Bornova'da kriz bitmiyor! Kaçak elektrik bitmeden kişisel veriler krizi!

TAKİP ET

Bornova İnönü Pazar Yeri'nde kaçak elektrik krizinde esnaf bilgilerinin, Gediz Elektrik 'e verilmiş olmasına tepki gösteren İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar," Gediz Elektrik 'e kişisel verileri koruma kanunu hiçe sayarak kimin pazar esnafın verilerini, verdiğini sorduk. Bu bilgilere nasıl ulaştılar?" dedi.

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- Haberini yaptığımız, Bornova İnönü Pazar Yeri'nde 2018'den beri ödenmediği iddia edilen kaçak elektrik sorunu gündemde yerini korumaya devam ediyor.

Flaş iddia! Bornova Belediyesi kaçak elektrik kullanımına göz mü yumdu! Sorumlu kim?

Bornova Belediyesi'nde yapılan meclis toplantısında İnönü Pazar Yeri esnafının kullandığı elektriğinin 2018 yılından beri ödenmediği ve bu ihmal sonucunda Gediz Elektrik tarafından faturanın esnafa kesileceği gündeme gelmişti.

Bornova'daki kaçak elektrik krizinde 2. perde! Belediye'nin 4 yıl sonra aklına geldi!

İnönü Pazar Yeri'nde ki kaçak elektrik sorununa ilişkin açıklama yapan İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, kişisel verilerin korunması kanunu hiçe sayılarak, Gediz Elektrik'e esnaf bilgilerinin verilmesini tepki gösterdi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Faturanın esnafa kesilmesine tepki gösteren İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar,"İnönü Pazar yerinde Gediz Elektrik esnafa kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle görevini, aldığı yetkiyi suiistimal ederek 60 bin,100 bin gibi rakamlarda ceza yazdı. Yaşanan durum hakkında Gediz Elektrik'in yetkili kişileri ile görüşme sağladık. Gediz Elektrik yetkililerine kişisel verileri koruma kanunu hiçe sayarak 200'e yakın esnafın verilerini kimin verdiğini sorduk fakat kimden aldıklarını söylemediler. Bu bilgiler belediyede var, esnaf sicilde var esnaf odasında var fakat bu bilgileri kimin Gediz Elektrik'e verdiğini bilmiyoruz. Bilgilerin paylaşılması durumu bir suçtur. Gediz Elektrik'e bir suç duyurusunda bulunacağımızı belirttik. Çünkü tespit yapılmadan, aboneliği bulunmayan kişilerin bilgileri alınarak, kaçak elektik kullandığı iddiası ile ilgili ceza yazıldı. Gediz Elektrik Şube Müdürleri ile bu konu hakkında tartıştık. Yaşanan bu olay için Belediye yetkilileri ile yaptığımız görüşmede özellikle Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile yaptığımız görüşme de esnafa ait olan bilgilerin belediye tarafından verilemediğini ifade etti. Peki, bu bilgilere kim erişebilir?" dedi.

SORUMSUZLUK VAR, SAHİPSİZLİK VAR

Kullanılan elektrik üzerinden esnafa yazılan cezaların hukuksuzluk olduğunu belirten Acar,"Yazılan bu cezalar hukuksuz. Orada bir sahipsizlik var, lakin domates satan adam elektrik kullanmıyorken, balık satan esnaf elektrik kullanıyor olabilir. Pazar yerleri belediyelerin hizmet vereceği sosyal alandır. Bahçe gibi, yol gibi, park gibi bu yerlerin bakımı ve onarımı belediyeye aittir. Burada belediye, esnafın ihtiyacı doğrultusunda elektrik tesisatsı yapmazsa esnaf ya komşudan ya özel vatandaştan üçlü priz aracılığı ile esnafın pazarda dolap kullanması gerekiyorsa o dolabı soğutması gerek. Pazar yerinin yapım aşamasında belediye bir şantiye elektriği almış ve devamında bu elektriği abonelik haline çevirmemiş. İzmir'de organize ettiğimiz birkaç pazar yerinde esnafın kendi abone sözleşmesini ilgili şirketle yaparak, kullandığı kadar elektriği ödüyor. Bu durumun alt yapısını yine belediye hazırlamak zorunda. İnönü Pazar Yeri'nde bir sorumsuzluk var, bir sahipsizlik var. Bu durum hakkında Gediz Elektrik ile görüştüğümüzde bu faturaları 5 bine kadar düşürebileceklerini söyledi. Pazar yerine 2 aydır çıkmayan bir esnafa borcunuzu, 60 bin den, 5 bine düşürdük demek bir hukuksuzluktur. Bu teklif başlı başına hukuksuzluk ve saygısızlık içeriyor. Gediz Elektrik, 'Ben bu paranın her türlü, bir kısmını tahsil edeceğim' diyor resmen. Gediz Elektrik, esnafa kesilen yaklaşık 2 milyona yakın kayıp kaçak elektrik cezasının yüzde 70'ini aşkınını sildiğini belirtiyor. Gediz Elektrik, tahakkuk etmeyen bir şeyi nasıl tahakkuk edip, sonrada bu tahakkuktan vazgeçiyor, bu durumda bir suçtur" ifadesini kullandı.

bornova belediyesi mustafa iduğ faysal acar inönü pazaryeri pazarcılar derneği gediz elektrik