Büyükşehir'de 8 saatlik bütçe maratonu! Dev bütçe meclisten geçti

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının altıncı oturumu gerçekleşti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı bütçesi ve performans programı görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. 12 milyar 500 milyon liralık bütçenin yüzde 40'lık kısmı yatırımlara ayrıldı.

Mediha EKİCİ/ İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının altıncı oturumu gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşen toplantıya Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 bütçe ve performans programı ayrı ayrı görüşülüp beraber oylandı. Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılı bütçesini 12 milyar 500 milyon TL olarak belirledi.
Meclisin açılışında konuşan Başkan Soyer, "Umarım Euro ve Dolar dalgalanmalarının olmadığı ve yeniden revize etme ihtiyacı duymadığımız bir bütçe olur" dedi.

Plan Bütçe Komisyon Başkanı Bülent Sözüpek İzmir Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği hizmet ve yatırımları aktardı. Sözüpek, “Güçlü mali yapımız sayesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek kredi derecelendirme notları alıyoruz. Yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi derecelendirme notumuz sayesinde birçok farklı yabancı finans kuruluşundan kredi kullanabilme imkanı sağlayan nadir belediyelerden biriyiz. İzmir iline 2021 Eylül ayı itibariyle genel bütçeden 1.6 milyar TL aktarıldığı görülmüş, 2021 Eylül ayı itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyar 599 TL, İZSU tarafından 506 milyon 994 TL, ESHOT tarafından 468 milyon TL; bağlı kuruluşları dahil belediye tarafından toplam 2 milyar 588 milyon TL yatırım harcaması yapılmıştır. 2021 Ekim ayı itibariyle 621 Milyon 886 Bin TL İç Borç, 517 Milyon 969 Bin TL dış borç olmak üzere toplamda 1 Milyar 139 Milyon TL borç ödemesi yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 mali yılı gider bütçesi 12 milyar 500 milyon TL olarak planlanmış; gelir bütçesi 9 milyar 950 milyon TL, gelir-gider dengesi 2 milyar 550 milyon TL öngörülmüştür. Gider bütçesinin 5 milyar TL’lik kısmı yani yüzde 40’ı yatırımlara ayrılmıştır. İki buçuk milyarlık finansman ihtiyacımızın 2 milyarı da Narlıdere, Buca metrosu ile Çiğli tramvayına harcanacak olup aslında İzmir’in geleceğine yatırım yapılacaktır. Ülke ekonomisi, enflasyon kur farkı, inşaat maliyetlerinden gelen artışa rağmen dengeli bir bütçe gerçekleşmemiz ve planlamamız var. Bu koşullarda kentimizde büyük yatırımlar yapılıyor. Şirketlerimiz de yatırım yapıyor, bu sebeple şirketlerimize ayırdığımız kaynak da artık bir yatırım payı olarak değerlendirilmelidir. Umarız 2022 yılı hepimiz için sağlıklı ve yatırımlarımız için başarılı bir yıl olur”dedi.




