Büyükşehir'de gergin meclis Soyer ''Attıracağım sizi salondan''

TAKİP ET

İzmr Büyükşehir Belediyesi  Şubat ayı olağan meclisinin birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Oktay Güçtekin / İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı meclisinin birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile AKP Meclis üyesi Hüsnü Boztepe arasında yaşanan ‘’Şayıştay rapoları’’ tartışması damga vurdu. Tunç Soyer’in Seferihisar dönemindeki Sayıştay raporlarını okuyan Boztepe’ye Soyer ‘’ Bura da hakimlik yapıyorsun’’ diyerek tepki gösterdi.

MHP’den feribot ismi için öneri: Fethi Sekin
MHP grubu adına Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin feribot ismi konusunda anket çalışmaları devam ederken şehit Fethi Sekin olması yönünde önerge verdi.          

Çalışkan ‘’ İzmir depreme ne denli hazır ?’’  
AKP Meclis Üyesi Erhan Çalışkan İnternet medyasına yardım yapılıyor mu? Ve Deprem Master Planı hakkında soru önergesi verdi. Çalışkan,  “İzmir depreme ne denli hazır? İkinci el bir ev almaya kalksak o evin durumunu İzmir Büyükşehir Belediyesi sitesinden öğrenebilir miyiz? Sitede bilgiler zamanla yenileniyor ve Deprem Master Planı kapsamında güncelleniyor mu?” diye sordu. 

Soyer ‘’Hangi vilayette bunlar yapılıyor?’’
Çalışkanın sorusu üzerine cevap veren  Başkan Tunç Soyer’de Çalışkan’a bu soruların siyasi bir niyet taşıdığını ifade etti.. Soyer, “81 vilayette bunların hangisi yapılıyor? O hastaneleri, okulları,  köprüleri, viyadükleri devlet yapmıyor mu?  Bu soruların cevabını tüm Türkiye Cumhuriyeti’nin yanıtlaması lazım. Bir siyasi malzeme gibi bunu ortaya çıkararak soru sormanızı yadırgadım. Ancak tüm sorularınızın cevabının verileceğini bilmenizi isterim” dedi.

Soyer tartışmayı kapattı
Verdiği soru önergesinin herhangi bir siyasi içerik taşımadığını dile getiren Çalışkan “Biz depreme ne kadar hazırız diye sormak için bu soru önergesini ortaya attım” ifadelerini kullandı. Başkan Soyer, peki o zaman ben yanlış anladım diyerek tartışmaya son verdi.                             
Ortak karar kum saati
İzmir Büyükşehir Belediyesinde görev alan  parti grup başkankanvekilleri, konuşma süresini çözebilmek ve meclisin uzamasını engellemek amacı ile 5 dakikalık sınırlandırma kararı aldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer alınan bu kararı kum saati ile hayata geçirdi. Dijital saatler gelene kadar kum saati ile sürenin sınırlandırılacağını söyleyen Başkan Soyer, söz hakkı alan meclis üyelerinin ardından saati ters çevirmeye başladı.
 
Hızal ‘Deprem Master Planı’ yıllardır değiştirilmiyor
Yaşadığımız coğrafyada deprem gerçeğinin olduğunu ifade eden AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bazı meseleler siyaset konusu yapılmalı evet. İzmirde deprem gerçeği olduğunu biliyoruz. İzmir’de deprem komisyonu kurulması için öneri yaptık. 1996 yılından itibaren değiştirilmeden duran ‘Deprem Master Planı’ düzenlenmesi gerekiyor. İzmir şehir olarak depreme hazır değil ama büyükşehir hazır. İzmir depreme hazır değilse bunun sorumlusu Büyükşehir Belediyesidir.”

“En büyük muhattabı İzmir Büyükşehir’dir”
Deprem konusu hakkında açıklamalarına devam eden Hızal, “İzmir’de yedi alanda 35 bin konutun değiştirilmesi planlanmasına rağmen İzmir’de değiştirilen konut sayısı sadece bin. Eğer bir şehir depreme hazırlıklı değilse bunun en büyük muhattabı İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Şu anda çatısı altında bulunduğumu meclis salonunda bile iki saniye sonra yıkılmayacağını bilmiyoruz” dedi.

‘’Alternatif bulmanız gerek’’
İzmir’in en büyük sorunlarından biri trafik. İzmir’de trafik işin içinden çıkılmaz noktalara geliyor. Günümüzde günün her saatinde haftanın her gününde trafikle karşı karşıya kalıyoruz. Trafik sorununu çözecek tabiiki İzmir Büyükşehir’dir. Mevcut hükümet çevreyolunu yapmış ve ikinciyi de yapıyor. Sizler ‘biz bunu yaptırmayacağız’ diyerek alternatif ortaya koymanız gerekiyor. Sadece güzergahla ile ilgili sıkıntıların olduğunu söylemek İzmirli vatandaşlara haksızlık yapıldığına kanaat getiriyorum. İzmir’de ikinci çevre yolu ile ilgili sürecin desteklenmesi ya da en azından engellenmemesi noktasında merkezi hükümete yardımcı olunmasını diliyorum.

