Bornova Belediyesi'nde neler oluyor! Kira şirkete değil yengeye!

TAKİP ET

Bornova Belediyesi'nde kaçak elektrik krizinin ardından yeni bir skandal yaşandı. Belediye şirketi İZBAŞ'ın kiraya verdiği Işıkkent Mahallesi'ndeki kurban satış yerlerinin ödemesi şirkete değil, şirket yetkilisinin eşinin şahsi hesabına yattı. Başkan İduğ, olayı doğrularken yetkili personelle ilgili disiplin süreci başlatmak yerine 'Devlet zarar etmedi' dedi.

İZMİR GÜNDEMİ-Bornova Belediyesi'nin İZBAŞ şirketi tarafından Işıkkent Mahallesi’nde kurbanlık hayvan satıcılarına kiraya verilen 118 yerin kira ödemesinin İZBAŞ şirketine yapılması gerekirkensorumlu kişinin eşinin hesabına yatırılması gündeme bomba gibi düştü.

Bornova Belediyesi’nde her geçen gün yeni bir gelişme yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İnönü Pazaryeri’nde yaşanan kaçak elektrik krizinin yankıları sürerken şimdi de Kurban Bayramı öncesinde kiralanan yerlerle ilgili skandal ortaya çıktı.   Bornova Belediyesi Temmuz ayı olağan Meclis toplantısın da gündeme gelen skandal da belediyenin şirketi olan İZBAŞ’ın Işıkkent Mahallesi’nde kurulan hayvan satış yerlerinin ücretlerinin şirket yetkilisinin eşinin hesabına yatırıldığı öğrenildi.

İDUĞ’DAN GÖNÜLLERE SU SERPEN SAVUNMA!

Bornova Belediye Başkanı dünkü meclis toplantısında kira gelirinin şirket hesabı yerine yetkilisi yerine eşinin hesabına yatırıldığını doğruladı. Yaşanan skandalı ise Başkan İduğ, ‘Devlet herhangi bir zarara uğramadı’ diyerek savundu.

Mecliste açıklama yapan İduğ, “Bu konu sosyal medyada ve bayram süreci içerisinde bana aktarıldı. Öncelikle Alişan Han bizden İZBAŞ şirketinden yetkili olarak oraya yazıyla gönderilmiş biri. 118 hesaba para yatıran arkadaşların 116 tanesi İZBAŞ'ın hesabına havale yapıyor. 2 tanesinin havalesi geri gidiyor. Geri gitmesinden dolayı Alişan Bey ile telefonlaşıyorlar ve eşinin üzerinden bu para geliyor. Parayı eşinin üzerinden İZBAŞ'a aktarıyor bu yanlıştır, olmaması gereken bir yöntem. Devletin bir para kaybı var mı? Yok. Bütün hesaplar kontrol edilmiştir. Ben bununla yetinecek biri değilim. Kurumu temsil eden biri olarak Teftiş Kurulu'na derhal gönderdim. Teftiş Kurulu'nun raporuna göre olması gereken bir ihmal ve hata varsa gereği yapılır. Makbuzların karşılaştırılmasınıda İZBAŞ'ın Genel Müdürü ve Muhasebe birimi yapmıştır. Bizce herhangi bir sıkıntıyı yok ama bu yöntem doğru değildir. Teftiş Kurulu'nun bu kararı alması sonucunda gereği yapılacaktır. 2 ay içerisinde sonuçlanmış olur. Aynı titizlikle takip edeceğim” diye konuştu.

TAM BİR CEVAP DEĞİL

Kurbanlık hayvan satıcılarının kira ödemelerinin şahıs hesabını yapılmasına tepki gösteren AK Partili Meclis Üyesi Fatih Taştan"Sosyal medyada yer alan dekontları gördük.  Dekontlar İZBAŞ'a değil bir şahıs hesabına ait. Bu şahıs hesabı İZBAŞ'a kurbanlık yeri ile ilgili görevlendirilen belediyemiz çalışanının eşine ait bir hesap olduğunu öğrendik. Dolayısıyla belediye ve İZBAŞ ile de ilgisi yok. O kişinin hesabına para gitmiş. Burada hesaplarda hata olduğu için, parayı elden aldıkları için kendi hesaplarına almışlar ve kendi hesaplarında İZBAŞ'a aktarılmış bu para anladığımız kadarıyla. Önemli olan burada fatura kime kesilecek çünkü şirket hesabına kimin üzerinden para yattıysa faturanın da onun üzerine kesilmesi gerekir, yasal olarak. Konun içeriği nedir? Belediye başkanı konuyla ilgili olarak, 'Ben konuyu teftiş kuruluna verdim. Teftiş kurulu da 2 ay içinde incelemesini yapacak ve sizi bilgilendireceğim' dedi. Bu tam bir cevap olmadı bizim için" ifadelerini kullandı.

DENETLEME YETKİSİ VAR MI?

Yaşanan olayın Teftiş Kurulu tarafından denetlenmesini doğruluğunu sorgulayan Taştan,"Teftiş Kurulu belediyeyi ilgilendiren bir hadise. Devlet memurlarından oluşan, belediye içinde bulunan, belediyeyle ilgili konuları teftiş etme yetkisine sahip bir birim.İZBAŞ dediğimiz kurum,Türk Ticaret Kanuna tabi bir şirket. Teftiş Kurulu'nun Türk Ticaret Kanuna tabi bir şirketi denetleme yetkisi var mı? Bu bir soru işareti. Başkana bunu sordum, Başkan 'ben talimat verirsem olur, verdim oldu.' dedi.  Bize çok doğru gelmedi. Günün sonunda denetleme yapabiliyorsa, yaparsa bir cevap verirse en azından bir şeyleri öğrenmiş olacağız. Verdiği cevabın resmi bir karşılığı olmayacaktır diye tahmin ediyorum çünkü böyle bir yetkisi yok. Teftiş Kurulu belediyede çalışan personel hakkında bir çalışma yapar ve bir sonuca varır. Bu sonucun karşılığında da belediyenin o personeline bir ceza verilir. Türk Ticaret Kanuna tabi bir şirket ile normal bir personeli neye göre kınayacaksınız, neye göre uzaklaştıracaksınız bunlar devletin resmi işleri. Beki Başkan farklı bir işlem yapar belki böyle bir sonuç çıkmaz" şeklinde konuştu.

bornova bornova belediyesi mustafa iduğ izbaş