Buca Metrosu'nda imzalar tamam!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'deki hafif raylı sistemin 5'inci aşamasını oluşturan Buca Metrosu için Gülermak Firması ile sözleşme imzaladı. Güleryüz'den Şubat'ta temel atma sözü isteyen Soyer, '14 Şubat sevgililer gününde İzmir'e aşkımız göstermek için metromuzun temelini atıyoruz' dedi.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ İzmir Hafif Raylı sistemin 5'inci aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Çamlıkule arasında hizmet verecek olan Buca Metrosu'nun yapım ihalesini kazanan Gülermak şirketiyle sözleşme imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gerçekleşen imza töreninde temel atma töreninin de tarihini açıkladı. Açıklanan bilgiye göre 14 Şubat'ta Buca Metro'su için ilk kazma vurulacak.

Buca Kasaplar Meydanı'nda düzenlenen imza törenine  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur,Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, STK'lar katıldı.

ULAŞIMDA 4 ANA İLKE
Buca Metrosu için düzenlenen imza töreninde açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Türkiye'nin bu kaotik ortamında bu büyük adımı atmanın gururunu yaşıyorum. Göreve geldiğim günden bu yana, İzmir’deki hayatımızın can damarı olan toplu ulaşımda verdiğimiz mücadele büyük. Bu nedenle, en büyük yatırımlarımızı ulaşım konusunda yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.  İzmir’in toplu ulaşım politikası dört ana ilkeden oluşuyor: Vatandaş için hesaplı, Belediyemiz için işletme maliyeti verimli, Yolcu için konforlu ve doğa için sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturmak. Bunun da yöntemi, raylı sistem ağırlıklı bir ulaşım ağının yeni nesil otobüsler, deniz ulaşımı ve güvenli bisiklet yollarıyla desteklenmesi" dedi. 

İZMİR'İN EN BÜYÜK YATIRIMI
Toplamda 490 milyon euroluk yatırımı İzmir'e kazandırdıklarını açıklayan Soyer, "Şüphesiz bu eylem planının en önemli ayağı işletme maliyeti düşük olan raylı sistemler. Metro hatlarımızın yolcu başı maliyeti 2.85 lirayken, bu rakam lastik tekerlekli ulaşımda 9lira. Bu nedenle çalışma programımızın odağına İzmir’in metro ağını geliştirmeyi koyduk. Ve son olarak… İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun imza töreni için bugün buradayız. Uluslararası ihale sürecini kazanan firma ile yapım sözleşmesini imzalıyoruz. Hazine garantisi olmaksızın 490 milyon Avro altyapı yatırım kredisi sağladığımız Buca Metrosu, 13.5 kilometre uzunluğu ve 11 adet istasyonu ile şehrimizin trafiğine büyük nefes aldıracak. Bu hattımız her gün 400.000vatandaşımızı konforlu, karbon salınımı olmadan, gürültü oluşturmadan taşıyacak. Kentimize mali tasarruf sağlayacak. Uzun ve çok meşakkatli müzakereler sonunda, Buca Metrosu ile ilgili uluslararası bir konsorsiyum oluşturduk. Meseleyi İzmir’in ortak menfaati olarak gördüğümüz için, hiçbir siyasi kaygı taşımadan sürecin içindeki herkesle şeffaf ve açık ilişkiler geliştirdik. Sonucunda, Türkiye ve dünyadaki tüm paydaşlarımızı şu konuda ikna ettik: İzmir, Avrupa’nın en büyük yatırımlarından biri Buca Metrosu’nu tamamlamaya muktedirdir.  Avrupa Kalkınma Bankası EBRD liderliğindeki sendikasyon kredi anlaşmamızın faiz oranının düşüklüğü, geri ödemesiz dönemin ve vadesinin uzunluğu İzmir’e benzersiz avantajlar sağladı. Böylelikle İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredilerinden birini temin ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamen kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için dört ayrı bankadan toplam 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırımı İzmir’e kazandırdık" dedi.