ÖZUSLU’DAN KUR TEPKİSİ
Toplantıda söz alan Toplantıda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı mali yılı bütçesinin konuşmak tabi ki her İzmirlinin dikkatle izleyeceği bir husustur. Bir belediyenin bütçesinin etraflıca değerlendirebilmesi ancak bağlı bulundu devleti ekonomik koşulları bağlamında düşünülürse anlamlı olur. Netice itibarı ile vatandaş gibi kurumlarda ülkenin ekonomik durumlarından etkilenir. İlk kısmı bir Türkiye ekonomisi değerlendirmesine ayırıyorum. Kur, faiz, enflasyon. Bu üçgen anlamdan görmeden dikkate almadan tabi ki ne ekonomiyi anlamak uygun değildir. Bütün Türkiye ekonomisi vatandaşına derin bir yoksullukla baş başadır. Bu ekonomik girdap vatandaşlar arasındaki uçurumun daha da derinleşmesine sebep oluyor. Aslında konuştuğumuz bütçe bir rakam değil. Bütçe aslında bir yaşam, yaşamın tak kendisi. Gerçekten iyi yönetilmeyen, pandeminin etkisiyle gittikçe yoksullaşan bir Türkiye fotoğrafı ile karşı karşıyayız. Bu fotoğraf iyi bakmak gerek. Kendisiyle birlikte eşi ve iki çocuğunu ölüme götüren de bu ülkenin vatandaşıydı. İş bulamadığı için kendini yakan da bu ülkenin vatandaşıydı. Ekonomiyi bu hale getirenleri kıyasıya eleştirmek mecburiyetindeyiz. Bu bir vatan görevi. Bu ülkede ekonomiyi konuşurken milli geliri konuşmak zorundayız. Kesin olan bir gerçek var; bu ülkede son 7 yıldır milli gelir düzenli olarak düşüyor. Doğal olarak vatandaşların yoksullaşması ve milli gelirden payı düşüyor. Bunu söylemeyeceksek nasıl bir bütçeden söz edebiliriz. Yeni bir kavram geldi; derin yoksulluk. Bundan dolayı sosyal yardımların artması, ülkede arta yoksulluk bizim bütçelerimizi de etkilemektedir. Dayanışmanın gereği budur. Sokakta çarşıda mutfakta yangın varsa İzmir Büyükşehir Belediyesi buna tepkisiz kalamaz. Kurun oynaması enflasyonun ciddi boyutlara tırmanması milli gelirdeki düşüş bir araya geldiğinde daha az yol, park, metro, süt, sosyal yardım, istihdam alanı olarak dönüyor. Bunları yokmuş gibi yapamayız, yapmamalıyız da. Ödemiş, Ovacık Yaylasında Kestane Festivaline gittik. Üreticinin 3 tane sorunu var; gübre ilaç mazot. Ben dedim ki, “Geçen sene 190 liraya aldığınız bir gübreyi, bu sene 500 liraya alıyorsunuz.” Bir köylü amca kalktı, “ne 500’ü be 700” dedi. Alın işte enflasyon bu. Vatandaşın derdi bu” dedi.




İZMİR BU HAKSIZLIĞIN SEBEBİNİ SORMALIDIR
Özuslu, “Temmuz ayında başladı bütçe çalışmaları. O zaman kur 9,50 idi. Biz kaçla bütçeyi tamir ettik, 10,50. Kur bugün ne oldu? Gelin de bu şartlar altında yönetebilir ve gerçek bütçeden söz edin. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ülke ekonomisi enflasyon, kur değişimleri, inşaat gibi çeşitli yükselen maliyetlere rağmen tüm Türkiye’de dengeli, akılcı, gerçekçi, doğru bütçe yönetimi nasıl yapılır dersini vermiştir. Bu bütçe tam da böyle bütçe. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına teşekkürü canı gönülden borç biliyorum. Bu temel bazı girdiler var. Bizim enflasyon hesaplarımızda dikkate alacağımız maddeler var. Not düşüyorum; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal sıkıntısı, ödenememiş ya da yarıda kalmış tek bir yatırımı yoktur. Finansal ödeme güçlüğü yoktur. Gerçekleştirme oranları her şeye rağmen gayet başarılıdır. Bu gurur İzmir Büyükşehir Belediyesi’nindir, yani hepimizindir. Yüzde 35 ile en fazla vergiyi üçüncü il konumundadır İzmir. 23 büyükşehir den daha fazla vergi toplamışız. Ne yazık ki; şehrimiz her şey onun için dediğimiz İzmir, vergi gelirlerini sadece yüzde 2’sini yatırım harcaması olarak merkezi hükümetten alıyor. Toplarken 3, alırken 76 takdiri İzmir halkına bırakıyorum. İzmir’e 18 milyar lira merkezi hükümet yatırım yaptı. Ankara’da 12, İstanbul’da 10 kat artmış, bizde sadece 5 kat artmış merkezi hükümet yatırımları. Ülkemizin Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın 60 milyar yatırımdan İzmir’in aldığı pay 0. Bu kent İzmirliler bunu hak etmek için ne yapmış olabilirler? Ne yaptık da Türkiye’nin en az yatırım alan ili olduk? Tüm kaynaklarımızı İzmir için seferber ediyoruz. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir eylemimiz yoktur. İzmir kendisine uygulanan haksızlığın hesabını sormalıdır. Bütçenin kalem kalem üzerinde çalışarak en öncelikli hizmeti nasıl yapabilir, onun için çalıştık. Yoksulluk yönetilmez, mücadele edilir. Biz bu anlayışta olan insanlar olarak yoksullukla mücadeleye merkez alıyoruz. Bütçemizde de bu var, göreceksiniz. Aslında o mücadele ulusal düzeyde yapılır. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başaracağı bir şey değildir bu. Ama bütçemizi gördüğünde anlayacaksınız. Raylı sistemden otobüsten ödün vermeden devam edeceğiz” ifadelerini kulandı.

