Büyükşehir'de gergin meclis! Gündem "Karşıyaka"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu İzmir Kültürpark 1 Nolu Hol'de gerçekleştirildi. Meclise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Oktay Güçtekin / İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu İzmir Kültürpark 1 Nolu Hol’de gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Çeşme’de düzenlenen Ilıca Plajı’na Mavi Bayrak ödül törenine katılmasından dolayı, meclise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı. Meclise Atakent Mahallesi’nde bulunan “Spor Alanı” nın özel eğitim alanına dönüştürülmesi konusu damga vurdu.  AKP Grup Sözcüsü özel eğitim alanını dönüştürülmek istenen alanın TOKİ’nin satışa çıkarttığı alan ile aynı olduğuna ve Cumhuriyet Halk Partisi sıralarının samimiyetsiz olduğunu söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu ise alanın TOKİ’nin satışa çıkarttığı alandan farklı olduğunu ve bu alanın zaten özel mülkiyete ait olduğunu vurguladı.

AKP’li Hızal “Oldubittiye getiriliyor”
AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal madde hakkında, “Dün bir şey söyledik. Samimiyet dedik. Biz bu samimiyeti Sayın Başkan burada olsaydı çok daha iyi hissedebilirdik. Biz elbette ki kişisel samimiyetten bahsetmedik. Samimiyet derken söylemle eylemlerin uyuşmasından bahsetti. Bugün hepimizin telefonlarına bir mesaj geldi. Protokol müdürlüğünden. Bizleri 20 Temmuz'da bir yere davet ediyorlar. İzmir kamuoyunda tartışılan konu ve pazartesi tartıştık. O konu yargıda. Karara göre uygulama yapılacak. Şimdi bakıyoruz 25. maddeye. Bir spor alanı. Karşıyakalı gençler paylaşılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi spor alanını özel eğitim alanı yapıyor. Yamanlar’daki çocuk özel eğitim kurulunun alanından yararlanabilecek. Orası bilmem ne okulu olurken geçiriliyor. Alanın büyüklüğüyle bir alakası var mı? Samimi olmaya davet ediyorum. CHP'de de benim gibi düşünen arkadaşlarım var. Arka sıradakilerden bahsediyor Tunç Soyer. İşte size arka sıradakiler. Bu alan oldubittiyle spor alanından, özel eğitim alanı yapılıyor” dedi.
 
CHP’li Bakoğlu “Özel mülkiyete aittir”
CHP’li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise “Birisi denizin içidir. İmar planlarında rekreasyon alanıdır. Protokoller vardır. Buna göre belediye devretmesi gerekirken, maalesef satmışlardır. Yıllarca TOKİ'den buraların devrini istedik. Ancak devri yerine satışa çıkardık. Şu anda burası özel mülkiyete konu alandır. Özel mülkiyetken 'Karşıyakalı çocuklar burada nasıl oynayacak' demek samimiyetsiz geliyor bize” ifadelerini kullandı.
 
Yıldız “Eleştirilerinizin arkasında durun”
AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise Karşıyaka Mavişehir de gündeme gelen ve tartışmalara neden olan TOKİ satışını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi sıralarının bu öneriye bakış açısını samimiyetsiz olduğunu söyledi. Yıldız “Geçtiğimiz TOKİ ile birlikte CHP’nin Karşıyaka meclis üyesi murat beyin itirazı olmuştu. Her iki bölgeye baktığımızda TOKİ tarafından planlanmış iki yer. Pazartesi günü bu eleştiriyi ben çok dikkate aldım ve gurubumuzda görüştük. Şuanda verilen bir bilgide bir eksiklik var. Tapusu olmayan yer satılmaz. Yeşil alanın tapusu olmaz.  Yine ilgili yönetmelik inşaat hakkını sınırlamıştır. Yüzde 5’dir. İddia edildiği gibi bu alan konuta çevrilmeyecek. Aynı bölgede bir alan spor alanı bugün özel alana dönüyor, aynı alanda özel alan spor alanına çevriliyor. Biz buna çok şaşırdık. Burası 91 yılındı onaylanan palanda villa alanıydı.  Bakanlığın yaptı planlamada da yine aynı şekilde villa alanı olarak belirlenmiş. 2002 yılında ise bu alan konut alanında çıkartılmış ve rekreasyon alanı olmuş.  Şimdi yine orda ki yeşillerden bahsediyorlar.  Bu konunun ruhsatlarını devlet vermedi, Karşıyaka beleyesi verdi. İzmir’de büyükşehir ve Konak alanlarında yaşanınca rant olmuyor ancak, TOKİ’nin olunca rant oluyor. Şimdi biz Murat bey pazartesi günü spor alanını engelliyoruz. Kendisi bu ihaleye de katıldı. Demek ki burası da özel okul alanı olabilir, biz buradan bunu anlıyoruz. Ben soruyorum, planlanan rekreasyon alanına tapu çıkar mı çıkmaz mı? TOKİ isteseydi 92 yılında yaptığı gibi bugünde o şekilde geçirirdi. Ancak bugün bunlar sınırlandırıldı. Yapılabilecek alanlar sınırlandırıldı. Demek ki sizin vicdanınız buna izin veriyor. Ya eleştirmeyin ya da pazartesi günü eleştirilerin arkasında durun.
 