Soyer ‘’Tahribat yaratmadan çözmek istedik’’
Soyer  ‘’Depreme İzmir hazır değil ama İzmir Büyükşehir Belediyesi hazırdan kastım böyle bir krize hazırız demek istedim. Önlemler hazır demek istedik. Çevre yolunuda yaptırmıcaz demedik sadece başka çözümler arıyoruz dedik. Çünkü bu tahribatı yaratmadan bu sorunu çözmek istedik.’’ diye konuştu.

‘Yaptığınız yakışıksız’
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Başkan Tunç Soyer’in Seferihisar Belediyesi döneminden kalan Sayıştay raporunu gündeme getirince bir anda ortalık karıştı. Duruma çok sert tepki gösteren Soyer, “Burada yaptığınız siyasi ahlaka aykırı benim bu konuda savunmam var ve sizin benim Sayıştay’a verdiğim savunmayı gündeme getirmeden sadece suçlamaları gündeme getirmeniz çok yakışıksız” dedi.

‘Sözün kesilmesinden yanayım’
Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Gündem dışı konuşmak belediye meclisi çalışma yönetmeliğinde yer almaktadır.  Söz vermek ve kesmek Belediye Başkanının inisiyatifindedir ve ben bu nedenle Hüsnü Boztepe’nin sözünün kesilmesinden yanayım” diye konuştu.

‘Demokrasiye aykırı'
Kökkılınç’ın bu sözü ürene Hızal,  “ Bir arkadaşımızın sözünün kesilmesinden yana değilim. Siz tüm arkadaşlar konuşsun derken Grup Başkan Sözcüsü’nün  çıkıp da sözü kesilsin demesi sizin söz ettiğiniz demokrasiye aykırıdır” dedi.

‘Polemiğe neden oluyorsun’
CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ise söz alarak “bizim herkesin görüş hakkını kullanması konusunda demokrasi anlamında bir mutabakatımız var. Ama sizlerin demokratik hakkının hep arkasında olduğumuzu siz de biliyorsunuz. Adı üstünde gündem dışı demek gündemde olmayan her konuda konuşacaksınız demektir. Ama etik ve hakkaniyet adına siz 2018 yılına ait Sayıştay raporunu gündeme getirerek konuşursanız bu arkadaşın hangi noktada bu başkanımızın Seferihisar’daki döneme ait ve tek başına Sayıştay raporunu okuyup Başkanın verdiği cevapları okumazsanız o zaman siz bir polemiğin de doğmasına neden oluyorsunuz.  Burada yapılan etik değildi” diye konuştu.

‘Siyasi ahlaka uymuyor’
Özuslu’nun konuştuğu anda konuşmaya devem eden Boztepe’ye tepki gösteren Soyer, “Burada herkes meclis üyesi herkes haddini bilecek. Sözleriniz siyasi ahlaka aykırı  ve ben size söz vermiyorum. Bitti, yaptığınızı siyasi ahlaka aykırı buluyorum” dediği esnada hala konuşmaya devem eden Hüsnü Boztepe’ye sinirlenen Soyer,  ‘susun yoksa sizi salondan attıracağım’ çıkışında bulundu.


‘’Zerafet, zafiyet değildir’’
Meclis sonunda tartışmalara son noktayı koyan Tunç Soyer ‘’10 aydır siyasi ahlakı korumaya gayret gösterdik. Siyasetin seviyesi aşağıda tutmayalım üst seviyelerde siyaset yapalım dedik. Zerafet zafiyet değildir. Bunları neden söylüyrum. Benim adıma bunları yaptın yapmadın diyen hiçbir kimsenin sözünü kesmem .  Ancak kişisel olarak yapılan saldırılara asla müsade etmem. Türkiye’de hiçbir belediye yoktur ki Sayıştay bulgular tespit etmesin.  Sayıştayın tespit ettiği bulguları meclis gündemine taşımak , siyasetin seviyesini aşağı çekmektir ve siyaseten ahlaksızlıktır. Bu meclisin siyasi seviyesini aşağı çekmesine kimseye izin vermeyeceğim. Bu meclis sataşan bir meclis istemiyor, bu yüzden bunu yapmak isteyene izin vermeyeceğim. ‘’ diye konuştu.
 

cumhuriyet halk partisi izmir büyükşehir belediyesi izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer meclis tartışma gerginlik şubat izmir büyükşehir