Büyükşehir'de gergin meclis! Başkan Soyer'den AKP'ye: 'İzmir'e haksızlık ediyorsunuz'

TAKİP ET

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapılan meclis toplantısında Başkan Soyer gündem dışı konuşmalar bölümünde sınırlamaya gitti. Her parti grubundan 3 kişiye söz vereceğini söyleyen Soyer'e AKP'li üyelerden tepki geldi. Soyer ise, ' Siyasetin sığlıklarına indiği zaman hem kendimize hem de İzmir'e haksızlık ediyoruz' dedi. Soyer durumu kişiselleştirmenin İzmir'e yapılan haksızlık olarak nitelendirdi.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Kültürpark Fuar alanı 1 No’lu holde Tunç Soyer başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Soyer tarafından gündem dışı konuşmaların her partiden 3 kişi ile sınırlandırılmasına AKP’li üyeler tepki gösterdi. Gündem dışı konuşmalarla ilgili söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal bu sınırlandırmanın doğru olmadığını söyledi. 
 AKP’li Özgür HızalEğer bu uygulama yapılacaksa bunun uygun olmadığını dile getirmek istiyorum”AKP’li Hızal “Gündem dışlı konuşma talepleri esasında çok uzadı. Uzatılmaması gereken bir konu. Çünkü 19 aydır oldukça güzel bir uygulama devam ediyor burada. Geçen mecliste uzun uzun biz bunu konuştuk. Sonrasında da Grup Başkanvekilleri ve Grup Sözcülerimizle birlikte bir toplantı yaptık. Böyle bir net karar alınmadı açıkçası. Ve dolayışla sizden 3 arkadaşa söz vereceğiz lafını duyunca açıkçası şaşırdık. Çünkü bununla ilgili henüz net bir görüşme yapılmadı. Bunun çok doğru olmadığını düşünüyoruz. Gerekirse geçmişten devam eden o teamüllün devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Eğer böyle bir uygulama yapılacaksa bunun doğru olmadığını bir kez daha dile getirmek istiyorum” dedi.
 Soyer “ Bir süre sınırlandırılarak devam edilmesini uygun buluyorum”İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer AKP’li Hızal’a 18 aydır hiçbir kısıtlama olmaksızın gündem dışı konuşmalar yapıldığını ama bu durumun gündem görüşmelerini aşan boyuta geldiğini ifade etti. Başkan Soyer “Evet 18-19 aydır hiçbir kısıtlama olmaksızın devam etti ama bunun meclis gündem görüşmelerinin sürelerini de aşan bir boyuta geldiğini gördük. Bende 10 yıl meclis üyeliği yapmış bir arkadaşınızım. Geçmiş 10 yıl içerisinde böyle tablolar neredeyse hiç yaşanmadı. Bunun en azından bir süre bu biçimde sınırlanarak devam etmesini uygun buluyorum. Siz Grup Başkanvekilleri olarak tekrar aranızda toplanıp konuyu değerlendirirsiniz ama bu toplantıyı 3’er arkadaşımızı konuşturarak devam ettireceğim” dedi.