BU BÜTÇE HALKIN BÜTÇESİDİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç batağında olmadığını söyleyen Özuslu, “Bazı kişilerin dediği gibi bir borç batağında değildir. Bu bir algı yönetimdir. Borçlarını ödemeyecek durumda zinhar değildir. Sürdürülebilir borçlarımız vardır. Mesnetsizdir, abestir. Hakikaten rakamları doğru okumuyorsak iyi niyetli yaklaşım olmaz. Göreve geldiğimizden bu yana kuruluşları dahil 4,5 milyar borçlanma yapılmış. Kur artışı olmasaydı 5,60 milyar olacak iken, ekimden itibaren 10,2 milyara ulaşmıştır. Bu borç böyle çıkıyor. Merkez bankasına dokunmayın. Enflasyonla mücadele de görevi var. Merkezi bankası enflasyonu kendi teknisyenleriyle yönetecektir. Bir indiriyorsunuz, bir çıkarıyorsunuz. Ülkenin geldiği hal ortada. Bu İzmir’i niye ilgilendiriyor. Bu para birimin değer kaybı her vatandaşı ilgilendiriyor. Kur yükseldiğinde maliyetler de artıyor. Yatırımları da etkiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu yüksektir. Düşme yoktur. Kredi notu yüksek olduğu için uluslararası seviyelerde görülüyor. Kredi konusunda sık kurallar var. İzmir Büyükşehir Belediyesi finansal yapısını çok yakından takip ettik. Bu kredi İzmir ile imzaladığımıza göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne büyük güven duyulduğu söyleniyor. İzmir Büyükşehir Belediye bütçesi çok güvenli ve istikrarlıdır. Pandemiyi, depremi yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm bunlara rağmen dimdik ayakta durmakta hiçbir görevini aksatmadı. Borçlanma limitini daha yüzde 41’sini kullanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün kimsesizlerin kimsesi olduğu gibi tüm vatandaşlara hizmette eşit yararlanmasını sağlamak ve adil paylaşmak olmuştur. Ve hep böyle olacaktır. Bu bütçe halkın bütçesidir. Tüm kesimlerinin yaralanabileceği ve gelir eşitsizliğini gidermek için faaliyetlerini sürdürecektir” dedi.