Kökkılınç “İki önerinin birbiri ile alakası yok”
Söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise “Buranın TOKİ’nin rekreasyon alanlarını satışıyla bu önerinin hiçbir alakası yok. Burada sadece özel mülkiyete ait olan spor alanının yine özel mülkiyete ait olan eğitim alanına dönüştürülmesi söz konusu. Burada iki plan arasında bir çelişki varsa  üst plan geçerli olur bu temel kuraldır. Burada özel eğitim alanı yapılırken, yeşil alan ve park ayrılması şartı veriliyor. Bu yeşil alan kamunun eline geçmeden de imar izni verilemez şartı konulmaktadır” ifadelerini kullandı.

Özuslu “Memnuniyet duydum”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Özuslu ise AKP ve CHP’li meclis üyelerinin tutumundan memnuniyet duyduklarını söyledi. Özuslu “Bir kere büyük bir memnuniyet duydum. Hem AKP hem CHP İzmir’in çocuklarını bu kadar net ve açık şekilde düşündükleri için memnuniyet duydum. Çünkü yarın iktidara sevgili arkadaşlarımız gelse yine o çocukları savunmaya devam edecekler. Ben bundan dolayı çok memnuniyet duydum.  Ülkemizin son 20 25 yılına bakalım. Cumhurbaşkanımız da İstanbul da yapılan haksızlığı tespit etmesi ve itiraf etmesi çok değerliydi. Bu konudaki partimin hassasiyetlerini bilen biri olarak AKP’nin görüşlerine de memnuniyet duydum” diye konuştu.

Hızal “Aciliyeti var”
Karşıya da bulunan ve yıkılma tehlikesi olan yatık binalar ile ilgili konunun görüşülmesi sırasında söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal bu binaların aciliyeti olduğunu söyledi. Hızal “Burada özel planlama alanı yatık bina ve bir aciliyeti var. Valilik yazı göndermiş, yıkılması gerekiyor. Can tehlikesi var. Burası bu gerekçelerle emsal artışına gidiyor. Bir rant elde edilmesi gerekiyor. Dün Urla’da olan 4.1 deprem 7.1 şiddetinde olsaydı başka bölgelerde aynı hakları vermediğimiz insanlara ne olacak? Biz bunu Konak’ta, Karabağlar’da uygulayacak mıyız? Cengizhan’da bir Ahmet Amca’ya yasadaki imarda neyse onu veriyoruz. Tunç Soyer’in önünde kendini yaksa bir santimetrekare arttırmazlar. Burada niye yapılıyor? Bu büyük bir haksızlıktır. Meseleyi topyekun değerlendireceksek buyurun değerlendirelim. Gelenek haline geldi, söz veriliyor sadece kalıyor” ifadelerini kullandı.
 
“Sadece jeolojik sakıncalı alan yazıyor”
CHP’li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise, “Burası özel planlama alanı. Şu anda kat adeti yazmıyor. Burası 15 senedir özel planlama alanı burası. Sadece jeolojik sakıncalı alan yazıyor belgelerde. Sayın Özgür Bey’in söylediği planlama olmadan önceki hali. Bir planın üzerine bir plan yapıldığında alttaki plan hükümsüzdür. İzmir’de şu an özel planlama alanı olan başka bölge yok. Burada kat verildi demek geçerli değildir. Yıkılan binalardan biri geldiğinde biz zaten ruhsat veremeyeceğiz” dedi.
 
“Somut bir adım”
CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, “Bir çözüm üretmek çözümsüzlükten iyidir. İnsanların en temel hakkı olan sağlıklı konutta yaşama hakkını sağlamak adına İzmir Büyükşehir Belediyesi somut bir adım atmıştır. İrade gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bu önerge Karşıyaka Belediyesi’nde oy birliğiyle geçti. Eksikleri görünce ben de kabul ediyorum. Ne yapıyorsak yapalım tam olmayacak. Karşıyaka’nın 40 yıldır devam eden sorununu çözmek isteyen herkese teşekkür ediyorum. Hiç değilse adım atıldı. İnsanlara ‘bu sizin sorununuz, ilgilenmiyoruz’ demedik” dedi.
 
 

büyükşehir belediyesi gündem karşıyaka gergin meclis izmi̇r