 Bizi yok sayan bir tavır ortaya koyduğunuz zaman bizim bir araya gelmemizin bir değeri kalmamış oluyor.Tartışmanın devamında söz olan AKP’li Hakan Yıldız gündem dışı konuşmaların sınırlandırılmış olmasına tepki olarak bu durumun AKP’li üyeleri üzdüğünü dile getirdi. AKP’li Yıldız “Biraz önceki ifadenizi üzüntüyle dinledik. Bizi zan altında bırakan ifadeler kullandınız. Gündem dışındaki maddelerle İzmir’i meşgul ettiğimizi abiyane bir tabirle boş konuştuğumuzu ima eden bir tabir olarak algıladık. Bu meclisin 500 günlük performansından ne CHP’den bir arkadaşımız ne de Cumhur İttifakı olarak bir arkadaşımız İzmir Gündemi adına boş konuşmalar yapmadık. İzmir gündemi ile ilgili Foça’daki sorunları söyledik. Yeri geldi Urla’daki problemleri konuştuk yeri geldi İstanbul’daki arazileri tartıştık. Temenni de baktığımızda siyasetin dili diyorsunuz İstanbul’a bugün baktığınız zaman daha hala gündem dışı tartışmalar meclis başlamadan başlıyor ve hiç söz kesmeden 2 buçuk 3 saat boyunca devam ediyor. İzmir’den daha mı fazla ya da daha mı az demokrat İstanbul. Siyasetin dili İzmir’de başkadır siyasetin dilini biz İzmir’de değiştireceğiz diyen Tunç Soyer’in bu tavrını hayretle karşılıyorum. Kaldı ki grup başkanvekilleri ve grup sözcüleri olarak bizler yaptığımız aramızdaki mutabakat neticesinde bir araya geldik ve samimiyetle bir metot belirleme noktasında bir irade koyduk. Ve bugün grup sözcünüzle maddelerle ilgili bir araya geldiğimizde bu noktada da irademizin netleşmediğini, Cuma’ya kadar bir metodu aramızda konuşacak olduğumuzu en azından bu mecliste bir söz sıralaması başkan koyabilir ama bir söz sınırlaması koymadan. Bugün tüm maddelerini oy birliğiyle geçirmiş bir meclis iradesinin demokratik bir tavrıydı. Meclis makamına meclis iradesine saygısıydı. Ama bugün ki ifadeleriniz bizi derinden yaralamıştır. Ne AK Parti Grubundan, ne CHP Grubundan yeri geldi genel siyasete girdiler ama onu bile biz boş olarak değerlendirmiyoruz. Bu nedenden dolayı bu tavrı uyguladığınız takdirde döner bizde deriz ki önergenin geldiği şekliyle maddeler halinde okuyalım. Saatlerce bir meclis sürer. Gerekçeniz de diyorsunuz ki saatlerce uzuyor. Sayın Başkan İzmir 30 ilçeden oluşuyor. 4.5 milyonluk bir şehir. Müsaade ederseniz oluşturduğumuz maddeler sizin gündeminiz. Oysa her meclis üyemizin ilçeleriyle ilgili gündemleri vardır. Gündemlerin ne olacağını grup başkanvekilleri gruplarında tartışabilirler. Ama siz bir araya gelmiş iradeyi yok sayan bir tavır ortaya koyduğunuz zaman bizim bir araya gelmemizin değeri kalmamış oluyor. Bugün saat 3 gibi mutabakatını sağladığımız uygulamanın burada gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu tavır antidemokratik oluyor” dedi.
 “Siyasetin sığlıklarına indiği zaman hem kendimize hem de İzmir’e haksızlık ediyoruz.”Başkan Soyer gündem dışı konuşmaların sınırlandırılmasıyla ilgili süreyle bir sıkıntısının olmadığını ama bu siyasetin sığlığına indiğinde İzmir halkına haksızlık olacağını dile getirdi. Soyer “Tunç Soyer, değerli arkadaşlar benim süreyle ilgili bir sınırım yok. Ben ilk gün söylediğim sözün arkasındayım. Saatlerce sabaha kadar da konuşabiliriz. Ama bu siyasetin sığlıklarına indiği zaman hem kendimize hem de İzmir’e haksızlık ediyoruz. Burada kişiselleştirilmiş çok sığ tartışmalar da yaşadık. Öyle 18 ay bütün bu tartışmalar son derece İzmir için faydalı ya da yararlı tartışmalar olmadı. Hiç kimseyi zan altında bırakmıyorum ama Türkiye’de siyasetin genel olarak seviyesiyle ilgili hepimizin bir kanaati var. İzmirlinin de bir kanaati var. İzmirliyi bundan muhaf tutabiliriz. Uzak tutabiliriz. Bu sığlıkta siyaset yapılmasının önüne geçebiliriz. Ben başta söylediğimi tekrar ederek bitireyim. Grup Başkanvekili arkadaşlar bir araya gelir ve bir mutabakata varırlar. Ben bunu uygulamaya hazırım zaten. Ama şu anda kadar bir mutabakat olmadığı için ben bugün sınırlayarak geçeceğimi söyledim” diyerek meclis oturumunu kapattı.Meclis Toplantısı’ndan sonra AKP üyeleri gündem dışı konuşmalar bölümünde sınırlamayla ilgili basın açıklamasında bulundu.