GENÇLERE İSTİHDAM
Soyer genç istihdamına da ağırlık vereceklerini açıkladı. Soyer, "İzmir’in fazlasıyla hak ettiği bu yatırımın, binlerce gencimiz için yeni iş imkânı ve aş olduğunu hatırlatmak isterim. Buca Metrosu, sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda bu zor dönemde İzmir ekonomisini büyüten bir kaldıraç. Nitekim, Çiğli Tramvayında olduğu gibi, Buca Metrosu yapımında da genç mühendis istihdamını zorunlu kılarak bu vizyonumuzu hayata geçiriyoruz. Dahası, Buca Metrosu ve diğer büyük yatırımlarımız sayesinde sadece projede çalışanların değil, bölgedeki esnafın, imalat ve hizmet sektörlerinin de refahı artacak. Milyarlarca liralık bir yatırımı İzmirle buluşturmamız sonucunda şehrimizin tüm sektörleri canlanacak. Üçyol – Buca Metro Projesi Yapımı uluslararası ihalesinin ilk aşamasını, Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirmiştik.14 firmanın teklif verdiği ihalede, komisyon değerlendirmesi sonucunda 13 firmaya mali tekliflerini sunmaları için davet gönderildi. 6 Eylül 2021’de son aşamasını gerçekleştirdiğimiz ihaleye, 8 firma katıldı. Firmaların sunduğu ikinci aşama teklifler, ihale komisyonu tarafından değerlendirilerek nihai değerlendirme raporu, uluslararası ihale mevzuatına göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) onay için gönderildi. Banka tarafından yaptırılan bağımsız uzman denetimi sonucunda ihale komisyonunun hazırladığı rapor EBRD tarafından onaylandı. Böylelikle, Buca Metrosu’nun 3 milyar 921 milyon 498 bin TL bedel ile bugün sözleşmeyi imzalayacağımız Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ’ye yaptırılmasına karar verildi. MetromuzÜçyol, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve Çamlıkule arasında hizmet verecek. Buca Metrosu, İzmir sahilini iç kesimlerebağlayan ilk kesintisiz ulaşım koridorudur. Şehrimizin coğrafi konumundan kaynaklı körfeze paralel ana ulaşım akslarınıdik kesen ilk büyük yatırımdır. Bu nedenle sadece bütçe büyüklüğü açısından değil, İzmir’in fiziksel gelişimi açısından da tarihi bir projedir. Bu yatırımımız sayesinde Buca’daki her bir vatandaşımız hiçbir trafik engeline takılmadan Körfez’e ulaşabilecek. Metro hattı, Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarını birbirine bağlayacak İzmirli genç kardeşlerim şu müjdeyi şimdiden vermek isterim."

İZMİR TARİHİNDE YENİ SAYFA
Körfez kıyısına erişimin 12 dakikaya düştüğünü açıklayan Soyer, " Buca Metrosu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kampüsü’nden körfez kıyısına erişim süresi 12 dakikaya düşüyor. Bu şehir sizin. İzmir’i dilediğiniz gibi yaşayın! İbn Haldun, coğrafya kaderdir demişti… Buca Metrosu, bu kaderi değiştirecek. İzmir tarihinde yeni bir sayfa açacak. Bu sayfayı, biz hep birlikte açacağız. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun yapımı için büyük bir özveriyle çalışan tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İzmir’in geleceğini sizlerle inşa ediyoruz. Buca Metrosu’nun tüm hemşerilerime hayırlı olmasını diliyor; ihaleyi alan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ’ye çalışmalarında kolaylık ve başarılar diliyorum. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Yolumuz açık olsun" dedi.

14 Şubat'ta gerçekleştirilme kararı alınan temel atma töreni için açıklama yapan Başkan Soyer, "14 Şubat'ta İzmir'imize olan aşkımızı göstermek için atıyoruz."

KILIÇ: TARİHİ ANA TANIKLIK EDİYORUZ
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyleyerek, “Bugün tarihi bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz. Kentimize çağ atlatacak ve trafiğimizi rahatlatacak. Türkiye’nin pek çok ilinden daha fazla sahip olan Bucamızın trafik yükü artmıştır. Kent dokusu ve doğası ile kent turizmin önemli bir yerde olmasına rağmen kent trafiği bunu engel olmuştur. Bu metro hattının hayata geçirilmesi bizim için büyük öneme sahip. Trafik bizim için sorun olmaktan çıkacak. Tarihinde demiryolu taşımacılığına en naif ev sahipliğinde olana ilçemizin kültürel bir değeri de bulunmaktadır. Buca’da 11 istasyondan oluşacak, maliyeti 1 milyon Euro olan metro, kentimize değer katacaktır. Bucamız İBB’nin desteğini hiç olmadığı kadar yakından hissetmektedir. Buca otogar bağlantısı da çok önemlidir. İzmir’in trafik yükü de büyük bir rahatlama yaşanacak. Yerel yönetimlerin en büyük sorumluluklardan biri için kaynaklarını en doğru ve verimli şekilde oluşturur. İBB desteği sayesinde Buca’da yıllardır gerçekleştirilemeyen temizlik devrimi için önemli bir adım olmuştur. Tunç Başkanım bize 28 tane temizlik aracı kazandırdı. İklim krizin sonucunda oluşan yağışların şiddeti artmaktadır. Önemli bir adımda Kocağa Deresi Islah Projesi gerçekleştirmektedir. Bu proje sayesinde Buca artık su baskını yaşayan kent olmaktan çıkacaktır. Teşekkürlerimizi Tunç Başkana bir borç biliyoruz” dedi.  

Gülermak şirketinin sahibi Tahir Güleryüz, "Gülermak olarak bir çok proje gerçekleştiriyoruz. Başkent Varşova'da Gülermak'ın imzası var. Sadece Avrupa'da değil, birlerce ülkede bayrağımızı sergiliyoruz. Bu sebepten ötürü canla başla çalışıyoruz. Güzel İzmir'in yeni eserini kazandırmak çok kıymetli.