KANGREN OLMUŞ SORUNLAR VAR
AKP’li Meclis Üyesi Erhan Çalışkan bütçeleri değerlendirerek, “Geçtiğimiz oturumlarda 30 ilçenin bütçesi meclisten geçti. Bugün de İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi kabul edilecek. Bütçelere şöyle bir toplama bakarsak; 30 ilçe belediyemizin bütçesi 7 milyar 8383 milyon TL: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 12 milyar 500 milyon. ESHOT’un bütçesi, İZSU bütçesini topladığımızda 25 milyar 953 milyon TL’lik devasa bir bütçe İzmir için harcanacak. Bu gelirlerin çoğu yüzde 7 dediğiniz, merkezi hükümet bütçesinden sadece bu belediyeye gelen para. Yani hiçbir zaman hükümet bütçesinde yatırım bir belediye bütçesindeki gibi yüzde 30-25 olamaz. Armutla armut, elma ile elmayı karşılaştırmak gerekir. Bu çok büyük bir tutar, yaklaşık 26 milyar lira. Bizim 2022 yılındaki 9 Bakanlığın bütçesinden daha büyük. Toplamda baktığımız zaman. Bugün itibariyle 30 ilçe belediyemizde 25 bin 236 kişi çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de şirketleriyle beraber 31 bin 600 kişi çalışıyor. İlçe belediyelerimizin, belediyeden maaş almayıp da şirketlerinde çalışan personeli de koyduğunuz zaman 60 bin İzmirli belediyelerden maaş alıyor ve ekmek kazanıyor. Büyükşehir Belediye’mizin borcu sizler ifade ettiniz, İZBAN dahi 10.7 milyar. 30 belediyemizin toplam borcu şirketleriyle beraber 5milyar 200 milyon lira. Yani toplam yerel yönetimlerimizin borcu 15 milyar 900 milyon lira. Bunları niye anlattım; İzmir Büyükşehir Belediyesi gider bütçesine baktığımız zaman, yurt içi sermaye gideri kaleminde 101 milyon TL’lik bir ödenek var. Bu ödenek içerisinde bütçemize Bozkurt Belediyesi ile hizmet binası, Konak Belediyesi ve Ödemiş Belediyemiz ile ortak proje yapıyoruz. Ama 30 belediyemizin gelirlerine baktığımız zaman proje gelirleri bölümünü incelediğimizde 30 belediyemizin kendi bütçelerine koydukları proje bedeli ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden almayı düşündükleri ve kendi meclislerine taahhüt ettikleri toplam tutar 416 milyon lira. Sayın Başkanım bunu sizden talep edecekler. Bazı belediyelerimiz ki örnek vereyim; Bornova Belediye Başkanlığımız bir ortak proje yapacak kültür merkezi ama mesela onu bütçesine koymamış. Daha burada konuşulmuş ama belediyelerimizin ortak bütçesine koymadığı rakamlarda var. Bunların net rakamları belli olmadığı için 500 mü 600 milyon mu İzmir Büyükşehir Belediyesi ne kadar ortak proje yapacak bu belli değil. Bunları niye dile getirdim? 3 açıdan dile getirdim. Birincisi, bütçe hazırlığı yapılırken koordinasyonun ne kadar etkin olduğunu görülmesi, bu açıdan bakılması için dile getirdim. İkincisi, bazı ilçe belediyelerinin gelirlerinin yüzde 27’si, yüzde 22 gibi… Gelirlerinin dörtte biri ilçe belediyesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği proje yardımı. İzmir Büyükşehir Belediyesi oraya vermezse yatırım yapamayacak belediyelerimiz var. Üçüncü neden ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kangren olmuş sorunları var. Belediyenin bütçesi 12 milyar 500 milyon değil 22 milyar 500 milyon olsa da bugün çözemeyeceği… Çünkü diyoruz ya 20 yıllık AKP iktidarı var ülkede, 20 yıllık da bir İzmir CHP iktidarı var. Çözülemeyen problemleri çözmek için kangren haline gelmiş. Başkan istese bile çözemeyeceği sorunlar var. Daha projesi çıkmamış, yeni ihaleye çıkıyorsunuz. Bunların çoğunun 20 senede hazır olması lazım. Daha projeleri hazır değil, bir sürü ulaşım projesi var” dedi.