  Biz bu mecliste 18 ay boyunca geçmişte de olduğu gibi Cumhur İttifakı olarak hep İzmir’i konuştuk. Hep İzmir’i tartıştık. Hep İzmir’in sorunlarını konuşmaya çalıştık. Ve ne kadar doğru muhalefet yaptığımızı birkaç örneğiyle sizlere bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz sayın başkanın kardeşinin genel sekreteri olduğu bir İZTAV vakfına belediye tarafından aktarılaması istenen bir mebla vardı ve biz ona karşı çıktık. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uzun süre önce alınmış ve İstanbul’daki İzmirli öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılamak için alınmış olan arsanın satışını engellemek için karşı çıktık. Hatta bir meclis üyesi arkadaşımız İstanbul’a kadar gitti ve orada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün ne halde olduğunu fotoğraflayarak bu mecliste gösterdi. Biz bunları konuştuk ve bunları eleştirdik ama sayın başkan herhalde bunları kendi kişisel eleştirileri olarak kabul etti. Biz bu eleştirileri yapmaya devam edeceğiz ister gündem dışı olsun ister gündem maddeleri halinde olsun. Sayın Başkan on yıl belediye başkanlığı yaptı. Zannedersem 10 yıl boyunca buradaki meclis toplantılarına çok sık gelmediği için buradaki teamüllerin farkında değil. Ben Grup Başkanvekili olarak ve bütün meclis üyesi arkadaşlarımız İzmir içi,n konuşmaya devam edeceğiz.  AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal “ Meclis’te bugüne kadar teamüller nasıl uygulandıysa bundan sonra da aynı teamüllerin uygulanması yönünde mücadele vereceğiz. Biz İzmir’in sadece bize oy verenlerin muhalefeti değiliz. Tunç Soyer’e oy veren ama bugün 90 dakikayı kaldırdığı için, işsizlik sorunu çözmedikleri için, koku problemini çözmediği için, bugün Kültürpark’ta Pazar yeri açtığı için, bugün Kadifekale’de anlamsız bir üretici pazarı açıp kamu kaynaklarını orada kullandığı için eleştiren İzmirli hemşehrilerimizinde muhalefetiyiz. Biz bu muhalefeti yaparken elbette Tunç Soyer’i de eleştireceğiz.   Evet. Yönetmelik maddeleri çok açık. Bunu birebir uygulayacaksak biz de gündem maddelerini tek tek okumamız gerekiyor. Meclis başlamadan önce de usul tartışmasının yapılması gerekiyor. Bunu dahi yapmadan siz 3 arkadaşıma söz vereceğim gibi demokratik olmayan bir uygulama içerisine girersiniz. Sözde demokratlıkla bu meclis yönetilmez. Biz bugüne kadar hiçbir meclis üyesi ve belediye başkanının kişilik haklarına saldırı da bulunmadık. Evet sonuna kadar eleştirimizi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Tunç Soyer, Seferihisar’da herhalde kanarya sevenler derneğinin başkanlığını yapmadı arkadaşlar. Tunç Soyer Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptı. Görece geldiğinde 20 milyon olan borcu geriye bıraktığında 130 milyona çıkardı. Elbette bunu eleştireceğiz çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de aynı durumun olmasından endişe duyuyoruz. Bu eleştirilerimiz eğer kişilik haklarına saldırı olarak algılanıyorsa bu da onların problemidir” dedi.    

i̇zmir büyükşehir belediye başkanı tunç soyer