Buca'da Sarı Şemsiye Ödülleri sahiplerini buldu

TAKİP ET

Buca Belediyesi bu yıl 6'ıncı kez sinemaseverleri bir araya getiren Balkan Panorama Film Festivali 6 günlük şölenin ardından perde kapattı. Ünlü oyuncu ve yönetmenlerin katıldığı törende 4 ayrı film kategorisinde birinci olan filmler açıklandı ve ödüller sahiplerini buldu.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ - 15-21 Ekim tarihleri arasında Türk ve Balkan sinemasının birbirinden değerli eserlerini Buca’da bir araya getiren festival, gösterimlerini Tarık Akan Gençlik Merkezi ve Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi (BBKSM) gerçekleştirdi. Toplamda 100’ün üzerinde kısa ve uzun metraj filmin gösterildiği festivale sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdi.
 
Festivalin kapanış gecesi ve ödül töreni ise BBKSM’de gerçekleştirildi. Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, BPFF Kurucusu ve Direktörü Sali Saliji Sallini, BBPF Danışma Kurulu Üyeleri, BPFF Danışma Kurulu Üyeleri, Türk sinemasının başarılı yönetmeni Derviş Zaim, Bosna Hersekli yönetmen Mustafa Mustafic, yapımcı Murat Düzgünoğlu yapımcı Mehmet Güleryüz ve diğer BPFF Jüri Üyeleri, Türk sinemasının başarılı oyuncuları, Rıza Akın ve Onur Dilber, BPFF Danışma Kurulu Üyeleri, Türk ve Balkan sinemasının seçkin isimleri katıldı.
 
HOLLYWOOD’A ULAŞTIK
Gecenin açılış konuşmasını BPFF Kurucusu ve Direktörü Sali Saliji Sallini gerçekleştirdi. Buca’yı bir süre sonra Buca ve İzmir Balkanların Sinema Merkezi yapacaklarının müjdesini veren Sallini, “Çok güzel geçen bir festivaldi. Yabancı arkadaşlarımızla güzel etkileşimler oldu. Hepsi bizim elçimiz olacak, bu ülkemiz için çok önemli. Biz çok büyük bir aile olduk. Başkan ve festivalde yanında çalışan arkadaşlara buradan teşekkür ederim. Bu yıl önemli konuklarımız oldu, dünya çapında sinemacılarla buluştuk. Hollywood’a kadar ulaştık ama daha ilerisini yapacağız. Belediye bizi gördü umarım Kültür Bakanlığı’da bizi görür. Burada olan bütün misafirlerimize tekrar teşekkür ediyorum. Size sinema dolu bir hafta yaşatmak amacımızdı, sizleri tanımaktan çok mutluyuz” diye konuştu.
 
HEM BUCA HEM İZMİR SANATA DOYDU!  
Sallini’nin ardından kürsüye Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç geldi. Kılıç, “Çok güzel bir hafta geçirdik. Sanata doyduk, harika sanatçılarla Buca gerçekten tarihinin en önemli sanat etkinliklerinden birini gerçekleştirdi. Bu sebeple bu güzel festivali yapan, Bucalı’yı ve İzmirli’yi sanatla bulaşturan sinemaya doyuran Sali beye teşekkür ediyorum. Onun vermiş olduğu emek ve çalışma azmi genç sanatseverler olan bizi motive etti. Gelecekle ilgili ne kadar çalışmamız gerektiğini bize hatırlattı. Şimdiye kadar şunu görüyorduk, bizim sinema bilgimiz popüler sinemadan ibaret olan genelde Hollywood filmlerini veya ülkemizin bize sunduğu filmler üzerineydi. Bu festivallerle harika yapımları ve harika sanatçıları tanımış olduk ve yeni isimler tanıdık. Balkan coğrafyasından çıkan ve dünya çağında ün kazanmış kişileri tanımış olduk. Hepsine teşekkür ediyorum. Pandeminin son bulacağı önümüzdeki yıllarda fiziki ortam olarak daha çoşkulu olmayı diliyorum. İnşallah Buca’da özlediğimiz fiziki mekanlara kavuşuruz ve gelecekteki festivallerin gösterimlerini o salonda yaparız. Emeği geçen herkese tekrar teşekkürler” diye konuştu.
  
Konuşmaların ardından Sarı Şemsiye Ödüllerine geçildi. Uluslararası kısa ve uzun metraj, ulusal kısa ve uzun metraj olmak üzere 4 kategoride toplam 20 film yarıştığı festivalde uzun değerlendirmelerin sonucunda ödüller belirlendi. SinisaBokan, Mehmet Güleryüz, Zuhal Özel Sağlamtimur’un jüri üyeliğini yaptığı Uluslararası Kısa Metraj Film Kategorisi’nde Sarı Şemsiye Ödülünü AleksandarVujović’in yönetmenliğini yaptığı Karadağ yapımı, Gökkuşağı filmi kazandı.
 
Murat Düzgünoğlu, Onur Çakaloz, Göker Göktepe’nin jüri üyeiğini yaptığı Ulusal Kısa Metraj Film Kategorisinde, Kasım Ördek’in yönetmenliğini yaptığı 2019 yapımı Yağmur Olup Şehre Düşüyorum filmi kazandı.
 
Mustafa Mustafic, NerinaTurkovicKocjancic, Atilla Klinçe’nin jüri üyeliğini yaptığı Uluslararası Uzun Metraj Film Kategorisinde, Macar yapımı Dir. Attila Szász’ın 2019 yapımlı filmi Uzun Hikayeler filmi kazandı.
 
Derviş Zaim, Rıza Akın ve Eyüp Boz’un jüri üyeliğini yaptığı Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde Abdurrahman Öner’in yönetmenliğini yaptığı Aydede filmi ödüle layık görüldü.
 
Bu organizasyonu düzenledikleri için Başkan Kılıç ve orgazisayonda emeği geçen bütün çalışanlara teşekkür eden Derviş Zaim, “Umarım önümüzdeki senelerde gelişerek devam eden bir festival olur. Her jürinin kararı subjektiftir. Katılan bütün filmler değerliydi ancak birini seçmek zorundaydık. Katılan bütün filmleri tebrik ediyoruz” diye konuştu.
 

izmir buca belediye erhan kılıç