Büyükşehir'de gergin bütçe maratonu! Başkan Tugay ve Batur'dan AKP'ye yanıt

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi bütçe görüşmelerinde AKP'li Hızal'ın, Başkan Soyer'i ve belediye anlayışını hedef alan eleştirilerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'dan cevap geldi. Başkan Tugay, 'Borçlanmayla ilgili yapılan eleştirilileri haksız buluyorum' açıklamasını yaparken, Başkan Batur, 'Mücadele konusunda bir olmalıyız. Depremin ve pandeminin siyaseti yok' açıklamasını yaptı.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olağan meclis toplantısının 8’nci oturumu gerçekleştirilirken söz alan AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal bütçe açığı ve kentsel dönüşüm eleştirilerinde bulundu. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur bu eleştirilere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı çalışmaları ve kriz yönetimi anlayışıyla bu eleştirilere cevap verdi. 

AKP’li Hızal’dan bütçe açığı iddiası
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe açığı olduğunu iddia eden AKP’li Hızal, “Bakıyoruz İBB gelir bütçesi 9 milyar, tahmin edilen gider bütçesi 7 milyar… Bu yıl öngörülen borçlanma 1,2 milyar. Geçen yılda 1 buçuk milyar bütçe açığı vardı. Bu ne demek biliyor musunuz? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 15 yılda yapmış olduğu bir borçlanmayla eşit. Bu yıl ki borçlanmaya baktığımızda bütçenin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Borçlanmaya karşı değiliz. Yatırım yapılacağını düşünerek evet dedik. Fakat bu yatırım performansı (olumsuz anlamda) devam ederse tavrımızda değişiklik olacaktır. Zamanında ve doğru yatırımlara kullanmaz iseniz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni çok karanlık yıllar bekliyor. Kredi vericilerin karşısına çıkamayacaksınız. Bu kredilerden elde ettiğiniz gelirleri yatırıma dönüştürmezseniz burada bir hata vardır” dedi. 

Hızal’dan kentsel dönüşüm eleştirisi: Planlı yapılaşmadan bahseden siyasi irade neler yapmış?
İzmir’de deprem önceliği ve kentsel dönüşüm ile ilgili eleştirilerde bulunan AKP’li Hızal, “Bu bütçe tasarısı sizler tarafından hazırlandı. Her bütçe programı hazırlanırken o kentin öncelikleri ele alınması gerekir. Öncelikleri sıralamak istiyorum. Deprem, kentsel dönüşüm, çevre, ulaşım, tarım ve hayvancılık ve son olarak da sosyal belediyecilik. İzmir’in sorunları noktasında baktığımızda da aynı şeyleri görürüz. İzmir’in birinci önceliği deprem, kentsel dönüşüm… Bugün diyoruz, 30 Ekim’den önce de söylüyorduk. İzmir’in en öncelikli problemi kentsel dönüşüm. Öncelikler noktasında baktığımızda bizden farklı düşünmediniz ama adayken söylemiş. Depremle ilgili, İzmir’in mahallelerini deprem riskine karşı hazırlayacağız. Planlı yapılaşmadan bahsetmiş. İzmirlilere hizmet edeceğiz demiş. 31 Mart öncesinde dile getirmiş. 600 gün boyunca bunu söyleyen siyasi irade neler yapmış? Sağlıklı planlama yapıldı mı bu şehirde? İzmir’de herhangi bir bölgede planlama süreci 6 ile 8 ay. Buyurun size sağlıklı ve planlı kentsel dönüşüm. 20 ayda depremle ilgili İzmir’de deprem master planı yapıldı mı? Geldiğimiz noktada deprem master planıyla ilgili bir çalışma yapılmadı. 30 Ekim öncesinde de, sonrasında da 17 aktif fay hattı vardı. Bundan sonra alacağımız önlem sadece gelecek kayıpları engelleyecek ama kaybettiğimiz 117 vatandaşımızı geri getirmeyecek. Başkan Soyer konuşmasında deprem İzmir’e yakışmadı demişti. Doğru evet, “Deprem İzmir’e yakışmadı ama deprem İzmir’in gerçeği… Bugün bu bütçe bizce hatalı, düzeltmek sizin elinizde. Bu şehrin yeniden inşası için işbirliğine açığız. Bu vesileyle şunu söylemek istiyorum, olumsuz yönde oy vereceğimizi dile getirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Başkan Tugay’dan AKP’li Hızal’ın eleştirilerine yanıt
AKP’li Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Özgür Bey’in getirdiği eleştirilere cevap vermek istiyorum. Karşıyaka’da çok fazla yatırım yapıldı. Körfez temizliği yapıldı, asfalt ve parke taşı yapıldı. Hepimiz biliyoruz ki Tunç başkanımız küçük belediyelere öncelik veriyor. Örnekköy’de kentsel dönüşüm yapılmadı dendi. Yapıldı. Diğer çalışmalarda ihale aşamasında. Depremzede 50’ye yakın vatandaşımızın her türlü sorunuyla ilgilenildiğini belirtmek isterim. Çocuk belediyesi kurulmadı dediniz, pandemiden dolayı kurduk ama aksadı. Son olarak da Mavişehir’de bir çalışma yapılıyor. Denizin yükselmesi ve taşması problemi için. Enteresan olan şey şu, bu bölge yapılaşmaya açılırken Emlak Bankası bir protokol oluşturulmuş yani sorumluluk Emlak Bankası’nda. Ama biz elimizden geleni yaptık. 5600 tane hasarlı bina tespiti yapıldı Karşıyaka’da. Haksızlık olacak bir suçlama bu. Mart’tan beri pandemiyle uğraşıyoruz. Pandemiyle mücadele açısından İzmir Büyükşehir Belediyemiz çok iyi yönetti. Bir bilim kurulu oluşturularak, gerçekten pandeminin yayılmasını engelleyecek çalışmalar yürütüldü. Bu Büyükşehir’in sorumluluğu değildi. Ama üstlendi. Borçlanmayla ilgili yapılan eleştirilileri haksız buluyorum. Yapılan yatırımların, İzmir’in geleceğini etkileyeceğini belirtmek istiyorum. Bütçe’nin hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasına imza attı. 

Başkan Batur: Depremin ve pandeminin siyaseti yok!
İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçe görüşmelerinde genel bir değerlendirme yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Pandemi ve deprem yönetiminin başarısı kurumsal iletişimden geçiyor. İzmir Kriz Belediyeciliğiyle hızla refleks gösterme başarısını göstermiş. Halkın özellikle ihtiyacı olan çeşitli projeler üretilmiş. Halkın Bakkalı, Maskematik, Askıda Fatura, sağlık çalışanlarına yurt ve otel, ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım ve birçok projeyle vatandaşlarımızın yanında olmuştur. Depreme gelirsek, İBB hızlı bir şekilde organize olarak müdahale etmiştir. Kriz belediyeciliğinin ve kriz yönetimini başarıyla sürdürmüştür. Gültepe’de 15 mahalleyi ilgilendiren kentsel dönüşümü başlattık. Kentsel dönüşümün bundan sonraki dönüşümü, tavrı bu olmalı. Halk bugün pandemi sürecinde ve üzerine de deprem geldi başımıza. Bu kentte artık kentsel dönüşüm olacak. Mücadele konusunda bir olmalıyız. Depremin ve pandeminin siyaseti yok” açıklamasını yaptı.

akp chp izmir büyükşehir meclis toplantısı özgür hızal cemil tugay abdül batur karşıyaka konak