Buca'da hükümete 'Sahra ve hastane' çağrısı

TAKİP ET

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, depremde hasar gören Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'nin kapatılmasıyla sağlığa erişimde yaşanan zorluklara değinerek, 'Söz verilen sahra hastanesinin bir an önce hizmete açılmasını ve hastane binasının en kısa sürede yapılmasını istiyoruz' dedi.

İzmir’in 550 bin nüfuslu en büyük ilçesi olan Buca’da tek kamu hastanesi olarak hizmet veren Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, depremde ağır hasar görmesi üzerine kapatıldı.

İlçede başka bir devlet hastanesi bulunmaması halkın sağlık hizmetlerine erişmesinde önemli sorunlara neden oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aynı yerde çözüm üretileceğini söylemesinin üzerinden 2 aydan fazla zaman geçerken, Buca Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda vatandaş konuya ilişkin tepkilerini dile getirmek için basın açıklaması düzenledi. Şirinyer Migros önünde yapılan açıklamada, “Söz verilen sahra hastanesinin bir an önce hizmete açılmasını ve hastane binasının en kısa sürede yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

ECZANE VE İŞYERLERİ DE ETKİLENDİ
Grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Hukuk Sekreteri Hava Akcan, “30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depreminde ağır hasar alan Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi hizmete kapatılmıştır. Poliklinikler ve prefabrik binada bulunan acil servis düşük kapasitede hizmet vermeye devam etmektedir. Sağlık emekçilerinin pandemide artan iş yüklerinin üzerine hastanenin kapatılmasıyla başka hastanelere görevlendirmeler yapılmış var olan iş yüklerinin üzerine yeni mağduriyetler eklenmiştir. Bu durum sağlık emekçilerinin sorunlarının üzerine yenilerini ekleyerek yıpranmalarını artırmış motivasyonlarını düşürmüştür. Hastanenin kapatılmasıyla başta sağlık hizmeti veren sağlık emekçileri olmak üzere sağlık hizmetinin bir parçası olan eczane ve işyerleri bundan olumsuz etkilenmiştir. Bakanlık yetkililerince ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından depremden hemen sonra hastaneye yapılan ziyaret sonrasında, ‘Buca halkını hastanesiz bırakmayacaklarını ve 15 Ocak 2021 tarihinde 250 veya 300 yataklı sahra hastanesinin hizmete açılacağının sözü verilmiştir. Aradan geçen bunca zamana rağmen hastanenin ihalesi dahi yapılmamıştır. Süreçle ilgili kamuoyuna bilgi dahi verilmemiştir” dedi.

ÖZEL HASTANELERE MECBUR BIRAKILDILAR
İlçede başka devlet hastanesi bulunmaması nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişmede sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Akcan, “Hastane binasının yıkılıp yeni hastane binasının ne zaman yapılacağı belirsizdir. Hastanenin kapatılmasıyla birlikte başta İzmir’in en kalabalık ilçesi Buca halkı olmak üzere çevre ilçelerde yaşayan halkta pandemi koşulları göz önünde bulundurulduğunda sağlık hizmetine ulaşmada zorluklar yaşamış vatandaşlar özel hastanelere mecbur bırakılmıştır. Özel hastanelere her türlü teşviki sunan, hasta garantili şehir hastanelerinin ödemelerini geciktirmeyen; yandaş müteahhitlerin yüzlerce hastane yapmaya yetecek vergi borcunu silen hükümet; Buca halkına verdiği hastane sözünü tutmamaktadır. Bizler Buca emek ve demokrasi güçleri olarak  Halkın hastanesinin en kısa sürede yapılıp, hizmete açılmasını istiyor ve sağlık hizmetinin herkes için parasız ve kolay ulaşılabilir olması için Buca halkını ve tüm İzmir’i hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Bizler sağlık hizmetini alanlar ve sağlık hizmetini verenler olarak söz verilen sahra hastanesinin bir an önce hizmete açılmasını talep ediyoruz. Planlanan sahra hastanesi acilen hizmete açılmalıdır. Hastane binası en kısa sürede yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

buca seyfi demirsoy sahra hastanesi hastane fahrettin koca