ÇALIŞKAN’DAN BÜTÇE ELEŞTİRİSİ
Çalışkan, “Bu bütçemizin içinde her şey var. Bütçede bir tercihtir dedik. Tercihte sosyal belediyeciliği tercih ettiyseniz bütçemizin yüzde 3’ünü 5’ini sosyal yardımlara ayırırsınız. Yatırımı tercih ettiyseniz yatırıma ayırırsınız. Ama bu bütçe içerisinde biz niye ret oyu veriyoruz? Niye bu adar borçlandınız diye sormuyoruz. Borcu keşke projeler hazır olsaydı da İzmir Büyükşehir Belediyesi 25 milyar borçlansaydı, projelerimiz yapılsaydı. Çünkü olmayan şeyi maliyeti borçlanmanızdan daha fazladır. Borçlandınız diye size asla eleştirmedik ama eleştirimiz aldığımız borçların doğru planlanması ve yatırıma yönlendirilmesi ve bu planlamalar yapılırken, uygulama yapılırken… Çünkü planlamayla yetmiyor, uygularken etkin, verimli işler yapılması konusuydu. İzbeton, İzmir Büyükşehir Belediyesi dışına başka ihale almıyor. İhale kırımlarını anlattım. Önümüzdeki sene denetim komisyonunda yine bakacağız. Ne kadar kırımlı aldığını yine söyleyeceğiz. İzbeton’un girmediği ihalelerde kırımlar yüzde 20’lere çıkıyor. Cebimizden fazla para çıkıyor. Bu konularda daha dikkatli olunursa daha iyi tedbirler alınırsa İzmir’in kazanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU
CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, yapılan eleştirilere cevap vererek, “Hizmeti sadece yol yapmaktan ibaret sana bir anlayışa tabii devletin görevi olan yoksul ve yoksulluğun yanında olma görevini belediyelere yüklüyor. Sosyal yardımlarımızla Türkiye’de öncü bir belediyeyiz. Kendimizle gurur duyuyoruz. Sosyal yardımlara İzmir Büyükşehir Belediyesi, 435 milyon 392 bin lira ayırmış durumdayız. Tüm İzmirlilerin sevdiği süt kuzusu projemiz var. Bu İzmir genelinde olan bir ve beş yaşa arasında çocuklara veriyor. 250 bin kişi hedefleniyor ama doğum oranı az olduğunda azalabilir. 165 bin çocuğumuzu hedefledik, ona göre bütçe ayırdık. Her projemiz başka bir proje ile entegre halindedir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üreticinin yanında olacağız. Kooperatiflerin ayrıştırıldığına dair eleştiri ve ama başvuran her kooperatiften alım yapıyoruz. Tire Süt te bunun içinde diğer 6 kooperatiften da alım yapmaktayız. Eğitim kart diye bir sosyal yardımımız var. 2022 yılında çocuklarımıza 5 milyon 250 in liralık bütçe ayırdık. Keşke süt liman olsa da ülke biz de bu yardımlar yapmak zorunda kalmasak. Yoksul çocuklarımıza hizmet anlamında siyasi hiçbir amaç gütmüyoruz… Şehitlerimiz için taziye hizmetimiz var. Bu sen ilk defa faaliyete geçireceğimiz bir hizmet var. Üniversite öğrencilerin çamaşır yıkama hizmet. Çok değerli bir hizmet olarak görüyoruz. İlk Bornova’da açacağız, Çiğli ile devam edecek. Hamam ve berber hizmetimiz var. İzmir’de yaşayan evsiz erkek vatandaşlarımız için berber hizmeti vereceğiz. Tarihi Basmane Hamamında verilecek, böylece hamamımız da unutulmayacak. İhtiyaç sahiplerine gıda hizmeti paketimiz var. Yakacak desteği sunuyoruz. Giysi desteğimiz var. Her ne kadar İzmir’de siyaseten ayrım yapılıyor dense de giyim otobüsü ile toplam 162 köyümüzdeki vatandaşlarımıza giysi yardımında bulundu. Fiyatları çok düştüğü için çiftçimize destek oluyoruz, taze şekilde alıp halka dağıtıyoruz. Üniversite eğitim desteğimiz var. 5 bin öğrencimize 400 TL’yi 8 ay boyunca vereceğiz. Bu rakamlara baktığımızda sosyal belediyecilik anlamında gerçek ve ayakları yere basan bir bütçe olduğunu görüyoruz. Bahsetmek istediğim diğer hususlarda az önce verilen yanlış bilgiler. CHP olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ifadesini kullanmaktan biz vazgeçmeyeceğiz.  Çocuk ve gençlik merkezinin olmadığı söylendi. Bizim Çiğli, Yenişehir, Uzundere, Buca, Güzelbahçe’de merkezlerimiz var. Daha sonra açılanlar da oldu. Sayın başkanımızın masal evleri projesi herkes tarafından heyecanla karşılandı. 20 masal evi hedefleniyordu, 8 tanesi açılmış durumda. 12 tanesi de 2022 hedefleri arasında. Burada projelerimiz hayata geçirdiğimiz sosyal projeleri anlatmak çok zaman alır, bütçemiz geçmiş yıllardaki çalışmaları göz önünde bulundurarak ayakları yere basan ve gerçekçi bir bütçe olmuş” diye konuştu.

