Bereketin temsilcisi aşure de enflasyondan payını aldı!

TAKİP ET

Bereketi  temsil eden yiyeceklerimizde aşure,  41 çeşit malzemesi ile yeniden sofralarda bizimle buluşuyor ama bu sefer daha maliyetli…

Fatma SEVDİ/ İZMİR GÜNDEMİ - Ana malzemeleri buğday ve şeker olan aşure;  fasulye, nohut, pirinç, kayısı, nar ve fındık gibi 41 farklı malzemesiyle bu yıl enflasyondan etkilenenler arasında yerini alıyor. Geleneksel  bir yemek olan aşure, gıda zamlarıyla birlikte geçen yıla göre daha maliyetli hale geldi. 

İzmir'in Kemeraltı Çarşı'sındaki bakliyatçı esnafların tariflerine göre bir kilo buğdaydan yaklaşık 50-60 kap aşure çıkıyor. Bir kilo buğdaya 500 gram fasulye, 500 gram pirinç, 300 gram kadar kayısı ve 300 gram kadar üzüm gibi ölçüler kullanılıyor. Bunların yanında da 5 kilo şeker eklendiğinde enflasyonla birlikte maliyeti oldukça yüksek oluyor.  Esnaflara göre malzeme ölçüleri tamamen ekonomik duruma göre değişiyor. 

AŞURE BU YIL NE KADARA MAL OLACAK?

Çarşı esnafına göre, şu anda ortalama bir aşure 1000 TL'den aşağıya yapılamıyor. Geçen sene bunun en az yarı fiyatı kadar olduğunu dile getiren esnaflar, "Geçen sene 400-500 TL'ye mal oluyordu, şimdi ise 1000 TL'nin üzerinde" ifadelerini kullandı.  Yalnızca buğday ve şekerin geçen yıldan bu yana yüzde 100'ün üstünde zam alması bile aşure yapmayı zorlaştırıyor. 

Yine esnaflara göre aşure malzemesi satın alan sayısı gittikçe azalıyor. Eskiden aşure yapanların şu anda yalnızca 1/5'nin yaptıklarını ifade ediyorlar.
 

aşure zam