Büyükşehir'de grevin ayak sesleri... İZELMAN işçileri iş bıraktı!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZELMAN'da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler bu sabah iş bıraktı. 3 saatlik iş bırakma eyleminde otobüsler ve bazı kritik işyerleri dışında işçiler hizmet üretmeyecek. Sendikanın yüzde 75'lik zam talebine karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 36,5'luk zam önerisinde bulunmuştu.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika işyelerinde örgütlü Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler, sakal bırakma, sivil kıyafetle çalışma ve kokart takma eylemine başlamıştı. 

Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le de yapılan görüşmede işçileri memnun edecek bir zam önerisi masaya gelmeyince her iki şubenin işyeri temsilcileri iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.

İş bırakma eylemi bu sabah hayata geçirildi. 7 bin işçinin çalıştığı şirkette, ESHOT şoförleri ile itfaiye, ana okulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aş evleri ve otoparklarda çalışanlar dışındaki işçiler iş bıraktı. Sabah işyerlerine giden işçiler kart bastı ancak iş başı yapmadı. İşçiler saat 10:00'da iş başı yapacak. 

SÜREÇ HAKKINDA
İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde şimdiye kadar gerçekleşen 10 oturumda taraflar 5 madde hariç uzlaşma sağladı. 7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde geriye taban ücreti zammı ve işe devam teşvik primi gibi 5 madde kaldı.

Sendika işçi ücretlerine yüzde 75 oranında zam önerisinde bulunurken SODEMSEN’in son teklifi yüzde 38 olmuştu. A grubu için 410, B grubu için 430, C grubu için 450 ve D grubu 475 TL günlük yevmiye ücreti önerilmişti.

Öte yandan TİS görüşmesinde son 60 günlük süreç geçtiğimiz günlerde başladı. Bu süreçte taraflar anlaşmaya varacak ya da büyükşehirde çalışan binlerce işçi greve çıkacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