı Belediyenin borcu var. Eksiye düştüğümüzde borçlar var. Bunları düştüğümüzde Bayraklı Belediyesi’nin 2022 yılı borcu 222 milyon. Belediyenin 2 tane şirketi var. Bu belediye şirketlerini en yaptığını anlamış değiliz. Bir şey yapılmadığı halde borcu artıyor ve topla borcu 230 milyon. 443 milyon toplamda borç var. Dediler ki gerçekleştirilen 528 milyon dendi. 528 milyonluk bütçenin 231 milyonu borç. Yarısı borç. Nasıl bir denk bütçe bilmiyorum. Vatandaşlar önceki belediye başkanına haksızlık etmişiz herhalde diyorlar. Birçok yatırım yapıldı o dönemde. Siz ne yaptınız? Önceki dönemden devraldığınız borç 2018’de 176 milyondu. 1 yıl geçti o sürede 2019’da bu borç 238 milyona çıktı. 2020’de 280 milyona yükselttiniz. 2021 yılında borç 388 milyon oldu. Bu seneki yükseliş yüzde 14. Yani 54 milyon daha oldu. 443 milyon borca ulaştı. Bir sabah kalktınız borç ödedik diye reklamlar verdiniz. Bu ödenmiş hali mi? 130 milyonluk faaliyet zararı etmişsiniz. Ne yaptınız da zarar ettiniz, çok merak ediyoruz. Böyle bir borç içindeyken nasıl siz belediyeye artıdasınız? Borcu katlaya katlaya bütçeye denk hale getirmişsiniz. Bu çerçevede biz kesin hesaba AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak olumsuz oy kullanıyoruz” dedi.

BAYRAKLI’DA BOZULUNCA MI SUÇ OLUYOR?

Yaşanan şartların Bayraklı Belediyesi'ni etkilememesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Başkan Sandal," Sizin bugün elinize aldığınız değerlendirdiğiniz ama rasyonel görmediğiniz iş Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçelerine uygun yapıldı. Denetime tabi bir iştir. Her sene Sayıştay gelir tamamını denetler giderler. Bunları belediye başkanı ya da siyasiler hazırlamıyor. Devlet bürokratları hazırlıyor. Güllük gülistanlık bir süreçten bahsediyorsunuz. Pandemi hani bir sürü dengeleri değiştirmişti, Bayraklı’da bozulunca mı suç oluyor? Bayraklı’da olan depremde Bayraklı Belediyesi’nin etkilenmemesi mümkün m? Ekonomik kriz ortamı bu kadar kasıp kavururken belediyenin bundan etkilenmemesi mümkün mü? 2 bin olan bütçeler 15 bine gelmiş durumda. Eleştirdiğiniz bütçenin yüzde 67’si personele ayrılmış durumda. Bu da 350 milyona denk geliyor. Geriye kalan 200 milyon ise bu belediyenin diğer hizmetleri ile ilgili iş. Buna rağmen 250 milyon borçlandınız diyorlar, bu rasyonel değil” diye konuştu.

SİZ BÜYÜKŞEHİR'İ Mİ KANDIRDINIZ?

Özkanlar Pazar Yeri'nin durumunu soran AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş,"Kesin hesap görüşmelerinde her kurum bu belediyeye kredi verir dediler ama Başkanım sizde kredi alamıyoruz dediniz. Hangisi doğru bilmiyoruz. Mehmet abi o kadar sormamıza rağmen borcu demedi. Harcamaları konuştuk. Müdürlüklerin harcamalarını teker teker konuştuk 31 müdürlük var ilave geldi 32 müdürlük oldu. İmar planını revize etmeye çalışıyorsunuz birçok bölgemize kentsel dönüşüm için harcanan rakam komik. Önceki seçimlerde Özkanlar Pazar Yeri için özel bir çalışma yaptınız daha seçilmeden projemiz hazır hemen başlayacağız dediniz. Bunun karşılığında bir yıl sonra meclise bir önerge getirdiniz. Nene hatunun Kız yurdunun karşısındaki yeri devlete devrettiniz. Özkanlar Pazar Yeri için 4 yılda ne yaptınız? Projesi hazır mı? Malzemesini aldınız mı? Yoksa siz Büyükşehir'i mi kandırdınız?" dedi.

25 MAYIS'TA İHALESİ YAPILACAKTIR

Özkanlar Pazar Yeri projesinin tamamlandığını ifade eden Başkan Sandal,"Özkanlar Pazar Yeri projesi birkaç kez değiştirilmiş bir projedir. Klasik pazar yerinden ziyade altında 4 kat otoparkı, üstünde de 4 kat olan 8 katlı bir projenin planı hazır. 25 Mayıs'ta ihalesi yapılacaktır bilginize." dedi.