Büyükşehir'de ikinci gergin oturum! Özuslu "Burası Türkiye'ye örnek olan bir meclistir"

TAKİP ET

İzmir Büyküşehir Belediyesi Şubat ayı ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Oktay Güçtekin / İzmir Büyküşehir Belediyesi Şubat ayı ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşen meclise Şubat ayı birinci oturumunda yaşanan tartışma damga vurdu. Şubat ayı birinci oturumunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile AKP meclis üyesi Hüsnü Boztepe arasında yaşanan tartışma meclisin ikinci oturumunda da gündeme geldi. Dilek ve öneriler kısmında söz isteyen Boztepe, kendisine herhangi bir şey olması durumunda bunun sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olduğunu ifade etti.

“Sorumlusu Tunç Soyer’dir”
Pazartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile aralarında geçen tartışmalara değinen AKP meclis üyesi Hüsnü Boztepe, süre sınırlamasınıda eleştirdi. Boztepe  “Pazatesi burada bir meclis yasadık. Ben 50 yıla yakındır İzmir’de yaşıyorum. Ben bir belediye başkanının heleki kendisinden zerafetle bahseden bir belediye başkanının. Ben burada mecliste hayatım boyunca kimsenin, aile hayatına iş hayatına girmedim. Bir ilçenin meclis üyeliği yapıyorsam o ilçe ile konuşuroyum. Büyükşehirdeysem o konuyla ilgili konuşurum. Ben 2008 yılı Sayıştay raporunu okurken daha sözümü bitirmeden Sayın soyer sözüme girdi ve CHP grup sözcüsü 3 defa sözümü kesti. Siz orada meclisi temsil ediyorsunuz. Burada eğer biri meclis başkanına şunu susturun kapatın diye bir talimat veriyorsa bu çok vahim. Eğer biz burada konuşamayacaksak bu masarafa yazık, boşuna geliyoruz demek. Belediye başkanımız burada ahlaksızlık gibi bir sözcük kurdu. Ben bu sözü kendisine iyade ediyorum. Bizi burada konuşturmaya bilirsiniz.  Bazen ben 1 dakika konusurum bazen 9 dakika konuşurum bu süre neden dar kalıba sıkıştırılıyor.  Zarefet kelimesi gerçekten çok hoş bir kelime ancak batı özentisi bir kelime . Ancak Anadolu da doğruluk var açıklık var. Biz CHP’li hiçbir kimseyi konuşmasını bölmedik. Pazartesi ben burada tehtit edildim sus yerine otur diyerek. Eğer benim başıma herhangi bir şey gelirse bunun sorumlusu Tunç Soyer’dir.” dedi.
 
"Herhangib bir kısıtlama söz konusu değil"
Boztepe’ye cevap veren Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustada Özuslu “Sayın başkanımızın size yönelttiği herhangi bir kötü söz yoktur. Bu mecliste elinizi vicdanınıza koyun. Herhangi bir şekilde bir hatibin eleştirilere ket vurulmuşmudur, engellenmişmidir. Olmamış birşeyi olmuş gibi anlatmak doğru değildir. Burası Türkiye’ye örnek olan bir meclistir. Biz neden süre kısıtlaması koyduk. Konuları daha rahat konuşabilmesi ve herkese örnek olunması için bu süre konuldu. Yoksa herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.

“Asıl mesele usluptur”
CHP Grup sözcüsü Nilay Kökkılınç ise “Herşeyi konuşabilirsiniz ancak bunun bir adabı ve uslubu vardır. Bağlı olduğumuz hukuk kurallarına uymak zorunluluğumuz vardır. Burada 4 AKP’li meclis üyemiz konuştu ve Sayın Soyer cevaplar verdi. Ancak Boztepe ‘aslan yattığı yerden belli olur’ diyerek sözüne başladı ve Sayıştay raporunu okumaya başladı. Sayıştay raporu daha yargıda olan bir konudur. Benimde hiçbir kişiye talimat vermek gibi bir yetkimde yoktur. Ben sadece belediye başkanı istediği zaman sözü geri alabilir sözü kesebilir bunu dile getirdim. Buradaki asıl mesele usluptur.” diye konuştu.

“AKP’ye uygulanan kriterler CHP’ye de uygulanmalı”
Söz alan AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise eşitlik vurgu yaptı. Hızal  “Önümüzdeki 4 yıllık süreçte hiç tartışma olmayacak mı ? Elbette olacak. Hepimiz yerel siyasetçiyiz. Meclisin çalışma yöntemini hepimiz biliyoruz. Bura ki asın sorun ve mesel şu. Elbette tarzımıza söylemimize dikkat etmemiz meseleleri kişileştirmemiz gerekli. Biz burada bir kişi adına özel tartışma yaparsak haklısınız. Ama biz burada bir kişiye buluduğu makam olarak eleştirirsek bu da muhalefet olarak hakkımızdır diye düşünüyoruz. Eğer burada kriterler varsa AKP’ye uygulanan kriterler, CHP’ye de uygulanmalıdır. Eleştireye cevap elbette verilecektir. Eğer biz kendimize koyduğumuz sınırı aşmaksızın eleştiriler yapacaksak burada hiçbir sıkıntı yok.  Bu uslüb çok fazla kabul edilebilir bir uslub değildir. Bir tarafın yaptığı eleştirileri hemen kesmek ve durdurmak ancak diğer tarafın yaptığı eleştirilerni kesmemek objektif olmayan bir davranıştır. Biz burada başta Büyükşehir Belediye başkanı ve meclis üyeleri olmak üzere herkese elbet eleştirilerimizi yapacağız. “dedi.

“Eleştiri haktır ve kullanılmalıdır”
Hızal’ın konuşması üzerine sözü alan Özuslu “Eleştiri bir haktır ve elbetteki kullanılmaldıır. İzmir halkının oylarıyla seçilmiş, İzmir’in değerli temsilcilerinin bulunduğu yerde elbet eleştiriler olacaktır ve bu eleştirileri vatandaşlar da dinleyecektir.  Eleştiri hakkını da söz söyleme hakkını da tüm meclis üyelerinin kullandığını gördüm. Ancak elbetteki her zaman geliştirilecek bir yön bulabiliriz. Buradaki grup başkanlarının da bu yönde görüşlerinin olduğunu biliyoruz. Belli konularda, söz söylerken o sözün tekabul ettiği alanlarada dikkat etmeliyiz. Yoksa sayın Soyer’in ne kadar demokrat olduğunu buradaki tüm arkadaşlarımız biliyor.” İfadelerini kullandı.
 

İzmir büyükşehir belediye ikinci gergin oturum meclis sorumlusu tunç soyer tunç soyer