SORUMLU SİZ DEĞİLSİNİZ
“Her eleştirimizin arkasında CHP’li meclis üyeleri arkadaşlardan tarafımıza eleştiri geliyor. Algı yapıyorsunuz diye. Evet bu şehirde trafik problemi yok. Var ise de sorumlusu siz değilsiniz. Bu şehri siz yönetmiyorsunuz. Alt yapı sorunu yok, sorumlusu siz değilsiniz. Kemeraltı’nda yağmur yağısında sular altında kaldığında sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi değil. Bu şekilde söylersek herhalde manipülasyon yapmamış oluruz. Ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyoruz, verdiği tüm kentsel dönüşüm hedeflerini getirdi. Bunu söyleyince algı yapmamış oluyoruz. Siz ne düşünürseniz düşünüzü bir gerçekleri söylüyoruz. Sizin geçmiş yıllardaki performans raporlarında kaç bitiği var. İhale tarihi de kayırı. 2019 yüzde 2020 yüzde 20 2021 yılında yüzde 18 vermişsiniz. İhaleyi de daha yeni yapmışsınız. Nerede yüzde 90-95 seviyesi? Hak edişleri ödemek işçin kredi çekiyorsunuz. Aramızda fark var, bu farkı çok net göremedim. Biz yapmak için mücadele ediyoruz, siz yaptırmamak için mücadele ediyorsunuz. Biz yapın diye eleştiriyorsunuz, siz neden yapıldı diye eleştiriyorsunuz. Diyorum ki, ben fazla şey mi bekledim İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden? Mensubu olduğumuz yaptıklarını gördüğümüz için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de aynı şeyi bekliyoruz. Biz iyi niyetli olarak yatırım yapın, İzmir’in sorunlarını ortadan kaldırın diyoruz. İzmir’de siyaset yapan bir meclis üyesi olarak şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rakibim dahi olsa siyasi olarak, başarılı olmasını canı gönülden istiyorum. Sizin kendi içinizde sizin başarısız olmanızı isteyen birileri var”

HALKA HİZMET İÇİN SEÇİLDİK
AKP’li Hızal’a cevap olarak CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Hepimiz temsil ettiğimiz partilerde halka hizmet için seçildik. Birbirimizle yarışmak için seçilmedik. Hepimizin farklı dünya görüşleri var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’de iktidardaysa sizin de göreviniz eleştirmek, başarısından gurur duymak değil. Biz de ülkemizi başarısından gurur duymak isteriz ama 20 yılda ekonomide geldiğimiz nokta itibarıyla kapak olduk. Asgari ücretin net 2,825 TL olduğunu söylemek isterim. En düşün SSK maaşı 2,624 lira. TÜFE resmi rakamlara göre yüzde 19,25. ÜFE yüzde 47-48 civarında. Ülkemizin gelmiş olduğunu ekonomik tablo vatandaşımızın yoksulluğu dünya sefalet endeksine göre 21. sıradayız. Göreve geldiğimizden beri deprem, sel her türlü felaketi yaşadık ve kriz belediyeciliğine örnek teşkil ettik. Türkiye, işsizlikte en yüksek olan 3. ülke. 2022 yılı bütçesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve İzmirlilere hayırlı olsun. Grubumuzun oyu kabul yönündedir” dedi.



“BÜTÇE BAŞARILI!”
Son olarak açıklama yapan Tunç Soyer, “Bütçe başarılı! Bütçenin başarısını ölçen şey gerçekleşme oranıdır. Burada bütün mali hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız tebrik ediyorum. Eminim ki Türkiye'de bu kadar başarılı bütçe yapan bir belediye yoktur. Türkiye yangın yeri. Biz müzakere ederken ekmek 2,5 TL oldu. Ocak soyuna kadar biz halk ekmeğe zam yapmayalım böyle devam edelim. Bir şey içimi çok acıtıyor. Yüzde 50'Den fazla genç bu ülkeyi bırakıp gitmek istiyor. Bu olabilecek en ağır faturadır. Bir yerde orman yanıyorsa bir grup ağacın kendini kurtarması mümkün değil. Hep birlikte bu yangını söndürmeliyiz. İzmir'den el ele vererek bu yangını söndürmeliyiz. Allah korusun Türkiye'deki bu dalgalanma 10-15 gün daha devem ederse daha kötü sonuçl